UNDERSTANDING SOCIAL PROBLEMS 5TH EDITION By M. MORGAN – Test Bank

$20.00

Pay And Download

 

Complete Test Bank With Answers

 

 

 

Sample Questions Posted Below

 

 

 

 

 

1. Which of the following types of couples were the only ones to have marriage rights in Canada until 2003?

  a. those engaged in serial polyandry
  b. those engaged in heterosexual monogamy
  c. those engaged in polygamy
  d. those engaged in a civil solidarity pact

 

ANSWER:   b

 

2. What do we call the concurrent marriage of one woman with two or more men?

  a. polygyny
  b. polyandry
  c. serial monogamy
  d. monogamy

 

ANSWER:   b

 

3. What is polygamy?

  a. a form of marriage where wives have more power than husbands
  b. marriage between two people who are related by blood
  c. a form of marriage involving more than two spouses
  d. the practice in which every adult member of a tribe or village is considered a parent to every child in the tribe or village

 

ANSWER:   c

 

4. What is the most common form of polygamy?

  a. polygyny
  b. heterosexual monogamy
  c. polyandry
  d. homosexual monogamy

 

ANSWER:   a

 

5. In what country can a man get a divorce simply by saying “I divorce you” three times?

  a. Mexico
  b. Israel
  c. Thailand
  d. Egypt

 

ANSWER:   d

 

6. When were questions on same-sex marriages first asked in the Canadian census?

  a. 1991
  b. 2001
  c. 2006
  d. 2011

 

ANSWER:   b

 

7. In Canada, when a person divorces, what is future marital status likely to be?

  a. common law
  b. single
  c. remarried
  d. separated

 

ANSWER:   c

 

8. When were divorce laws liberalized in Canada?

  a. 1958
  b. 1968
  c. 1978
  d. 1988

 

ANSWER:   b

 

9. What is the average age that a male gets married in Canada?

  a. 25
  b. 28
  c. 30
  d. 34

 

ANSWER:   c

 

10. According to structural functionalist theory, which factor contributes most to family functioning?

  a. both parents working
  b. both parents having a university education
  c. both parents adhering to traditional gender roles
  d. both parents being religious

 

ANSWER:   c

 

11. Which theory is most likely to advocate for same-sex marital benefits?

  a. structural-functionalist theory
  b. conflict theory
  c. queer theory
  d. feminist theory

 

ANSWER:   c

 

12. Where is the average Canadian citizen most likely to be assaulted?

  a. at a bar
  b. while on vacation
  c. at work
  d. in their own home

 

ANSWER:   d

 

13. What is family violence most closely associated with?

  a. poverty and isolation
  b. level of education and income
  c. family history and religiosity
  d. race and ethnicity

 

ANSWER:   a

 

14. What do we call the traditional system of male domination of families?

  a. conservatism
  b. patriarchy
  c. liberalism
  d. matriarchy

 

ANSWER:   b

 

15. Which sociological theory emphasizes the notion of the “self-fulfilling prophecy”?

  a. conflict theory
  b. symbolic interactionist theory
  c. feminist theory
  d. structural-functionalist theory

 

ANSWER:   b

 

16. Which theoretical perspective focuses on how wealth and power influence marriages and families?

  a. conflict theory
  b. structural-functionalist theory
  c. symbolic interactionist theory
  d. feminist theory

 

ANSWER:   a

 

17. What does the term “patriarchy” refer to?

  a. fatherless homes
  b. family lineage traced back through the fathers family
  c. male-dominated families
  d. female-dominated families

 

ANSWER:   c

 

18. Which theoretical perspective sees government as serving the interests of for-profit corporations, rather than families?

  a. conflict theory
  b. structural-functionalist theory
  c. symbolic interactionist theory
  d. queer theory

 

ANSWER:   a

 

19. Which theoretical perspective emphasizes that as social meanings surrounding single parenthood, cohabitation, and delayed marriage and child-bearing have become less negative, these behaviours have become more common?

  a. structural-functionalist theory
  b. conflict theory
  c. symbolic interactionist theory
  d. feminist theory

 

ANSWER:   c

 

20. What does a self-fulfilling prophecy imply that we do?

  a. behave according to the expectations of others
  b. have children in order to achieve personal fulfilment
  c. prioritize individualism over the family
  d. sometimes want to be treated poorly because of low self-esteem

 

ANSWER:   a

 

21. Suppose Melissa frequently accuses her boyfriend, Eric, of being unfaithful to her. According to the concept of the self-fulfilling prophecy, what will likely happen?

  a. Eric will likely have an affair as a result of Melissa’s expectation that he is unfaithful.
  b. Melissa will likely continue to be jealous an insecure.
  c. Melissa will likely cheat on Eric.
  d. Melissa will, in all likelihood, lash out at Eric

 

ANSWER:   a

 

22. Which theory of family and kinship structure critique the central presupposition that family is natural and biological?

  a. feminist theory
  b. conflict theory
  c. structural-functionalist theory
  d. symbolic interactionist theory

 

ANSWER:   a

 

23. What is one of the biggest problems that members of the GLBT population face once they have disclosed their sexual orientation?

  a. isolation
  b. deprivation
  c. consternation
  d. manipulation

 

ANSWER:   a

 

24. According to the Wall (2001) study on breastfeeding, what do new mothers need the most?

  a. a safe place to breastfeed when in public
  b. verbal support
  c. financial support
  d. better support for parenting in general

 

ANSWER:   d

 

25. Which of the following groups is most at risk for intimate partner abuse ?

  a. Aboriginal women
  b. middle-aged women
  c. those in common-law unions
  d. those in relationships in which both partners are under the age of 24 years old

 

ANSWER:   a

 

26. According to Statistics Canada, what crime accounted for 26 percent of all crime in Canada in 2011?

  a. drug-related crimes
  b. shoplifting
  c. stalking
  d. family violence

 

ANSWER:   d

 

27. What is name-calling in the context of a marriage?

  a. neglect
  b. physical abuse
  c. power abuse
  d. emotional abuse

 

ANSWER:   d

 

28. What do we call acts of violence that are committed in self-defence?

  a. intimate terrorism
  b. mutual violent control
  c. violent resistance
  d. co-optation

 

ANSWER:   c

 

29. Which of the following patterns of partner violence refers to “violence that is motivated by a wish to control one’s partner and involves the systematic use of not only violence, but also economic subordination, threats, isolation, verbal and emotional abuse, and other control tactics”?

  a. mutual violent control
  b. common couple violence
  c. intimate terrorism
  d. violent resistance

 

ANSWER:   c

 

30. Which of the following is almost entirely perpetrated by men?

  a. mutual violent control
  b. intimate terrorism
  c. violent resistance
  d. common couple violence

 

ANSWER:   b

 

31. Which of the following is almost exclusively perpetrated by women?

  a. intimate terrorism
  b. common couple violence
  c. violent resistance
  d. criminal harassment

 

ANSWER:   c

 

32. In Canada, which of the following behaviours is included in criminal harassment?

  a. repeatedly following someone
  b. stealing from someone
  c. misrepresentation of one’s self
  d. forcibly removing someone’s pets from the home

 

ANSWER:   a

 

33. Which of the following cities is most likely to have the highest rates of domestic abuse”?

  a. Toronto
  b. Yellowknife
  c. Saskatoon
  d. Victoria

 

ANSWER:   b

 

34. In Canada, who are most female victims of criminal harassment stalked by?

  a. a casual acquaintance
  b. a husband, ex-husband, or boyfriend
  c. a stranger
  d. a co-worker

 

ANSWER:   b

 

35. Which category of women tends to be overrepresented in spousal homicides?

  a. wealthy women
  b. professional women
  c. Aboriginal women
  d. older women

 

ANSWER:   c

 

36. What is the primary motive behind the various forms of abuse contained in the cycle of abuse?

  a. financial exploitation
  b. making the other person feel inferior
  c. power and control
  d. sexual domination

 

ANSWER:   c

 

37. According to McMaster University study, what system has failed to assist women in domestic assault cases?

  a. medical system
  b. criminal justice system
  c. family court system
  d. welfare system

 

ANSWER:   a

 

38. In countries like India, what cultural practice is behind much of the horrible abuses that women experience at the hands of men?

  a. limitations placed on the number of children
  b. female genital mutilation
  c. dowry exchange
  d. patriarchy

 

ANSWER:   c

 

39. For years, what critical service was missing for those in the LGBT community who “came out” regarding their sexual orientation?

  a. financial support
  b. supportive counselling
  c. religious support
  d. governmental support

 

ANSWER:   b

 

40. Which of the following is a primary cause of homelessness?

  a. mental health issues
  b. low IQ
  c. drug use
  d. physical abuse

 

ANSWER:   c

 

41. In 2005, the rate of women being killed by their former spouses was how many times higher than for men?

  a. three times higher
  b. five times higher
  c. seven times higher
  d. ten times higher

 

ANSWER:   b

 

42. According to a Trocme and Wolfe study (2001), what did the majority of substantiated cases of physical abuse result from?

  a. sexual abuse
  b. bullying behaviour
  c. inappropriate punishment
  d. fighting

 

ANSWER:   c

 

43. According to a 2001 study by Trocme et al., which of the following people is most likely to sexually abuse a child?

  a. soccer coach
  b. dad
  c. mom
  d. member of the clergy

 

ANSWER:   b

 

44. What type of disorders do sexually abused males have higher rates of?

  a. personality disorders
  b. obsessive compulsive disorders
  c. anxiety disorders
  d. dissociative disorders

 

ANSWER:   c

 

45. What do current provincial welfare laws favour over removing children from the home?

  a. at-home interventions
  b. being denied contact with certain family members
  c. being denied contact with certain friends
  d. having responsible relatives supervise the child in their own homes

 

ANSWER:   a

 

46. What has been found about sexual abuse of the elderly in Canada?

  a. It is far more common than most of us would think.
  b. It is more common in their own homes.
  c. It is rare.
  d. It is dramatically increasing.

 

ANSWER:   c

 

47. Which of the following was identified in the textbook as a contributor to intimate partner and family violence?

  a. social factors
  b. cultural factors
  c. personal factors
  d. economic factors

 

ANSWER:   b

 

48. The belief that it is okay to hit a family member in order to discipline them is in keeping which of the following cultural factors that contributes to physical abuse?

  a. gender role socialization
  b. the view that women and children are property of men
  c. the acceptance of corporal punishment
  d. the lack of faith in the criminal justice system in dealing with such matters

 

ANSWER:   c

 

49. Which of the following categories would a parent spanking a child for misbehaving fall into?

  a. corporal punishment
  b. capital punishment
  c. filicide
  d. cruel and unusual punishment

 

ANSWER:   a

 

50. There are parent education programs that attempt to provide parents with realistic expectations about child behaviour and methods of child discipline that do not involve corporal punishment. What are these programs called?

  a. primary prevention strategies
  b. secondary prevention strategies
  c. tertiary prevention strategies
  d. post-natal programs

 

ANSWER:   a

 

51. Which of the following types of prevention strategies are aimed at groups that are thought to be at high risk for family violence and abuse?

  a. primary prevention strategies
  b. secondary prevention strategies
  c. tertiary prevention strategies
  d. post-natal prevention strategies

 

ANSWER:   b

 

52. Which of the following prevention strategies is exemplified by efforts to reduce family violence by curbing violence in the media?

  a. primary prevention strategies
  b. secondary prevention strategies
  c. tertiary prevention strategies
  d. successful prevention strategies

 

ANSWER:   a

 

53. A “transition home” is a type of shelter for abused women. What is such a shelter primarily used for?

  a. short- or moderate-term stays in emergencies
  b. long-term stays, with security as a priority
  c. resources for families experiencing problems
  d. immigrants who are seeking housing upon arrival in Canada

 

ANSWER:   a

 

54. Which of the following is a good example of a tertiary prevention program that deals with family violence?

  a. a pre-natal program
  b. a post-natal program
  c. a shelter for battered women
  d. prison

 

ANSWER:   c

 

55. Which of the following types of prevention strategies targets families who have experienced abuse?

  a. primary prevention strategies
  b. secondary prevention strategies
  c. tertiary prevention strategies
  d. pre-natal prevention strategies

 

ANSWER:   c

 

56. Which of the following is typically part of treatment for abusive spouses?

  a. early education
  b. training in communication
  c. incarceration
  d. community service

 

ANSWER:   b

 

57. Which of the following groups of people have statistically higher rates of divorce?

  a. those who marry for the first time in their 30s
  b. those who are in arranged marriages
  c. those who are in inter-racial marriages
  d. those who live together prior to getting married

 

ANSWER:   d

 

58. Prior to 1968, what were the only grounds for divorce throughout Canada?

  a. adultery
  b. desertion
  c. physical abuse
  d. gross addiction to alcohol or drugs

 

ANSWER:   a

 

59. What do no-fault divorce laws allow couples to avoid in the divorce process?

  a. fighting child custody battles
  b. negotiating property settlement claims
  c. using lawyers
  d. stipulating their specific reason for divorcing

 

ANSWER:   d

 

60. When a divorced parent speaks badly about the other parent to a child, what is the child likely to develop?

  a. Oedipal complex
  b. parental disdain
  c. individualism
  d. parental alienation syndrome

 

ANSWER:   d

 

61. The majority of states in the United States have now legalized gay marriage.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False

 

62. After years of debate, the government of Canada passed Bill C-38 on July 19, 2005, to grant equal marriage rights to same-sex couples.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

63. The practice of polyandry allows women to be legally married to more than one man.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

64. Married couples without children have been increasing in Canada in recent years.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

65. The divorce rate in Canada increased dramatically in 1968 as a direct result of laws that made obtaining a divorce easier.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

66. According to the structural-functionalist perspective, traditional gender roles interfere with family functioning.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False

 

67. According to the feminist perspective, inequities between men and women in family law are the direct result of patriarchal laws.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

68. According to a Health Canada study, the wealthier the mother, the less likely she is to breastfeed her baby.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False

 

69. The “Power and Control Wheel” attempts to explain repeat episodes of domestic abuse.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

70. There has not been a lot of research on same-sex domestic violence at this point of time.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

71. “Violent resistance” is usually associated with self-defence in domestic abuse situation.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

72. Prior to 1983, a man could not legally be charged with sexually assaulting his wife in Canada.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

73. In Canada, laws covering the crime of stalking are considered to be too lenient.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False

 

74. Spousal homicide has been on the decline in Canada in recent years.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

75. The majority of cases of child abuse in Canada involve physical abuse.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False

 

76. Most childhood sexual abuse occurs in the home of the child.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False

 

77. Adolescents and adults who were abused as children experience increased risk of aggression and low academic achievement.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

78. Men are more likely to report being victimized by their adult children.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

79. The Canadian Criminal Code allows corporal punishment to be used by parents, school teachers, or a person standing in the place of a parent.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

80. An emergency shelter for battered women would be a good example of a secondary prevention program

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False

 

81. Couples who live together before marriage are much less likely to divorce than couples that do not live together before marriage.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False

 

82. Under Canada’s current Divorce Act, there is only one ground available for divorce—marital breakdown.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

83. Men are less likely than women to be economically disadvantaged after divorce.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

84. Parental alienation syndrome is defined as an emotional and psychological disturbance in which children engage in exaggerated and unjustified denigration and criticism of a parent.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

85. In divorce mediation, divorcing couples meet with a neutral third party who helps them resolve issues of property division, child custody, and child support in a way that minimizes conflict and encourages cooperation.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True

 

86. Distinguish between polygyny and polyandry. Which of the two is most common and why?

ANSWER:   Student responses will vary.

 

87. What is the “cycle of abuse”?

ANSWER:   Student responses will vary.

 

88. What is a family preservation program? How is it different from other child welfare programs?

ANSWER:   Student responses will vary.

 

89. The textbook noted that various strategies have been employed in an attempt to both prevent and respond to violence and abuse in intimate and family relationships. Distinguish among primary prevention strategies, secondary prevention strategies, and tertiary prevention strategies.

ANSWER:   Student responses will vary.

 

90. What is divorce mediation? Why was the basic philosophy behind it?

ANSWER:   Student responses will vary.

 

91. Why is breastfeeding such a controversial subject in Canada today? What are some of the suggestions that feminists have made in order to provide more support for women who breastfeed?

ANSWER:   Student responses will vary.

 

92. Should corporal punishment by parents, teachers, and persons standing in place of parents continue to be allowed under the Canadian Criminal Code? Why or why not?

ANSWER:   Student responses will vary.

 

93. Distinguish between and provide an example of each of the following: common couple violence, intimate terrorism, violent resistance, and mutual violent control?

ANSWER:   Student responses will vary.

 

94. Under what conditions is the abuse an elder likely to occur? What programs do we have in place to assist elderly victims?

ANSWER:   Student responses will vary.

 

95. What is the difference between individualism and familism? How does individualism contribute to high rates of divorce in Canada?

ANSWER:   Student responses will vary.

 

 

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “UNDERSTANDING SOCIAL PROBLEMS 5TH EDITION By M. MORGAN – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.