Psychology In Modules 11th Edition by David G. Myers – Test Bank

$20.00

Pay And Download

 

Complete Test Bank With Answers

 

 

 

Sample Questions Posted Below

 

 

 

 

 

1. After Lola began using a street drug to enhance her moods, she discovered that she needed larger and larger doses of the drug in order to feel the drug’s effect. Use your understanding of the neurotransmission process to explain Lola’s experience.

 

 

2. The ancient Greek physician Hippocrates believed that four basic body fluids (blood, black bile, yellow bile, and phlegm) influenced human behavior, emotions, and personality. Use your understanding of the body’s rapid and slower chemical communication systems to support or refute the general logic of Hippocrates’ theory.

 

 

 

Answer Key

 

1.  
2.  

 

 

 

 

1. The ancient Greek philosopher Plato located the mind in the
  A) head.
  B) heart.
  C) stomach.
  D) thyroid gland.

 

 

2. Phrenology highlighted the presumed functions of
  A) specific brain regions.
  B) synaptic gaps.
  C) endorphins.
  D) the myelin sheath.

 

 

3. The person most likely to suggest that the shape of a person’s skull indicates the extent to which that individual is argumentative and aggressive would be a
  A) neurologist.
  B) behavior geneticist.
  C) psychoanalyst.
  D) phrenologist.

 

 

4. Although phrenology incorrectly suggested that bumps on the skull revealed a person’s character traits, phrenology did succeed in focusing attention on
  A) synaptic gaps.
  B) action potentials.
  C) the localization of function.
  D) endorphins.

 

 

5. A focus on the links between brain activity and behavior is most characteristic of psychologists who work from a ________ perspective.
  A) psychodynamic
  B) cognitive
  C) behavioral
  D) biological

 

 

6. Dr. Wolski conducts research on the potential relationship between neurotransmitter deficiencies and mood states. Dr. Wolski’s research focus is most characteristic of
  A) phrenology.
  B) the biological perspective.
  C) psychoanalysis.
  D) social psychology.

 

 

7. A psychologist working from the biological perspective would be most interested in conducting research on the relationship between
  A) neurotransmitters and depression.
  B) skull shape and bone density.
  C) self-esteem and popularity.
  D) genetics and eye color.

 

 

8. To fully appreciate the interaction of neural activity, mental processes, and the functioning of human communities, it is most necessary to recognize that people are
  A) consciously aware.
  B) morally accountable.
  C) biopsychosocial systems.
  D) products of multiple neural networks.

 

 

9. Dendrites are branching extensions of
  A) neurotransmitters.
  B) endorphins.
  C) neurons.
  D) glial cells.

 

 

10. The function of dendrites is to
  A) receive incoming signals from other neurons.
  B) release neurotransmitters into the spatial junctions between neurons.
  C) coordinate the activation of the parasympathetic and sympathetic nervous systems.
  D) control pain through the release of opiate-like chemicals into the brain.

 

 

11. An axon is
  A) a cell that serves as the basic building block of the nervous system.
  B) a layer of fatty tissue that encases the fibers of many neurons.
  C) a molecule that blocks neurotransmitter receptor sites.
  D) the extension of a neuron that carries messages away from the cell body.

 

 

12. The longest part of a motor neuron is likely to be the
  A) dendrite.
  B) axon.
  C) cell body.
  D) synapse.

 

 

13. In transmitting sensory information to the brain, an electrical signal travels from the ________ of a single neuron.
  A) dendrites to the axon to the cell body
  B) axon to the cell body to the dendrites
  C) dendrites to the cell body to the axon
  D) axon to the dendrites to the cell body

 

 

14. A myelin sheath is a
  A) nerve network within the spinal cord that controls physical arousal.
  B) large band of neural fibers connecting the two adrenal glands.
  C) layer of fatty tissue encasing the axons of some nerve cells.
  D) bushy extension of a neuron that conducts impulses toward the cell body.

 

 

15. The speed at which a neural impulse travels is increased when the axon is encased by a(n)
  A) endorphin.
  B) myelin sheath.
  C) glial cell.
  D) synaptic vesicle.

 

 

16. Degeneration of the myelin sheath results in
  A) reuptake.
  B) multiple sclerosis.
  C) the fight-or-flight response.
  D) an action potential.

 

 

17. Neurons are surrounded by ________, which guide neural connections and mop up ions and neurotransmitters.
  A) endorphins
  B) glial cells
  C) hormones
  D) agonists

 

 

18. One function of glial cells is to
  A) increase the speed of neural impulses.
  B) mimic the effects of neurotransmitters.
  C) provide nutrients to neurons.
  D) stimulate the production of hormones.

 

 

19. Which brain cells play a role in learning and memory by communicating with neurons?
  A) endorphins
  B) glial cells
  C) agonists
  D) myelin cells

 

 

20. A brief electrical charge that travels down the axon of a neuron is called the
  A) synapse.
  B) agonist.
  C) action potential.
  D) refractory period.

 

 

21. Mathematical computations by a computer are faster than your quickest mathematical computations because the top speed of a neural impulse is about ________ times slower than the speed of electricity in a computer.
  A) 3 hundred
  B) 3 thousand
  C) 3 hundred thousand
  D) 3 million

 

 

22. An action potential is generated by the movement of
  A) glial cells.
  B) glands.
  C) vesicles.
  D) ions.

 

 

23. Neurons generate electricity from a chemical process involving the exchange of
  A) ions.
  B) enzymes.
  C) cortisol.
  D) oxytocin.

 

 

24. The resting potential of an axon results from the fact that an axon membrane is
  A) encased by a myelin sheath.
  B) selectively permeable.
  C) sensitive to neurotransmitter molecules.
  D) part of a larger neural network.

 

 

25. The depolarization of a neural membrane can create a(n)
  A) action potential.
  B) myelin sheath.
  C) neural network.
  D) interneuron.

 

 

26. During a resting pause following depolarization, the sodium/potassium pump transports ________ ions ________ a neuron.
  A) positively charged; into
  B) negatively charged; into
  C) positively charged; out of
  D) negatively charged; out of

 

 

27. With regard to the process of neural transmission, a refractory period refers to a time interval in which
  A) a neuron fires more rapidly than usual.
  B) an electrical charge travels from a sensory neuron to a motor neuron.
  C) positively charged sodium ions are pumped back outside a neural membrane.
  D) an individual reflexively withdraws from a pain stimulus.

 

 

28. The minimum level of stimulation required to trigger a neural impulse is called the
  A) reflex.
  B) threshold.
  C) synapse.
  D) action potential.

 

 

29. Excitatory signals to a neuron must exceed inhibitory signals by a minimum intensity in order to trigger
  A) reuptake.
  B) a refractory period.
  C) an action potential.
  D) selective permeability.

 

 

30. Increasing excitatory signals above the threshold for neural activation will not affect the intensity of an action potential. This indicates that a neuron’s reaction is
  A) inhibited by the myelin sheath.
  B) delayed by the refractory period.
  C) an all-or-none response.
  D) dependent on neurotransmitter molecules.

 

 

31. A neuron’s reaction of either firing at full strength or not firing at all is described as
  A) an all-or-none response.
  B) a refractory period.
  C) the resting potential.
  D) a reflexive response.

 

 

32. A slap on the back is more painful than a pat on the back because a slap triggers
  A) the release of endorphins.
  B) more intense neural impulses.
  C) the release of GABA.
  D) more neurons to fire, and to fire more often.

 

 

33. Sir Charles Sherrington observed that impulses took an unexpectedly long time to travel a neural pathway. His observation provided evidence for the existence of
  A) antagonists.
  B) synaptic gaps.
  C) interneurons.
  D) neural networks.

 

 

34. A synapse is a(n)
  A) chemical messenger that triggers muscle contractions.
  B) automatic response to sensory input.
  C) junction between a sending neuron and a receiving neuron.
  D) neural cable containing many axons.

 

 

35. The axon of a sending neuron is separated from the dendrite of a receiving neuron by a
  A) myelin sheath.
  B) neural network.
  C) glial cell.
  D) synaptic gap.

 

 

36. The chemical messengers released into the spatial junctions between neurons are called
  A) hormones.
  B) neurotransmitters.
  C) synapses.
  D) genes.

 

 

37. Neurotransmitters are released from vesicles located on knob-like terminals at the end of the
  A) dendrites.
  B) cell body.
  C) axon.
  D) myelin sheath.

 

 

38. Reuptake refers to the
  A) movement of neurotransmitter molecules across a synaptic gap.
  B) release of hormones into the bloodstream.
  C) inflow of positively charged ions through an axon membrane.
  D) reabsorption of excess neurotransmitter molecules by a sending neuron.

 

 

39. The number of neurotransmitter molecules located within a specific synaptic gap would most clearly be reduced by
  A) an action potential.
  B) ACh-producing neurons.
  C) acupuncture.
  D) reuptake.

 

 

40. Which neurotransmitter plays the most direct role in learning and memory?
  A) dopamine
  B) acetylcholine
  C) GABA
  D) oxytocin

 

 

41. Acetylcholine is a neurotransmitter that
  A) causes sleepiness.
  B) lessens physical pain.
  C) reduces depressed moods.
  D) triggers muscle contractions.

 

 

42. Mr. Anderson suffers from Parkinson’s disease and his shaking arm movements are so severe that he has difficulty feeding or dressing himself without help. His symptoms are most likely to be linked with an undersupply of the neurotransmitter
  A) cortisol.
  B) dopamine.
  C) serotonin.
  D) oxytocin.

 

 

43. Schizophrenia is most closely linked with an oversupply of the neurotransmitter
  A) dopamine.
  B) epinephrine.
  C) acetylcholine.
  D) serotonin.

 

 

44. An undersupply of serotonin is most closely linked to
  A) Alzheimer’s disease.
  B) schizophrenia.
  C) Parkinson’s disease.
  D) depression.

 

 

45. An undersupply of the major inhibitory neurotransmitter known as ________ is linked to seizures.
  A) glutamate
  B) GABA
  C) serotonin
  D) ACh

 

 

46. Jacob’s severe migraine headaches have led him to seek medical help. It is likely that his symptoms are most closely linked with an
  A) oversupply of GABA.
  B) undersupply of serotonin.
  C) oversupply of glutamate.
  D) undersupply of acetylcholine.

 

 

47. Endorphins are
  A) neurotransmitters.
  B) sex hormones.
  C) endocrine glands.
  D) glial cells.

 

 

48. Opiate drugs occupy the same receptor sites as
  A) serotonin.
  B) endorphins.
  C) dopamine.
  D) epinephrine.

 

 

49. Which of the following is an opiate that elevates mood and eases pain?
  A) melatonin
  B) acetylcholine
  C) morphine
  D) glutamate

 

 

50. José has just played a long, bruising football game but feels little fatigue or discomfort. His lack of pain is most likely caused by the release of
  A) glutamate.
  B) dopamine.
  C) acetylcholine.
  D) endorphins.

 

 

51. The body’s natural production of endorphins is likely to be
  A) increased by heroin use and increased by vigorous exercise.
  B) decreased by heroin use and decreased by vigorous exercise.
  C) increased by heroin use and decreased by vigorous exercise.
  D) decreased by heroin use and increased by vigorous exercise.

 

 

52. Jason’s intensely uncomfortable withdrawal symptoms following heroin use were probably due in part to a reduction in his body’s normal production of
  A) dopamine.
  B) epinephrine.
  C) acetylcholine.
  D) endorphins.

 

 

53. A drug molecule that increases a neurotransmitter’s action is called a(n)
  A) antagonist.
  B) endorphin.
  C) agonist.
  D) steroid.

 

 

54. Any drug molecule that occupies a neurotransmitter receptor site and blocks its effect is a(n)
  A) glutamate.
  B) agonist.
  C) opiate.
  D) antagonist.

 

 

55. Any drug molecule that blocks the reuptake of a neurotransmitter is a(n)
  A) steroid.
  B) agonist.
  C) endorphin.
  D) antagonist.

 

 

56. Endorphin agonists are likely to ________ one’s immediate pain, and endorphin antagonists are likely to ________ one’s immediate pain.
  A) decrease; increase
  B) increase; decrease
  C) increase; increase
  D) decrease; decrease

 

 

57. Botulin poisoning from improperly canned food causes paralysis by blocking the release of
  A) endorphins.
  B) epinephrine.
  C) acetylcholine.
  D) dopamine.

 

 

58. Madison is experiencing symptoms of paralysis after eating food contaminated by botulin. Her paralysis is most likely to be relieved by a drug that functions as a(n)
  A) ACh agonist.
  B) serotonin agonist.
  C) ACh antagonist.
  D) serotonin antagonist.

 

 

59. The nervous system is the
  A) complete set of glands that secrete hormones into the bloodstream.
  B) region of the brain below the cerebral hemispheres that regulates emotion.
  C) nerve network running through the brainstem that controls arousal.
  D) electrochemical communication network that includes all the body’s neurons.

 

 

60. The two major divisions of the nervous system are the central and the ________ nervous systems.
  A) autonomic
  B) sympathetic
  C) somatic
  D) peripheral

 

 

61. The central nervous system consists of
  A) sensory and motor neurons.
  B) somatic and autonomic systems.
  C) the brain and the spinal cord.
  D) sympathetic and parasympathetic branches.

 

 

62. Messages are transmitted from your spinal cord to muscles in your hands by the ________ nervous system.
  A) peripheral
  B) parasympathetic
  C) sympathetic
  D) autonomic

 

 

63. Information travels through axons that are bundled into the cables we call
  A) interneurons.
  B) action potentials.
  C) nerves.
  D) reflex pathways.

 

 

64. You feel the pain of a sprained ankle when ________ relay(s) messages from your ankle to your central nervous system.
  A) the myelin sheath
  B) interneurons
  C) motor neurons
  D) sensory neurons

 

 

65. Sensory neurons are located in the
  A) synaptic gaps.
  B) endocrine system.
  C) peripheral nervous system.
  D) myelin sheath.

 

 

66. Sensory neurons are ________ neurons, and motor neurons are ________ neurons.
  A) agonist; antagonist
  B) afferent; efferent
  C) antagonist; agonist
  D) efferent; afferent

 

 

67. Neurons that function within the brain and spinal cord are called
  A) sensory neurons.
  B) interneurons.
  C) endorphins.
  D) motor neurons.

 

 

68. Central nervous system neurons that process information between sensory inputs and motor outputs are called
  A) neurotransmitters.
  B) interneurons.
  C) synapses.
  D) dendrites.

 

 

69. The vast majority of neurons in the body’s nervous system are
  A) glial cells.
  B) interneurons.
  C) motor neurons.
  D) sensory neurons.

 

 

70. Information is carried from the central nervous system to the body’s tissues by
  A) interneurons.
  B) sensory neurons.
  C) motor neurons.
  D) adrenal glands.

 

 

71. Some neurons enable you to grasp objects by relaying outgoing messages to the muscles in your arms and hands. These neurons are called
  A) interneurons.
  B) sensory neurons.
  C) neurotransmitters.
  D) motor neurons.

 

 

72. Motor neurons transmit signals to
  A) glands.
  B) interneurons.
  C) sensory neurons.
  D) all of these parts.

 

 

73. The two divisions of the peripheral nervous system are the
  A) brain and spinal cord.
  B) sympathetic nervous system and parasympathetic nervous system.
  C) endocrine system and circulatory system.
  D) somatic nervous system and the autonomic nervous system.

 

 

74. The somatic nervous system is a component of the ________ nervous system.
  A) peripheral
  B) central
  C) sympathetic
  D) parasympathetic

 

 

75. The part of the peripheral nervous system that controls the movements of your mouth and jaws as you eat is called the
  A) somatic nervous system.
  B) sympathetic nervous system.
  C) endocrine system.
  D) autonomic nervous system.

 

 

76. The part of the peripheral nervous system that controls the glands and the muscles of the internal organs is called the
  A) somatic nervous system.
  B) endocrine system.
  C) sensory nervous system.
  D) autonomic nervous system.

 

 

77. Messages are transmitted from your spinal cord to your heart muscles by the
  A) sensory nervous system.
  B) somatic nervous system.
  C) central nervous system.
  D) autonomic nervous system.

 

 

78. Which division of the autonomic nervous system arouses the body and mobilizes its energy in stressful situations?
  A) the parasympathetic nervous system
  B) the sympathetic nervous system
  C) the somatic nervous system
  D) the central nervous system

 

 

79. You come home one night to find a burglar in your house. Your heart starts racing and you begin to perspire. These physical reactions are triggered by the
  A) somatic nervous system.
  B) sympathetic nervous system.
  C) parasympathetic nervous system.
  D) sensory nervous system.

 

 

80. The parasympathetic nervous system
  A) stimulates digestion and slows heartbeat.
  B) inhibits digestion and accelerates heartbeat.
  C) stimulates digestion and accelerates heartbeat.
  D) inhibits digestion and slows heartbeat.

 

 

81. After discovering that the shadows outside his window were only the trees in the yard, Ralph’s blood pressure decreased and his heartbeat slowed. These physical reactions were most directly regulated by his
  A) parasympathetic nervous system.
  B) sympathetic nervous system.
  C) somatic nervous system.
  D) sensory nervous system.

 

 

82. The sympathetic and parasympathetic nervous systems work together to keep you in a steady internal state called
  A) depolarization.
  B) reuptake.
  C) homeostasis.
  D) the resting potential.

 

 

83. An accelerated heartbeat is to a slowed heartbeat as the ________ nervous system is to the ________ nervous system.
  A) somatic; autonomic
  B) autonomic; somatic
  C) sympathetic; parasympathetic
  D) parasympathetic; sympathetic

 

 

84. Neural networks refer to
  A) the branching extensions of a neuron.
  B) interrelated clusters of neurons in the central nervous system.
  C) neural cables containing many axons.
  D) junctions between sending and receiving neurons.

 

 

85. The strengthening of synaptic connections facilitates the formation of
  A) interneurons.
  B) endorphins.
  C) neural networks.
  D) glial cells.

 

 

86. A football quarterback can simultaneously make calculations of receiver distances, player movements, and gravitational forces. This best illustrates the activity of multiple
  A) endocrine glands.
  B) endorphin agonists.
  C) neural networks.
  D) acetylcholine antagonists.

 

 

87. The part of the central nervous system that carries information from your senses to your brain and motor-control information to your body parts is the
  A) pituitary gland.
  B) pancreas.
  C) spinal cord.
  D) myelin sheath.

 

 

88. A simple, automatic, inborn response to a sensory stimulus is called a(n)
  A) neural network.
  B) action potential.
  C) neurotransmitter.
  D) reflex.

 

 

89. The knee-jerk reflex is controlled by interneurons in the
  A) synaptic gap.
  B) spinal cord.
  C) sympathetic nervous system.
  D) parasympathetic nervous system.

 

 

90. In a tragic diving accident, Andrew damaged his spinal cord. As a result, his legs were paralyzed. Andrew’s injury was located in his
  A) somatic nervous system.
  B) autonomic nervous system.
  C) sympathetic nervous system.
  D) central nervous system.

 

 

91. Aaron consistently exhibits a knee-jerk response without having any sensations of the taps on his knees. Aaron’s experience is most indicative of
  A) botulin poisoning.
  B) a severed spinal cord.
  C) a sympathetic nervous system injury.
  D) a refractory period.

 

 

92. The endocrine system consists of the
  A) communication network that includes all the body’s neurons.
  B) regions of the brain that regulate emotion.
  C) interneurons within the spinal cord.
  D) glands that secrete hormones.

 

 

93. Hormones are the chemical messengers of the
  A) autonomic nervous system.
  B) somatic nervous system.
  C) endocrine system.
  D) central nervous system.

 

 

94. The speedy nervous system zips messages by way of neurotransmitters. Endocrine messages, however, are delivered more slowly because hormones travel through
  A) myelinated neurons.
  B) the bloodstream.
  C) glial cells.
  D) interneurons.

 

 

95. The ovaries in females and the testes in males are part of the
  A) somatic nervous system.
  B) endocrine system.
  C) autonomic nervous system.
  D) central nervous system.

 

 

96. The release of hormones by the adrenal glands is most likely to trigger
  A) depression.
  B) the fight-or-flight response.
  C) the pain reflex.
  D) a refractory period.

 

 

97. Although brain-damaged patients did not consciously recall having watched a sad film, their sad emotion persisted thanks to the lingering effects of
  A) endorphins.
  B) the pain reflex.
  C) hormones.
  D) the refractory period.

 

 

98. If a professor accused you of cheating on a test, your adrenal glands would probably release ________ into your bloodstream.
  A) endorphins
  B) acetylcholine
  C) epinephrine
  D) insulin

 

 

99. The release of epinephrine into the bloodstream is most likely to
  A) increase blood sugar.
  B) lower blood pressure.
  C) stimulate digestion.
  D) decrease perspiration.

 

 

100. The master gland of the endocrine system is the
  A) thyroid gland.
  B) adrenal gland.
  C) pituitary gland.
  D) pancreas.

 

 

101. At the age of 22, Mrs. LaBlanc was less than 4 feet tall. Her short stature was probably influenced by the lack of a growth hormone produced by the
  A) pancreas.
  B) thyroid.
  C) adrenal gland.
  D) pituitary gland.

 

 

102. During a laboratory game, those given a nasal squirt of ________ rather than a placebo were more likely to trust strangers with their money.
  A) epinephrine
  B) oxytocin
  C) dopamine
  D) serotonin

 

 

103. Oxytocin is secreted by the
  A) pancreas.
  B) thyroid gland.
  C) pituitary gland.
  D) adrenal gland.

 

 

104. The hypothalamus influences the ________ to send messages to the ________.
  A) adrenal glands; pancreas
  B) pituitary; endocrine glands
  C) motor neurons; sensory neurons
  D) somatic nervous system; autonomic nervous system

 

 

105. The release of cortisol into the bloodstream is most likely to
  A) increase blood sugar.
  B) lower blood pressure.
  C) stimulate digestion.
  D) decrease perspiration.

 

 

 

Answer Key

 

1. A
2. A
3. D
4. C
5. D
6. B
7. A
8. C
9. C
10. A
11. D
12. B
13. C
14. C
15. B
16. B
17. B
18. C
19. B
20. C
21. D
22. D
23. A
24. B
25. A
26. C
27. C
28. B
29. C
30. C
31. A
32. D
33. B
34. C
35. D
36. B
37. C
38. D
39. D
40. B
41. D
42. B
43. A
44. D
45. B
46. C
47. A
48. B
49. C
50. D
51. D
52. D
53. C
54. D
55. B
56. A
57. C
58. A
59. D
60. D
61. C
62. A
63. C
64. D
65. C
66. B
67. B
68. B
69. B
70. C
71. D
72. A
73. D
74. A
75. A
76. D
77. D
78. B
79. B
80. A
81. A
82. C
83. C
84. B
85. C
86. C
87. C
88. D
89. B
90. D
91. B
92. D
93. C
94. B
95. B
96. B
97. C
98. C
99. A
100. C
101. D
102. B
103. C
104. B
105. A

 

 

 

1. A neuron is best described as a(n)
  A) ion.
  B) cell.
  C) sheath.
  D) molecule.

 

 

2. Drugs that block the reuptake of serotonin will thereby increase the concentration of serotonin molecules in the
  A) axon terminals.
  B) synaptic gaps.
  C) glial cells.
  D) endocrine glands.

 

 

3. Natural, opiate-like neurotransmitters linked to pain control are called
  A) ACh agonists.
  B) dendrites.
  C) morphine antagonists.
  D) endorphins.

 

 

4. Botox injections smooth facial wrinkles because botulin is a(n)
  A) ACh antagonist.
  B) dopamine antagonist.
  C) ACh agonist.
  D) dopamine agonist.

 

 

5. The vast majority of neurons in the body’s information system are
  A) glial cells.
  B) interneurons.
  C) motor neurons.
  D) sensory neurons.

 

 

6. As needed, the sympathetic nervous system ________ blood sugar levels and ________ the pupils of the eyes.
  A) lowers; dilates
  B) raises; contracts
  C) lowers; contracts
  D) raises; dilates

 

 

7. While listening to operatic solos, musicians process the lyrics and the tunes in separate brain areas. This most clearly illustrates the functioning of different
  A) neurotransmitters.
  B) parathyroids.
  C) neural networks.
  D) reflex systems.

 

 

8. The endocrine system consists of
  A) myelin sheaths.
  B) neural networks.
  C) interneurons.
  D) glands.

 

 

9. Which hormone enables contractions associated with birthing and milk flow during nursing?
  A) insulin
  B) cortisol
  C) oxytocin
  D) epinephrine

 

 

 

Answer Key

 

1. B
2. B
3. D
4. A
5. B
6. D
7. C
8. D
9. D

 

 

 

 

1. An axon transmits messages ________ the cell body and a dendrite transmits messages ________ the cell body.
  A) away from; toward
  B) away from; away from
  C) toward; away from
  D) toward; toward

 

 

2. To excite or inhibit an action potential in a receiving neuron, a neurotransmitter must cross the
  A) axon.
  B) synaptic gap.
  C) myelin sheath.
  D) endocrine glands.

 

 

3. The release of ________ to muscle cell receptors triggers muscle contractions.
  A) ACh
  B) serotonin
  C) dopamine
  D) adrenaline

 

 

4. Depressed mood states are linked to ________ levels of serotonin and ________ levels of norepinephrine.
  A) low; low
  B) high; high
  C) low; high
  D) high; low

 

 

5. A drug molecule that increases the release of a neurotransmitter into the synaptic gap is a(n)
  A) glutamate.
  B) steroid.
  C) agonist.
  D) opiate.

 

 

6. The peripheral nervous system consists of
  A) interneurons.
  B) the spinal cord.
  C) endocrine glands.
  D) sensory and motor neurons.

 

 

7. The autonomic nervous system most directly controls
  A) speech production.
  B) thinking and memory.
  C) movement of the arms and legs.
  D) bladder contractions.

 

 

8. Although Ron has no genital sensations, he is capable of an erection if his genitals are stimulated. Ron’s experience is most indicative of a(n)
  A) morphine antagonist.
  B) severed spinal cord.
  C) synaptic gap.
  D) all-or-none response.

 

 

9. The release of epinephrine and norepinephrine ________ blood pressure and ________ blood sugar levels.
  A) raises; raises
  B) lowers; lowers
  C) raises; lowers
  D) lowers; raises

 

 

 

Answer Key

 

1. A
2. B
3. A
4. A
5. C
6. D
7. D
8. B
9. A

 

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Psychology In Modules 11th Edition by David G. Myers – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.