Chapter 22 Physiology of the Cardiovascular System

$2.50

Pay And Download the Complete Chapter Questions And Answers

Chapter 22  Physiology of the Cardiovascular System

 

 

Complete chapter Questions And Answers
 

Sample Questions

 

 

TRUE/F ALSE

1. Under abnormal conditions, the AV node or the Purkinje fibers may act as ectopic pacemakers.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 684 TOP: Conduction System of the Heart

2. In order for all the cells of the body to survive, blood supplies to all cells must be equal.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 682 TOP: Hemodynamics

3. The T wave reflects repolarization of the atria.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 686 TOP: Electrocardiogram (ECG)

4. Two important baroreceptors are located in the aorta and the carotid artery.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 694 TOP: Factors That Affect Heart Rate

5. Emotional stress can influence heart rate by creating impulses that go from the cerebrum to the cardiac centers via the hypothalamus.

ANS: T DIF: Memorization TOP: Factors That Affect Heart Rate

  1. An increase in blood temperature tends to slow down heart rate.

    ANS: F DIF: Memorization TOP: Factors That Affect Heart Rate

  2. Grief tends to make the heart beat faster.

    ANS: F DIF: Memorization TOP: Factors That Affect Heart Rate

REF: Page 695

REF: Page 695

REF: Page 695

 

 

MULTIPLE CHOICE

1. If the AV node were forced to assume pacemaker activity, the resulting pulse rate would be _____ beats per minutes.

  1. 10 to 30
  2. 20 to 40

c. 30 to 50 d. 40 to 60

ANS: D DIF: Memorization TOP: Conduction System of the Heart

2. The normal pattern of impulse conduction through the heart is:

  1. AV node, SA node, bundle of His, and Purkinje fibers.
  2. AV node, SA node, Purkinje fibers, and bundle of His.
  3. SA node, AV node, Purkinje fibers, and bundle of His.
  4. SA node, AV node, bundle of His, and Purkinje fibers.

REF: Page 694

ANS: D DIF: Memorization
REF: Page 693|Page 694 TOP: Conduction System of the Heart

3. Which of the following most accurately describes what is measured by an electrocardiogram?

  1. Electrical conductivity
  2. Number of contractions per minute

c. The speed and strength of contractions d. Any abnormal functioning

ANS: A DIF: Memorization TOP: Electrocardiogram (ECG)

4. Which of the following would not cause an ectopic beat?

  1. Bundle of His
  2. Purkinje fibers
  3. SA node
  4. AVnode

ANS: C DIF: Memorization TOP: Conduction System of the Heart

REF: Page 685

REF: Page 683

Mosby items and derived items © 2013, 2010, 2007, 2003 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc.

Test Bank

22B-2

5. The QRS complex represents:

  1. depolarization of the atria.
  2. repolarization of the atria and depolarization of the ventricles.
  3. depolarization of both the atria and ventricles.
  4. repolarization of the ventricles.

ANS: B DIF: Memorization TOP: ECG Waves

6. All of the following will increase heart rate except: a. sympathetic stimulation.
b. a decrease in aortic blood pressure.
c. a decrease in carotid blood pressure.

d. stimulation of cold receptors in the skin.

ANS: D DIF: Memorization TOP: Factors That Affect Heart Rate

REF: Page 696

REF: Page 695

7. Which of the following is not true of the baroreceptors?

  1. They are stretch receptors.
  2. They are sensitive to changes in the oxygen content of the blood.
  3. They send afferent nerve impulses to the cardiac control centers.
  4. They are located in the carotid sinus and the aorta.

ANS: B DIF: Memorization
REF: Page 693|Page 695 TOP: Factors That Affect Heart Rate

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Chapter 22 Physiology of the Cardiovascular System”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category: Tag:
Updating…
  • No products in the cart.