Financial Management Theory and Practice 15th Edition Eugene Brigham – Test Bank

$20.00

Pay And Download

 

Complete Test Bank With Answers

 

 

 

Sample Questions Posted Below

 

 

 

 

1. If a firm raises capital by selling new bonds, it is called the “issuing firm,” and the coupon rate is generally set equal to the required rate on bonds of equal risk.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Issuing bonds
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQJ3

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMD-8R3S-RPJA-GYAU-O3T3-8RSU-1ATS-CESU-YAUR-GOSU-OATI-CRSU-RPDB-CC4D-OC3Z-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

2. A call provision gives bondholders the right to demand, or “call for,” repayment of a bond. Typically, calls are exercised if interest rates rise, because when rates rise the bondholder can get the principal amount back and reinvest it elsewhere at higher rates.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Call provision
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQJA

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJW-GWAS-N3MB-GC3S-RQDB-GRSS-NATU-8YSU-YPMR-GOSU-RQBI-GHSS-R3UB-CC3S-EQBW-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

3. Sinking funds are devices used to force companies to retire bonds on a scheduled basis prior to their maturity. Many bond indentures allow the company to acquire bonds for a sinking fund by either purchasing bonds in the market or selecting the bonds to be acquired by a lottery administered by the trustee through a call at face value.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Sinking funds
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQKG

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJT-CR4G-KQBT-GE4D-E3UG-GYSU-KCJU-8YSS-CP3I-GOSU-QATO-CRSU-Q3TA-CPTU-1CUD-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

4. A zero coupon bond is a bond that pays no interest and is offered (and subsequently sells initially) at par. These bonds provide compensation to investors in the form of capital appreciation.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Zero coupon bond
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQKF

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJO-GE5S-R3BI-GO5D-GCDF-GYSU-O3TI-CRSU-N3TU-GOSU-RQJ1-GASU-O3J3-CCHD-KC3S-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

5. The desire for floating-rate bonds, and consequently their increased usage, arose out of the experience of the early 1980s, when inflation pushed interest rates up to very high levels and thus caused sharp declines in the prices of outstanding bonds.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Floating-rate debt
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQKR

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMD-GPTD-QCUN-GIUD-CAJI-CWSU-KAJS-8RSU-OQMF-GOSS-KPDF-CWSU-G3JT-CA5G-EQDD-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

6. A bond that is callable has a chance of being retired earlier than its stated term to maturity. Therefore, if the yield curve is upward sloping, an outstanding callable bond should have a lower yield to maturity than an otherwise identical noncallable bond.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
RATIONALE:   The callable bond will be called if rates fall far enough below the coupon rate, but it will not be called otherwise. Thus, the call provision can only harm bondholders. Therefore, callable bonds sell at higher yields than noncallable bonds, regardless of the slope of the yield curve.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Callable bonds
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQKD

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJA-CW4U-OAUR-GIOU-C3UD-8RSS-N3BO-CESS-E3JA-GOSS-RQJ1-GWSU-1PMG-GH3D-YCB3-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

7. Income bonds pay interest only if the issuing company actually earns the indicated interest. Thus, these securities cannot bankrupt a company, and this makes them safer from an investor’s perspective than regular bonds.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Income bond
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQJU

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJA-GE5U-QQBA-GR3S-KPJS-8RSS-ECMR-8RSU-EQBA-GOSU-RPMF-CCSS-C3JA-GF1G-K3MB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

8. You are considering 2 bonds that will be issued tomorrow. Both are rated triple B (BBB, the lowest investment-grade rating), both mature in 20 years, both have a 10% coupon, neither can be called except for sinking fund purposes, and both are offered to you at their $1,000 par values. However, Bond SF has a sinking fund while Bond NSF does not. Under the sinking fund, the company must call and pay off 5% of the bonds at par each year. The yield curve at the time is upward sloping. The bond’s prices, being equal, are probably not in equilibrium, as Bond SF, which has the sinking fund, would generally be expected to have a higher yield than Bond NSF.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
RATIONALE:   The sinking fund would give Bond SF a lower average maturity, and it would also lower its risk. Therefore, Bond SF should have a lower, not a higher, yield.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Sinking funds
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQJ1

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ3-8R4U-NP3Z-CW4S-KA3T-GHSS-E3B3-8RSS-CA5N-GOSU-Q3TS-CWSS-RP33-CA3G-KPMB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

9. Floating-rate debt is advantageous to investors because the interest rate moves up if market rates rise. Since floating-rate debt shifts interest rate risk to companies, it offers no advantages to issuers.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
RATIONALE:   Floating rates can benefit issuers if rates decline, so a company that thinks rates are likely to fall would want to issue such bonds.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Floating-rate debt
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQJT

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJS-GY4G-C3JW-CIUD-1AUG-GRSU-1AJI-CRSU-Y3MF-GOSU-YQJ3-GWSU-K3TI-GC3S-GA3S-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

10. Ranger Inc. would like to issue new 20-year bonds. Initially, the plan was to make the bonds non-callable. If the bonds were made callable after 5 years at a 5% call premium, how would this affect their required rate of return?

  a. There is no reason to expect a change in the required rate of return.
  b. The required rate of return would decline because the bond would then be less risky to a bondholder.
  c. The required rate of return would increase because the bond would then be more risky to a bondholder.
  d. It is impossible to say without more information.
  e. Because of the call premium, the required rate of return would decline.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Call provision
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQJO

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJZ-CE4D-C3MG-GWHD-OCTT-GCSS-RQJW-CRSU-KAMG-GOSU-1AT3-GCSU-GA5D-GW5G-EP31-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

11. Which of the following statements is CORRECT?

  a. Most sinking funds require the issuer to provide funds to a trustee, who saves the money so that it will be available to pay off bondholders when the bonds mature.
  b. A sinking fund provision makes a bond more risky to investors at the time of issuance.
  c. Sinking fund provisions never require companies to retire their debt; they only establish “targets” for the company to reduce its debt over time.
  d. If interest rates have increased since a company issued bonds with a sinking fund, the company is less likely to retire the bonds by buying them back in the open market, as opposed to calling them in at the sinking fund call price.
  e. Sinking fund provisions sometimes turn out to adversely affect bondholders, and this is most likely to occur if interest rates decline after the bond has been issued.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Sinking funds
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQJZ

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMD-CO4S-NQMF-GRHD-EA3S-GWSU-GAUR-CRSU-KPTO-GOSU-YPUF-GOSU-Q3TZ-8R3D-YQDB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

12. Nicholas Industries can issue a 20-year bond with a 6% annual coupon. This bond is not convertible, is not callable, and has no sinking fund. Alternatively, Nicholas could issue a 20-year bond that is convertible into common equity, may be called, and has a sinking fund. Which of the following most accurately describes the coupon rate that Nicholas would have to pay on the convertible, callable bond?

  a. It could be less than, equal to, or greater than 6%.
  b. Greater than 6%.
  c. Exactly equal to 8%.
  d. Less than 6%.
  e. Exactly equal to 6%.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.02 – LO: 5-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertible, callable bonds
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQJS

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJI-GE4U-G3DG-GY3D-EPMD-CESU-EA5N-8RSS-KQMG-GOSU-RAT3-GHSU-O3BI-GP1U-G3TO-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

13. The market value of any real or financial asset, including stocks, bonds, or art work purchased in hope of selling it at a profit, may be estimated by determining future cash flows and then discounting them back to the present.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.03 – LO: 5-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Discounted cash flows
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQJI

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-8B1D-CCBZ-GH5D-RAUB-GWSU-Y3T3-CRSS-KCDB-GOSU-ECJT-GCSS-NAUD-CE4U-CQDN-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

14. For bonds, price sensitivity to a given change in interest rates is generally greater the longer before the bond matures.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.03 – LO: 5-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond prices and interest rates
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CQJW

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJT-GA3G-RC3Z-8R4D-RQJU-CASS-EQMR-CESU-EATW-GOSU-1ATZ-GCSU-NA33-8R5S-N3TO-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

15. A bond has a $1,000 par value, makes annual interest payments of $100, has 5 years to maturity, cannot be called, and is not expected to default. The bond should sell at a premium if interest rates are below 10% and at a discount if interest rates are greater than 10%.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.03 – LO: 5-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond premiums and discounts
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTKN

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMD-GT1U-OQDN-CA3D-1ATA-CCSS-KCTW-8YSS-RAMF-GOSS-KAMF-GASU-C3T1-C3UG-NAJT-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

16. You have funds that you want to invest in bonds, and you just noticed in the financial pages of the local newspaper that you can buy a $1,000 par value bond for $800. The coupon rate is 10% (with annual payments), and there are 10 years before the bond will mature and pay off its $1,000 par value. You should buy the bond if your required return on bonds with this risk is 12%.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   The bonds expected return (YTM) is 13.81%, which exceeds the 12% required return, so buy the bond.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.03 – LO: 5-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond value–annual payment
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTKB

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-GW4U-Y3MF-GITS-EPTZ-COSU-CCJI-8YSU-QQDF-GOSS-GA5G-GRSS-CP3O-8YHS-KCB3-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

17. Under normal conditions, which of the following would be most likely to increase the coupon rate required to enable a bond to be issued at par?

  a. Adding a call provision.
  b. The rating agencies change the bond’s rating from Baa to Aaa.
  c. Making the bond a first mortgage bond rather than a debenture.
  d. Adding a sinking fund.
  e. Adding additional restrictive covenants that limit management’s actions.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.03 – LO: 5-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond coupon rate
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTJ3

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJS-GE3G-EQMR-CFTD-EC5G-GOSS-EC5D-8YSU-13TO-GOSU-C3TZ-GASS-NATU-CE3D-EPDG-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

18. The YTMs of three $1,000 face value bonds that mature in 10 years and have the same level of risk are equal. Bond A has an 8% annual coupon, Bond B has a 10% annual coupon, and Bond C has a 12% annual coupon. Bond B sells at par. Assuming interest rates remain constant for the next 10 years, which of the following statements is CORRECT?

  a. Since the bonds have the same YTM, they should all have the same price, and since interest rates are not expected to change, their prices should all remain at their current levels until maturity.
  b. Bond C sells at a premium (its price is greater than par), and its price is expected to increase over the next year.
  c. Bond A sells at a discount (its price is less than par), and its price is expected to increase over the next year.
  d. Over the next year, Bond A’s price is expected to decrease, Bond B’s price is expected to stay the same, and Bond C’s price is expected to increase.
  e. Bond A’s current yield will increase each year.

 

ANSWER:   c
RATIONALE:   Note that Bond B sells at par, so the required return on all these bonds is 10%. B’s price will remain constant; A will sell initially at a discount and will rise, and C will sell initially at a premium and will decline. Note too that since it has larger cash flows from its higher coupons, Bond C would be less sensitive to interest rate changes; i.e., it has less interest rate risk. Perhaps it has less default risk.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.03 – LO: 5-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTJA

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMN-CJTD-QA5N-CC4U-OA3Z-GCSU-OCUG-8YSU-NCJZ-GOSS-N3BU-CCSU-C3B1-8R4U-1QJ3-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

19. Kessen Inc.’s bonds mature in 7 years, have a par value of $1,000, and make an annual coupon payment of $70. The market interest rate for the bonds is 8.5%. What is the bond’s price?

  a. $923.22
  b. $946.30
  c. $969.96
  d. $994.21
  e. $1,019.06

 

ANSWER:   a
RATIONALE:  
N 7
I/YR 8.5%
PMT $70
FV $1,000
PV $923.22
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.03 – LO: 5-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond valuation
KEYWORDS:   Bloom’s: Application
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTKG

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMG-GTOS-GPMB-GAHG-KC3T-GWSU-CCUD-8RSU-K3BW-GOSS-ECTS-COSS-NQJ3-C3UD-CAUB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

20. Noncallable bonds that mature in 10 years were recently issued by Sternglass Inc. They have a par value of $1,000 and an annual coupon of 5.5%. If the current market interest rate is 7.0%, at what price should the bonds sell?

  a. $829.21
  b. $850.47
  c. $872.28
  d. $894.65
  e. $917.01

 

ANSWER:   d
RATIONALE:  
Coupon rate 5.5%
PMT $55
N 10
I/YR 7.0%
FV $1,000
PV $894.65
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.03 – LO: 5-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond valuation
KEYWORDS:   Bloom’s: Application
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTKF

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ1-GYAD-EQBW-GE3S-KPB3-8YSU-YQMB-CESU-QAUF-GOSU-G3MD-GOSU-1P5B-G7OU-YAUD-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

21. One year ago Lerner and Luckmann Co. issued 15-year, noncallable, 7.5% annual coupon bonds at their par value of $1,000. Today, the market interest rate on these bonds is 5.5%. What is the current price of the bonds, given that they now have 14 years to maturity?

  a. $1,077.01
  b. $1,104.62
  c. $1,132.95
  d. $1,162.00
  e. $1,191.79

 

ANSWER:   e
RATIONALE:  
Par value $1,000
Coupon rate 7.5%
N 14
I/YR 5.5%
PMT $75
FV $1,000
PV $1,191.79
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.03 – LO: 5-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond valuation: annual coupons
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTKR

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMG-GR5U-KQDB-CW5U-NC5B-8YSU-RQMB-8RSS-RPUD-GOSS-CC5D-CESS-RA5R-GO4S-KAJI-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

22. If the required rate of return on a bond (rd) is greater than its coupon interest rate and will remain above that rate, then the market value of the bond will always be below its par value until the bond matures, at which time its market value will equal its par value. (Accrued interest between interest payment dates should not be considered when answering this question.)

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.04 – LO: 5-4
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond value
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO33

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMN-8YAD-EPTZ-8F1S-CCTZ-GRSU-QPMB-CRSU-NC5B-GOSS-GPUG-GOSS-RQMD-GA5G-KAUF-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

23. Which of the following statements is CORRECT?

  a. The time to maturity does not affect the change in the value of a bond in response to a given change in interest rates.
  b. You hold two bonds. One is a 10-year, zero coupon, bond and the other is a 10-year bond that pays a 6% annual coupon. The same market rate, 6%, applies to both bonds. If the market rate rises from the current level, the zero coupon bond will experience the smaller percentage decline.
  c. The shorter the time to maturity, the greater the change in the value of a bond in response to a given change in interest rates.
  d. The longer the time to maturity, the smaller the change in the value of a bond in response to a given change in interest rates.
  e. You hold two bonds. One is a 10-year, zero coupon, issue and the other is a 10-year bond that pays a 6% annual coupon. The same market rate, 6%, applies to both bonds. If the market rate rises from the current level, the zero coupon bond will experience the larger percentage decline.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.04 – LO: 5-4
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest rates
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO3A

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMR-GR5G-GA5G-GITD-NQMG-GOSU-YCTS-CESU-Y3JO-GOSS-GPMF-GWSU-13J1-CEHU-CC5F-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

24. Which of the following events would make it more likely that a company would choose to call its outstanding callable bonds?

  a. Market interest rates rise sharply.
  b. Market interest rates decline sharply.
  c. The company’s financial situation deteriorates significantly.
  d. Inflation increases significantly.
  e. The company’s bonds are downgraded.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.04 – LO: 5-4
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Callable bonds
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO4G

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ1-GA5G-NCTA-CCHS-EP5D-CWSU-G3BU-CESU-QCJU-GOSS-RPTW-GOSS-R3UN-CAAD-GAJ1-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

25. A 15-year bond has an annual coupon rate of 8%. The coupon rate will remain fixed until the bond matures. The bond has a yield to maturity of 6%. Which of the following statements is CORRECT?

  a. The bond is currently selling at a price below its par value.
  b. If market interest rates remain unchanged, the bond’s price one year from now will be lower than it is today.
  c. The bond should currently be selling at its par value.
  d. If market interest rates remain unchanged, the bond’s price one year from now will be higher than it is today.
  e. If market interest rates decline, the price of the bond will also decline.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.04 – LO: 5-4
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest rates and bond prices
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO4F

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ1-CR3G-KAMF-GH3U-RC31-GHSU-GCT3-8YSS-KC3Z-GOSU-OCJ3-GOSU-EQMG-CR5S-CP3U-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

26. An 8-year Treasury bond has a 10% coupon, and a 10-year Treasury bond has an 8% coupon. Both bonds have the same yield to maturity. If the yield to maturity of both bonds increases by the same amount, which of the following statements would be CORRECT?

  a. Both bonds would decline in price, but the 10-year bond would have the greater percentage decline in price.
  b. The prices of both bonds would increase by the same amount.
  c. One bond’s price would increase, while the other bond’s price would decrease.
  d. The prices of the two bonds would remain constant.
  e. The prices of both bonds will decrease by the same amount.

 

ANSWER:   a
RATIONALE:   We can tell by inspection that b, c, d, and e are all incorrect. That leaves answer a as the only possibly correct statement. Recognize that longer-term bonds, and ones where payments come late (like low coupon bonds) are most sensitive to changes in interest rates. Thus, the 10-year, 8% coupon bond should be more sensitive to a decline in rates. You could also do some calculations to confirm that a is correct.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.04 – LO: 5-4
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest rates and bond prices
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO4R

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJI-CA3G-NCMR-GE3U-OPJS-GWSS-ECMD-8YSU-13B1-GOSU-N3JZ-8YSS-CPMG-CE3S-GCUF-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

27. Bond A has a 9% annual coupon while Bond B has a 6% annual coupon. Both bonds have a 7% yield to maturity, and the YTM is expected to remain constant. Which of the following statements is CORRECT?

  a. The prices of both bonds will remain unchanged.
  b. The price of Bond A will decrease over time, but the price of Bond B will increase over time.
  c. The prices of both bonds will increase by 7% per year.
  d. The prices of both bonds will increase over time, but the price of Bond A will increase by more.
  e. The price of Bond B will decrease over time, but the price of Bond A will increase over time.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.04 – LO: 5-4
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond yields and prices
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO4D

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJO-CRHD-GCJT-8R5D-R3T1-CCSU-NQMF-8RSS-C3BW-GOSS-GCUN-CESS-EP5F-8Y4G-RPJS-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

28. Assume that a 10-year Treasury bond has a 12% annual coupon, while a 15-year T-bond has an 8% annual coupon. Assume also that the yield curve is flat, and all Treasury securities have a 10% yield to maturity. Which of the following statements is CORRECT?

  a. If interest rates decline, the prices of both bonds will increase, but the 10-year bond would have a larger percentage increase in price.
  b. The 10-year bond would sell at a discount, while the 15-year bond would sell at a premium.
  c. The 10-year bond would sell at a premium, while the 15-year bond would sell at par.
  d. If the yield to maturity on both bonds remains at 10% over the next year, the price of the 10-year bond would increase, but the price of the 15-year bond would fall.
  e. If interest rates decline, the prices of both bonds will increase, but the 15-year bond would have a larger percentage increase in price.

 

ANSWER:   e
RATIONALE:   We can tell by inspection that b, c, and d are all incorrect. That leaves answers a and e as the only possibly correct statements. Also, recognize that longer-term bonds, and ones where payments come late (like low coupon bonds) are most sensitive to changes in interest rates. Thus, the 15-year, 8% coupon bond should be more sensitive to a decline in rates. Finally, we can do some calculations to confirm that e is the correct answer:

  Current situation Rates decline  
  10-year 15-year 10-year 15-year
Par 1000 1000 1000 1000
Maturity 10 15 10 15
Coup rate 12% 8% 12% 8%
YTM 10.00% 10.00% 9.00% 9.00%
Ann coup 120 80 120 80
Price $1,122.89 $847.88 $1,192.53 $919.39
% Gain     6.2% 8.4%
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.04 – LO: 5-4
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Effect of interest rate on bond prices
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO3U

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJZ-GCHD-KP3Z-CA3D-KA3T-GWSU-YPT3-8RSS-EPUR-GOSS-EQDD-GASS-G3JA-GO4D-OQBT-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

29. A 25-year, $1,000 par value bond has an 8.5% annual coupon. The bond currently sells for $875. If the yield to maturity remains at its current rate, what will the price be 5 years from now?

  a. $839.31
  b. $860.83
  c. $882.90
  d. $904.97
  e. $927.60

 

ANSWER:   c
RATIONALE:   First find the YTM at this time, then use the YTM with the other data to find the bond’s price 5 years hence.

Par value $1,000    
Coupon rate 8.50% Value in 5 years  
N 25 N 20
PV $875 I/YR 9.86%
PMT $85 PMT $85
FV $1,000 FV $1,000
I/YR 9.86% PV $882.90
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.04 – LO: 5-4
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond value in future time periods
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO31

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMN-GCHD-RAUD-CRAU-OA3W-CCSS-EATA-8RSU-EC5B-GOSS-KQJ3-CESS-NAJS-GA5D-K3UB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

30. Rogoff Co.’s 15-year bonds have an annual coupon rate of 9.5%. Each bond has face value of $1,000 and makes semiannual interest payments. If you require an 11.0% nominal yield to maturity on this investment, what is the maximum price you should be willing to pay for the bond?

  a. $891.00
  b. $913.27
  c. $936.10
  d. $959.51
  e. $983.49

 

ANSWER:   a
RATIONALE:  
Par value $1,000
Coupon rate 9.5%
Periods/year 2
Yrs to maturity 15
N = periods 30
Annual rate 11.0%
Periodic rate 5.50%
PMT/period $47.50
FV $1,000
PV $891.00
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.05 – LO: 5-5
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond valuation: semiannual coupons
KEYWORDS:   Bloom’s: Application
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CCTW

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJW-GA4G-GCUG-GO3U-GCBI-GOSU-RC5D-8RSU-RP5B-GOSU-E3TZ-GWSU-NC5N-GJ1D-EAMN-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

31. Haswell Enterprises’ bonds have a 10-year maturity, a 6.25% semiannual coupon, and a par value of $1,000. The going interest rate (rd) is 4.75%, based on semiannual compounding. What is the bond’s price?

  a. 1,063.09
  b. 1,090.35
  c. 1,118.31
  d. 1,146.27
  e. 1,174.93

 

ANSWER:   c
RATIONALE:  
Par value $1,000
Coupon rate 6.25%
Periods/year 2
Yrs to maturity 10
N = periods 20
Annual rate 4.75%
Periodic rate 2.38%
PMT/period $31.25
FV $1,000
PV $1,118.31
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.05 – LO: 5-5
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond valuation: semiannual coupons
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC4N

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-CJ1D-1A5N-GC3D-1QBZ-GHSS-G3UR-CESS-CP31-GOSU-K3DB-8RSU-QC5D-GTTG-N3JU-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

32. CMS Corporation’s balance sheet as of today is as follows:

Long-term debt (bonds, at par) $10,000,000
Preferred stock 2,000,000
Common stock ($10 par) 10,000,000
Retained earnings     4,000,000
Total debt and equity $26,000,000

The bonds have a 4.0% coupon rate, payable semiannually, and a par value of $1,000. They mature exactly 10 years from today. The yield to maturity is 12%, so the bonds now sell below par. What is the current market value of the firm’s debt?

  a. $5,276,731
  b. $5,412,032
  c. $5,547,332
  d. $7,706,000
  e. $7,898,650

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   Calculate the price of each bond:

Coupon rate 4.0%
Par value $1,000
Maturity (Yrs) 10
Periods/Yr. 2
YTM 12.0%
   
N 20
I/YR 6.0%
PMT $20.00
FV $1,000
PV $541.20

Determine the number of bonds:

Book value on balance sheet $10,000,000
Par value $1,000
Number of bonds = Book value/Par value 10,000
   
Calculate the market value of bonds:  
Mkt value = PV × Number of bonds = $5,412,032
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.05 – LO: 5-5
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Market value of semiannual bonds
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC4B

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJT-CITD-CQJO-GY5G-GAUG-8YSU-OP3A-8YSS-C3JI-GOSU-1P5G-8YSS-KCJS-GE5U-N3UG-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

33. McCurdy Co.’s Class Q bonds have a 12-year maturity, $1,000 par value, and a 5.75% coupon paid semiannually (2.875% each 6 months), and those bonds sell at their par value. McCurdy’s Class P bonds have the same risk, maturity, and par value, but the P bonds pay a 5.75% annual coupon. Neither bond is callable. At what price should the annual payment bond sell?

  a. $943.98
  b. $968.18
  c. $993.01
  d. $1,017.83
  e. $1,043.28

 

ANSWER:   c
RATIONALE:   These two bonds should provide the same EFF%. Therefore, we can find the EFF% for the semiannual bond and then use it as the YTM for the annual payment bond. At the calculated price, the two bonds will have YTMs with the same EFF%. Note too that the semiannual payment bond must have a higher price than the annual bond because then it receives the same cash flow, but faster. Therefore Bond A must sell at a price below the $1,000 par value at which S sells.

Semiannual bond   Annual bond  
Par value $1,000 Par value $1,000
Coupon rate = Nominal rate 5.75% Coupon rate 5.75%
Payment per period $28.75 Pmt/Period $57.50
Years to maturity 12 Yrs to maturity 12
Periods/year 2 Periods/year 1
Total periods 24 Total periods 12
EFF% 5.833% EFF% = YTM 5.833%
Price $1,000.00 Price $993.01
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.05 – LO: 5-5
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond valuation: effective rates
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC33

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMG-8RAU-KATA-GY4D-G3DB-COSU-GQMB-8YSU-EQMN-GOSS-KQJ3-CASS-RAJW-GWAS-CQBI-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

34. Reinegar Corporation is planning two new issues of 25-year bonds. Bond Par will be sold at its $1,000 par value, and it will have a 10% semiannual coupon. Bond OID will be an Original Issue Discount bond, and it will also have a 25-year maturity and a $1,000 par value, but its semiannual coupon will be only 6.25%. If both bonds are to provide investors with the same effective yield, how many of the OID bonds must Reinegar issue to raise $3,000,000? Disregard flotation costs, and round your final answer up to a whole number of bonds.

  a. 4,228
  b. 4,337
  c. 4,448
  d. 4,562
  e. 4,676

 

ANSWER:   d
RATIONALE:   The par bond has a coupon rate of 10% and a periodic rate of 5%, and it sells at par. Therefore, the going nominal rate must be 10%. The OID bond must provide the same EFF%, because it is equally risky. Therefore, it must be evaluated with the parameters shown below to find its price, which is then used to find the number of bonds issued.

Bond A: Issued at par   Bond B: Issued at a discount (OID bonds)
Par value $1,000 Par value $1,000
Coupon rate 10.00% Coupon rate 6.25%
Maturity yrs 25 Maturity yrs 25
Periods/year 2 Periods/year 2
N 50 N 50
Periodic rate 5.00% Periodic rate 5.00%
PMT $50.00 PMT $31.25
PV = Price $1,000.00 PV = Price $657.70
       
Funds needed $3,000,000    
Number of bonds 4,561.34    
Rounded up 4,562    
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.05 – LO: 5-5
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond valuation: original issue discount bonds
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC3A

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJA-GJTU-K3JA-G31U-KAUD-8RSU-OA5B-CESU-YA3Z-GOSU-OP3A-GOSU-NAUB-GO5S-KPMF-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

35. A 10-year bond with a 9% annual coupon has a yield to maturity of 8%. Which of the following statements is CORRECT?

  a. The bond is selling below its par value.
  b. The bond is selling at a discount.
  c. If the yield to maturity remains constant, the bond’s price one year from now will be lower than its current price.
  d. The bond’s current yield is greater than 9%.
  e. If the yield to maturity remains constant, the bond’s price one year from now will be higher than its current price.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO3T

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ3-GAHD-KQB1-GO3D-ECBZ-GHSS-GAMF-8RSS-NAMG-GOSS-EQJW-CASU-1PTT-CFTD-OQJI-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

36. A 10-year corporate bond has an annual coupon of 9%. The bond is currently selling at par ($1,000). Which of the following statements is NOT CORRECT?

  a. The bond’s yield to maturity is 9%.
  b. The bond’s current yield is 9%.
  c. If the bond’s yield to maturity remains constant, the bond will continue to sell at par.
  d. The bond’s current yield exceeds its capital gains yield.
  e. The bond’s expected capital gains yield is positive.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond yields
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO3O

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ1-CFUD-Q3JW-8BOU-EAT1-8YSS-KAT3-CRSU-NQB1-GOSU-G3MB-GASU-Y3T1-CC5S-CPUF-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

37. Which of the following statements is CORRECT?

  a. If a bond’s yield to maturity exceeds its coupon rate, the bond will sell at par.
  b. All else equal, if a bond’s yield to maturity increases, its price will fall.
  c. If a bond’s yield to maturity exceeds its coupon rate, the bond will sell at a premium over par.
  d. All else equal, if a bond’s yield to maturity increases, its current yield will fall.
  e. A zero coupon bond’s current yield is equal to its yield to maturity.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond yields
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO3Z

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-CE3U-OPBI-GPTG-E3UG-GOSS-KA5G-CRSU-KPTZ-GOSS-GPDD-GASU-EAUD-GE4U-K3JO-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

38. Stephenson Co.’s 15-year bond with a face value of $1,000 currently sells for $850. Which of the following statements is CORRECT?

  a. The bond’s current yield exceeds its yield to maturity.
  b. The bond’s yield to maturity is greater than its coupon rate.
  c. The bond’s current yield is equal to its coupon rate.
  d. If the yield to maturity stays constant until the bond matures, the bond’s price will remain at $850.
  e. The bond’s coupon rate exceeds its current yield.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond yields
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO3S

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJA-CEHD-GCJZ-8B1G-KPDN-8YSS-EPTU-CESS-GCBZ-GOSS-RCTA-GRSS-ECB3-GTTS-KCT1-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

39. A 10-year bond pays an annual coupon, its YTM is 8%, and it currently trades at a premium. Which of the following statements is CORRECT?

  a. If the yield to maturity remains at 8%, then the bond’s price will decline over the next year.
  b. The bond’s coupon rate is less than 8%.
  c. If the yield to maturity increases, then the bond’s price will increase.
  d. If the yield to maturity remains at 8%, then the bond’s price will remain constant over the next year.
  e. The bond’s current yield is less than 8%.

 

ANSWER:   a
RATIONALE:   Answers b, c, and d are clearly wrong, and answer a is clearly correct. Answer e is also wrong, but this is not obvious to most people. We can demonstrate that e is incorrect by using the following example.

Par $1,000  
YTM 8.00%  
Maturity 10  
Price $1,100  
Payment $94.90  
Coupon rate 9.49%  
Current yield 8.63% The current yield is greater than 8%.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond yields
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO3I

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-CO3S-NA5D-GW4G-GPT3-GESS-EAJU-CRSS-RP3S-GOSU-KCBI-GASU-EQMF-GH5S-CAUD-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

40. Which of the following statements is CORRECT?

  a. On an expected yield basis, the expected capital gains yield will always be positive because an investor would not purchase a bond with an expected capital loss.
  b. On an expected yield basis, the expected current yield will always be positive because an investor would not purchase a bond that is not expected to pay any cash coupon interest.
  c. If a coupon bond is selling at par, its current yield equals its yield to maturity.
  d. The current yield on Bond A exceeds the current yield on Bond B; therefore, Bond A must have a higher yield to maturity than Bond B.
  e. If a bond is selling at a discount, the yield to call is a better measure of return than the yield to maturity.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond yields
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO3W

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJA-G3OS-RPTO-CR4D-ECT1-COSS-KAJ1-8RSU-1A3U-GOSU-1AMG-GASU-RAJZ-CWHU-RCTI-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

41. Which of the following statements is CORRECT?

  a. If a coupon bond is selling at a discount, its price will continue to decline until it reaches its par value at maturity.
  b. If interest rates increase, the price of a 10-year coupon bond will decline by a greater percentage than the price of a 10-year zero coupon bond.
  c. If a bond’s yield to maturity exceeds its annual coupon, then the bond will trade at a premium.
  d. If a coupon bond is selling at a premium, its current yield equals its yield to maturity.
  e. If a coupon bond is selling at par, its current yield equals its yield to maturity.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTNN

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJS-G3UD-Q3TT-8Y4D-1QBT-GRSU-CA3S-CESU-RPTS-GOSS-NCBO-8YSU-QPT1-8BUD-E3T1-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

42. A Treasury bond has an 8% annual coupon and a 7.5% yield to maturity. Which of the following statements is CORRECT?

  a. The bond has a current yield greater than 8%.
  b. The bond sells at a discount.
  c. The bond’s required rate of return is less than 7.5%.
  d. If the yield to maturity remains constant, the price of the bond will decline over time.
  e. The bond sells at a price below par.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTNB

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJW-CW3G-RPJA-CPOU-RCB1-GYSU-RPUG-8RSS-CCB3-GOSU-1QB1-8RSU-EAMF-CRHU-CCBA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

43. Bonds A and B are 15-year, $1,000 face value bonds. Bond A has a 7% annual coupon, while Bond B has a 9% annual coupon. Both bonds have a yield to maturity of 8%, which is expected to remain constant for the next 15 years. Which of the following statements is CORRECT?

  a. One year from now, Bond A’s price will be higher than it is today.
  b. Bond A’s current yield is greater than 8%.
  c. Bond A has a higher price than Bond B today, but one year from now the bonds will have the same price.
  d. Both bonds have the same price today, and the price of each bond is expected to remain constant until the bonds mature.
  e. Bond B has a higher price than Bond A today, but one year from now the bonds will have the same price.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTB3

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJU-GAAD-CCUN-CAAD-OCUN-8RSS-C3UG-CRSU-QCUG-GOSU-GQDR-GRSS-R3UF-CWHU-NP3U-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

44. Which of the following statements is CORRECT?

  a. The total yield on a bond is derived from dividends plus changes in the price of the bond.
  b. Bonds are riskier than common stocks and therefore have higher required returns.
  c. Bonds issued by larger companies always have lower yields to maturity (less risk) than bonds issued by smaller companies.
  d. The market value of a bond will always approach its par value as its maturity date approaches, provided the bond’s required return remains constant.
  e. If the Federal Reserve unexpectedly announces that it expects inflation to increase, then we would probably observe an immediate increase in bond prices.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTBA

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMF-GHHG-GCDR-CPOU-YCT1-GOSU-NPTU-8RSU-NCDD-GOSU-GC33-GHSU-QCUD-GY3U-YPJT-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

45. Which of the following statements is CORRECT?

  a. If rates fall after its issue, a zero coupon bond could trade at a price above its par value.
  b. If rates fall rapidly, a zero coupon bond’s expected appreciation could become negative.
  c. If a firm moves from a position of strength toward financial distress, its bonds’ yield to maturity would probably decline.
  d. If a bond is selling at a premium, this implies that its yield to maturity exceeds its coupon rate.
  e. If a coupon bond is selling at par, its current yield equals its yield to maturity.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTNG

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJU-CFOU-13MD-8Y3D-EQBI-CCSS-NCBW-CESU-KA3S-GOSU-OCUR-CCSU-GPUD-CF1S-NP3A-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

46. Which of the following statements is CORRECT?

  a. The market value of a bond will always approach its par value as its maturity date approaches. This holds true even if the firm has filed for bankruptcy.
  b. Rising inflation makes the actual yield to maturity on a bond greater than a quoted yield to maturity that is based on market prices.
  c. The yield to maturity on a coupon bond that sells at its par value consists entirely of a current interest yield; it has a zero expected capital gains yield.
  d. On an expected yield basis, the expected capital gains yield will always be positive because an investor would not purchase a bond with an expected capital loss.
  e. The yield to maturity for a coupon bond that sells at a premium consists entirely of a positive capital gains yield; it has a zero current interest yield.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond yields
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTNF

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJZ-8YAD-CPJA-CJTU-E3JA-CESS-RQBW-8YSU-RQMN-GOSU-OAMN-GASS-EQJI-CA3S-GQJW-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

47. Which of the following statements is CORRECT?

  a. If a coupon bond is selling at a discount, then the bond’s expected capital gains yield is negative.
  b. If a bond is selling at a discount, the yield to call is a better measure of the expected return than the yield to maturity.
  c. The current yield on Bond A exceeds the current yield on Bond B. Therefore, Bond A must have a higher yield to maturity than Bond B.
  d. If a coupon bond is selling at par, its current yield equals its yield to maturity.
  e. If a coupon bond is selling at a premium, then the bond’s current yield is zero.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond yields
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTNR

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMD-GC5G-NCJ3-GCAU-QCTI-COSS-ECMF-CRSS-GQBU-GOSU-RCJI-GASS-ECTS-GRHU-OA31-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

48. Bond A has a 9% annual coupon, while Bond B has a 7% annual coupon. Both bonds have the same maturity, a face value of $1,000, and an 8% yield to maturity. Which of the following statements is CORRECT?

  a. Bond A trades at a discount, whereas Bond B trades at a premium.
  b. If the yield to maturity for both bonds remains at 8%, Bond A’s price one year from now will be higher than it is today, but Bond B’s price one year from now will be lower than it is today.
  c. If the yield to maturity for both bonds immediately decreases to 6%, Bond A’s bond will have a larger percentage increase in value.
  d. Bond A’s current yield is greater than that of Bond B.
  e. Bond A’s capital gains yield is greater than Bond B’s capital gains yield.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond rates and prices
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTND

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ1-GYHS-NA3O-CTOU-ECBW-GWSS-KPDR-8YSS-KA5N-GOSU-O3JZ-GHSS-E3B3-GOAD-EPUR-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

49. Which of the following statements is CORRECT?

  a. A callable 10-year, 10% bond should sell at a higher price than an otherwise similar noncallable bond.
  b. Corporate treasurers dislike issuing callable bonds because these bonds may require the company to raise additional funds earlier than would be true if noncallable bonds with the same maturity were used.
  c. Two bonds have the same maturity and the same coupon rate. However, one is callable and the other is not. The difference in prices between the bonds will be greater if the current market interest rate is above the coupon rate than if it is below the coupon rate.
  d. The actual life of a callable bond will always be equal to or less than the actual life of a noncallable bond with the same maturity. Therefore, if the yield curve is upward sloping, the required rate of return will be lower on the callable bond.
  e. Two bonds have the same maturity and the same coupon rate. However, one is callable and the other is not. The difference in prices between the bonds will be greater if the current market interest rate is below the coupon rate than if it is above the coupon rate.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Callable bonds
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTBU

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ1-GYHS-GCJA-GCHD-KQBI-CASS-GQBZ-CESU-OCJI-GOSU-GCDD-CRSU-OP5B-GE3D-QAMN-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

50. Which of the following statements is CORRECT?

  a. A bond is likely to be called if its market price is below its par value.
  b. Even if a bond’s YTC exceeds its YTM, an investor with an investment horizon longer than the bond’s maturity would be worse off if the bond were called.
  c. A bond is likely to be called if its market price is equal to its par value.
  d. A bond is likely to be called if it sells at a discount below par.
  e. A bond is likely to be called if its coupon rate is below its YTM.

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   A bond would not be called unless the current rate was below the YTM. The investor would get the funds, then reinvest at the new market rate. Thus, the investor would end up earning less than the YTM, even after receiving the call premium.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Call provision
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTB1

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMD-GJ1U-GPT1-GPTD-RCJ1-CESS-GP5F-8YSU-YP5G-GOSU-ECTO-COSU-RC3S-CFTD-NCTZ-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

51. Which of the following statements is CORRECT?

  a. A bond’s current yield must always be either equal to its yield to maturity or between its yield to maturity and its coupon rate.
  b. If a bond sells at par, then its current yield will be less than its yield to maturity.
  c. If a bond sells for less than par, then its yield to maturity is less than its coupon rate.
  d. A discount bond’s price declines each year until it matures, when its value equals its par value.
  e. Assume that two bonds have equal maturities and are of equal risk, but one bond sells at par while the other sells at a premium above par. The premium bond must have a lower current yield and a higher capital gains yield than the par bond.

 

ANSWER:   a
RATIONALE:   Answer b is incorrect because a bond selling at par must have a current yield equal to its YTM. Answer c is incorrect because a bond selling at below par must have a YTM > the coupon rate. Answer d is incorrect because a discount bond’s price must rise over time. Answer e is incorrect because a premium bond must have a negative capital gains yield. That leaves Answer a as the only possibly correct answer. Note that YTM = Cur Yld +/− Cap gains Yld., so Cur Yld = YTM +/− Cap gain yld. The cap gains yld will be positive or negative depending on whether the coupon rate is above or below the YTM. That means that the Cur yld must either equal the YTM or be between the YTM and the coupon rate. a’s correctness is also demonstrated below:

  Par bond Premium Discount  
Par 1000 1000 1000  
Maturity 10 10 10  
Coup rate 10% 11% 9%  
YTM 10.00% 10.00% 10.00%  
Ann coup $100.00 $110.00 $90.00  
Price $1,000.00 $1,061.45 $938.55  
Cur Yield 10.00% 10.36% 9.59% Equal to or between YTM and coupon rate.
Cap gain 0.00% −0.36% 0.41%  
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Current yield and yield to maturity
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTBT

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJA-GE5D-GQDR-GPTG-RPJI-CRSU-CAUR-CRSS-EA3T-GOSS-EA3T-GWSU-YCTA-GRHU-NCBA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

52. Which of the following statements is CORRECT?

  a. All else equal, an increase in interest rates will have a greater effect on the prices of short-term than long-term bonds.
  b. All else equal, an increase in interest rates will have a greater effect on higher-coupon bonds than it will have on lower-coupon bonds.
  c. If a bond’s yield to maturity exceeds its coupon rate, the bond’s price must be less than its maturity value.
  d. If a bond’s yield to maturity exceeds its coupon rate, the bond’s current yield must be less than its coupon rate.
  e. If two bonds have the same maturity, the same yield to maturity, and the same level of risk, the bonds should sell for the same price regardless of the bond’s coupon rates.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond yields and prices
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTBO

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJW-CO4G-KPUN-CF1U-N3UF-GRSS-K3UD-8RSU-EPTO-GOSU-C3MB-GYSU-QPDN-GT1D-CC3O-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

53. Curtis Corporation’s noncallable bonds currently sell for $1,165. They have a 15-year maturity, an annual coupon of $95, and a par value of $1,000. What is their yield to maturity?

  a. 6.20%
  b. 6.53%
  c. 6.87%
  d. 7.24%
  e. 7.62%

 

ANSWER:   e
RATIONALE:  
N 15
PV $1,165
PMT $95
FV $1,000
I/YR 7.62%
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Yield to maturity
KEYWORDS:   Bloom’s: Application
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTBZ

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMF-8Y4D-KCTT-GO4G-K3UD-CRSU-1PJW-CRSU-K3BZ-GOSU-R3DB-GESS-K3TO-G7TD-CCTW-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

54. Sommers Co.’s bonds currently sell for $1,080 and have a par value of $1,000. They pay a $100 annual coupon and have a 15-year maturity, but they can be called in 5 years at $1,125. What is their yield to maturity (YTM)?

  a. 8.56%
  b. 9.01%
  c. 9.46%
  d. 9.93%
  e. 10.43%

 

ANSWER:   b
RATIONALE:  
N 15  
PV $1,080  
PMT $10  
FV $1,000  
I/YR 9.01% = YTM
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Yield to maturity
KEYWORDS:   Bloom’s: Application
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTBS

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJA-G7TU-CP3A-GRAU-GPBU-GWSU-OA3W-CESU-1AJT-GOSU-CQMN-CWSS-CPTW-GH3U-13JO-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

55. Sentry Corp. bonds have an annual coupon payment of 7.25%. The bonds have a par value of $1,000, a current price of $1,125, and they will mature in 13 years. What is the yield to maturity on these bonds?

  a. 5.56%
  b. 5.85%
  c. 6.14%
  d. 6.45%
  e. 6.77%

 

ANSWER:   b
RATIONALE:  
Coupon rate 7.25%  
N 13  
PV = Price $1,125  
PMT $72.50  
FV = Par $1,000  
I/YR 5.85% = YTM
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Yield to maturity
KEYWORDS:   Bloom’s: Application
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTBI

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJI-GRHD-GAJW-C3OU-QCDN-GHSU-RCJU-8RSS-RCBS-GOSU-OA3T-CCSS-NCBS-8YHD-OCJT-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

56. Meacham Enterprises’ bonds currently sell for $1,280 and have a par value of $1,000. They pay a $135 annual coupon and have a 15-year maturity, but they can be called in 5 years at $1,050. What is their yield to call (YTC)?

  a. 6.39%
  b. 6.72%
  c. 7.08%
  d. 7.45%
  e. 7.82%

 

ANSWER:   d
RATIONALE:  
N 5
PV $1,280
PMT $135
FV $1,050
I/YR = YTC 7.45%
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Yield to call
KEYWORDS:   Bloom’s: Application
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTBW

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJU-COHG-CQBZ-CCHD-GCJW-GESS-KCTS-CESU-Y3JA-GOSU-E3TS-GESU-YQBI-CC3D-RAMD-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

57. Perry Inc.’s bonds currently sell for $1,150. They have a 6-year maturity, an annual coupon of $85, and a par value of $1,000. What is their current yield?

  a. 7.39%
  b. 7.76%
  c. 8.15%
  d. 8.56%
  e. 8.98%

 

ANSWER:   a
RATIONALE:  
N 6
PV $1,150
PMT $85
FV $1,000
Current yield = 7.39%
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Current yield
KEYWORDS:   Bloom’s: Application
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC1N

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-GITU-G3MN-GJTU-CCDN-GESS-NQB3-8RSS-RPDB-GOSU-GCDR-CASS-CPDB-GRHU-QQBA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

58. Currently, Bruner Inc.’s bonds sell for $1,250. They pay a $120 annual coupon, have a 15-year maturity, and a $1,000 par value, but they can be called in 5 years at $1,050. Assume that no costs other than the call premium would be incurred to call and refund the bonds, and also assume that the yield curve is horizontal, with rates expected to remain at current levels on into the future. What is the difference between this bond’s YTM and its YTC? (Subtract the YTC from the YTM.)

  a. 2.11%
  b. 2.32%
  c. 2.55%
  d. 2.80%
  e. 3.09%

 

ANSWER:   a
RATIONALE:  
If held to maturity: If called in 5 years:
N = Maturity 15 N = Call 5
PV $1,250 PV $1,250
PMT $120 PMT $120
FV = Par $1,000 FV = Call Price $1,050
I/YR = YTM 8.91% I/YR = YTC 6.81%
       
Difference: 2.11%    
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Yields to maturity and call
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC1B

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJU-GCHU-KA5N-GJOS-RQBZ-COSS-RP5F-8YSU-CPMB-GOSU-CCBI-COSU-QPMF-GTTD-NPDB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

59. Gilligan Co.’s bonds currently sell for $1,150. They have a 6.75% annual coupon rate and a 15-year maturity, and are callable in 6 years at $1,067.50. Assume that no costs other than the call premium would be incurred to call and refund the bonds, and also assume that the yield curve is horizontal, with rates expected to remain at current levels on into the future. Under these conditions, what rate of return should an investor expect to earn if he or she purchases these bonds, the YTC or the YTM?

  a. 3.92%
  b. 4.12%
  c. 4.34%
  d. 4.57%
  e. 4.81%

 

ANSWER:   e
RATIONALE:   If the coupon rate exceeds the YTM, then it is likely that the bonds will be called and replaced with new, lower coupon bonds. In that case, the YTC will be earned. Otherwise, one should expect to earn the YTM.

If held to maturity   If called    
Par value $1,000   Par value $1,000  
Coupon 6.75%   Coupon 6.75%  
N 15   N 6  
PV $1,150.00   PV $1,150.00  
PMT $67.50   PMT $67.50  
FV $1,000.00   FV $1,067.50  
I/YR 5.28% YTM I/YR 4.81% YTC
           
Expected rate of return: 4.81% YTC      
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Yields to maturity and call
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CCT3

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMG-G31D-CCJ1-GOAD-OCJT-GHSS-EPJA-8YSS-G3UD-GOSS-CA5G-GOSS-CA31-GY3U-EPB3-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

60. Field Industries’ outstanding bonds have a 25-year maturity and $1,000 par value. Their nominal yield to maturity is 9.25%, they pay interest semiannually, and they sell at a price of $850. What is the bond’s nominal (annual) coupon interest rate?

  a. 6.27%
  b. 6.60%
  c. 6.95%
  d. 7.32%
  e. 7.70%

 

ANSWER:   e
RATIONALE:   First, use the data provided to find the dollar coupon payment per 6 months, then multiply by 2 to get the annual coupon, and then divide by the par value to find the coupon rate. One could use the indicated data and solve for the price. It would be $850, which confirms the rate.

Par value $1,000
Maturity 25
Periods/year 2
N 50
YTM 9.25%
Periodic rate 4.63%
PV $850.00
PMT $38.50
Coupon rate = 7.70%
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Determining the coupon rate
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CCTA

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMF-CFOS-RP33-GY4S-CCMB-CWSU-KCBS-CRSU-GAUB-GOSS-NATT-GWSS-RCBS-GY4U-YQDD-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

61. Jerome Corporation’s bonds have 15 years to maturity, an 8.75% coupon paid semiannually, and a $1,000 par value. The bond has a 6.50% nominal yield to maturity, but it can be called in 6 years at a price of $1,050. What is the bond’s nominal yield to call?

  a. 5.01%
  b. 5.27%
  c. 5.54%
  d. 5.81%
  e. 6.10%

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   First, use the given data to find the bond’s current price. Then use that price to find the YTC.

Coupon rate 8.75% Yrs to call 6
YTM 6.50% Call price $1,050.00
Maturity 15    
Par value $1,000    
Periods/year 2 Determine the bond’s YTC  
Determine the bond’s price   N 12
PMT/period $43.75 PV $1,213.55
N 30 PMT $43.75
I/YR 3.25% FV $1,050.00
FV $1,000.00 I/YR 2.64%
PV = Price $1,213.55 Nom. YTC 5.27%
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.06 – LO: 5-6
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Yields to maturity and call
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC1G

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJW-CA4U-YQJA-8RAU-OCDG-GWSU-RP3T-CESS-KPMD-GOSU-ECJI-CESU-N3UD-GEAG-RPTZ-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

62. Assume that interest rates on 15-year noncallable Treasury and corporate bonds with different ratings are as follows:

T-bond = 7.72% A = 9.64%
AAA = 8.72% BBB = 10.18%

The differences in rates among these issues were most probably caused primarily by:

  a. Tax effects.
  b. Default risk differences.
  c. Maturity risk differences.
  d. Inflation differences.
  e. Real risk-free rate differences.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.07 – LO: 5-7
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest rates
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CCT1

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMD-CC4U-KPT1-8R5U-EPBA-CCSU-RQMD-8RSS-GPBU-GOSS-K3BI-COSS-KA3U-CA5G-EP3T-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

63. 5-year Treasury bonds yield 5.5%. The inflation premium (IP) is 1.9%, and the maturity risk premium (MRP) on 5-year bonds is 0.4%. What is the real risk-free rate, r*?

  a. 2.59%
  b. 2.88%
  c. 3.20%
  d. 3.52%
  e. 3.87%

 

ANSWER:   c
RATIONALE:  
rT-bond   5.50%
IP Included in both bonds 1.90%
MRP Included in both bonds 0.40%
r*   3.20%
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.08 – LO: 5-8
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Real risk-free rate
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC4G

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMD-GO5D-OQJ3-CWHD-EQB1-CRSU-YCBA-CESU-KAUD-GOSU-CPT1-GCSU-13B1-GP1U-Q3JA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

64. The Gergen Group’s 5-year bonds yield 6.85%, and 5-year T-bonds yield 4.75%. The real risk-free rate is r* = 2.80%, the default risk premium for Gergen’s bonds is DRP = 0.85% versus zero for T-bonds, the liquidity premium on Gergen’s bonds is LP = 1.25%, and the maturity risk premium for all bonds is found with the formula MRP = (t − 1) × 0.1%, where t = number of years to maturity. What is the inflation premium (IP) on 5-year bonds?

  a. 1.40%
  b. 1.55%
  c. 1.71%
  d. 1.88%
  e. 2.06%

 

ANSWER:   b
RATIONALE:  
Maturity   5
rKrockett   6.85%
rT-bond   4.75%
r* Included in both bonds 2.80%
LP Included in corp. only 1.25%
DRP Included in corp. only 0.85%
MRP Included in both bonds 0.40%
IP   1.55%
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.09 – LO: 5-9
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Inflation premium (IP)
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC4F

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJT-GA3D-Q3UN-GH5D-CCDN-CESU-N3T1-8YSS-CPBT-GOSU-OC3I-8RSS-CCJZ-GOAG-C3BW-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

65. As a general rule, a company’s debentures have higher required interest rates than its mortgage bonds because mortgage bonds are backed by specific assets while debentures are unsecured.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.11 – LO: 5-11
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Mortgage bond
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTKD

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ1-GB1U-1PBU-CRHU-1QJO-CESS-RP5R-8YSU-1CB1-GOSS-KPBA-GYSU-OPBW-GIUD-KPBO-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

66. Other things equal, a firm will have to pay a higher coupon rate on its subordinated debentures than on its second mortgage bonds.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.11 – LO: 5-11
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Debt coupon rate
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTJU

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMF-8Y3U-EPDD-CT1U-GCT3-GOSU-Q3TT-8YSU-QC5R-GOSU-1PBW-GCSS-CC3Z-GB1D-EPTS-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

67. There is an inverse relationship between bonds’ quality ratings and their required rates of return. Thus, the required return is lowest for AAA-rated bonds, and required returns increase as the ratings get lower.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.11 – LO: 5-11
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond ratings and required returns
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTJ1

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-GW5D-Y3JS-CE5G-EPTO-GYSU-QAJO-CRSS-E3TA-GOSU-KPDG-CRSS-GPTZ-GF1U-RA5D-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

68. “Restrictive covenants” are designed primarily to protect bondholders by constraining the actions of managers. Such covenants are spelled out in bond indentures.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.11 – LO: 5-11
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Restrictive covenants
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTJT

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-C31G-GPDD-8R3U-CCJ3-GWSU-Q3TO-CRSU-YCBO-GOSS-EC33-GHSU-QATA-CFTD-GCMB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

69. Cornwall Corporation is planning to raise $1,000,000 to finance a new plant. Which of the following statements is CORRECT?

  a. If debt is used to raise the million dollars, but $500,000 is raised as first mortgage bonds on the new plant and $500,000 as debentures, the interest rate on the first mortgage bonds would be lower than it would be if the entire $1 million were raised by selling first mortgage bonds.
  b. If two tiers of debt are used (with one senior and one subordinated debt class), the subordinated debt will carry a lower interest rate.
  c. If debt is used to raise the million dollars, the cost of the debt would be lower if the debt were in the form of a fixed-rate bond rather than a floating-rate bond.
  d. If debt is used to raise the million dollars, the cost of the debt would be higher if the debt were in the form of a mortgage bond rather than an unsecured term loan.
  e. The company would be especially eager to have a call provision included in the indenture if its management thinks that interest rates are almost certain to rise in the foreseeable future.

 

ANSWER:   a
RATIONALE:   On statement a, note that if only $500,000 of 1st mortgage bonds were secured by $1 million of property, each of those bonds would be less risky than if there were $1 million of bonds backed by the $1 million of property. Note too that the cost of the total $1 million of debt would be an average of the cost of the mortgage bonds and the debentures, and that cost could be higher, lower, or the same as if only mortgage bonds or debentures were used.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.11 – LO: 5-11
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Costs of types of debt
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTJO

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMR-CR5S-GAMR-G7UG-EPDG-GWSU-GAUR-8RSU-QP5F-GOSU-YATU-COSU-N3T3-CP1S-RPDB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

70. Listed below are some provisions that are often contained in bond indentures. Which of these provisions, viewed alone, would tend to reduce the yield to maturity that investors would otherwise require on a newly issued bond?

1. Fixed assets are used as security for a bond.
2. A given bond is subordinated to other classes of debt.
3. The bond can be converted into the firm’s common stock.
4. The bond has a sinking fund.
5. The bond has a call provision.
6. The indenture contains covenants that prevent the use of additional debt.

 

  a. 1, 4, 6
  b. 1, 2, 3, 4, 6
  c. 1, 2, 3, 4, 5, 6
  d. 1, 3, 4, 5, 6
  e. 1, 3, 4, 6

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.11 – LO: 5-11
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond indenture
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTJZ

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-GR5U-K3JW-GR5U-EC3U-GCSU-EPJI-8RSU-EATO-GOSU-RQMR-GHSU-YP5N-CF1D-QPUN-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

71. Suppose International Digital Technologies decides to raise a total of $200 million, with $100 million as long-term debt and $100 million as common equity. The debt can be mortgage bonds or debentures, but by an iron-clad provision in its charter, the company can never raise any additional debt beyond the original $100 million. Given these conditions, which of the following statements is CORRECT?

  a. If the debt were raised by issuing $50 million of debentures and $50 million of first mortgage bonds, we could be certain that the firm’s total interest expense would be lower than if the debt were raised by issuing $100 million of debentures.
  b. In this situation, we cannot tell for sure how, or whether, the firm’s total interest expense on the $100 million of debt would be affected by the mix of debentures versus first mortgage bonds. The interest rate on each of the two types of bonds would increase as the percentage of mortgage bonds used was increased, but the result might well be such that the firm’s total interest charges would not be affected materially by the mix between the two.
  c. The higher the percentage of debentures, the greater the risk borne by each debenture, and thus the higher the required rate of return on the debentures.
  d. If the debt were raised by issuing $50 million of debentures and $50 million of first mortgage bonds, we could be certain that the firm’s total interest expense would be lower than if the debt were raised by issuing $100 million of first mortgage bonds.
  e. The higher the percentage of debt represented by mortgage bonds, the riskier both types of bonds will be and, consequently, the higher the firm’s total dollar interest charges will be.

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   The higher the percentage of mortgage bonds, the less the collateral backing each bond, so the bonds’ risk and thus required return would be higher. Also, the higher the percentage of mortgage bonds, the less free assets would be backing the debentures, so their risk and required return would also be higher. However, mortgage bonds are less risky than debentures, so mortgage bond rates are lower than rates on debentures. We end up with a situation where the greater the percentage of mortgage bonds, the higher the rate on both types of bonds, but the average cost to the company could be higher, lower, or constant. Note that we could draw a graph of the situation, with % mortgage on the horizontal axis and rates on the vertical axis, then the graph would look like the WACC graph in the cost of capital chapter.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.11 – LO: 5-11
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Types of debt and their relative costs
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTJS

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJZ-CE4G-ECDG-GR4D-1CTO-8RSU-YAUD-CRSS-GC5G-GOSS-KCMG-CCSS-G3MB-CFTG-CQB3-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

72. If 10-year T-bonds have a yield of 6.2%, 10-year corporate bonds yield 8.5%, the maturity risk premium on all 10-year bonds is 1.3%, and corporate bonds have a 0.4% liquidity premium versus a zero liquidity premium for T-bonds, what is the default risk premium on the corporate bond?

  a. 1.90%
  b. 2.09%
  c. 2.30%
  d. 2.53%
  e. 2.78%

 

ANSWER:   a
RATIONALE:  
T-bond yield   6.20%
Corporate yield   8.50%
MRP Included in both bonds 1.30%
LP Included in corporate 0.40%
DRP   1.90%
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.11 – LO: 5-11
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Default risk premium (DRP)
KEYWORDS:   Bloom’s: Application
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTJI

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-8BOU-1QDD-CFTD-KCDG-CWSS-NPBZ-8RSU-EPMB-GOSU-CCJA-GWSU-NP5G-GH5G-KATI-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

73. Chandler Co.’s 5-year bonds yield 7.00%, and 5-year T-bonds yield 5.15%. The real risk-free rate is r* = 3.0%, the inflation premium for 5-year bonds is IP = 1.75%, the liquidity premium for Chandler’s bonds is LP = 0.75% versus zero for T-bonds, and the maturity risk premium for all bonds is found with the formula MRP = (t − 1) × 0.1%, where t = number of years to maturity. What is the default risk premium (DRP) on Chandler’s bonds?

  a. 0.99%
  b. 1.10%
  c. 1.21%
  d. 1.33%
  e. 1.46%

 

ANSWER:   b
RATIONALE:  
Maturity   5
rKeys’   7.00%
rT-bond   5.15%
r* Included in both bonds 3.00%
IP Included in both bonds 1.75%
LP Included in corp. only 0.75%
MRP Included in both bonds 0.40%
DRP   1.10%
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.11 – LO: 5-11
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Default risk premium (DRP)
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTJW

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ1-GHHG-KAUR-CTTD-EAT1-GOSU-KCMN-8RSS-GPDD-GOSU-KCDD-CWSU-NAT1-CEAU-E3DD-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

74. Squire Inc.’s 5-year bonds yield 6.75%, and 5-year T-bonds yield 4.80%. The real risk-free rate is r* = 2.75%, the inflation premium for 5-year bonds is IP = 1.65%, the default risk premium for Squire’s bonds is DRP = 1.20% versus zero for T-bonds, and the maturity risk premium for all bonds is found with the formula MRP = (t − 1) × 0.1%, where t = number of years to maturity. What is the liquidity premium (LP) on Squire’s bonds?

  a. 0.49%
  b. 0.55%
  c. 0.61%
  d. 0.68%
  e. 0.75%

 

ANSWER:   e
RATIONALE:  
Maturity   5
rNie   6.75%
rT-bond   4.80%
r* Included in both bonds 2.75%
IP Included in both bonds 1.65%
DRP Included in corp. only 1.20%
MRP Included in both bonds 0.40%
LP   0.75%
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.12 – LO: 5-12
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Liquidity premium (LP)
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC4R

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJZ-GC3U-NC5B-8Y5S-RATW-CCSU-OQMG-8YSS-RCBA-GOSS-NPTU-GCSS-ECDF-G7TS-GCDB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

75. A bond that had a 20-year original maturity with 1 year left to maturity has more interest rate price risk than a 10-year original maturity bond with 1 year left to maturity. (Assume that the bonds have equal default risk and equal coupon rates, and they cannot be called.)

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest rate risk
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CT1N

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJU-CWHU-GCJS-GFOU-RP5B-GHSS-EPTU-8RSS-N3DG-GOSU-NCBA-GRSS-NCMG-CCHU-KQMR-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

76. Because short-term interest rates are much more volatile than long-term rates, you would, in the real world, generally be subject to much more interest rate price risk if you purchased a 30-day bond than if you bought a 30-year bond.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest rate risk
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CT1B

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJW-GOAD-NCTW-GHAG-CCBS-CASU-1A3I-CESU-CPJS-GOSU-RQDN-GHSU-GCDB-GWHU-1CJU-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

77. The prices of high-coupon bonds tend to be less sensitive to a given change in interest rates than low-coupon bonds, other things held constant.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
RATIONALE:   The reason for this is that more of the cash flows of a low-coupon bond comes late in the bond’s life (as the maturity payment), and later cash flows are impacted most heavily by changing market rates.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Prices and interest rates
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTT3

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMG-8Y3U-QCMG-GC3D-YPB3-GRSU-OAUN-8YSU-CAJU-GOSU-EQBT-GYSS-RCJO-CITG-KA3T-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

78. Which of the following bonds would have the greatest percentage increase in value if all interest rates fall by 1%?

  a. 20-year, 10% coupon bond.
  b. 20-year, 5% coupon bond.
  c. 1-year, 10% coupon bond.
  d. 20-year, zero coupon bond.
  e. 10-year, zero coupon bond.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest rate risk
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTTA

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJI-GOAU-GAJO-8RHS-NA5B-GYSU-GC3A-CRSU-EP33-GOSU-13JS-GYSU-KATA-GR4S-GAJA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

79. Assume that all interest rates in the economy decline from 10% to 9%. Which of the following bonds would have the largest percentage increase in price?

  a. A 1-year bond with a 15% coupon.
  b. A 3-year bond with a 10% coupon.
  c. A 10-year zero coupon bond.
  d. A 10-year bond with a 10% coupon.
  e. An 8-year bond with a 9% coupon.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest rate risk
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CT1G

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJT-CEHD-QAMD-GIOU-CAMR-GRSU-GQBU-CESU-R3BI-GOSU-YCUR-GOSU-1CMR-GJTS-GQBU-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

80. Which of the following bonds has the greatest interest rate price risk?

  a. A 10-year, $1,000 face value, zero coupon bond.
  b. A 10-year, $1,000 face value, 10% coupon bond with annual interest payments.
  c. All 10-year bonds have the same price risk since they have the same maturity.
  d. A 10-year, $1,000 face value, 10% coupon bond with semiannual interest payments.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest rate risk
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CT1F

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ3-8F1U-EQMR-GE5U-KCTS-GOSS-EPJU-CESS-RCMN-GOSU-CAMN-8RSU-EP5N-GF1S-CPMG-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

81. If its yield to maturity declined by 1%, which of the following bonds would have the largest percentage increase in value?

  a. A 1-year bond with an 8% coupon.
  b. A 10-year bond with an 8% coupon.
  c. A 10-year bond with a 12% coupon.
  d. A 10-year zero coupon bond.
  e. A 1-year zero coupon bond.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest rate risk
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CT1R

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMN-GC4S-KCJ3-CEHU-RP3W-GRSU-RCBU-CESU-NPT1-GOSU-EQJA-CESU-QCUR-COAU-CATA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

82. Which of the following statements is CORRECT?

  a. All else equal, long-term bonds have less interest rate price risk than short-term bonds.
  b. All else equal, low-coupon bonds have less interest rate price risk than high-coupon bonds.
  c. All else equal, short-term bonds have less reinvestment rate risk than long-term bonds.
  d. All else equal, long-term bonds have less reinvestment rate risk than short-term bonds.
  e. All else equal, high-coupon bonds have less reinvestment rate risk than low-coupon bonds.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest vs. reinvestment rate risk
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CT1D

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJU-C31S-CAJ1-GJTG-RAMN-GHSU-OA3Z-CESU-RC5F-GOSS-KPDG-COSS-CA31-8YHD-1CUG-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

83. Which of the following statements is CORRECT?

  a. Long-term bonds have less interest rate price risk but more reinvestment rate risk than short-term bonds.
  b. If interest rates increase, all bond prices will increase, but the increase will be greater for bonds that have less interest rate risk.
  c. Relative to a coupon-bearing bond with the same maturity, a zero coupon bond has more interest rate price risk but less reinvestment rate risk.
  d. Long-term bonds have less interest rate price risk and also less reinvestment rate risk than short-term bonds.
  e. One advantage of a zero coupon Treasury bond is that no one who owns the bond has to pay any taxes on it until it matures or is sold.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest vs. reinvestment rate risk
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTTU

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJA-C31U-ECJO-CPOU-Q3BA-CRSU-OCTU-CRSS-GC3O-GOSS-C3UB-GRSU-RPDB-8YHU-1QDB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

84. Which of the following statements is NOT CORRECT?

  a. All else equal, bonds with longer maturities have more interest rate (price) risk than bonds with shorter maturities.
  b. If a bond is selling at its par value, its current yield equals its yield to maturity.
  c. If a bond is selling at a premium, its current yield will be greater than its yield to maturity.
  d. All else equal, bonds with larger coupons have greater interest rate (price) risk than bonds with smaller coupons.
  e. If a bond is selling at a discount to par, its current yield will be less than its yield to maturity.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTT1

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJZ-GCAS-CQBZ-GC3G-R3TI-COSU-1CMG-CESU-RAJU-GOSU-EC3Z-GHSS-NPTW-CE5G-E3JZ-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

85. Which of the following statements is CORRECT?

  a. If a 10-year, $1,000 par, 10% coupon bond were issued at par, and if interest rates then dropped to the point where rd = YTM = 5%, we could be sure that the bond would sell at a premium above its $1,000 par value.
  b. Other things held constant, a corporation would rather issue noncallable bonds than callable bonds.
  c. Other things held constant, a callable bond would have a lower required rate of return than a noncallable bond.
  d. Reinvestment rate risk is worse from an investor’s standpoint than interest rate price risk if the investor has a short investment time horizon.
  e. If a 10-year, $1,000 par, zero coupon bond were issued at a price that gave investors a 10% yield to maturity, and if interest rates then dropped to the point where rd = YTM = 5%, the bond would sell at a premium over its $1,000 par value.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTTT

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJA-CC5G-RPJW-8F1G-RQBA-GYSU-O3JT-8RSS-R3TW-GOSS-GP5D-CWSS-C3JZ-GE5S-K3BA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

86. You are considering three different bonds for your portfolio. Each bond has a 10-year maturity and a yield to maturity of 10%. Bond X has an 8% annual coupon, Bond Y has a 10% annual coupon, and Bond Z has a 12% annual coupon. Which of the following statements is CORRECT?

  a. Bond X has the greatest reinvestment rate risk.
  b. If market interest rates decline, all of the bonds will have an increase in price, and Bond Z will have the largest percentage increase in price.
  c. If market interest rates remain at 10%, Bond Z’s price will be 10% higher one year from today.
  d. If market interest rates increase, Bond X’s price will increase, Bond Z’s price will decline, and Bond Y’s price will remain the same.
  e. If the bonds’ market interest rates remain at 10%, Bond Z’s price will be lower one year from now than it is today.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTTO

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ1-G3TD-KPBZ-CFTS-CP5R-8RSS-NATO-8RSU-N3T1-GOSU-CPJI-GOSS-ECJZ-GC3S-RCMB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

87. Bonds A, B, and C all have a maturity of 15 years and a yield to maturity of 9%. Bond A’s price exceeds its par value, Bond B’s price equals its par value, and Bond C’s price is less than its par value. Which of the following statements is CORRECT?

  a. Bond A has the most interest rate risk.
  b. If the yield to maturity on the three bonds remains constant, the prices of the three bonds will remain the same over the next year.
  c. If the yield to maturity on each bond increases to 8%, the prices of all three bonds will decline.
  d. Bond C sells at a premium over its par value.
  e. If the yield to maturity on each bond decreases to 6%, Bond A will have the largest percentage increase in its price.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTTZ

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJI-GPTD-CPBS-8R4D-OA3T-GCSS-K3JA-CESS-GA33-GOSU-KPBA-GASU-K3B3-GWAG-CQBA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

88. Which of the following statements is CORRECT?

  a. A 10-year, 10% coupon bond has less reinvestment rate risk than a 10-year, 5% coupon bond (assuming all else equal).
  b. The total return on a bond during a given year is the sum of the coupon interest payments received during the year and the change in the value of the bond from the beginning to the end of the year.
  c. The price of a 20-year, 10% bond is less sensitive to changes in interest rates than the price of a 5-year, 10% bond.
  d. A $1,000 bond with $100 annual interest payments that has 5 years to maturity and is not expected to default would sell at a discount if interest rates were below 9% and at a premium if interest rates were greater than 11%.
  e. 10-year, zero coupon bonds have higher reinvestment rate risk than 10-year, 10% coupon bonds.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTTS

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMG-GFTU-GPTA-GHAS-RCDR-GWSU-EPJU-8RSU-KQBI-GOSS-KPBS-GASU-NC33-GH4S-E3MG-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

89. Which of the following statements is CORRECT?

  a. If their maturities and other characteristics were the same, a 5% coupon bond would have more interest rate price risk than a 10% coupon bond.
  b. A 10-year coupon bond would have more reinvestment rate risk than a 5-year coupon bond, but all 10-year coupon bonds have the same amount of reinvestment rate risk.
  c. A 10-year coupon bond would have more interest rate price risk than a 5-year coupon bond, but all 10-year coupon bonds have the same amount of interest rate price risk.
  d. If their maturities and other characteristics were the same, a 5% coupon bond would have less interest rate price risk than a 10% coupon bond.
  e. A zero coupon bond of any maturity will have more interest rate price risk than any coupon bond, even a perpetuity.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Interest rate and reinvestment rate risk
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTTI

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-GITU-YAT1-GCHD-YATI-GHSU-QC3T-8RSS-NCJT-GOSS-EPDR-CESU-QPJ3-CC3D-CPB3-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

90. Assuming all else is constant, which of the following statements is CORRECT?

  a. For any given maturity, a 1.0 percentage point decrease in the market interest rate would cause a smaller dollar capital gain than the capital loss stemming from a 1.0 percentage point increase in the interest rate.
  b. From a corporate borrower’s point of view, interest paid on bonds is not tax-deductible.
  c. Price sensitivity as measured by the percentage change in price due to a given change in the required rate of return decreases as a bond’s maturity increases.
  d. For a bond of any maturity, a 1.0 percentage point increase in the market interest rate (rd) causes a larger dollar capital loss than the capital gain stemming from a 1.0 percentage point decrease in the interest rate.
  e. A 20-year zero coupon bond has more reinvestment rate risk than a 20-year coupon bond.

 

ANSWER:   d
RATIONALE:   It is relatively easy to eliminate b, c, and e. When choosing between a and d, think about the graph that shows the relationship between a bond’s price and the going interest rate. This curve is concave, indicating that at any interest rate, the decline in price from an increase in rates is less than the gain in price from a similar interest rate decline. It would be easy to confirm this statement with an example.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.10 – LO: 5-10
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bond concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CTTW

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMG-CC5D-EPBZ-8YHG-GQBS-GRSU-OQMG-CESU-1QB3-GOSS-GQBA-COSU-RC3I-CEAS-N3UB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

91. Which of the following statements is CORRECT?

  a. Liquidity premiums are generally higher on Treasury than corporate bonds.
  b. The maturity premiums embedded in the interest rates on U.S. Treasury securities are due primarily to the fact that the probability of default is higher on long-term bonds than on short-term bonds.
  c. Default risk premiums are generally lower on corporate than on Treasury bonds.
  d. Reinvestment rate risk is lower, other things held constant, on long-term than on short-term bonds.
  e. If the maturity risk premium were zero and interest rates were expected to decrease in the future, then the yield curve for U.S. Treasury securities would, other things held constant, have an upward slope.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.13 – LO: 5-13
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Term structure of interest rates
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/27/2015 4:33 PM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CCTT

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMF-CRAD-R3B3-CEHG-ECUF-8YSU-K3TA-8RSS-KQJI-GOSS-EP31-GESS-RPTS-CAHD-E3J3-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

92. Which of the following statements is CORRECT?

  a. If the maturity risk premium (MRP) is greater than zero, then the yield curve must have an upward slope.
  b. Because long-term bonds are riskier than short-term bonds, yields on long-term Treasury bonds will always be higher than yields on short-term T-bonds.
  c. If the maturity risk premium (MRP) equals zero, the yield curve must be flat.
  d. The yield curve can never be downward sloping.
  e. If inflation is expected to increase in the future, and if the maturity risk premium (MRP) is greater than zero, then the yield curve will have an upward slope.

 

ANSWER:   e
RATIONALE:   The slope of the yield curve depends primarily on expected inflation and the MRP. The greater the expected increase in inflation, and the higher the MRP, the steeper the slope of the yield curve. If inflation is expected to decline, then even if the MRP is positive, the curve could still have a downward slope.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.13 – LO: 5-13
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Yield curve
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CCTO

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ3-CA3U-YC3Z-GY3S-EQMG-GHSS-EPMR-8YSU-CCBO-GOSU-EATI-CRSS-K3JA-GE4S-RCTS-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

93. Assume that the current corporate bond yield curve is upward sloping. Under this condition, then we could be sure that

  a. The economy is not in a recession.
  b. Long-term bonds are a better buy than short-term bonds.
  c. Maturity risk premiums could help to explain the yield curve’s upward slope.
  d. Long-term interest rates are more volatile than short-term rates.
  e. Inflation is expected to decline in the future.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.13 – LO: 5-13
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Yield curve
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CCTZ

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJU-CEHU-ECUG-GW5G-NPUB-CCSU-EP3A-8RSU-NAJS-GOSS-GATU-GCSU-OAJA-CPUG-KPB1-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

94. Which of the following statements is CORRECT?

  a. The most likely explanation for an inverted yield curve is that investors expect inflation to increase.
  b. The most likely explanation for an inverted yield curve is that investors expect inflation to decrease.
  c. If the yield curve is inverted, short-term bonds have lower yields than long-term bonds.
  d. Inverted yield curves can exist for Treasury bonds, but because of default premiums, the corporate yield curve can never be inverted.
  e. The higher the maturity risk premium, the higher the probability that the yield curve will be inverted.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.13 – LO: 5-13
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Yield curve
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CCTS

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMR-CJ1D-QA5F-GBUD-KATA-GOSU-CAJW-CRSS-GCJT-GOSS-E3B1-8YSU-1PMN-COHD-1C3I-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

95. Bonds for two companies were just issued: Short Corp.’s bonds will mature in 5 years, and Long Corp.’s bonds will mature in 15 years. Both bonds promise to pay a semiannual coupon, they are not callable or convertible, and they are equally liquid. Further, assume that the Treasury yield curve is based only on expectations about future inflation, i.e., that the maturity risk premium is zero for T-bonds. Under these conditions, which of the following statements is correct?

  a. If the Treasury yield curve is downward sloping, Long’s bonds must under all conditions have the lower yield.
  b. If the yield curve for Treasury securities is upward sloping, Long’s bonds must under all conditions have a higher yield than Short’s bonds.
  c. If the yield curve for Treasury securities is flat, Short’s bond must under all conditions have the same yield as Long’s bonds.
  d. If Long’s and Short’s bonds have the same default risk, their yields must under all conditions be equal.
  e. If the Treasury yield curve is upward sloping and Short has less default risk than Long, then Short’s bonds must under all conditions have the lower yield.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.13 – LO: 5-13
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Corporate yield curve
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CCTI

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJS-GJTD-QCBS-CO5D-RP3W-GOSU-Y3B3-CRSU-EPB3-GOSS-GPBT-CCSS-KCDN-8R5S-C3MN-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

96. Junk bonds are high risk, high yield debt instruments. They are often used to finance leveraged buyouts and mergers, and to provide financing to companies of questionable financial strength.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.14 – LO: 5-14
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Junk bond
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO4N

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJA-CA3U-EQDD-GO5G-K3TU-CRSU-NQBW-CRSU-OQMB-GOSU-E3BZ-GESS-GAUF-CA5S-KQJI-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

97. Which of the following statements is CORRECT?

  a. Subordinated debt has less default risk than senior debt.
  b. Convertible bonds have lower coupon rates than non-convertible bonds of similar default risk because they offer the possibility of capital gains.
  c. Junk bonds typically provide a lower yield to maturity than investment-grade bonds.
  d. A debenture is a secured bond that is backed by some or all of the firm’s fixed assets.
  e. Junior debt is debt that has been more recently issued, and in bankruptcy it is paid off after senior debt because the senior debt was issued first.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.14 – LO: 5-14
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Types of debt
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CO4B

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMB-GC3G-NQJ1-8RAG-KA5N-GCSU-EA3O-8YSU-GCJO-GOSU-YQB3-CRSU-CA3T-GBTS-NC5D-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

98. Which of the following statements is CORRECT?

  a. An indenture is a bond that is less risky than a mortgage bond.
  b. The expected return on a corporate bond will generally exceed the bond’s yield to maturity.
  c. If a bond’s coupon rate exceeds its yield to maturity, then its expected return to investors exceeds the yield to maturity.
  d. Under our bankruptcy laws, any firm that is in financial distress will be forced to declare bankruptcy and then be liquidated.
  e. All else equal, senior debt generally has a lower yield to maturity than subordinated debt.

 

ANSWER:   e
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.15 – LO: 5-15
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bonds, default risk
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC1F

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMN-GA5U-YQDB-CA3U-QAJA-GESS-CC3U-CRSU-NPBU-GOSS-CA31-GESS-EC5F-G7UD-RCBU-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

99. Which of the following statements is CORRECT?

  a. Other things held constant, a callable bond should have a lower yield to maturity than a noncallable bond.
  b. Once a firm declares bankruptcy, it must then be liquidated by the trustee, who uses the proceeds to pay bondholders, unpaid wages, taxes, and lawyer fees.
  c. Income bonds must pay interest only if the company earns the interest. Thus, these securities cannot bankrupt a company prior to their maturity, and this makes them safer to the issuing corporation than “regular” bonds.
  d. A firm with a sinking fund that gave it the choice of calling the required bonds at par or buying the bonds in the open market would generally choose the open market purchase if the coupon rate exceeded the going interest rate.
  e. One disadvantage of zero coupon bonds is that the issuing firm cannot realize any tax savings from the debt until the bonds mature.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.15 – LO: 5-15
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Miscellaneous concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC1R

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ1-8YAS-E3JI-8F1D-KA3I-CASU-C3MN-CESS-ECUG-GOSU-CPDD-8YSU-RP31-8BTS-RC3S-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

100. Which of the following statements is CORRECT?

  a. All else equal, a bond that has a coupon rate of 10% will sell at a discount if the required return for bonds of similar risk is 8%.
  b. The price of a discount bond will increase over time, assuming that the bond’s yield to maturity remains constant.
  c. For a given firm, its debentures are likely to have a lower yield to maturity than its mortgage bonds.
  d. When large firms are in financial distress, they are almost always liquidated, whereas smaller firms are generally reorganized.
  e. The total return on a bond during a given year consists only of the coupon interest payments received.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.15 – LO: 5-15
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Miscellaneous concepts
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:44 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CC1D

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMMD-GTUD-NCMN-CCHG-CAJ1-CCSU-CC3O-CESU-KCJI-GOSU-NPTI-8YSU-NQBZ-GWAS-E3TU-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

101. Which of the following statements is NOT CORRECT?

  a. The expected return on a corporate bond must be less than its promised return if the probability of default is greater than zero.
  b. All else equal, senior debt has less default risk than subordinated debt.
  c. A company’s bond rating is affected by its financial ratios and provisions in its indenture.
  d. Under Chapter 11 of the Bankruptcy Act, the assets of a firm that declares bankruptcy must be liquidated, and the sale proceeds must be used to pay off its debt according to the seniority of the debt as spelled out in the Act.
  e. All else equal, secured debt is less risky than unsecured debt.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.05.15 – LO: 5-15
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Stocks and Bonds
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Default and bankruptcy
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:45 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:45 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO5U-CCTU

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CE3D-EA3U-CPTG-GA3W-GYA1-4AJW-8BTN-4A3Z-GY4N-4QJZ-GJO1-4PBS-CT1G-ECJW-GIDI-GWN8-EPRW-EMJ1-GTOS-NQJS-G31D-C3UG-CASS-KPJT-8RSU-CPTO-GOSU-EAJT-GASU-RPTO-CJOU-QCBA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

 

 

 

 

1. The “preferred” feature of preferred stock means that it normally will provide a higher expected return than will common stock.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.01 – LO: 20-1
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Preferred stock
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NO3T

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMG-8R3G-GPDD-GEHG-KAJU-CASU-QC5B-8RSU-C3JZ-GOSS-R3UN-8RSS-CAJU-GH3S-GCT1-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

2. Unlike bonds, the cost of preferred stock to the issuing firm is the same on a before-tax and after-tax basis. This is because dividends on preferred stock are not tax deductible, whereas interest on bonds is deductible.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.01 – LO: 20-1
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Cost of preferred stock
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NO3O

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMR-CW3S-EC33-CC3D-NATZ-CWSS-KAMD-CRSU-KAUF-GOSS-RQBW-CCSU-13JO-GCAG-EQDD-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

3. Many preferred stocks extend voting rights to preferred shareholders if the preferred dividend has been omitted for some specified period, for example, 4 quarters.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.01 – LO: 20-1
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Preferred stock
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NO3Z

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMB-CWHS-GCDB-CTOS-RA33-GYSU-EPDR-8RSS-RA5G-GOSS-RQDR-GCSU-CCDR-8YAG-EAT1-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

4. Preferred stockholders have priority over common stockholders with respect to dividends, because dividends must be paid on preferred stock before they can be paid on common stock. However, preferred and common stockholders normally have equal priority with respect to liquidating proceeds in the event of bankruptcy.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.01 – LO: 20-1
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Preferred stock
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NO3S

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMR-GOAS-GCMB-8Y3G-GATU-GESU-GCJI-8YSU-EAJT-GOSS-RCDN-CASU-QPB1-GCAU-EPJW-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

5. Preferred stock typically has a par value, and the dividend is often stated as a percentage of par. The par value is also important in the event of liquidation, as the preferred stockholders are generally entitled to receive the par value before anything is given to the common stockholders.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.01 – LO: 20-1
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Preferred stock
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NO3I

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMF-8Y3S-EP3O-8R5G-EAT1-CWSS-CP3S-CRSU-YC3W-GOSU-1P5N-GESU-1A5R-CPUD-RQMD-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

6. Preferred stock can provide a financing alternative for some firms when market conditions are such that they cannot issue either pure debt or common stock at any reasonable cost.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.01 – LO: 20-1
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Preferred stock
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NO3W

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJ3-GF1U-13BZ-GH4D-RCMD-GESU-NAMF-CESS-RAJA-GOSS-GCJI-8RSS-CPTS-CW4U-CA3A-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

7. Corporations that invest surplus funds in floating-rate preferred stock benefit from getting a relatively stable price, which is desirable for liquidity portfolios, and they also benefit from the 70% tax exemption on preferred dividends received.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.01 – LO: 20-1
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Floating-rate preferred stock
KEYWORDS:   Bloom’s: Comprehension
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTNN

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJI-GYHD-K3JI-GFTU-GCJO-COSU-EPJW-8YSU-YATT-GOSU-1QJ1-GWSS-CQBI-GC4G-GC3T-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

8. Which of the following statements is most CORRECT?

  a. By law in most states, all preferred stock must be cumulative, meaning that the compounded total of all unpaid preferred dividends must be paid before any dividends can be paid on the firm’s common stock.
  b. From the issuer’s point of view, preferred stock is less risky than bonds.
  c. Whereas common stock has an indefinite life, preferred stocks always have a specific maturity date, generally 25 years or less.
  d. Unlike bonds, preferred stock cannot have a convertible feature.
  e. Preferred stock generally has a higher component cost of capital to the firm than does common stock.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.01 – LO: 20-1
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Preferred stock
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTNB

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJS-CR5G-GAUD-GHAG-GPTW-GYSU-YQJ1-8RSU-KP3I-GOSU-QATS-8YSS-ECTA-G31U-KCJI-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

9. Mariano Manufacturing can issue a 25-year, 8.1% annual payment bond at par. Its investment bankers also stated that the company can sell an issue of annual payment preferred stock to corporate investors who are in the 40% tax bracket. The corporate investors require an after-tax return on the preferred that exceeds their after-tax return on the bonds by 1.0%, which would represent an after-tax risk premium. What coupon rate must be set on the preferred in order to issue it at par?

  a. 6.66%
  b. 6.99%
  c. 7.34%
  d. 7.71%
  e. 8.09%

 

ANSWER:   a
RATIONALE:  
Maturity: 25 Pfd. exclusion: 70%
Coupon rate: 8.10% Tax rate: 40.00%
Risk premium 1.00%    

Bond yield AT = BT yield(1 − T) = 4.86% Preferred yield AT = AT bond yield + RP = 5.86% AT pfd yield = BT pfd yield − BT pfd yield(1 − Exclusion)(Tax rate) Preferred yield BT = 5.86%/[1 − (0.3)(0.4)] = 6.66%

Check: base case AT pfd yield = 6.66% − Tax
  = 6.66% − 6.66%(1 − Exclusion)(Tax rate)
  = 6.66% − 6.66%(1 − 0.7)(0.4)
  = 6.66% − 6.66%(1 − 0.7)(0.4) = 5.86%.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.01 – LO: 20-1
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Preferred stock vs. bond yields
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTB3

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJA-GBTU-YAUR-CJOU-NA5B-GCSS-EC3A-CESU-RPTZ-GOSS-G3DD-CASS-GPTO-8R3D-YP5G-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

10. A warrant is an option, and as such it cannot be used as a “sweetener.”

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.02 – LO: 20-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Warrants
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTBA

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJO-G7TD-1PUN-CJTU-RP5D-GRSU-CA3A-CESU-CQDN-GOSU-CCMD-GYSU-K3TT-GC5G-GAMR-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

11. A warrant holder is not entitled to vote, but he or she does receive any cash dividends paid on the underlying stock.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.02 – LO: 20-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Warrants
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTNG

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJ1-CPTD-QCMB-8Y4G-CA3T-GESU-GAUF-CESU-RAMN-GOSU-RQMF-8YSS-KPDG-CAHD-CCJS-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

12. The problem of dilution of stockholders’ earnings never results from the sale of call options, but it can arise if warrants are used.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.02 – LO: 20-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Warrants
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTNF

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJW-CIUG-RCDR-G7OS-RPTI-GASS-GCJ1-CESU-GCJT-GOSU-EPDG-8YSU-CA3Z-C31D-YPTA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

13. A detachable warrant is a warrant that can be detached and traded separately from the bond with which it was issued. Most traded warrants are originally attached to bonds or preferred stocks.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.02 – LO: 20-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Detachable warrant
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTNR

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJT-GOHD-QCMB-CAAG-KA3W-GHSS-RA3U-CESS-R3BI-GOSU-QATS-CWSU-R3BW-GR5D-NPUB-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

14. Preissle Company, wants to sell some 20-year, annual interest, $1,000 par value bonds. Its stock sells for $42 per share, and each bond would have 75 warrants attached to it, each exercisable into one share of stock at an exercise price of $47. The firm’s straight bonds yield 10%. Each warrant is expected to have a market value of $2.00 given that the stock sells for $42. What coupon interest rate must the company set on the bonds in order to sell the bonds-with-warrants at par?

  a. 7.83%
  b. 8.24%
  c. 8.65%
  d. 9.08%
  e. 9.54%

 

ANSWER:   b
RATIONALE:  
Stock price: $42.00 Bond par value: $1,000
Exercise price: $47.00 Bond maturity: 20
No. of warrants: 75 Straight-debt yield: 10.0%
Value of warrants: $2.00    

Total value = Straight-debt value + Warrant value = $1,000 = Bond value + $150 VB = $1,000 − $150 = $850 Now set N = 20, I/YR = 10, PV = −850, FV = 1000 and solve for PMT: $82.38 To get this payment on a $1,000 bond, the coupon rate must be: 8.24%

POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.02 – LO: 20-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bonds with warrants
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTND

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJ1-8FTD-QQMF-CCAD-QCJU-GOSS-N3UN-8RSU-GCJU-GOSS-EC3O-CCSU-Y3BS-GC5U-NPJS-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

15. McGovern Enterprises is interested in issuing bonds with warrants attached. The bonds will have a 30-year maturity and annual interest payments. Each bond will come with 20 warrants that give the holder the right to purchase one share of stock per warrant. The investment bankers estimate that each warrant will have a value of $10.00. A similar straight-debt issue would require a 10% coupon. What coupon rate should be set on the bonds-with-warrants so that the package would sell for $1,000?

  a. 6.75%
  b. 7.11%
  c. 7.48%
  d. 7.88%
  e. 8.27%

 

ANSWER:   d
RATIONALE:  
Bond par value: $1,000 No. of warrants: 20
Bond maturity: 30 Value of warrants: $10.00
Straight-debt yield: 10.0%    

Total value = Straight-debt value (VB) + Warrant value = $1,000 VB = $1,000 − $200.00 = $800.00 Set N = 30, I/YR = 10, PV = −800, and FV = 1000. Then solve for PMT: $78.78 To get this payment on a $1,000 bond, the coupon rate must be: 7.88%

POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.02 – LO: 20-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bonds with warrants
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTBU

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJ1-GPOS-K3DR-GY5U-13UB-CASS-GCTI-8RSS-ECDB-GOSU-EQJA-COSU-GPTS-GAHU-QPTU-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

16. Potter & Lopez Inc. just sold a bond with 50 warrants attached. The bonds have a 20-year maturity and an annual coupon of 12%, and they were issued at their $1,000 par value. The current yield on similar straight bonds is 15%. What is the implied value of each warrant?

  a. $3.76
  b. $3.94
  c. $4.14
  d. $4.35
  e. $4.56

 

ANSWER:   a
RATIONALE:  
Bond par value: $1,000 No. of warrants: 50
Bond maturity: 20 Convertible coupon: 12.0%
Straight-debt yield: 15.0%    

Find the straight-debt value: N = 20, I/YR = 15, PMT = −120, and FV = −1000. PV = $812.22 Total value = Straight-debt value + Warrant value. $1,000 = Straight-debt value + 50(Warrant value) Warrant value = ($1,000 − Straight-debt value)/50 = $3.76

POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.02 – LO: 20-2
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Bonds with warrants
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTB1

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMG-GR5D-EPUN-GTTD-GPTI-GOSS-GCMN-CESU-OPBS-GOSU-KQBU-CCSU-N3B1-GA5G-CC3Z-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

17. The owner of a convertible bond owns, in effect, both a bond and a call option.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertibles
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTBT

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMG-GWHU-ECJZ-CC4D-OPJO-GCSU-1P3W-CESS-NA3Z-GOSS-GPBU-GCSU-NQBW-GFUD-KPTI-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

18. A convertible debenture can never sell for more than its conversion value or less than its bond value.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertibles
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTBO

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJS-8R4S-ECJZ-CT1G-RCTW-GASU-1PMD-8YSS-NCTU-GOSU-EPMN-CCSS-EAMG-GEHU-GCTS-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

19. Most convertible securities are bonds or preferred stocks that, under specified terms and conditions, can be exchanged for common stock at the option of the holder.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertibles
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTBZ

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJW-GF1D-Q3TU-G7OU-GA5F-GCSS-CPJO-8RSS-KQMN-GOSS-CATZ-GCSS-EQMG-8Y3S-N3TA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

20. Firms generally do not call their convertibles unless the conversion value is greater than the call price.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Reflective Thinking
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertibles
KEYWORDS:   Bloom’s: Knowledge
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTBS

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMN-G7TS-NAMR-CR5U-YPJ1-GASS-GPMR-CRSS-CPBT-GOSU-13JA-CRSU-CAJA-CP1G-ECUG-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

21. Which of the following statements about convertibles is most CORRECT?

  a. One advantage of convertibles over warrants is that the issuer receives additional cash money when convertibles are converted.
  b. Investors are willing to accept a lower interest rate on a convertible than on otherwise similar straight debt because convertibles are less risky than straight debt.
  c. At the time it is issued, a convertible’s conversion (or exercise) price is generally set equal to or below the underlying stock’s price.
  d. For equilibrium to exist, the expected return on a convertible bond must normally be between the expected return on the firm’s otherwise similar straight debt and the expected return on its common stock.
  e. The coupon interest rate on a firm’s convertibles is generally set higher than the market yield on its otherwise similar straight debt.

 

ANSWER:   d
RATIONALE:   Response d is correct. From an investor’s standpoint, convertibles are normally more risky than straight debt but less risky than common stock, hence the expected return on the convertible lies between that on the stock and that on the straight bond.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertibles
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTBI

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJA-GE4D-OP3Z-GC3D-OPJ3-GOSU-Y3TZ-8RSS-KQMG-GOSU-1AJ3-GCSS-NPJO-GC4G-EPBS-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

22. The common stock of Southern Airlines currently sells for $33, and its 8% convertible debentures (issued at par, or $1,000) sell for $850. Each debenture can be converted into 25 shares of common stock at any time before 2025. What is the conversion value of the bond?

  a. $707.33
  b. $744.56
  c. $783.75
  d. $825.00
  e. $866.25

 

ANSWER:   d
RATIONALE:  
Stock price: $33.00 Coupon rate: 8.00%
Bond price: $850.00 Par value: $1,000.00
Conversion ratio: 25.00    

Conversion value = Conversion ratio × Stock price = $825

POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertible features: straight-debt value
KEYWORDS:   Bloom’s: Application
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NTBW

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJ1-GFTG-GA5G-GPUG-RPJ1-GYSU-QAJZ-CESS-C3MB-GOSS-EPJT-GYSU-OAUG-CE3S-E3TT-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

23. Convertible debentures for Kulik Corporation were issued at their $1,000 par value in 2012. At any time prior to maturity on February 1, 2032, a debenture holder can exchange a bond for 25 shares of common stock. What is the conversion price, Pc?

  a. $40.00
  b. $42.00
  c. $44.10
  d. $46.31
  e. $48.62

 

ANSWER:   a
RATIONALE:  
Par value: $1,000.00
Conversion ratio: 25.00

Conversion price = Par value/Conversion ratio = $40.00

POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Conversion price
KEYWORDS:   Bloom’s: Application
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NC1N

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMD-GEAU-1QB1-CPOU-EP3W-CWSS-EAUR-CESU-YPTI-GOSU-OQJI-GWSU-NAUR-GWAD-OCBA-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

24. Mikkleson Mining stock is selling for $40 per share and has an expected dividend in the coming year of $2.00, and has an expected constant growth rate of 5.00%. The company is considering issuing a 10-year convertible bond that would be priced at its $1,000 par value. The bonds would have an 8.00% annual coupon, and each bond could be converted into 20 shares of common stock. The required rate of return on an otherwise similar nonconvertible bond is 10.00%. What is the estimated floor price of the convertible at the end of Year 3?

  a. $794.01
  b. $835.81
  c. $879.80
  d. $926.10
  e. $972.41

 

ANSWER:   d
RATIONALE:  
Bond par value: $1,000 Conversion ratio (Shares): 20
Bond maturity: 10 Convertible coupon: 8.0%
Evaluation year: 3 Stock price: $40.00
Straight-debt yield: 10.0% Growth rate: 5.0%
Dividend per share: $2.00    

Find the straight-debt value at N = 10 − 3 = 7: N = 7, I/YR = 10, PMT = −80, and FV = −1000. PV = VB = $902.63 Conversion value at t = 3: CV = (Shares) × (Stock price) × (1 + g)3 = $926.10 The floor value is the higher of the bond value or the conversion value, so it is $926.10.

POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Challenging
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertibles
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Problem
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NC1B

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJZ-CRHU-O3TO-C31D-E3UG-GOSS-E3JW-CESU-E3JT-GOSS-CCTT-8YSU-QPJU-GB1G-NQJZ-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

Neuman Corporation Convertible Bonds
The following data apply to Neuman Corporation’s convertible bonds:

Maturity: 10 Stock price: $30.00
Par value: $1,000.00 Conversion price: $35.00
Annual coupon: 5.00% Straight-debt yield: 8.00%

 

25. Refer to the data for the Neuman Corporation’s convertible bonds. What is the bond’s conversion ratio?

  a. 27.14
  b. 28.57
  c. 30.00
  d. 31.50
  e. 33.08

 

ANSWER:   b
RATIONALE:  
Years to maturity: 10 Stock price: $30.00
Par value: $1,000.00 Conversion price: $35.00
Annual coupon: 5.00% Straight-debt yield: 8.00%

Conversion ratio = Par/Conversion price = $1,000/$35 = 28.57

POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
PREFACE NAME:   Neuman Corporation Convertible Bonds
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertible features: conversion ratio
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Multi-part
NOTES:   Problems with this preface (Neuman Corporation Convertible Bonds) MUST be kept together.
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/30/2015 10:42 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NCT3

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJZ-GIOU-N3JU-GOHU-GCMB-CCSS-CC5B-CRSS-EPTU-GOSU-ECBW-8RSU-OQMG-8R4S-R3TI-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE
PREFACE GLOBAL ID:   GCID-41e1ff504b63-baab-43d4-70e5-fec3f122

 

26. Refer to the data for the Neuman Corporation’s convertible bonds. What is the bond’s conversion value?

  a. $698.15
  b. $734.89
  c. $773.57
  d. $814.29
  e. $857.14

 

ANSWER:   e
RATIONALE:   Conversion value = Conversion ratio × Market price of stock = $857.14
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
PREFACE NAME:   Neuman Corporation Convertible Bonds
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertible features: conversion value
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Multi-part
NOTES:   Problems with this preface (Neuman Corporation Convertible Bonds) MUST be kept together.
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/30/2015 10:43 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NCTA

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMF-GY3U-CQMG-CC3D-CA33-CESU-CPMF-8RSS-K3BS-GOSU-GQBO-GASU-C3TA-8R4G-N3UG-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE
PREFACE GLOBAL ID:   GCID-41e1ff504b63-baab-43d4-70e5-fec3f122

 

27. Refer to the data for the Neuman Corporation’s convertible bonds. What is the bond’s straight-debt value?

  a. $684.78
  b. $720.82
  c. $758.76
  d. $798.70
  e. $838.63

 

ANSWER:   d
RATIONALE:   Inputs to find the straight-debt value: N = 10; I/YR = 8; PMT = 50; FV = 1,000. $798.70
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
PREFACE NAME:   Neuman Corporation Convertible Bonds
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertible features: straight-debt value
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Multi-part
NOTES:   Problems with this preface (Neuman Corporation Convertible Bonds) MUST be kept together.
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/30/2015 10:43 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NC1G

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMF-CA5S-RCUR-8F1U-YQJO-GHSU-KAMN-CESU-1CDD-GOSU-GQJW-COSU-GCDD-GJ1D-GPUG-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE
PREFACE GLOBAL ID:   GCID-41e1ff504b63-baab-43d4-70e5-fec3f122

 

28. Refer to the data for the Neuman Corporation’s convertible bonds. What is the minimum price (or “floor” price) at which the Neuman’s bonds should sell?

  a. $698.15
  b. $734.89
  c. $773.57
  d. $814.29
  e. $857.14

 

ANSWER:   e
RATIONALE:   The floor price is the higher of the bond’s conversion value or straight debt value. Those values are as follows:

Conversion value: $857.14
Straight-debt value: $798.70

Max of the two = minimum price = floor = $857.14

POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Easy
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
PREFACE NAME:   Neuman Corporation Convertible Bonds
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.03 – LO: 20-3
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Convertible features: floor price
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Multi-part
NOTES:   Problems with this preface (Neuman Corporation Convertible Bonds) MUST be kept together.
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/30/2015 10:44 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NC1F

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMJ3-GH5U-OATU-CITD-EA3A-GWSS-CPJW-8RSS-RAUR-GOSS-E3MG-CRSU-1A3T-8RAU-CP31-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE
PREFACE GLOBAL ID:   GCID-41e1ff504b63-baab-43d4-70e5-fec3f122

 

29. Which of the following statements concerning warrants is correct?

  a. Warrants are long-term put options that have value because holders can sell the firm’s common stock at the exercise price regardless of how low the market price drops.
  b. Warrants are long-term call options that have value because holders can buy the firm’s common stock at the exercise price regardless of how high the stock’s price has risen.
  c. A firm’s investors would generally prefer to see it issue bonds with warrants than straight bonds because the warrants dilute the value of new shareholders, and that value is transferred to existing shareholders.
  d. A drawback to using warrants is that if the firm is very successful, investors will be less likely to exercise the warrants, and this will deprive the firm of receiving any new capital.
  e. Bonds with warrants and convertible bonds both have option features that their holders can exercise if the underlying stock’s price increases. However, if the option is exercised, the issuing company’s debt declines if warrants were used but remains the same if it used convertibles.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.04 – LO: 20-4
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Warrants and convertibles
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NC1R

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMG-CTOU-KAT1-CFOS-NC3U-GWSS-G3B1-CRSU-1CTT-GOSU-YA3I-GWSS-RPDN-CF1D-NA5N-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

30. Which of the following statements is most CORRECT?

  a. One important difference between warrants and convertibles is that convertibles bring in additional funds when they are converted, but exercising warrants does not bring in any additional funds.
  b. The coupon rate on convertible debt is normally set below the coupon rate that would be set on otherwise similar straight debt even though investing in convertibles is more risky than investing in straight debt.
  c. The value of a warrant to buy a safe, stable stock should exceed the value of a warrant to buy a risky, volatile stock, other things held constant.
  d. Warrants can sometimes be detached and traded separately from the debt with which they were issued, but this is unusual.
  e. Warrants have an option feature but convertibles do not.

 

ANSWER:   b
RATIONALE:   Answer b is correct; convertibles do normally have a relatively low coupon because the opportunity for capital gains provides part of their expected total return. The other responses are all incorrect. Statement c is incorrect because like other options, the value of the warrant is increased by price volatility in the underlying asset.
POINTS:   1
DIFFICULTY:   Difficulty: Moderate
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
LEARNING OBJECTIVES:   FMTP.EHRH.17.20.04 – LO: 20-4
NATIONAL STANDARDS:   United States – BUSPROG: Analytic
STATE STANDARDS:   United States – AK – DISC: Investments and hybrid fin – DISC: Investments and hybrid financing
LOCAL STANDARDS:   United States – OH – Default City – TBA
TOPICS:   Warrants and convertibles
KEYWORDS:   Bloom’s: Analysis
OTHER:   TYPE: Multiple Choice: Conceptual
DATE CREATED:   8/26/2015 10:47 AM
DATE MODIFIED:   8/26/2015 10:47 AM
QUESTION ID:   JFND-GO4G-EO4R-NC1D

 

QUESTION GLOBAL ID:   GCID-E7BW-1TBP-CR3S-GQMB-GRHD-KCTA-GW4N-4QJS-CEH1-4PTW-8Y4N-4QJA-GW41-4AMG-GHAU-CQMN-8FDI-GWN8-EPRW-EMMF-CCHD-RCDF-8Y3U-1PUN-COSS-NP5R-8RSU-NA5R-GOSU-1QDF-GOSU-CCDD-GA5U-NPUD-E7JI-YT4D-JFNN-4OTI-GO4W-NQNBEE

 

 

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Financial Management Theory and Practice 15th Edition Eugene Brigham – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.