Chapter 17 Sense Organs

$2.50

Pay And Download the Complete Chapter Questions And Answers

Chapter 17  Sense Organs

 

 

Complete chapter Questions And Answers
 

Sample Questions

 

 

TRUE/F ALSE

1. Sensory receptors make it possible for the body to respond to stimuli caused by changes occurring in our external and internal environments.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 506 TOP: Sensory Receptors

2. Touch and pressure are examples of stimuli that activate mechanoreceptors.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 513 TOP: Encapsulated Nerve Endings

3. As we wear our sneakers, we lose the constant feeling of their presence; this is called adaptation.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 506 TOP: Receptor Response

4. Somatic sense receptors are distributed evenly throughout the body.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 507 TOP: Distribution of Receptors

5. Taste buds are both exteroceptors and chemoreceptors.

ANS: T DIF: Synthesis REF: Page 507|Page 516 TOP: Classification by Location | Taste Buds

6. Somatic sense receptors located in muscles and joints are called visceroceptors. ANS: F DIF: Memorization REF: Page 507

TOP: Classification by Location
7. Olfaction requires the chemical response of a dissolved substance for a stimulus.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 514 TOP: Sense of Smell

Mosby items and derived items © 2013, 2010, 2007, 2003 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc.

Test Bank 17A-2

8. The olfactory receptor cells lie in an excellent position functionally to smell delicate odors.

 

 

MULTIPLE CHOICE

1. The special senses:

  1. are widely distributed throughout the body.
  2. enable us to detect pain.
  3. are dense in the fingertips.
  4. are grouped in the tongue, nose, eyes, and ears.

ANS: D DIF: Memorization TOP: Distribution of Receptors

REF: Page 506

2. Pain that is perceived as being superficial but actually is caused by an underlying organ is called _____ pain.
a. phantom
b. referred

c. chronic d. acute

DIF: Memorization

3. Visceroceptors are located in which of the following?

  1. Skin
  2. Tendons
  3. Internal organs
  4. Skeletal muscles

ANS: C DIF: Memorization TOP: Classification by Location

4. The somatic senses enable us to detect sensations, including:

  1. touch.
  2. temperature.
  3. pain.
  4. all of the above.

ANS: B
REF: Page 509 (Box 17-1)

TOP: Referred Pain

REF: Page 507

REF: Page 506 5. Intense stimuli of any type that results in tissue damage will activate:

ANS: D DIF: Memorization TOP: Sense Organs Introduction

Mosby items and derived items © 2013, 2010, 2007, 2003 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc.

Test Bank

17B-2

a. mechanoreceptors. b. thermoreceptors. c. nociceptors.
d. photoreceptors.

ANS: C DIF:
TOP: Classification by Stimulus Detected

6. Chemoreceptors are most likely to be activated by:

  1. cold temperatures.
  2. noxious odors.
  3. pain.
  4. a change of receptor position.

ANS: B DIF: Memorization TOP: Classification by Stimulus Detected

REF: Page 507

REF: Page 507

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Chapter 17 Sense Organs”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category: Tag:
Updating…
  • No products in the cart.