Abnormal Psychology An Integrative Approach 5th Edition by Barlow – Test Bank

$20.00

Pay And Download

 

Complete Test Bank With Answers

 

 

 

Sample Questions Posted Below

 

 

 

 

 

 

Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.

 

1. Compulsions can be behavioural in nature. What else could they be?

  a. mental
  b. emotional
  c. positive
  d. unconscious

 

2. For months, Greg has been plagued by worries as he drives to work. He thinks he forgot to lock the door, close the windows, or turn off the stove. Often, he returns home and double-checks the house before he can rid himself of these worries. Which of the following describes Greg’s worries?

  a. obsessive
  b. impulsive
  c. compulsive
  d. magical

 

3. According to research, what area of the brain was activated in people with social anxiety disorder who viewed angry and contemptuous faces?

  a. the temporal lobe
  b. the frontal lobe
  c. the hippocampus
  d. the amygdala

 

4. A university student was attending a horror movie when he started to experience anxiety symptoms (rapid heartbeat, sweating, and shallow breathing). He was so upset that he went to a psychologist who told him that he probably had had a panic attack. In the following weeks, he became apprehensive about sitting in lecture halls, crowded rooms, and even classrooms. To be diagnosed with panic disorder, what also would have to happen?

  a. He would also need to become severely depressed about his problem.
  b. He would also need to interpret unexpected physical sensations as dangerous to his well-being.
  c. He would also need to repress the anxious feelings and pretend the experience never happened.
  d. He would also need to achieve a high score on the anxiety sensitivity index.

 

5. With regard to pharmacological treatments for obsessive-compulsive disorder, the most effective drugs are those that inhibit the reuptake of a certain neurotransmitter. What is this neurotransmitter?

  a. dopamine
  b. epinephrine
  c. serotonin
  d. noradrenaline

 

6. Which of the following is a diagnostic symptom associated with social phobias?

  a. strong and persistent feeling of worry
  b. significant attempts by the anxious individual to avoid going outdoors
  c. recognition by the person with the phobia that the anxiety is excessive or unreasonable
  d. heightened activity of the parasympathetic nervous system

 

7. What kind of factors determine whether agoraphobia actually develops following panic attacks and how severe it becomes?

  a. biological factors
  b. psychological factors
  c. medical factors
  d. sociocultural factors

 

8. What do we call actions, or sometimes thoughts, that an individual with obsessive-compulsive disorder uses to reduce anxiety?

  a. perseverative movements
  b. conditioned responses
  c. compulsions
  d. obsessions

 

9. Research by Barlow (2002) and others suggests that parents may play an important role in helping to reduce their children’s risk of developing anxiety disorders. How do parents do this?

  a. by receiving treatment for their own problems with anxiety
  b. by ensuring that their children experience as few unexpected negative events as possible
  c. by teaching their children early in life that they have control over their environment and thereby increasing their sense of control
  d. by praising their children frequently and thereby increasing their self-esteem

 

10. The “alarm reactions” experienced in both post-traumatic stress disorder and panic disorders are very similar and result in conditioned responses. However, which of the following describes the alarm in panic disorder?

  a. It is more prolonged.
  b. It is physically painful.
  c. It is more intense.
  d. It is false.

 

11. At what age does social phobia usually begin, and when does it end?

  a. It usually begins in young adulthood and ends in middle age.
  b. It usually begins in childhood and ends in middle age.
  c. It usually begins in middle age and ends in old age.
  d. It usually begins in adolescence and ends in old age.

 

12. Which of the following terms is MOST associated with generalized anxiety disorder?

  a. depression
  b. panic
  c. emotion
  d. worry

 

13. With regard to the obsessions seen in patients with obsessive-compulsive disorder, what does the term “need for symmetry” refer to?

  a. the need to put everything on one’s right and nothing on the left
  b. the need to keep things in perfect order
  c. the need to do something a number of different ways
  d. the need to touch some things before others

 

14. Some people with obsessive-compulsive disorder attempt to neutralize or suppress disturbing, intrusive thoughts. How successful do these strategies tend to be?

  a. These strategies usually cause other kinds of obsessive thinking to occur.
  b. These strategies are usually effective in permanently reducing the obsessive thoughts.
  c. These strategies usually increase the frequency of the obsessive thoughts.
  d. These strategies usually have no effect on the obsessive thoughts.

 

15. How does cognitive-behavioural treatment help someone with generalized anxiety disorder?

  a. It helps the patient confront anxiety-provoking thoughts and images.
  b. It helps the patient analyze the unconscious sources of the anxiety.
  c. It helps the patient avoid feelings of anxiety as well as the negative images associated with those feelings.
  d. It helps the patient adjust medication levels as needed to cope with the anxiety.

 

16. In Japan, what does the anxiety syndrome termed taijin kyo fusho involve?

  a. a fear of embarrassing oneself
  b. a fear of personally offending others
  c. a fear of performing onstage
  d. a fear of speaking to females

 

17. Mandeep had a panic attack while he was asleep last night. What sleep event was Mandeep MOST likely experiencing when the attack occurred?

  a. a dream
  b. a nightmare
  c. deep sleep
  d. REM sleep

 

18. What is the most prevalent psychological disorder in the general population?

  a. panic disorder
  b. agoraphobia
  c. school phobia
  d. social phobia

 

19. Micah’s doctor notices that Micah has no eyelashes. The doctor questions Micah about this and Micah admits that he sometimes has an irresistible urge to pull out his body hair. Micah’s doctor MOST likely suspects that Micah has:

  a. somatic symptom disorder
  b. trichotillomania
  c. body dysmorphic disorder
  d. excoriation disorder

 

20. When treating patients with obsessive-compulsive disorder, how effective is combining exposure and ritual prevention (ERP) with medication?

  a. Combining the two is better than ERP alone.
  b. Combining the two causes patients to discontinue treatment.
  c. Combining the two is better than drug treatment alone.
  d. Combining the two does not produce any additional therapeutic advantage.

 

21. Which of the following treatments teaches the person with obsessive-compulsive disorder that no harm will result if they do not perform the ritual?

  a. hypnosis
  b. exposure therapy
  c. drug therapy
  d. psychoanalytic therapy

 

22. Jack constantly worries about his health, finances, job security, and the stability of his marriage. Often, his worries keep him awake at night, causing him so much fatigue he cannot perform his work duties adequately. His preoccupation with his worries has left his wife feeling frustrated. What would be the most likely diagnosis of Jack’s problem?

  a. obsessive-compulsive disorder
  b. generalized anxiety disorder
  c. simple phobia
  d. panic disorder

 

23. When they are part of post-traumatic stress disorder, what are symptoms such as feelings of unreality and/or amnesia for all or part of the traumatic event called?

  a. psychotic symptoms
  b. neurotic symptoms
  c. dissociative symptoms
  d. reactive symptoms

 

24. Which of the following is a symptom of generalized anxiety disorder?

  a. impulsivity
  b. muscle tension
  c. multiple specific phobias
  d. paranoia

 

25. Your friend was a recent victim of a sexual assault. According the DSM 5, at what point can a diagnoses of PTSD be made?

  a. immediately following the traumatic event
  b. one month after the trauma
  c. three months after the trauma
  d. six months after the trauma

 

26. In Barrett and colleagues’ (1996) research of children with generalized anxiety disorder (GAD), they found that after using a certain type of treatment, 95 percent of the children no longer met the criteria for a GAD diagnosis. What type of treatment did they use?

  a. cognitive-behavioural procedures combined with family therapy
  b. family therapy combined with benzodiazepines
  c. benzodiazepines combined with play therapy
  d. benzodiazepines combined with cognitive-behavioural procedures

 

27. In obsessive-compulsive disorder, certain types of obsessions lead to certain types of compulsions. Which of the following matches an obsession and its consequent rituals?

  a. symmetry: hoarding
  b. sexual obsessions: checking
  c. contamination: checking
  d. aggression obsessions: hoarding

 

28. What is the approximate sex ratio of individuals who experience social phobia at some point in their lives?

  a. Slightly more males than females experience social phobia.
  b. About twice as many males as females experience social phobia.
  c. Slightly more females than males experience social phobia.
  d. About three times as many females as males experience social phobia.

 

29. The term “agoraphobia” is derived from the Greek word agora. What does agora mean?

  a. home
  b. workplace
  c. people
  d. marketplace

 

30. What is the main difference between situational phobia and panic disorder with agoraphobia?

  a. People with situational phobia experience phobias at random times, and people with panic disorder with agoraphobia experience panic attacks only at specific times.
  b. People with situational phobia experience panic attacks when confronted with the phobic situation as well as at other times, and people with panic disorder with agoraphobia only experience panic when in public places.
  c. People with panic disorder with agoraphobia experience panic attacks only in specific situations, and people with situational phobia can experience phobias anywhere.
  d. People with situational phobia never experience panic attacks outside the context of the phobic situation, and people with panic disorder with agoraphobia can experience panic even when not in a public place.

 

31. According to British neuropsychologist Jeffrey Gray, what part of the brain regulates the fight/flight system?

  a. the hippocampus
  b. the amygdala
  c. the brain stem
  d. the temporal lobe

 

32. What did Clark and Purdon’s research show had a link to obsessive-compulsive disorder?

  a. inflated responsibility and compulsive rituals
  b. attempted thought suppression and obsessional thinking
  c. attempted thought suppression and thought-action fusion
  d. attempted thought suppression and compulsive rituals

 

33. George has episodes of sheer terror when riding on subway trains. He breaks into a cold sweat and often feels like he is about to have a heart attack. George imagines he is losing control of himself during these attacks. What is George most likely experiencing?

  a. compulsion
  b. alarm response
  c. panic
  d. anxiety

 

34. Your friend Samantha has been diagnosed with a generalized anxiety disorder. Which category of drugs is the typical pharmacological treatment for her condition?

  a. SSRIs
  b. benzodiazepines
  c. phenothiazines
  d. MAO inhibitors

 

35. What does agoraphobic avoidance behaviour appear to be determined by?

  a. the number of panic attacks the person has had in the past
  b. the extent to which the person expects another panic attack to occur
  c. how recently the last panic attack occurred
  d. how severe the panic attacks have been

 

36. When a person feels intense fear, which of the following will activate to cause a surge of energy?

  a. the somatic nervous system
  b. the parasympathetic nervous system
  c. the peripheral nervous system
  d. the autonomic nervous system

 

37. Which physiological measure consistently distinguishes individuals with generalized anxiety disorder from nonanxious normal subjects?

  a. increased heart rate
  b. decreased EEG beta activity
  c. increased muscle tension
  d. heightened autonomic arousal

 

38. According to one model of the etiology of obsessive-compulsive disorder (OCD), what is necessary for an individual to develop OCD?

  a. both psychological vulnerability and social vulnerability
  b. both biological vulnerability and social vulnerability
  c. the presence of OCD in other family members
  d. both biological vulnerability and psychological vulnerability

 

39. In an interview, performer Alanis Morissette said she was once returning home from Los Angeles to Canada for the holidays, when she suddenly began crying and shaking uncontrollably, and she felt as if she was going to faint. What was she most likely experiencing?

  a. an unexpected panic attack
  b. a situationally bound panic attack
  c. a specific panic attack
  d. a situationally predisposed panic attack

 

40. What are the most common traumatic events experienced by the 8 percent of the Canadian population who have experienced post-traumatic stress disorder?

  a. sexual assault and auto accidents that included fatalities
  b. combat and sexual assault
  c. aggravated assault and sexual assault
  d. aggravated assault and combat

 

41. What did the Heinrichs and colleagues (2006) cross-cultural study of social phobia find?

  a. The more that attention-avoiding behaviours were accepted in a given culture, the greater were the levels of social anxiety.
  b. There was no relationship between social acceptance of attention-avoiding behaviours and levels of social anxiety.
  c. The more that attention-avoiding behaviours were accepted in a given culture, the lower were the levels of social anxiety.
  d. The less that attention-avoiding behaviours were accepted in a given culture, the greater were the levels of social anxiety.

 

42. What is the minimum time needed to treat most specific phobias?

  a. a day
  b. two days
  c. a week
  d. a month

 

43. Why are the rates of comorbidity (co-occurrence) among various anxiety disorders and depression high?

  a. because the same psychological interventions should be used on all of them
  b. because they share some of the same biological and psychological vulnerabilities for developing them
  c. because the diagnostic criteria for these disorders are too ambiguous
  d. because they may not be distinct disorders at all

 

44. “Something might go wrong, and I’m not sure I can deal with it, but I’ve got to be ready to try.” Which aspect of anxiety does this statement reveal?

  a. future-oriented mood state
  b. immediate control reaction
  c. fight/flight response
  d. panic attack

 

45. For which type of phobia does the age of onset peak at about seven years of age?

  a. social phobia
  b. agoraphobic avoidance
  c. choking and illness phobias
  d. animal and natural environment phobias

 

46. Which of the following groups is generalized anxiety disorder most prevalent in?

  a. teenage girls
  b. young adult males
  c. middle-aged males
  d. the elderly

 

47. Drugs that inhibit the reuptake of serotonin have been found to be moderately effective in treating obsessive-compulsive disorder (OCD). Which of the following is a problem with using pharmacological treatments?

  a. Relapse frequently occurs when the drug is discontinued.
  b. The drugs have extreme side effects.
  c. Many patients develop a physical dependency on the drugs.
  d. There is a very high rate of noncompliance (not taking the drug) among patients with OCD.

 

48. Amy was just given a prescription. Her father, who is a psychiatrist, asks for the name of the drug.  Amy tells him, and he says, “But I thought you were getting treatment for your panic disorder?” Which of the following drugs would Amy have been prescribed?

  a. a tricyclic antidepressant
  b. a benzodiazepine
  c. a phenothiazine
  d. an SSRI

 

49. While more women than men experience fear of snakes, for which of the following phobias is the sex ratio approximately equal?

  a. fear of flying
  b. fear of heights
  c. fear of illness
  d. fear of water

 

50. What is the risk of someone with panic disorder attempting suicide?

  a. It is comparable to that for individuals with major depression.
  b. It is less than that for individuals with panic disorder who also demonstrate agoraphobic avoidance.
  c. It is higher than that for individuals with major depression.
  d. It is less than that for individuals with agoraphobia alone.

 

51. Cedella just fainted as a result of her phobia. What type of phobia does Cedella have?

  a. a blood-injury-injection phobia
  b. a situational phobia
  c. a natural environment phobia
  d. an animal phobia

 

52. Rob reports being terrified to go anywhere that does not have a bathroom, for fear that he will begin vomiting and not be able to stop. He had one panic attack, and a week later, he felt no residual effects from the attack. Which of the following DSM 5 diagnoses would Rob most likely receive?

  a. agoraphobia
  b. interoceptive agoraphobia
  c. panic disorder
  d. panic disorder and agoraphobia

 

53. Which of the following “normal” childhood fears correctly matches the corresponding approximate age of onset?

  a. age ten: fear of evaluation by others and anxiety over physical appearance
  b. age five: fear of separation from parents, of animals, and of the dark
  c. age four: fear of loud noises and strangers
  d. infancy: fear of monsters and other imaginary creatures

 

54. Which of the following people is at greatest risk of having panic attacks with agoraphobia?

  a. A male who is between the ages of 25 and 40
  b. A female who is between the ages of 25 and 40
  c. A female who is over the age of 60
  d. A male who is over the age of 60

 

55. A teenage girl had been feeling depressed and having panic attacks. Her doctor prescribed medication.  She was sitting in her room feeling very depressed, so to cheer her up, a friend suggested that they go to an exercise class. Shortly after the warm-up started, however, she had another panic attack. What is the best explanation for this occurrence?

  a. She was angry with the friend for insisting that she go out.
  b. The physical sensations experienced during exercise had become an internal cue for panic to occur.
  c. The medication that had been prescribed for her was treating only the depression not the anxiety.
  d. The exercise class was an unconditioned stimulus that resulted in a panic attack.

 

56. Studies have found that individuals with panic disorder may be more susceptible than others to the anxiety-reducing effects of alcohol when they are experiencing panic-like bodily sensations. Which of the following might this finding explain?

  a. why alcohol-based medications are so effective in treating panic disorder
  b. why these individuals are more likely to experience panic attacks while they are consuming alcohol
  c. why these individuals are more likely to develop alcohol abuse and dependence
  d. why people with a history of alcoholism rarely go on to develop panic disorder

 

57. What is the term for behaviours that people with obsessive-compulsive disorder (OCD) perform because they believe they will help their obsession, when in reality the behaviours have no effect?

  a. imagined
  b. superstitious
  c. magical
  d. placebo

 

58. Tony has thoughts about hating his younger brother and wishing he would die. He becomes anxious about these thoughts because he now thinks if anything really happened to his brother, it would be his fault. For no explainable reason, Tony starts mentally counting by odd numbers each time he walks past his brother’s room and discovers that this activity makes him less anxious. How would you describe Tony’s behaviour?

  a. Tony is attempting to stop himself from actually hurting his brother.
  b. Tony has a mental compulsion developed to neutralize his bad thoughts.
  c. Tony has a phobia of going into his brother’s room because he is afraid his hatred will actually hurt him.
  d. Tony has a compulsive ritual designed to make him like his brother more.

 

59. Mr. Jones suffers from a severe case of obsessive-compulsive disorder. His symptoms have not responded to either medication or psychological therapies. As a last resort, his therapist suggests the possibility of a psychosurgical procedure. What is this procedure called?

  a. cingulotomy
  b. lobotomy
  c. limbicotomy
  d. temporal lesioning

 

60. A man who has obsessive-compulsive disorder was compelled to take very small steps as he walked and to look back repeatedly. What was he trying to do?

  a. reduce the possibility of contamination
  b. ward off an imagined disaster
  c. make sure he didn’t make a mistake
  d. restore a sense of safety and control

 

61. What area of the brain is most often associated with anxiety?

  a. the reticular activating system
  b. the left frontal lobe
  c. the temporal lobe
  d. the limbic system

 

62. Ordinary people have occasional intrusive thoughts with bizarre, sexual, or aggressive content, but they would not be considered to have obsessive-compulsive disorder (OCD). What is required for someone to be diagnosed with OCD?

  a. The person must find the thoughts unacceptable or even dangerous, and experience panic symptoms at the thought of carrying them out.
  b. The person must find the thoughts unacceptable or even dangerous, and try to resist or eliminate them.
  c. The person must find the thoughts unacceptable or even dangerous, and develop insomnia and nightmares.
  d. The person must find the thoughts unacceptable or even dangerous, and seek help to eliminate them.

 

63. What does the term “thought-action fusion” mean when used to describe the obsessional thinking pattern of persons with obsessive-compulsive disorder?

  a. using rituals to suppress or eliminate unacceptable or persistent thoughts
  b. being unable to put one’s thoughts into action without severe anxiety
  c. equating thoughts with the specific activity represented by the thoughts
  d. behaving compulsively even when no obsession has been identified

 

64. Which of the following is a common symptom of people with post-traumatic stress disorder?

  a. memories and nightmares of the event
  b. chronic worrying
  c. excessive emotional responsiveness
  d. difficulty learning to do new things

 

65. Brian, who has obsessive-compulsive disorder, holds fundamentalist religious beliefs. Which of the following concerns is he most likely to present with?

  a. nonequivalence of obsessive thoughts and compulsive actions
  b. an attitude of inflated responsibility
  c. both checking and hoarding rituals
  d. a reduced sense of responsibility for his actions

 

66. In a major double-blind NIMH research study looking at the separate and combined effects of both psychological and drug treatments (Barlow et al., 2000), patients were randomized into five different treatment conditions. Which of the following was one of these treatment conditions?

  a. psychoanalysis
  b. hypnosis
  c. flooding
  d. placebo

 

67. Mary has a fear of snakes and is having a panic attack because her science teacher is handling a snake in class as part of a lesson on reptiles. Mary claims she feels like she is going to faint. What is the likelihood that Mary will pass out in class?

  a. zero
  b. about 50/50
  c. about 70/30
  d. 100%

 

68. In which country have researchers found obsessive-compulsive behaviours to be most often related to religious rituals?

  a. Saudi Arabia
  b. Ireland
  c. Russia
  d. Somalia

 

69. Who is most likely to avoid all contact with other people?

  a. someone with a situational phobia
  b. someone with panic disorder
  c. someone with blood-injury phobia
  d. someone with an illness phobia

 

70. Which of the following is NOT included in the model of generalized anxiety disorder developed by researchers Dugas, Ladouceur, and others?

  a. intolerance of uncertainty
  b. erroneous beliefs about worry
  c. poor problem orientation
  d. focus on internal images of the threat

 

71. In which behavioural treatment are patients with obsessive-compulsive disorder NOT permitted to carry out their compulsions while in the presence of the anxiety-producing stimulus or situation?

  a. behavioural inhibition conditioning
  b. anxiety-reduction therapy
  c. exposure and ritual prevention
  d. thought-stopping technique

 

72. Eddie is walking down a dark alley. Suddenly, a dark figure jumps out from behind a trash bin and points a gun at him. Eddie turns and runs away extremely quickly. What does this example illustrate?

  a. anxiety
  b. compulsion
  c. panic
  d. alarm response

 

73. A relative who suffers from panic disorder asks you what treatment would have the most long-lasting benefits. Because you have just read about the double-blind NIMH research study evaluating psychological treatments with and without medication, what would you say?

  a. First, try any available treatment, since patients in all treatment conditions achieved the same long-lasting gains.
  b. First, try the drug imipramine.
  c. First, try psychological treatment along with medication.
  d. First, try panic-control treatment that includes cognitive-behavioural therapy.

 

74. Which of the following is an example of how a phobia may develop?

  a. experiencing a panic attack in a variety of settings
  b. observing someone else experience severe fear
  c. inheriting a gene related to the phobia
  d. having a terrifying experience and not talking about it very much

 

75. Jason has just recently been diagnosed as having panic disorder. Which of the following describes what we will know about Jason?

  a. Jason is rare because only a small percentage of individuals with this disorder are male.
  b. Jason is in his late 50s.
  c. Jason will cope with the panic associated with agoraphobia by drinking alcohol because men choose this as a means of coping more so than women.
  d. Jason will be much more fearful of anxiety symptoms, compared to a woman.

 

76. What psychological disorder in children is characterized by unrealistic and persistent worry that something will happen to the child’s parents, and may result in a child refusing to leave home?

  a. separation anxiety
  b. school phobia
  c. situational phobia
  d. globus hystericus

 

77. The obsession in tic-related OCD is almost always related to:

  a. self-harm
  b. cleaning
  c. symmetry
  d. unacceptable behaviour

 

78. Mark has a preoccupation with his hair. Although his hair has not changed at all, he is convinced that he has begun going bald. He checks his hair frequently throughout the day and insists on wearing a hat at all times. Both his career and his social life have been affected by his insisting on wearing a hat and avoid direct sunlight and wind. What disorder does Mark MOST likely have?

  a. agoraphobia
  b. obsessive-compulsive disorder
  c. body dysmorphic disorder
  d. somatic symptom disorder

 

79. According to your textbook, how is fear experienced?

  a. as a neurotic response
  b. as culturally specific phenomenon
  c. as a future-oriented mood state
  d. as an immediate emotional reaction to danger

 

80. Johnson and colleagues (2000) found an increased risk of developing anxiety disorders among certain teenagers. What was significant about these teenagers?

  a. They smoked 20 or more cigarettes daily.
  b. They used anabolic steroids for six months or more.
  c. They drank alcohol every day.
  d. They smoked marijuana more than once per week.

 

81. A young child has thoughts about hating her younger brother and wishing he would die. She becomes very anxious about these thoughts because she has developed the idea that if anything really happened to him, it would be her fault. Which pattern of thinking is she exhibiting?

  a. fundamental responsibility
  b. intentional thought
  c. neutralizing
  d. thought-action fusion

 

82. Recent research has increasingly focused on the role of a neurotransmitter system associated with both anxiety and depression. What neurotransmitter system is this?

  a. the GABA-benzodiazepine system
  b. the corticotropin-releasing factor system
  c. the serotonergic system
  d. the noradrenergic system

 

83. What does “interoceptive avoidance” refer to?

  a. the phenomenon in which individuals with severe agoraphobia reduce panic-like symptoms through the use of alcohol
  b. the phenomenon in which individuals with severe agoraphobia avoid internal physical sensations
  c. the phenomenon in which individuals with severe agoraphobia avoid situations where panic attacks may occur
  d. the phenomenon in which individuals with severe agoraphobia avoid new situations  because they are unsure if panic-like symptoms will occur

 

84. A woman was obsessed with the idea that if she did not eat in a consistent calculated way, some disaster would befall her family. What is the symptom subtype of this aspect of obsessive-compulsive disorder?

  a. checking thinking
  b. forbidden thinking
  c. contamination thinking
  d. symmetrical thinking

 

85. What does research by Johnson and colleagues (2000) on cigarette smoking by teenagers and anxiety disorders suggest?

  a. the possibility that brain circuits are permanently “wired”
  b. the possibility that sensitivity of brain circuits can be affected by environmental factors
  c. the possibility that respiratory disorders cause changes in neurotransmitter systems
  d. the possibility that neurotransmitter systems operate independently of nonbiological influences

 

86. In the type of specific phobia called “blood-injury-injection,” there is an inherited vasovagal response and a tendency to faint. What causes this tendency?

  a. a decrease in blood pressure
  b. an increase in blood pressure
  c. a decrease in body temperature
  d. an increase in body temperature

 

87. A friend stated that when she went to a clinic, she had to spend 30- to 60-second sessions shaking her head from side to side, spinning in a chair, tensing all her muscles, hyperventilating, or breathing through a narrow straw. What is she receiving treatment for?

  a. post-traumatic stress disorder
  b. specific phobia
  c. social phobia
  d. panic disorder

 

88. A culture-bound syndrome in Chinese cultures is known as Pa-leng. What characterizes those who have this disorder?

  a. They appear naked in public.
  b. They wear many layers of clothing.
  c. They exercise compulsively.
  d. They hoard food.

 

89. Which of these is an example of an interoceptive avoidance activity that may be observed in someone with agoraphobia?

  a. eating heavy meals
  b. fishing from docks but not in lakes or streams
  c. standing slowly from a sitting position
  d. staying indoors in nice weather

 

90. To address panic symptoms, a panic-control treatment (PCT) was developed at one of Barlow’s clinics. Which of the following would be included in this therapy?

  a. exposure to the interoceptive sensations
  b. minimizing heart rate at all times
  c. anti-anxiety medication
  d. psychoanalysis

 

91. A man who has an extreme snake phobia was told repeatedly as a child about the dangers of snakes in high grass. He also was encouraged to wear rubber boots to protect himself, even on city streets. What mode of developing a phobia does this example illustrate?

  a. adaptive preparedness
  b. interoceptive communication
  c. developmental shaping
  d. information transmission

 

92. Which of the following symptoms often accompanies obsessive-compulsive disorder?

  a. panic attacks
  b. delusions
  c. specific phobia
  d. social anxiety disorder

 

93. Even though phobias may interfere with an individual’s functioning, only the most severe cases come for treatment. Why?

  a. Affected people tend to arrange their life to avoid the phobic object or situation.
  b. Less extreme phobias tend to fade over time without treatment.
  c. The continuing shame and stigma surrounding mental disorders results in affected people avoiding treatment.
  d. Most people with less severe cases tend to believe their fears are normal and reasonable.

 

94. Darrel is a Vietnam veteran. He wakes up in the middle of the night in a cold sweat due to dreams in which he relives his most frightening war experiences. He refuses to talk about the war with anyone and is constantly fidgety and “on edge.” He is unable to enjoy himself or develop intimacy with friends or romantically. What disorder does Darrel appear to have?

  a. adjustment reactive disorder
  b. dissociative disorder
  c. obsessive-compulsive disorder
  d. post-traumatic stress disorder

 

95. Aileen has twelve pet cats and takes good care of them. All the cats healthy and receive regular vet care. Donna also has twelve cats (and would happily accept more), but her cats live in unsanitary conditions and some are not very healthy. If interviewed, what would likely be a distinct difference between Aileen and Donna?

  a. Aileen would be more attached to her cats than Donna.
  b. Aileen would identify with the caretaker role more than Donna.
  c. Donna is more likely to attribute human characteristics to her cats than Aileen.
  d. Donna is more likely to identify herself as a pet hoarder than Aileen.

 

96. According to Barlow (2002) and others, all the evidence now points to what conclusion about agoraphobic avoidance behaviour?

  a. It is conceptually unrelated to panic disorder; it is a coincidence that they often occur together.
  b. It is similar to the behaviour of people with generalized anxiety disorder.
  c. It is a complication of severe unexpected panic attacks.
  d. It is a principle cause of panic disorder.

 

97. An individual who suffers from panic disorder might become anxious about climbing stairs, exercising, or being in hot rooms because these activities produce sensations similar to those accompanying a panic attack. In psychological terms, what have the exercise and hot rooms become?

  a. conditioned stimuli
  b. unconditioned responses
  c. conditioned responses
  d. unconditioned stimuli

 

98. Which of the following psychological disorders is anxiety most closely related to?

  a. psychosis
  b. depression
  c. schizophrenia
  d. dementia

 

99. Roberta is standing in a shopping mall when she begins having difficulty breathing. She feels her heart pounding, feels weak and dizzy, and notices that she is perspiring heavily. She thinks she might be having a heart attack. At the very least, she senses she is losing control and is afraid that if she’s not having a heart attack, she is going “crazy.” What does this situation illustrate?

  a. alarm response
  b. a panic attack
  c. dissociation
  d. anxiety

 

100. Which of the following would be considered an example of social phobia?

  a. a student who is reluctant to ride in elevators
  b. a male who has difficulty urinating in a public washroom when others are present
  c. an individual who is invited to a party but decides to stay home because she’s afraid she will embarrass herself
  d. a person who has a fear of blood

 

101. The neurosurgical procedure called a cingulotomy is sometimes used to relieve severe symptoms of obsessive-compulsive disorder (OCD). Why would a cingulotomy usually be considered only after drugs and psychological treatments had failed?

  a. because only about 30 percent of patients who undergo this procedure benefit substantially
  b. because there is a high risk of mortality associated with this procedure
  c. because neuroscientists still aren’t sure whether the cingulate bundle is involved in OCD
  d. because there are ethical concerns over the use of neurosurgery

 

102. What is an important factor in determining whether an individual will develop post-traumatic stress disorder following a traumatic event?

  a. the individual’s gender
  b. the individual’s age at time of the trauma
  c. the number of relatives with psychological disorders
  d. the extent of emotional support from family and friends

 

103. Why were there lower rates of post-traumatic stress disorder (PTSD) in citizens who endured bombing and shelling in wartime England compared to victims of crime?

  a. Many people may not have directly experienced the horrors of death or direct attack during the wartime air raids.
  b. Social cohesion during wartime minimizes its traumatic impact.
  c. Effective treatments for PTSD were made available immediately following the bombings.
  d. Crime is perceived as more personal than war.

 

 

 

104. Define social phobia. Explain how social phobia differs from “normal” shyness. Using illustrative examples, describe how social anxiety impairs functioning. What types of treatments are effective for social phobia?

 

105. Define agoraphobia and discuss fully how and why it develops. In your answer, include gender differences in the development of this disorder and explain what is meant by interoceptive avoidance.

 

106. Discuss the criteria for a diagnosis of post-traumatic stress disorder (PTSD) and distinguish it from acute stress disorder. What is the significance of biological vulnerability in the development of PTSD? What is the best approach to treating PTSD?

 

107. Why is anxiety termed “a future-oriented mood state,” and fear an “alarm reaction to actual present danger”? Discuss biological and psychological similarities and differences between these emotional events.

 

108. Discuss the genetic factors involved in anxiety disorders. Cite current research into the neurobiology of anxiety and panic and the role of the CRF system and other brain circuits.

 

109. Define generalized anxiety disorder (GAD). Compare and contrast GAD with phobic disorders, noting how avoidance behaviour is manifested differently in each.

 

110. Identify and give illustrative examples of the five subtypes of specific phobia. Discuss the differences between situational phobia and agoraphobia. Also discuss the differences between separation anxiety and school phobia. What are the specific factors involved in the development of a phobia?

 

111. Discuss panic disorder, including symptoms and causes. Explain the concepts of biological vulnerability and generalized psychological vulnerability and their contributions to the development of this disorder.

 

112. Explain the treatment for obsessive-compulsive disorder (OCD) called exposure and ritual prevention. What types of drugs are used to treat OCD, and how effective are these treatments?

 

113. Compare and contrast obsessive-compulsive disorder with the other anxiety disorders. Define the terms “obsession” and “compulsion” and give examples. Explain how they are related to each other (i.e., why and how compulsions often develop after obsessional thinking develops).

 

Answer Key

1. a

 

2. a

 

3. d

 

4. b

 

5. c

 

6. c

 

7. b

 

8. c

 

9. c

 

10. d

 

11. d

 

12. d

 

13. b

 

14. c

 

15. a

 

16. b

 

17. c

 

18. d

 

19. b

 

20. d

 

21. b

 

22. b

 

23. c

 

24. b

 

25. d

 

26. a

 

27. b

 

28. c

 

29. d

 

30. d

 

31. c

 

32. b

 

33. c

 

34. b

 

35. b

 

36. d

 

37. c

 

38. d

 

39. a

 

40. b

 

41. a

 

42. a

 

43. b

 

44. a

 

45. d

 

46. d

 

47. a

 

48. c

 

49. b

 

50. a

 

51. a

 

52. a

 

53. a

 

54. b

 

55. b

 

56. c

 

57. c

 

58. b

 

59. a

 

60. b

 

61. d

 

62. b

 

63. c

 

64. b

 

65. b

 

66. d

 

67. d

 

68. a

 

69. d

 

70. d

 

71. c

 

72. d

 

73. d

 

74. b

 

75. a

 

76. a

 

77. c

 

78. c

 

79. d

 

80. a

 

81. d

 

82. b

 

83. b

 

84. d

 

85. b

 

86. a

 

87. d

 

88. b

 

89. c

 

90. a

 

91. d

 

92. a

 

93. a

 

94. d

 

95. c

 

96. c

 

97. a

 

98. b

 

99. b

 

100. c

 

101. a

 

102. d

 

103. a

 

104. Student responses will vary.

 

105. Student responses will vary.

 

106. Student responses will vary.

 

107. Student responses will vary.

 

108. Student responses will vary.

 

109. Student responses will vary.

 

110. Student responses will vary.

 

111. Student responses will vary.

 

112. Student responses will vary.

 

113. Student responses will vary.

 

 

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Abnormal Psychology An Integrative Approach 5th Edition by Barlow – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.