WORLD REGIONS IN GLOBAL CONTEXT PEOPLES PLACES AND ENVIRONMENTS 6Th Ed By SALLIE A – Test Bank

$20.00

Pay And Download

 

Complete Test Bank With Answers

 

 

 

Sample Questions Posted Below

 

 

 

 

 

World Regions in Global Context, 6e (Marston)

Chapter 5   Sub-Saharan Africa

 

1) The total population of Sub-Saharan Africa is estimated to reach at least ________ by 2050.

  1. A) 1 billion
  2. B) 950 million
  3. C) 1.5 billion
  4. D) 936 million
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.35 Describe the distribution of population across sub-Saharan Africa and recent demographic changes, as exemplied by population profiles.

 

2) What is the overall life expectancy in Sub-Saharan Africa, as of 2013?

  1. A) 69
  2. B) 78
  3. C) 49
  4. D) 35
  5. E) 56

Answer:  E

Diff: 3

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.35 Describe the distribution of population across sub-Saharan Africa and recent demographic changes, as exemplied by population profiles.

 

 

3) Which nation-state(s) produce the most diamonds in Sub-Saharan Africa?

  1. A) Nigeria
  2. B) South Africa
  3. C) Botswana
  4. D) Namibia
  5. E) South Africa, Botswana, and Namibia

Answer:  E

Diff: 2

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N16 The changes that occur in the meaning, use, distribution, and importance of resources

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.7 Assess the factors that created the region’s soils and mineral resources and the importance of these resources to the region’s economies, past and present.

4) Victoria Falls is located on the:

  1. A) Nile River
  2. B) Congo River
  3. C) Zambezi River
  4. D) Niger River
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N4 The physical and human characteristics of places

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.6 Describe the importance of rivers to the region’s water resources, the advantages and drawbacks of dams, and the regional crisis in water supply.

 

5) What volcanic peak is the highest mountain on the African continent?

  1. A) Kilimanjaro
  2. B) Kenya
  3. C) Cameroon
  4. D) Drakensberg
  5. E) Okavangu

Answer:  A

Diff: 1

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N4 The physical and human characteristics of places

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.5 Discuss the role of plate tectonics in forming the African continent and its major geologic features such as escarpments, plateaus, mountains, and the East African rift valley.

 

6) What is the largest and highly biodiverse island near Africa?

  1. A) Madagascar
  2. B) Mauritius
  3. C) Sao Tome
  4. D) Cape Verde
  5. E) Mozambique

Answer:  A

Diff: 1

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N4 The physical and human characteristics of places

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

7) In what region of Africa is the Great Rift Valley located?

  1. A) Central Africa
  2. B) Southern Africa
  3. C) Northern Africa
  4. D) Western Africa
  5. E) Eastern Africa

Answer:  E

Diff: 1

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N4 The physical and human characteristics of places

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

 

8) What type of climate do the Savanna Grasslands of Africa experience?

  1. A) a short dry season
  2. B) a long dry season
  3. C) a long wet season
  4. D) precipitation for half of the year; the rest of the year is a drought
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N8 The characteristics and spatial distribution of ecosystems and biomes of Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.2 Evaluate the physical factors that produce the pattern of climates in Africa.

 

 

9) Which one of the following diseases is caused by the tsetse fly?

  1. A) malaria
  2. B) sleeping sickness
  3. C) ebola fever
  4. D) bilharzia
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N15 How physical systems affect human systems

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.9 List the region’s major diseases and pests, their impact on human populations, and measures taken to prevent them.

10) The highlands in this modern country were one of the centers of domestication of plants and animals in Sub-Saharan Africa.

  1. A) Sudan
  2. B) Egypt
  3. C) Ethiopia
  4. D) South Africa
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N14 How human actions modify the physical environment

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.10 Evaluate the region as a center of early crop domestication and in terms of different forms of agriculture, including types of shifting cultivation, intercropping, floodplain farming, and pastoralism.

 

11) What is the planting of several crops together?

  1. A) bush fallow
  2. B) transhumance
  3. C) shifting cultivation
  4. D) slash-and-burn
  5. E) intercropping

Answer:  E

Diff: 2

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N14 How human actions modify the physical environment

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.10 Evaluate the region as a center of early crop domestication and in terms of different forms of agriculture, including types of shifting cultivation, intercropping, floodplain farming, and pastoralism.

 

12) All of the following are true about African wildlife, except:

  1. A) Large quantities of ivory went to England and Asia.
  2. B) Protected areas displace local people.
  3. C) Poaching leads to extinction.
  4. D) Conservation drones monitor rhino herds.
  5. E) all of the above

Answer:  E

Diff: 3

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N14 How human actions modify the physical environment

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.11 Analyze threats to the region’s wildlife populations and the conservation measures taken to protect them, including preventing poaching.

13) About two-thirds of the global diamond trade is controlled by this South African conglomerate:

  1. A) Tiffany’s
  2. B) De Pauls
  3. C) De Beers
  4. D) Kay’s
  5. E) Blue Nile

Answer:  C

Diff: 2

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.7 Assess the factors that created the region’s soils and mineral resources and the importance of these resources to the region’s economies, past and present.

 

14) Which of the following undermines African food security?

  1. A) urban agriculture
  2. B) fair trade movement
  3. C) increasing yield
  4. D) land grabs
  5. E) all of the above

Answer:  D

Diff: 2

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N14 How human actions modify the physical environment

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.19 Describe the challenges and opportunities of agriculture in sub-Saharan Africa, including yield gaps, urban agriculture and food security, land grabs, and fair trade.

 

15) What are two “hidden” contributions to economic development in Africa?

  1. A) female entrepreneurs, civil service
  2. B) remittances, street vendors
  3. C) telecommunications, urban agriculture
  4. D) remittances, telecommunications
  5. E) civil service, untaxed housekeepers

Answer:  B

Diff: 3

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N12 The processes, patterns, and functions of human settlement

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.20 Analyze recent changes in the region’s economic sectors other than agriculture, such as manufacturing, services, and the informal sector (including remittances).

16) What factors led to starvation in the mid-1970s across Africa?

  1. A) drought in the Sahel
  2. B) colonial legacy
  3. C) export crops
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N4 The physical and human characteristics of places

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.3 Give examples of human adaptations to climate in the region and of the impacts of drought and desertification on human populations.

 

17) The Harmattan is a hot, dry wind that blows out of the:

  1. A) interior of Africa
  2. B) Indian Ocean
  3. C) Atlantic Ocean
  4. D) Mediterranean
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 3

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N4 The physical and human characteristics of places

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.2 Evaluate the physical factors that produce the pattern of climates in Africa.

 

 

18) ________ is a modification of shifting cultivation where crops are rotated around a village, fallow periods are shorter and soil may be enriched through household waste.

  1. A) Bush fallow
  2. B) Slash and burn
  3. C) Pastoralism
  4. D) Sedentary farming
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 3

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N14 How human actions modify the physical environment

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.10 Evaluate the region as a center of early crop domestication and in terms of different forms of agriculture, including types of shifting cultivation, intercropping, floodplain farming, and pastoralism.

19) About ________ percent of Africa is still forested.

  1. A) 40%
  2. B) 50%
  3. C) 70%
  4. D) 20%
  5. E) virtually none

Answer:  D

Diff: 3

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N14 How human actions modify the physical environment

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.8 Describe the major ecosystems of sub-Saharan Africa and their human uses, including agriculture, forestry, and wildlife conservation.

 

20) Which of the following disease causes the most deaths in Africa?

  1. A) Schistosomiasis
  2. B) Malaria
  3. C) River Blindness
  4. D) Ebola
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N15 How physical systems affect human systems

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.9 List the region’s major diseases and pests, their impact on human populations, and measures taken to prevent them.

 

 

21) This is the major river system in West Africa.

  1. A) Niger
  2. B) Congo
  3. C) Zambezi
  4. D) Nile
  5. E) Okavango

Answer:  A

Diff: 4

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N4 The physical and human characteristics of places

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.6 Describe the importance of rivers to the region’s water resources, the advantages and drawbacks of dams, and the regional crisis in water supply.

22) Africa formed from ________ 200 million years ago, after breaking from the last super continent.

  1. A) Rodinia
  2. B) Pangea
  3. C) Gondwanaland
  4. D) Eurasia
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N4 The physical and human characteristics of places

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.5 Discuss the role of plate tectonics in forming the African continent and its major geologic features such as escarpments, plateaus, mountains, and the East African rift valley.

 

23) What creates cool, dry conditions on the coast of Angola and intensifies desert conditions in the Kalahari?

  1. A) Harmattan
  2. B) Intertropical Convergence Zone
  3. C) Subtropical High
  4. D) Benguela Current
  5. E) Sahel

Answer:  D

Diff: 4

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N4 The physical and human characteristics of places

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.2 Evaluate the physical factors that produce the pattern of climates in Africa.

 

24) This river system in southern Africa drains into an inland delta.

  1. A) Nile
  2. B) Zambezi
  3. C) Niger
  4. D) Congo
  5. E) Okavango

Answer:  E

Diff: 5

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N4 The physical and human characteristics of places

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.6 Describe the importance of rivers to the region’s water resources, the advantages and drawbacks of dams, and the regional crisis in water supply.

25) What was one of the major centers of trade and culture in East Africa around 1000 C.E.?

  1. A) Aksum
  2. B) Timbuktu
  3. C) Zanzibar
  4. D) Great Zimbabwe

Answer:  C

Diff: 4

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N17 How to apply geography to interpret the past

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.13 List the sequence of major developments in African history, from the evolution of human ancestors through the emergence of African civilizations and trade networks, the voyages of Portuguese traders, the rise of the slave trade, European colonization of southern Africa, and the wave colonization called “the scramble for Africa.”

 

26) In 2002, debt in 12 African counties was ________ of the GNI.

  1. A) 73%
  2. B) 66%
  3. C) 53%
  4. D) 38%
  5. E) 25%

Answer:  B

Diff: 4

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.17 Explain why the region’s economies have struggled to develop, including problems of debt, lack of economic diversification, and dependence on foreign development assistance.

 

27) What was the purpose of the “Berlin Conference”?

  1. A) divide Africa between the major European colonial powers
  2. B) lay the groundwork for future independence of the African colonies
  3. C) reassign German territories to the victors of WW I
  4. D) create development plans for newly independent African countries
  5. E) none of these

Answer:  A

Diff: 2

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N17 How to apply geography to interpret the past

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.14 Analyze the legacies of colonialism in the region, including its impacts on economic development, political institutions, education, land tenure, law, and the lives of indigenous cultural groups.

28) Between 1600 and 1870, it is estimated that more than ________ million slaves were shipped to the Americans from Africa.

  1. A) 9 million
  2. B) 19 million
  3. C) 2 million
  4. D) 100 million
  5. E) 20 million

Answer:  A

Diff: 2

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N17 How to apply geography to interpret the past

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.13 List the sequence of major developments in African history, from the evolution of human ancestors through the emergence of African civilizations and trade networks, the voyages of Portuguese traders, the rise of the slave trade, European colonization of southern Africa, and the wave colonization called “the scramble for Africa.”

 

 

29) Which of the following is true about the Dutch colonization of South Africa?

  1. A) spoke Afrikaans
  2. B) practiced Calvinism
  3. C) believed in racial superiority
  4. D) called the Boers
  5. E) all of the above

Answer:  B

Diff: 3

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N17 How to apply geography to interpret the past

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.15 Compare and contrast the different approaches to governance of the European colonial powers in the region.

 

30) What religion has been growing in Africa and attracts more than 10% of the population?

  1. A) Roman Catholicism
  2. B) Islam
  3. C) Animism
  4. D) Evangelical Christianity
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 3

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N10 The characteristics, distribution, and complexity of Earth’s cultural mosaics

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.29 Describe the breakdown of religious affiliations across the region and the broad geographic distribution of the region’s major religions.

31) The ethnic conflict between the Hutus and the Tutsis in the early 1990s was mostly in the countries of:

  1. A) Rwanda and Burundi
  2. B) Kenya and Tanzania
  3. C) Namibia and Botswana
  4. D) Ethiopia and Somalia
  5. E) Liberia and Sierra Leone

Answer:  A

Diff: 3

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N10 The characteristics, distribution, and complexity of Earth’s cultural mosaics

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.27 Analyze recent civil wars and internal conflicts of countries in the region, including the role of UN and African peacekeeping forces.

 

32) What factor(s) fueled the civil conflicts in the late 1990s in Liberia and Sierra Leone?

  1. A) Ebola outbreak
  2. B) diamond sales for arms
  3. C) first elected woman head of state
  4. D) Ebola outbreak and diamond sales for arms
  5. E) all of the above

Answer:  B

Diff: 3

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N13 How the forces of cooperation and conflict among people influence the division and control of Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.27 Analyze recent civil wars and internal conflicts of countries in the region, including the role of UN and African peacekeeping forces.

 

33) What incited the 1990s hanging of Ogoni leader Ken Saro-Wiwa?

  1. A) white settlers owning the majority of the country’s farmland
  2. B) oil pollution in the Niger Delta
  3. C) rivalries between Muslims and Christians
  4. D) separatist movements in the eastern regions
  5. E) famine from the Biafra war

Answer:  A

Diff: 4

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N13 How the forces of cooperation and conflict among people influence the division and control of Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.24 Discuss the social, political, and historical factors that have contributed to conflict and civil unrest in the region during the post-colonial era.

 

34) Large-scale segregation was established in the Republic of South Africa through the creation of:

  1. A) reservations
  2. B) ghettos
  3. C) homelands
  4. D) ethnoburbs
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.35 Describe the distribution of population across sub-Saharan Africa and recent demographic changes, as exemplied by population profiles.

 

35) What percent of Sub-Saharan Africans live on less than U.S. $2 a day?

  1. A) 50%
  2. B) 46%.
  3. C) 84%
  4. D) 70%
  5. E) 64%

Answer:  D

Diff: 3

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.22 Describe how economic inequality affects the lives of Africans-including inequality between rural and urban areas or between subsistence and cash crop agriculturists.

 

 

36) What African nation has one of the world’s most comprehensive bills of rights and anti-discrimination constitutions?

  1. A) Namibia
  2. B) South Africa
  3. C) Ghana
  4. D) Ethiopia
  5. E) Botswana

Answer:  B

Diff: 3

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N10 The characteristics, distribution, and complexity of Earth’s cultural mosaics

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.25 Summarize the effects of South Africa’s apartheid policy and the role of Nelson Mandela in ending apartheid and establishing a constitution banning racial and other forms of discrimination.

37) By the 1950s, African geography reflected:

  1. A) terms of trade
  2. B) export orientation
  3. C) communal land
  4. D) inter-regional infrastructure
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 3

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N17 How to apply geography to interpret the past

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.14 Analyze the legacies of colonialism in the region, including its impacts on economic development, political institutions, education, land tenure, law, and the lives of indigenous cultural groups.

 

 

38) Which country gained independence after the Mau-Mau rebellion?

  1. A) South Africa
  2. B) Kenya
  3. C) Central African Republic
  4. D) Ghana
  5. E) Mozambique

Answer:  B

Diff: 4

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N17 How to apply geography to interpret the past

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.16 Trace the transition from colonies to independent states in the region during the 20th century.

 

39) The idea of ujamaa, promoted by Julius Nyerere, meant:

  1. A) African socialism based on traditional values of communal ownership
  2. B) adoption of Marxist principles
  3. C) passive resistance to British control of tribal lands
  4. D) the end of apartheid
  5. E) none of these

Answer:  A

Diff: 4

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.26 Classify countries of sub-Saharan Africa according to whether they embraced socialist/Soviet bloc or western/capitalist ideologies and policies during the Cold War.

40) These two countries ended the colonial period with civil wars between Soviet-supported Marxist forces and U.S.-supported pro-Western forces.

  1. A) Angola and Mozambique
  2. B) Namibia and Botswana
  3. C) Rwanda and Burundi
  4. D) Nigeria and Biafra
  5. E) Ghana and Cote d’Ivoire

Answer:  A

Diff: 4

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N17 How to apply geography to interpret the past

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.26 Classify countries of sub-Saharan Africa according to whether they embraced socialist/Soviet bloc or western/capitalist ideologies and policies during the Cold War.

 

 

41) Which colonial power’s policy was based on authoritarian rule and armed control of land?

  1. A) British
  2. B) French
  3. C) Portuguese
  4. D) Spain
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 5

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N17 How to apply geography to interpret the past

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.15 Compare and contrast the different approaches to governance of the European colonial powers in the region.

 

42) What was the purpose of the South African “Pass Law”?

  1. A) register non-whites to vote in national elections
  2. B) eliminate further entry of South Asians into the country
  3. C) prevent interracial marriage
  4. D) control public movements of non-whites
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 5

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N13 How the forces of cooperation and conflict among people influence the division and control of Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.25 Summarize the effects of South Africa’s apartheid policy and the role of Nelson Mandela in ending apartheid and establishing a constitution banning racial and other forms of discrimination.

43) All of the following are dominant indigenous languages in Africa, except:

  1. A) Zulu
  2. B) Swahili
  3. C) Hausa
  4. D) Afrikaans
  5. E) Ibo

Answer:  D

Diff: 3

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N10 The characteristics, distribution, and complexity of Earth’s cultural mosaics

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.30 Discuss the social and political significance of sub-Saharan Africa’s great linguistic diversity, including the use of lingua francas.

 

44) What African city was built as a colonial rail terminus and is home to the West African film industry?

  1. A) Lagos
  2. B) Nairobi
  3. C) Johannesburg
  4. D) Kinhasa
  5. E) Soweto

Answer:  A

Diff: 2

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.32 Give examples of the region’s rich traditions and contemporary achievements in music, art, literature, and film.

 

45) The highest rates of AIDS infection are in:

  1. A) Northern Africa
  2. B) Southern Africa
  3. C) Western Africa
  4. D) Eastern Africa
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.37 Summarize the spread of HIV/AIDS in the region, its impact, and the efforts made to end the epidemic.

 

46) In West Africa, oral traditions are associated with singers and storytellers, some of whom receive the respected name of:

  1. A) tavey
  2. B) griots
  3. C) Sudd
  4. D) megafauna
  5. E) seers

Answer:  B

Diff: 2

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N10 The characteristics, distribution, and complexity of Earth’s cultural mosaics

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.32 Give examples of the region’s rich traditions and contemporary achievements in music, art, literature, and film.

 

47) Which of the following is true about women in rural Africa?

  1. A) supplement income with crafts
  2. B) work as subsistence and commercial farmers
  3. C) experience desertification effects
  4. D) effective poverty reduction
  5. E) supplement income with crafts, work as subsistence and commercial farmers, experience desertification effects

Answer:  E

Diff: 2

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N12 The processes, patterns, and functions of human settlement

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.34 Analyze the changing social status, economic roles, and legal rights of women in the region, including the lingering power of patriarchal traditions and the characteristics of gendered spaces.

 

 

48) The best estimate of the number of living languages spoken in Sub-Saharan Africa is:

  1. A) 10
  2. B) 200 to 300
  3. C) less than 200
  4. D) about 100
  5. E) more than 1,000

Answer:  E

Diff: 3

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N10 The characteristics, distribution, and complexity of Earth’s cultural mosaics

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.30 Discuss the social and political significance of sub-Saharan Africa’s great linguistic diversity, including the use of lingua francas.

49) What is the strongest influence on fertility rates?

  1. A) value of children in Africa
  2. B) urban bias
  3. C) GNI levels
  4. D) conditions for women
  5. E) HIV/AIDS

Answer:  D

Diff: 3

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.36 Explain the factors influencing fertility rates in the region.

 

50) What percent of the Sub-Saharan Africa population is under the age of 15 years?

  1. A) 43%
  2. B) 55%
  3. C) 70%
  4. D) 25%
  5. E) 63%

Answer:  A

Diff: 4

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.35 Describe the distribution of population across sub-Saharan Africa and recent demographic changes, as exemplied by population profiles.

 

51) African historian Ali Mazrui suggests that application of this tradition in political spheres can create cultural confusion:

  1. A) ujamaa
  2. B) reciprocity
  3. C) clan allegiances
  4. D) land held in trust by spirits
  5. E) all of the above

Answer:  B

Diff: 2

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N10 The characteristics, distribution, and complexity of Earth’s cultural mosaics

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.31 Assess the continuing importance in the region of cultural traditions relating to kinship, the land, and reciprocity.

52) What country in Africa is most vulnerable to climate change?

  1. A) Nigeria
  2. B) Somalia
  3. C) Zambia
  4. D) Bostwana
  5. E) Kenya

Answer:  B

Diff: 4

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N8 The characteristics and spatial distribution of ecosystems and biomes of Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.4 List environmental changes likely to accompany climate change in the region and examples of human vulnerability to its effects.

 

 

53) What region borders the Sahara Desert, has highly variable rainfall and a human population dependent on pastoralism?

  1. A) West Africa
  2. B) East Africa
  3. C) Horn of Africa
  4. D) Central Africa
  5. E) Sahel

Answer:  E

Diff: 2

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N5 That people create regions to interpret Earth’s complexity

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

 

54) What is the Green Belt Movement?

  1. A) a tree planting movement in Nairobi
  2. B) a response to women’s economic issues
  3. C) led by Wangari Maathai
  4. D) model for other sustainability movements
  5. E) all of the above

Answer:  E

Diff: 3

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N14 How human actions modify the physical environment

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.12 Discuss sustainable development practices in the region relating to sustainable energy, forest protection, agriculture, and water use.

55) Kenyans are moving from kerosene energy to what source?

  1. A) geothermal
  2. B) solar
  3. C) wind
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.12 Discuss sustainable development practices in the region relating to sustainable energy, forest protection, agriculture, and water use.

 

56) Which of the following Millennium Development Goals (MDG) have shown progress in Sub-Saharan Africa to their 2015 Goals?

  1. A) CO2emissions
  2. B) HIV/AIDS incidence
  3. C) education enrollment
  4. D) maternal morality
  5. E) all of the above

Answer:  C

Diff: 4

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N12 The processes, patterns, and functions of human settlement

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.17 Explain why the region’s economies have struggled to develop, including problems of debt, lack of economic diversification, and dependence on foreign development assistance.

 

57) Who are the “Born Frees”?

  1. A) African National Congress Youth League
  2. B) black youth born after the end of apartheid in South Africa
  3. C) child soldiers in Liberia and Sierra Leone
  4. D) the Lord’s Resistance Army in Uganda
  5. E) children’s soccer team in Cote d’Ivoire

Answer:  B

Diff: 3

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N10 The characteristics, distribution, and complexity of Earth’s cultural mosaics

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.27 Analyze recent civil wars and internal conflicts of countries in the region, including the role of UN and African peacekeeping forces.

58) What sport is loved by children and played by their heroes Yaya Toure and Didier Drogba?

  1. A) basketball
  2. B) soccer
  3. C) surfing
  4. D) track and field
  5. E) baseball

Answer:  B

Diff: 1

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N10 The characteristics, distribution, and complexity of Earth’s cultural mosaics

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.33 Describe the role of sports-especially soccer-in the region today.

 

59) Refugees and internally displaced persons (IDP) originate from what countries?

  1. A) Somalia, Mali, Sudan
  2. B) Somalia, Sudan, Niger
  3. C) Sudan, Mali, Ghana
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 3

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.39 Explain historical and current patterns of migration out of and within sub-Saharan Africa, including the forced migration of refugees and internally displaced persons.

 

60) What percentage of the sub-Saharan African population is urban?

  1. A) 18%
  2. B) 20%
  3. C) 27%
  4. D) 37%
  5. E) 41%

Answer:  D

Diff: 3

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N12 The processes, patterns, and functions of human settlement

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.38 Describe trends in urbanization across the region and the characteristics of the region’s largest cities, including Lagos, Johannesberg, and Nairobi.

61) All of the following is true about HIV/AIDS in sub-Saharan Africa, except:

  1. A) kills more people than war and malaria
  2. B) more men than women have HIV/AIDS
  3. C) at least 15.7 million AIDS orphans
  4. D) cultural stigmas prevent care
  5. E) infection rates are falling

Answer:  B

Diff: 2

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.37 Summarize the spread of HIV/AIDS in the region, its impact, and the efforts made to end the epidemic.

 

62) What is driving Chinese trade efforts in Africa?

  1. A) raw materials like wood and minerals
  2. B) access to oil reserves
  3. C) textile and clothing markets
  4. D) land
  5. E) all of the above

Answer:  B

Diff: 2

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.21 Describe the nature and extent of China’s recent economic involvement in the region.

 

63) The following are examples of export crops and corresponding country of production, except:

  1. A) tea, Kenya
  2. B) coca, Cote d’Ivoire
  3. C) coca, Ethiopia
  4. D) cotton, Benin
  5. E) rubber, Liberia

Answer:  C

Diff: 3

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Obj:  5.18 Compare and contrast subsistence agriculture in the region with commerical farming and the new agricultural export sectors.

 

 

Match each country with its capital.

  1. A) Nouakchott
  2. B) Niamey
  3. C) Accra
  4. D) Maseru
  5. E) Nairobi
  6. F) Antananarivo
  7. G) Kampala
  8. H) Lusaka
  9. I) Harare
  10. J) Kigali

 

64) Mauritania

Diff: 1

Section:  Chapter 5

Geog. Standard:  N1 How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and spatial thinking to understand and communicate information

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

 

65) Ghana

Diff: 1

Section:  Chapter 5

Geog. Standard:  N1 How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and spatial thinking to understand and communicate information

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

66) Niger

Diff: 1

Section:  Chapter 5

Geog. Standard:  N1 How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and spatial thinking to understand and communicate information

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

 

 

67) Rwanda

Diff: 1

Section:  Chapter 5

Geog. Standard:  N1 How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and spatial thinking to understand and communicate information

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

68) Uganda

Diff: 1

Section:  Chapter 5

Geog. Standard:  N1 How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and spatial thinking to understand and communicate information

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

 

69) Kenya

Diff: 1

Section:  Chapter 5

Geog. Standard:  N1 How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and spatial thinking to understand and communicate information

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

70) Madagascar

Diff: 1

Section:  Chapter 5

Geog. Standard:  N1 How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and spatial thinking to understand and communicate information

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

 

 

71) Lesotho

Diff: 1

Section:  Chapter 5

Geog. Standard:  N1 How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and spatial thinking to understand and communicate information

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

72) Zambia

Diff: 1

Section:  Chapter 5

Geog. Standard:  N1 How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and spatial thinking to understand and communicate information

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

 

73) Zimbabwe

Diff: 1

Section:  Chapter 5

Geog. Standard:  N1 How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and spatial thinking to understand and communicate information

Bloom’s Taxonomy:  Remembering/Understanding

Global Sci Out:  G3 Read and interpret graphs and data.

Learning Obj:  5.1 Sketch the basic physical geography of Sub-Saharan Africa in relation to the African continent and its subregions.

 

Answers: 64) A 65) C 66) B 67) J 68) G 69) E 70) F 71) D 72) H 73) I

 

 

74) How did the processes of colonial rule differ among the colonial powers in Sub-Saharan Africa? What are the legacies of colonial rule in the region? Discuss at least two economic and political examples of colonial institutions in today’s Sub-Saharan Africa.

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N17 How to apply geography to interpret the past

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G8 Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  5.15 Compare and contrast the different approaches to governance of the European colonial powers in the region.

 

75) What does the phrase “feminization of poverty” mean? Why are African women more likely to be disadvantaged in Sub-Saharan Africa today? What are some of the ways women combat poverty?

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N12 The processes, patterns, and functions of human settlement

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G8 Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  5.34 Analyze the changing social status, economic roles, and legal rights of women in the region, including the lingering power of patriarchal traditions and the characteristics of gendered spaces.

 

76) Why are there so many refugees in Sub-Saharan Africa? Explain how environmental and political factors displace people and share one example of each case.

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G8 Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  5.39 Explain historical and current patterns of migration out of and within sub-Saharan Africa, including the forced migration of refugees and internally displaced persons.

 

77) Where are the so-called “AIDS regions” located? In what ways does this disease vary among regions and social groups? What has been done to control the spread of AIDS?

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N12 The processes, patterns, and functions of human settlement

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G8 Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  5.37 Summarize the spread of HIV/AIDS in the region, its impact, and the efforts made to end the epidemic.

 

 

78) What is a “failed state?” What factors led to failed state of Somalia? Why has the situation in Somalia led to an increase in piracy in the Gulf of Aden?

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N13 How the forces of cooperation and conflict among people influence the division and control of Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G8 Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  5.27 Analyze recent civil wars and internal conflicts of countries in the region, including the role of UN and African peacekeeping forces.

79) Why has wildlife conservation become a priority in some regions of Sub-Saharan Africa? What strategies have been implemented to protect wildlife in these regions? Evaluate how effective these strategies have been to save wildlife.

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N14 How human actions modify the physical environment

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G8 Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  5.8 Describe the major ecosystems of sub-Saharan Africa and their human uses, including agriculture, forestry, and wildlife conservation.

 

80) Analyze how Africa has urbanized over the last 40 years. What are the factors that move people from rural areas to cities? What are some of the major cities in Sub-Saharan Africa and what is their influence in the economy, politics and culture?

Section:  Culture and Populations

Geog. Standard:  N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G8 Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  5.38 Describe trends in urbanization across the region and the characteristics of the region’s largest cities, including Lagos, Johannesberg, and Nairobi.

 

81) How is Sub-Saharan Africa progressing in achieving the targets proposed in the UN’s Millennium Development Goals? Are some countries more successful than others in accomplishing these goals?

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G8 Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  5.17 Explain why the region’s economies have struggled to develop, including problems of debt, lack of economic diversification, and dependence on foreign development assistance.

 

 

82) What are the challenges and opportunities to agriculture in Africa? What are some of the environmental and social factors? What is the relationship between African agriculture and international economy (e.g., cash crops, debt, food security and other factors)?

Section:  Environment, Society, and Sustainability

Geog. Standard:  N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G8 Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  5.19 Describe the challenges and opportunities of agriculture in sub-Saharan Africa, including yield gaps, urban agriculture and food security, land grabs, and fair trade.

 

83) Discuss the creation of South Sudan. What are the most pressing problems this new country faces? Do you think South Sudan and Sudan will continue to have issues over border delineation and oil?

Section:  History, Economy, and Territory

Geog. Standard:  N13 How the forces of cooperation and conflict among people influence the division and control of Earth’s surface

Bloom’s Taxonomy:  Applying/Analyzing

Global Sci Out:  G8 Communicate effectively in writing.

Learning Obj:  5.27 Analyze recent civil wars and internal conflicts of countries in the region, including the role of UN and African peacekeeping forces.

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “WORLD REGIONS IN GLOBAL CONTEXT PEOPLES PLACES AND ENVIRONMENTS 6Th Ed By SALLIE A – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.