Group Dynamics 7th Edition By Forsyth – Test Bank

$20.00

Pay And Download

 

Complete Test Bank With Answers

 

 

 

Sample Questions Posted Below

 

 

 

 

 

1. What is group cohesion?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

2. What is the difference between interpersonal attraction and cohesion?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

3. Compare these five bases of cohesion: social cohesion, task cohesion, collective, emotional, and structural cohesion.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Evaluate
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

4. Apply the multi-component concept of cohesion to these three types of groups: a group of friends, a family, and a sports team.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Apply
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

5. Compare the concept of cohesion to the concept of entitativity.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Evaluate
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

6. Summarize the methods used and findings obtained by the Sherifs in their study of cohesion in small groups of boys at a summer camp.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.3
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

7. Why do many military groups spend time marching in formation?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

8. Describe and give examples of observational and self-report methods for measuring group cohesion.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

9. The group you are leading seems apathetic, and members do not work well together. What methods could you use to increase their cohesiveness?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Apply
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:14 PM

 

10. Summarize Tuckman’s five-stage model of group development, naming and giving an example of each stage he identifies.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:15 PM

 

11. Explain why you agree with or disagree with the following statement: “Conflict is destructive to groups and should be avoided if possible.”

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

12. Compare and contrast successive-stage theories of group development and cyclical models of development.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Evaluate
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:16 PM

 

13. Trace the development of a group you once belonged to (for example, a class you took last semester). Make note of the extent to which the group experienced each stage described by Tuckman. Which of the two theories of group development—Tuckman’s stage model or Bale’s equilibrium model—best describes your group?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Evaluate
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:17 PM

 

14. What are consequences (positive and negative) of working in cohesive groups?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.7
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:56 AM

 

15. Drawing on meta-analytic findings, explain the causal relationships between cohesion and performance in task-focused groups over time.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

16. You are about to do a study of the relationship between team performance and team cohesiveness with soccer teams. Describe your predictions and the methods you plan to use.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

17. Use the theory of cognitive dissonance to explain why members of a group may support a leader even after the leader has made a series of serious errors.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

18. Summarize the methods and findings of Aronson and Mill’s study of initiation.

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

19. Critique the use of hazing to increase the cohesion of fraternities and sororities on college campuses (using research evidence).

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Evaluate
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

20. How did Herb Brooks increase the cohesiveness of the U.S. Olympic Hockey Team?

ANSWER:   Answers Will Vary
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Essay
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

21. Cohesion, properly defined, is the attraction that takes place between individuals and does not entail attraction to the group.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

22. Cohesiveness is such a complex concept that it cannot be defined.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

23. Equifinality, in systems theory, is the potential to reach a given end state through any one of number of means.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

24. A group’s cohesion derives from one primary source: interpersonal attraction.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

25. Social identity theory suggests that even large groups, such as ethnic groups and nationalities, can be cohesive.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.4
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

26. Collective efficacy is not just optimism, but members’ shared belief that the group is capable of effectively enacting the activities necessary for successful performance.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

27. Increases in attraction between individual members tends to lower the group’s overall social cohesion.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

28. Relational cohesion theory, like cognitive dissonance theory, argues that people tend to become more committed to their groups when the group causes members to experience negative, rather than positive, emotions.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.4
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

29. Open groups tend to be more cohesive than closed groups.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

30. Group rituals, such as marching together, increase team work but lower overall group cohesion.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

31. The core stages of Tuckman’s model of group development are (in order): forming, storming, norming, performing, and adjourning.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:20 PM

 

32. Tentative communication and concern for ambiguity typify the orientation level of group development.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

33. Groups perform more effectively early in their development rather than later, since motivation to work wanes over time.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:21 PM

 

34. If a group is to succeed, it is important that it does not enter a stage of conflict.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:21 PM

 

35. The successive stage theory states that groups repeatedly cycle through the stages of development as the group matures.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

36. According to the punctuated equilibrium model of group development, groups change gradually over time as they move through stages of orientation, conflict, structuration, and productivity.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

37. In general, cohesive groups outperform groups without cohesion.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

38. Although performance can create a small level of cohesion, high cohesion is what causes higher levels of performance, not vice versa.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

39. Cognitive dissonance is an adverse psychological state that occurs when an individual simultaneously holds two conflicting cognitions.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

40. If hazing increases an individual’s investment in the group, it can increase loyalty to the group.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:22 PM

 

41. What was the one characteristic of the U.S. Hockey Team that contributed the most to their win over the Russians?

  a. training
  b. cohesiveness
  c. skill
  d. youth
  e. morale

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:23 PM

 

42. The systems theory concept of equifinality suggests

  a. cohesion cannot be defined.
  b. cohesion influences outcome, but not process.
  c. cohesion is influenced by a recursive feedback process.
  d. a group’s cohesion can be traced back to one or more causes.
  e. a group is more than the sum of its parts.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

43. A multicomponent approach to cohesion assumes

  a. cohesion is based primarily on interpersonal attraction.
  b. there is no single sufficient condition that, when present, will generate group cohesion.
  c. the concept of cohesion is, itself, not cohesive.
  d. a group where members no longer feel emotionally connected to one another but are still proud to be members does not qualify as being cohesive.
  e. a highly productive group marked by high levels of integrated teamwork but where members dislike each other does not qualify as being cohesive.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

44. Who defined group cohesion as “the total field of forces which act on members to remain in the group”?

  a. Leon Festinger and his colleagues
  b. Michael Hogg
  c. Bruce W. Tuckman
  d. Coach Paul (“Bear”) Bryant
  e. Coach Herb Brooks

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

45. Liking for the group is ___ cohesion, whereas high levels of goal-focused team work is ___ cohesion.

  a. emotional; team
  b. social; structural
  c. social; task
  d. attraction; performing
  e. personal attraction; social attraction

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

46. Which of the following statements is true?

  a. Most researchers currently agree that cohesion refers to attraction to the group, not attraction to individual members.
  b. Increases in attraction to the group as a whole increases a group’s cohesion, but increases to specific individuals in the group lowers a group’s cohesion.
  c. Social cohesion is multileveled: it includes attraction to individuals and attraction to the group as a whole.
  d. Only relatively small groups (fewer than 50 members) can develop the strength of association among members to become cohesive.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 6:34 AM

 

47. Which one illustrates the multilevel nature of cohesion?

  a. A group where members no longer feel emotionally connected to one another does not qualify as being cohesive.
  b. A highly productive group marked by low levels of integrated teamwork does not qualify as being cohesive.
  c. Cohesion is based on attraction and teamwork.
  d. Frank may feel that the group is a cohesive one, but his teammate Ed may not.
  e. The members of a cohesive group like each other as individuals, but they also express liking for the group as a whole.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

48. Thomas believes that a group is cohesive when it is marked by strong positive bonds of affection between members of a group. Thomas considers cohesion to be

  a. a multidimensional construct.
  b. group unity.
  c. entitativity.
  d. teamwork.
  e. a form of attraction.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

49. The group is high in ___ cohesion, for all the members are personally committed to doing their part to help the group reach its goals.

  a. attraction
  b. social
  c. collective
  d. task
  e. associative

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

50. For a group to have high collective efficacy

  a. the leader must feel that the group is capable of success.
  b. group members must feel they can do what it takes to succeed.
  c. members must be confident.
  d. members must work well together.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

51. Which of the following is most closely associated with task cohesion?

  a. social attraction
  b. esprit de corps
  c. entitativity
  d. commitment
  e. collective efficacy

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:24 PM

 

52. Which of the following statements is true?

  a. A group that is confident is high in collective efficacy.
  b. Cohesion is based on attraction, and is separate and distinct from the group’s level of coordination and goal-orientation.
  c. Because task cohesion requires modification of individual tendencies, increases in task cohesion tend to reduce the level of social cohesiveness of the group.
  d. Collective efficacy is a group’s shared belief that it can successfully execute the actions required to be successful.
  e. All the statements listed are true.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

53. The group is high in ___ cohesion, for it gives members a feeling of belongingness, “weness,” and inclusion.

  a. attraction
  b. social
  c. collective
  d. task
  e. associative

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

54. Coach Brooks wanted to build the team’s collective cohesion, so he:

  a. cut players who caused friction and conflict from the group.
  b. organized the group carefully to promote its overall stability.
  c. worked to build the group into an “us” and a “we.”
  d. bolstered the morale of the group.
  e. made certain all were united in the pursuit of the same goal.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

55. Which of the following statements is true?

  a. Entitativity and cohesion are basically the same thing.
  b. As individual’s social identity increases, the overall cohesiveness of the group decreases.
  c. Evidence indicates that individuals who sacrifice their lives for their group may be experiencing identity fusion (the individual identity is fused with the collective).
  d. All the listed statements are true.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2, 5.4
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

56. Collective cohesion is to ___ as structural cohesion is to ___.

  a. attraction; goals
  b. unity; affect
  c. belonging; membership
  d. unity; stability
  e. motivation; efficacy

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

57. Which of the following fits least well with the others?

  a. collective effervescence
  b. morale
  c. esprit de corps
  d. positive affective tone
  e. collective efficacy

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:25 PM

 

58. Which of the following statements is true?

  a. Emotions are psychological states, and so groups cannot be said to have emotional reactions.
  b. Collective rituals, such as marching, increase teamwork but minimize the group’s collective emotions.
  c. The more members identify with the group, the more likely they will adopt and display the group’s collective affective state.
  d. Groups can experience emotions collectively so long as all the members of the group can personally experience the event that triggered the emotional reaction.
  e. Collective emotions, unlike other shared beliefs, can be experienced by only one or two of the members of a group.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 6:34 AM

 

59. Relational cohesion theory argues that

  a. groups working on tasks that require behavioral synchrony (“jointness”) tend to become more cohesive over time.
  b. cohesion results from shared commitment to goals.
  c. attraction between members is a more important determinant of cohesion than is coordination of members’ efforts.
  d. cohesion is the result of strong, positive relationships among members.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2, 5.4
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

60. According to the Sherifs’ studies of cohesion conducted with young boys attending summer camps

  a. Liking between individual members causes cohesion, rather than cohesion causing liking between members.
  b. Groups that engage in positive, enjoyable activities tend to become cohesive.
  c. A group, to become cohesion, must sometimes ostracize the least-liked members.
  d. Highly stratified groups are more cohesive than groups with reciprocal, overlapping attraction patterns.
  e. The presence of subgroups, or cliques, within a group tends to increase the group’s overall cohesiveness.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2, 5.3
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

61. ___ groups tend to be more cohesive than ___ groups.

  a. Larger; smaller
  b. Closed; open
  c. Disorganized; structured
  d. Stratified; nonhierarchical
  e. Social; task-focused

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2.
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

62. Which of the following statements is true?

  a. Cohesive groups tend to be less structured in comparison to non-cohesive groups.
  b. Certain types of group structures are associated with higher levels of cohesiveness.
  c. Groups with highly unified subgroups tend to be more cohesive than groups without subgroups.
  d. Stratified groups tend to be more cohesive than groups with extended and mutual ties among all members.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.2, 5.3
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

63. Which of the following is NOT a currently accepted component of a multilevel conception of cohesion?

  a. Cohesion is attraction to the group.
  b. Cohesion is group unity.
  c. Cohesion is teamwork.
  d. Cohesion is positive affective tone.
  e. Cohesion is strength of group mind.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:26 PM

 

64. Cohesiveness can be measured by

  a. observing how well teams work together.
  b. noting how frequently people use plural rather than singular pronouns.
  c. sociometry.
  d. using self-report scales such as the Group Attitude Scale.
  e. using any of the methods listed here.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Sources of Cohesion; 5.1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

65. Elizabeth measures how groups change and evolve over time. She studies

  a. group development.
  b. cognitive dissonance.
  c. group cohesion.
  d. group synergy.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:27 PM

 

66. The stages in Tuckman’s group development model are, in order,

  a. storming, forming, norming, conforming, adjourning.
  b. forming, storming, norming, performing, adjourning.
  c. forming, norming, storming, performing, adjourning.
  d. forming, storming, conforming, performing, adjourning.
  e. storming, norming, conforming, reforming, adjourning.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

67. Which of the following is NOT one of the stages identified by Tuckman in his theory of group development?

  a. storming
  b. reforming
  c. norming
  d. performing
  e. adjourning

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:28 PM

 

68. When you are traveling by plane, what stage would you like your cockpit crew to have attained?

  a. storming
  b. reforming
  c. norming
  d. performing
  e. adjourning

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

69. Which is one of the stages of development identified by Tuckman?

  a. forming
  b. conforming
  c. reforming
  d. de-forming

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

70. Conflict is to the ____ stage as increased cohesion is to the ____ stage.

  a. storming; norming
  b. trouble; conforming
  c. disorientated; orientation
  d. storming; conforming
  e. stress; relaxation

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

71. People in a group are nervous, very quiet, and overly polite because they have only just met one another. The group is

  a. not yet officially a group.
  b. experiencing conflict.
  c. in the forming, or orientation, stage.
  d. in the task-performance stage.
  e. in the individual-collective stage.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

72. Several experts who study group development believe that

  a. conflict is destructive to groups and should be avoided if possible.
  b. conflict usually only yields positive effects.
  c. conflict is a normal and necessary part of group interaction.
  d. groups must learn to avoid conflict.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

73. Group structures, like roles and authority hierarchies, develop during the ____ stage.

  a. forming
  b. storming
  c. adjourning
  d. norming
  e. performing

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

74. The U.S. Hockey team, when it played the Russians, was likely at the ___ stage of development.

  a. forming
  b. storming
  c. adjourning
  d. norming
  e. performing

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

75. Which statement describes a group at the orientation, or forming, stage of development?

  a. Members tend to go along with whatever the leader suggests.
  b. Members challenge the leader’s ideas.
  c. Members rely on each other.
  d. The group encourages high performance and quality work.
  e. The members identify duties and responsibilities.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.5
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

76. A police task force working to reduce violent crime lacked cohesion initially, and even spent several months embroiled in conflict. Gradually, it became better organized and more effective. Members worked together well for several years, then the group disbanded. The task force’s development is consistent with a ___ model.

  a. hierarchical phase
  b. successive-stage
  c. cyclical
  d. balance
  e. punctuated equilibrium

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

77. Bales’ equilibrium model (which argues that, over time, the group oscillates between task and interpersonal concerns) is an example of a ___ model.

  a. hierarchical phase
  b. successive-stage
  c. cyclical
  d. balance
  e. punctuated equilibrium

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

78. The Strikers, a soccer team, goes through periods where members play well and show great unity, but between these phases they tend to experience periods of internal conflict. The Striker’s development is consistent with a ___ model.

  a. hierarchical phase
  b. successive-stage
  c. cyclical
  d. balance
  e. punctuated equilibrium

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

79. A campus group that was trying to prevent hazing discussed its options for several years. However, when a student died from hazing, the group became more unified and productive, and eventually it changed the campus’s attitude toward hazing. The task force’s development is MOST consistent with a ___ model.

  a. hierarchical phase
  b. successive-stage
  c. cyclical
  d. balance
  e. punctuated equilibrium

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Developing Cohesion; 5.6
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:31 PM

 

80. ____ is greater in noncohesive groups than in cohesive groups.

  a. Intermember attraction
  b. Intermember cooperation
  c. Acceptance of deviancy
  d. Conformity pressure

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.7
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

81. Which of the following statements is most accurate?

  a. Cohesive groups are superior to noncohesive groups.
  b. Cohesive groups invariably outperform noncohesive groups.
  c. Members of cohesive groups are more satisfied with membership, but they are more likely to leave the group.
  d. Cohesive groups avoid the conflict stage of group development.
  e. Cohesiveness intensifies group processes.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.7
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:31 PM

 

82. Which of the following statements is true?

  a. Cohesive combat groups act as a buffer against a form of combat fatigue known as the “old sergeant’s syndrome.”
  b. Cohesive groups are more supportive of their members, and hence are more tolerant when a member disagrees with the group.
  c. Members of cohesive groups, because they focus on friendship, are less productive than work-focused groups.
  d. Group success leads to increases in cohesiveness.
  e. All the options listed are true.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.7, 5.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

83. Research suggests that the cohesion-performance relationship is:

  a. unidirectional: increases in cohesion cause improvements in performance.
  b. unidirectional: improvements in performance cause increases in cohesion.
  c. bidirection: increases in cohesion cause increases in performance, and improved performance increases cohesion
  d. unstable: the performance of a group cannot be predicted from its level of cohesion.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

84. Which of the following statements is most accurate?

  a. People in cohesive groups work harder than people in noncohesive groups.
  b. Noncohesive groups, when the task requires mental concentration, outperform cohesive ones.
  c. Cohesion, when based on unity, predicts performance.
  d. Cohesive groups outperform noncohesive ones, especially when their norms stress production.
  e. Cohesive groups encourage creativity and freedom from normative pressure.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficult
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.7, 5.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:32 PM

 

85. Cohesion enhances group performance when

  a. it increases tolerance for other members’ shortcomings.
  b. the norms of the group support high rates of productivity.
  c. groups are working on cognitive, rather than physical, tasks.
  d. leaders expect more from cohesive groups.
  e. based on attraction rather than task commitment.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

86. Which of the following statements is most accurate?

  a. Cohesive groups do not perform any better than low cohesion groups.
  b. The causal impact of cohesion on performance is greater than the causal impact of performance on cohesion.
  c. The more interdependence required by a group task, the more cohesion increases productivity.
  d. Cohesion tends to increase the variability of group members’ productivity.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Consequences of Cohesion; 5.8
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Understand
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/16/2017 9:33 PM

 

87. The famous case study of the group of true believers that formed around the psychic Marion Keech conducted by Festinger and his colleagues indicated that

  a. members will leave a group when the costs become too great.
  b. groups move through a conflict phase before they reach their cohesive peak.
  c. individuals seek rewarding groups, rather than costly ones.
  d. members who must invest in the group sometimes become more committed to it.
  e. leaders can create cohesiveness by increasing esprit de corps within the group.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

88. An initiation becomes a form of hazing when:

  a. it is based on a group’s long-standing traditions.
  b. the new member does not consent to the process.
  c. the process increases new members’ commitment to the group.
  d. the process exposes the new member to unwarranted risk of harm.
  e. only new members are required to take part in the activity.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Moderate
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

89. The Aronson and Mills study of severity of initiation supported ___ theory by finding that increased costs lead to increased liking for the group.

  a. cognitive dissonance
  b. cohesion
  c. evolutionary
  d. social exchange
  e. network

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Application: Explaining Initiations; 5.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

90. Which of the following statements is true?

  a. Hazing is illegal in most states.
  b. Groups that use positive forms of team-building are more cohesive than ones that use aversive methods to haze new members.
  c. Despite attempts to control hazing, many college students are killed or injured in hazing incidents each year.
  d. Many groups believe that hazing is the best way to increase new members’ commitment to their group.
  e. All the statements listed are true.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Easy
REFERENCES:   Application: Explaining Initiation; 5.9
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
KEYWORDS:   Bloom’s: Remember
DATE CREATED:   11/9/2017 10:29 AM
DATE MODIFIED:   11/14/2017 9:57 AM

 

 

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Group Dynamics 7th Edition By Forsyth – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.