Test Bank Of Conceptual Physics 12th Edition 12E by Paul G. Hewitt

Original price was: $35.00.Current price is: $25.00.

Pay And Download

Complete Test Bank With Answers

 

Sample Questions Posted Below

 

 

 

Conceptual Physics, 12e (Hewitt)

Chapter 3  Linear Motion

 

3.1  Multiple-Choice Questions

 

1) A mosquito flying at 3 m/s that encounters a breeze blowing at 3 m/s in the same direction has a speed of

  1. A) 0 m/s.
  2. B) 3 m/s.
  3. C) 4 m/s.
  4. D) 6 m/s.

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Motion is Relative

 

2) A mosquito flying at 3 m/s that encounters a breeze blowing at 3 m/s in the opposite direction has a speed of

  1. A) 0 m/s.
  2. B) 3 m/s.
  3. C) 4 m/s.
  4. D) 6 m/s.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Motion is Relative

 

3) Katelyn runs along the aisle of a train that moves at 8 m/s. Her speed relative to the floor is 3 m/s. Her speed relative to an observer at rest on the ground is

  1. A) 5 m/s.
  2. B) 11 m/s.
  3. C) either depending on her running direction
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Motion is Relative

 

4) You’re at rest in a hammock when a hungry mosquito sees an opportunity for lunch. A mild 2-m/s breeze is blowing. If the mosquito joins you for lunch it should hover over you by flying

  1. A) against the breeze at 2 m/s.
  2. B) with the breeze at 2 m/s.
  3. C) a bit faster than wind speed.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Motion is Relative

 

5) Jogging Jake runs at 4 m/s along a train flatcar that moves at 10 m/s in the same direction. Jake’s speed relative to the ground is

  1. A) 6 m/s.
  2. B) 10 m/s.
  3. C) 14 m/s.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Motion is Relative

 

6) Jogging Jake runs at 4 m/s along a train flatcar that moves at 10 m/s in the opposite direction. Jake’s speed relative to the ground is

  1. A) 6 m/s.
  2. B) 10 m/s.
  3. C) 14 m/s.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Motion is Relative

 

7) The speedometer of an automobile reads

  1. A) average speed.
  2. B) instantaneous speed.
  3. C) accelerated speed.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Speed and Velocity

 

8) The two measurements necessary for calculating average speed are

  1. A) acceleration and time.
  2. B) velocity and time.
  3. C) distance and time.
  4. D) distance and acceleration.
  5. E) velocity and distance.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Speed and Velocity

 

9) When you walk at an average speed of 4 m/s, in 5 s you’ll cover a distance of

  1. A) 2 m.
  2. B) 10 m.
  3. C) 15 m.
  4. D) 20 m.

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Speed and Velocity

10) A vehicle undergoes acceleration when it

  1. A) gains speed.
  2. B) loses speed.
  3. C) changes its direction.
  4. D) all of the above

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Speed and Velocity

 

11) The average speed of a horse that gallops 10 kilometers in 30 minutes is

  1. A) 15 km/h.
  2. B) 20 km/h.
  3. C) 30 km/h.
  4. D) 40 km/h.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Speed and Velocity

 

12) A ball rolls along a horizontal track in a certain time. If the track has a dip in it, the time to roll the length of the track will be

  1. A) less.
  2. B) the same.
  3. C) more.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Speed and Velocity

 

13) A ball rolls along a horizontal track in a certain time. If the track has a small upward dent in it, the time to roll the length of the track will be

  1. A) less.
  2. B) the same.
  3. C) more.

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Speed and Velocity

 

14) While a car travels around a circular track at a constant speed, its

  1. A) acceleration is zero.
  2. B) velocity is zero.
  3. C) inertia is zero.
  4. D) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Acceleration

 

15) If a car increases its velocity from zero to 60 m/s in 10 seconds, its acceleration is

  1. A) 3 m/s2.
  2. B) 6 m/s2.
  3. C) 60 m/s2.
  4. D) 600 m/s2.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Acceleration

 

16) An object covers a distance of 8 meters in the first second of travel, another 8 meters during the next second, and 8 meters again during the third second. Its acceleration is

  1. A) 0 m/s2.
  2. B) 5 m/s2.
  3. C) 8 m/s2.
  4. D) 24 m/s2.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Acceleration

 

17) A cart maintains a constant velocity of 100 m/s for 10 seconds. During this interval its acceleration is

  1. A) zero.
  2. B) 1 m/s2.
  3. C) 10 m/s2.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Acceleration

 

18) A cart changes its speed from 90 m/s to 100 m/s in 10 seconds. During this interval its acceleration is

  1. A) zero.
  2. B) 1 m/s2.
  3. C) 10 m/s2.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Acceleration

 

 

19) If an object moves with constant acceleration, its velocity must

  1. A) be constant also.
  2. B) change by the same amount each second.
  3. C) change by varying amounts depending on its speed.
  4. D) always decrease.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Acceleration

20) A rock dropped from a 5-m height accelerates at 10 m/s2 and strikes the ground 1 s later. If the rock is dropped from a height of 2.5 m, its acceleration of fall is

  1. A) half.
  2. B) the same.
  3. C) twice.
  4. D) four times as much.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Acceleration

 

21) A ball tossed vertically upward rises, reaches its highest point, and then falls back to its starting point. During this time the acceleration of the ball is always

  1. A) in the direction of motion.
  2. B) opposite its velocity.
  3. C) directed upward.
  4. D) directed downward.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Acceleration

 

22) A car’s speed 3 seconds after accelerating from rest at 2 m/s2 is

  1. A) 2 m/s.
  2. B) 3 m/s.
  3. C) 4 m/s.
  4. D) 6 m/s.

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Acceleration

 

 

23) A ball starting from rest at the top of an inclined plane gains a speed of 2 m/s for each second it rolls. What is its acceleration down the incline?

  1. A) 0.5 m/s2
  2. B) 1 m/s2
  3. C) 2 m/s2
  4. D) 4 m/s2

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Acceleration

 

24) A ball starting from rest at the top of an inclined plane accelerates at 2 m/s2 and reaches the bottom of the plane in 3 seconds. What is the length of the plane?

  1. A) 2 m
  2. B) 3 m
  3. C) 5 m
  4. D) 9 m

Answer:  D

Diff: 3

Topic:  Acceleration

25) The time it takes a car to attain a speed of 30 m/s when accelerating from rest at 2 m/s2 is

  1. A) 2 s.
  2. B) 15 s.
  3. C) 30 s.
  4. D) 60 s.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Acceleration

 

26) What is the acceleration of a car that starts from rest and 5 seconds later reaches a speed of 20 m/s?

  1. A) 1 m/s2
  2. B) 2 m/s2
  3. C) 3 m/s2
  4. D) 4 m/s2
  5. E) 5 m/s2

Answer:  D

Diff: 3

Topic:  Acceleration

 

 

27) Ten seconds after starting from rest, a car is moving at 40 m/s. What is the car’s acceleration?

  1. A) 0.25 m/s2
  2. B) 2.8 m/s2
  3. C) 4.0 m/s2
  4. D) 10 m/s2
  5. E) 40 m/s2

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Acceleration

 

28) If a rocket initially at rest accelerates at a rate of 50 m/s2 for one minute, its speed will be

  1. A) 50 m/s.
  2. B) 500 m/s.
  3. C) 3000 m/s.
  4. D) 3600 m/s.

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Acceleration

 

29) The accelerations possible for a ball on an inclined plane

  1. A) range from zero to g.
  2. B) range from g to infinity.
  3. C) have no limit.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Acceleration

30) A freely-falling watermelon falls with constant

  1. A) velocity.
  2. B) speed.
  3. C) acceleration.
  4. D) distances each successive second.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Free Fall

 

31) While an iron block near the Earth’s surface is in free fall, it undergoes an increase in

  1. A) speed.
  2. B) acceleration.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Free Fall

 

 

32) The distance a freely falling bowling ball falls each second

  1. A) is about 5 m.
  2. B) is about 10 m.
  3. C) increases.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

33) Twelve seconds after starting from rest, a freely-falling cantelope has a speed of

  1. A) 10 m/s.
  2. B) 50 m/s.
  3. C) 100 m/s.
  4. D) more than 100 m/s.

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

34) An apple falls from a tree and hits the ground 5 meters below with a speed of about

  1. A) 5 m/s.
  2. B) 10 m/s.
  3. C) 15 m/s.
  4. D) 20 m/s.
  5. E) not enough information

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Free Fall

35) If a stone falls to the bottom of a mineshaft in 6 seconds, then the depth of the shaft is about

  1. A) 60 m.
  2. B) 120 m.
  3. C) 180 m.
  4. D) more than 200 m.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

36) If a freely falling object were equipped with a speedometer, its speed reading would increase each second by about

  1. A) 5 m/s.
  2. B) 10 m/s.
  3. C) 15 m/s.
  4. D) a variable amount.
  5. E) depends on its initial speed

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Free Fall

 

37) If a freely falling object were equipped with a speedometer on a planet where the acceleration due to gravity is 20 m/s2, then its speed reading would increase each second by

  1. A) 10 m/s.
  2. B) 20 m/s.
  3. C) 30 m/s.
  4. D) 40 m/s.
  5. E) depends on its initial speed

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

38) If an object falling freely were somehow equipped with an odometer to measure the distance it travels, then the amount of distance it travels each succeeding second would be

  1. A) constant.
  2. B) less and less each second.
  3. C) greater than the second before.
  4. D) doubled.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Free Fall

 

39) An object at rest near the surface of a distant planet starts to fall freely. If the acceleration there is twice that of the Earth, its speed one second later would be

  1. A) 10 m/s.
  2. B) 20 m/s.
  3. C) 30 m/s.
  4. D) 40 m/s.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Free Fall

40) A ball is thrown upwards and returns to the same location. Compared with its initial speed its speed when it returns is about

  1. A) half as much.
  2. B) the same.
  3. C) twice as much.
  4. D) four times as much.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

 

41) At one instant an object in free fall is moving downward at 50 m/s. One second later its speed is

  1. A) 25 m/s.
  2. B) 50 m/s.
  3. C) 55 m/s.
  4. D) 60 m/s.
  5. E) 100 m/s.

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

42) At one instant a heavy object in air is moving upward at 50 m/s. One second later its speed is approximately

  1. A) 40 m/s.
  2. B) 50 m/s.
  3. C) 55 m/s.
  4. D) 60 m/s.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

43) The distance a freely falling object falls from rest in one-half second is

  1. A) 2 m.
  2. B) 4 m.
  3. C) 6 m.
  4. D) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

44) One half second after starting from rest, a freely falling object will have a speed of about

  1. A) 2 m/s.
  2. B) 5 m/s.
  3. C) 10 m/s.
  4. D) 20 m/s.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

45) An object falls freely from rest on a planet where the acceleration due to gravity is 20 m/s2. After 5 seconds, the object will have a speed of

  1. A) 5 m/s.
  2. B) 10 m/s.
  3. C) 20 m/s.
  4. D) 50 m/s.
  5. E) 100 m/s.

Answer:  E

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

46) An object falls freely from rest on a planet where the acceleration due to gravity is twice as much as on Earth. In the first 5 seconds it falls a distance of

  1. A) 100 m.
  2. B) 150 m.
  3. C) 250 m.
  4. D) 500 m.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Free Fall

 

47) If you throw a ball straight downward (in the absence of air resistance), after leaving your hand its acceleration is

  1. A) less than 10 m/s2.
  2. B) 10 m/s2.
  3. C) greater than 10 m/s2.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

48) The time it takes a projectile fired straight up at 10 m/s to reach the top of its path is about

  1. A) 1 s.
  2. B) 2 s.
  3. C) 10 s.
  4. D) not enough information

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

 

49) The total time it takes a projectile fired straight up at 10 m/s to reach the top of its path and return to its starting point is about

  1. A) 1 s.
  2. B) 2 s.
  3. C) 10 s.
  4. D) 20 s.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Free Fall

50) Neglecting air resistance, how fast must you toss a ball straight up in order for it to take 6 seconds to return to its initial level?

  1. A) 5 m/s
  2. B) 10 m/s
  3. C) 20 m/s
  4. D) 30 m/s
  5. E) more than 30 m/s

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

51) When a ball thrown straight upwards reaches the very top of its path, its acceleration is

  1. A) zero.
  2. B) 5 m/s2.
  3. C) 10 m/s2.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Free Fall

 

52) The muzzle velocity of a bullet fired from a new rifle is 100 m/s. Neglecting air resistance, at the end of one second a bullet fired straight up into the air will have traveled a distance of

  1. A) (100 – 5) m.
  2. B) (100 + 5) m.
  3. C) 100 m.
  4. D) 5 m.
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Free Fall

 

 

53) Neglecting air resistance, a bullet fired straight down from the top of a high cliff has an acceleration of

  1. A) less than 10 m/s2.
  2. B) 10 m/s2.
  3. C) more than 10 m/s2.
  4. D) depends on the height of the cliff.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

54) A bullet is dropped into a river from a very high bridge at the same time as another bullet is fired straight downward from a rifle. Neglecting air resistance, the acceleration just before striking the water is

  1. A) greater for the dropped bullet.
  2. B) greater for the fired bullet.
  3. C) the same for each bullet.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Free Fall

55) Phil Physiker standing at the edge of a cliff throws one ball straight up and another ball straight down, both with the same speed. Neglecting air resistance, which ball hits the ground below with the greater speed?

  1. A) the one thrown upward
  2. B) the one thrown downward
  3. C) neither, both hit with the same speed

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Free Fall

 

56) Neglecting air resistance, a ball projected straight upward so it remains in the air for 10 seconds needs an initial speed of

  1. A) 50 m/s.
  2. B) 60 m/s.
  3. C) 80 m/s.
  4. D) 100 m/s.
  5. E) 110 m/s.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Free Fall

 

 

57) A ball is projected 125 meters straight upward and then falls the same distance back to its starting point. Neglecting air resistance, its total time in the air is about

  1. A) 5 s.
  2. B) 10 s.
  3. C) 15 s.
  4. D) more than 20 s.

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Free Fall

 

58) A pot that falls from a ledge and hits the ground 45 m below hits the ground at

  1. A) 30 m/s.
  2. B) 60 m/s.
  3. C) 120 m/s.
  4. D) more than 120 m/s.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Free Fall

 

59) The vertical height attained by a basketball player who achieves a hang time of a full 1 s is about

  1. A) 0.8 m.
  2. B) 1 m.
  3. C) 1.2 m.
  4. D) 2.5 m.
  5. E) more than 2.5 m.

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Free Fall

60) Compared with hang time on Earth, hang time on the Moon would be

  1. A) less.
  2. B) the same.
  3. C) greater.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Free Fall

 

61) As water drops fall at a steady rate from a leaking faucet they

  1. A) get closer together.
  2. B) get farther apart.
  3. C) remain at a relatively fixed distance from one another.

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Free Fall

 

 

62) Phil leans over the edge of a cliff and throws a rock upward at 5 m/s. Neglecting air resistance, one second later the rock’s speed is

  1. A) zero.
  2. B) 5 m/s.
  3. C) 10 m/s.
  4. D) 15 m/s.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Free Fall

 

63) Phil leans over the edge of a cliff and throws a rock upward at 5 m/s. Neglecting air resistance, two seconds later the rock’s speed is

  1. A) zero.
  2. B) 5 m/s.
  3. C) 10 m/s.
  4. D) 15 m/s.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 3

Topic:  Free Fall

 

64) Phil leans over the edge of a cliff and throws a rock upward at 5 m/s. How far below the level from which it was thrown is the rock 2 seconds later?

  1. A) 5 m
  2. B) 10 m
  3. C) 15 m
  4. D) 20 m

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Free Fall

65) Which of the following is not a vector quantity?

  1. A) velocity
  2. B) speed
  3. C) acceleration
  4. D) all are vector quantities
  5. E) none are vector quantities.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Velocity Vectors

 

 

66) An 80-km/h airplane flying in the same direction as a 10 km/h tail wind has a groundspeed of

  1. A) 10 km/h.
  2. B) 70 km/h.
  3. C) 80 km/h.
  4. D) 90 km/h.

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Velocity Vectors

 

67) An 80-km/h airplane flying against a 10-km/h head wind has a groundspeed of

  1. A) 10 km/h.
  2. B) 70 km/h.
  3. C) 80 km/h.
  4. D) 90 km/h.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Velocity Vectors

 

68) An airplane that flies at 100 km/h in a 100-km/h crosswind has a ground speed of

  1. A) 0 km/h.
  2. B) 100 km/h.
  3. C) 141 km/h.
  4. D) 200 km/h.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Velocity Vectors

 

69) An 80-km/h airplane caught in a 60-km/h crosswind has a resultant speed of

  1. A) 60 km/h.
  2. B) 80 km/h.
  3. C) 100 km/h.
  4. D) 141 km/h.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Velocity Vectors

70) A bird flying at 8 km/h in a 6-km/h crosswind has a resultant speed of

  1. A) 6 km/h.
  2. B) 8 km/h.
  3. C) 10 km/h.
  4. D) 14 km/h.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Velocity Vectors

 

 

71) A seagull flying at 10 km/h in a 10-km/h crosswind has a resultant speed of

  1. A) 10 km/h.
  2. B) about 14 km/h.
  3. C) 20 km/h.
  4. D) more than 20 km/h.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Velocity Vectors

 

72) A humming bird flying at 4 km/h that gets caught in a 3-km/h crosswind has a resultant speed of about

  1. A) 3 km/h.
  2. B) 4 km/h.
  3. C) 5 km/h.
  4. D) more than 5 km/h.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Velocity Vectors

 

73) A motorboat that normally travels at 8 km/h in still water heads directly across a 6-km/h flowing river. The resulting speed of the boat is about

  1. A) 6 km/h.
  2. B) 8 km/h.
  3. C) 10 km/h.
  4. D) 20 km/h.

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Velocity Vectors

 

74) A river 100 m wide flows due south at 1 m/s. A boat that travels 1 m/s relative to the water is pointed due east as it crosses from the west bank. The boat reaches the east bank

  1. A) due east of its starting point.
  2. B) 100 m farther south.
  3. C) 141 m farther south.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Velocity Vectors

 

75) A river 100 m wide flows 1 m/s due south. A boat that travels 1 m/s relative to the water is pointed due east as it crosses from the west bank. Relative to its starting point, the boat travels

  1. A) nowhere.
  2. B) 100 m.
  3. C) 141 m.
  4. D) 200 m.
  5. E) more than 200 m.

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Velocity Vectors

 

Conceptual Physics, 12e (Hewitt)

Chapter 7  Energy

 

7.1  Multiple-Choice Questions

 

1) The work done in pushing a TV set a distance of 2 m with an average force of 20 N is

  1. A) 2 J.
  2. B) 10 J.
  3. C) 20 J.
  4. D) 40 J.
  5. E) 800 J.

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Work

 

2) The work you do when pushing a shopping cart twice as far while applying the same force is

  1. A) half as much.
  2. B) twice as much.
  3. C) four times as much.
  4. D) the same amount.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Work

 

3) The work you do when pushing a shopping cart twice as far while applying twice the force is

  1. A) half as much.
  2. B) twice as much.
  3. C) four times as much.
  4. D) the same amount.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Work

 

4) The work you do when pushing a shopping cart a given distance while applying twice as much force is

  1. A) half as much.
  2. B) twice as much.
  3. C) four times as much.
  4. D) the same amount.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Work

 

 

5) No work is done by gravity on a bowling ball that rolls along a bowling alley because

  1. A) no force acts on the ball.
  2. B) little distance is covered by the ball.
  3. C) the force on the ball is at right angles to the ball’s motion.
  4. D) the ball’s speed remains constant.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Work

6) A 1000-kg car and a 2000-kg car are hoisted to the same height. Raising the more massive car requires

  1. A) less work.
  2. B) as much work.
  3. C) twice as much work.
  4. D) four times as much work.
  5. E) more than four times as much work.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Work

 

7) The unit kilowatt-hour is a unit of

  1. A) energy.
  2. B) momentum.
  3. C) power.
  4. D) time.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Work

 

8) One kilowatt-hour represents

  1. A) 1 N.
  2. B) 60 N/s.
  3. C) 60,000 W.
  4. D) 3.6 million joules.
  5. E) none of these

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Work

 

9) Which task requires more work?

  1. A) lifting the 50-kg sack 2 meters
  2. B) lifting the 25-kg sack 4 meters
  3. C) both require the same
  4. D) need more information

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Work

 

10) The amount of work done on a heavy box carried by Nellie across a room at a constant speed

  1. A) depends on the weight of the box.
  2. B) depends on the distance walked.
  3. C) depends on both weight of the box and distance walked.
  4. D) is none.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Work

11) If you do work on a skateboard loaded with friends in one-third the usual time, you expend

  1. A) one third as much power.
  2. B) the usual power.
  3. C) three times the usual power.
  4. D) need more information.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Work

 

12) The power expended doing 100 J of work in 50 s is

  1. A) 1/2 W.
  2. B) 2 W.
  3. C) 4 W.
  4. D) 50 W.
  5. E) 5,000 W.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Work

 

13) The power required to exert 4-N force over 3 meters in 2 seconds is

  1. A) 4 W.
  2. B) 6 W.
  3. C) 8 W.
  4. D) 12 W.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Work

 

 

14) Both a 50-kg sack is lifted 2 meters from the ground and a 25-kg sack is lifted 4 meters in the same time. The power expended in raising the 50-kg sack is

  1. A) twice as much as the 25-kg sack.
  2. B) half as much as the 25-kg sack.
  3. C) the same.
  4. D) need more information

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Work

 

15) A toy elevator is raised from the ground floor to the second floor in 20 seconds. The power needed using 1000 J of work, is

  1. A) 20 W.
  2. B) 50 W.
  3. C) 100 W.
  4. D) 1000 W.
  5. E) 20,000 W.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Work

16) The center of a long uniform log is raised to shoulder level while the other end is on the ground. If instead, the end of the log is raised to shoulder level, the work required is

  1. A) half.
  2. B) the same.
  3. C) twice.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Work

 

17) An object has gravitational potential energy due to its

  1. A) speed.
  2. B) acceleration.
  3. C) momentum.
  4. D) location.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Potential Energy

 

 

18) Relative to an initial height, an object raised twice as high has a gravitational potential energy

  1. A) half as much
  2. B) twice as much.
  3. C) four times as much.
  4. D) need more information

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Potential Energy

 

19) A crate of grapes lifted 10 meters gains 200 J of potential energy. If the same crate is instead lifted 20 meters, its gain in potential energy is

  1. A) half as much.
  2. B) the same.
  3. C) twice as much.
  4. D) four times as much.
  5. E) more than four times as much.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Potential Energy

 

20) When a drawn bow of potential energy 40 J is fired, the arrow will ideally have a kinetic energy

  1. A) less than 40 J.
  2. B) more than 40 J.
  3. C) of 40 J.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Potential Energy

21) A clerk can lift cylindrical packages 1 meter vertically, or can roll them up a 2-meter-long ramp to the same elevation. With the ramp, the applied force required is about

  1. A) half as much.
  2. B) the same.
  3. C) twice as much.
  4. D) four times as much.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Potential Energy

 

 

22) A 2-kg ball is held 4 m above the ground. Relative to the ground its potential energy is

  1. A) 6 J.
  2. B) 8 J.
  3. C) 32 J.
  4. D) 80 J.
  5. E) more than 80 J.

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Potential Energy

 

23) A 2-kg box of taffy candy has 40 J of potential energy relative to the ground. Its height above the ground is

  1. A) 1 m.
  2. B) 2 m.
  3. C) 3 m.
  4. D) 4 m.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Potential Energy

 

24) The ram of a pile driver drops onto the top of an iron beam, driving it partway into the ground. The distance that the beam sinks into the ground depends on the

  1. A) initial height of the ram.
  2. B) initial potential energy of the ram.
  3. C) kinetic energy of the ram when it first hits the beam.
  4. D) all of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Potential Energy

 

25) An object that has kinetic energy must be

  1. A) moving.
  2. B) falling.
  3. C) at an elevated position.
  4. D) at rest.
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Kinetic Energy

 

26) Two identical golf carts move at different speeds. The faster cart has twice the speed and therefore has

  1. A) twice the kinetic energy.
  2. B) four times the kinetic energy.
  3. C) eight times the kinetic energy.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Kinetic Energy

 

27) A feather and a coin dropped in a vacuum fall with equal

  1. A) forces due to gravity.
  2. B) accelerations.
  3. C) kinetic energies.
  4. D) none of these

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Kinetic Energy

 

28) A melon is tossed straight upward with 100 J of kinetic energy. If air resistance is negligible the melon will return to its initial level with a kinetic energy of

  1. A) less than 100 J.
  2. B) more than 100 J.
  3. C) 100 J.
  4. D) need more information

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Kinetic Energy

 

29) A melon is projected into the air with 100 J of kinetic energy in the presence of air resistance. When it returns to its initial level its kinetic energy is

  1. A) less than 100 J.
  2. B) more than 100 J.
  3. C) 100 J.
  4. D) need more information

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Kinetic Energy

 

 

30) Danny Diver weighs 500 N and steps off a diving board 10 m above the water. Danny hits the water with kinetic energy of

  1. A) 10 J.
  2. B) 500 J.
  3. C) 510 J.
  4. D) 5000 J.
  5. E) more than 5000 J.

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Kinetic Energy

31) Which has greater kinetic energy?

  1. A) a car traveling at 30 km/hr
  2. B) a car of half the mass traveling at 60 km/hr
  3. C) both the same
  4. D) need more information

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Kinetic Energy

 

32) Neglecting air resistance, Sammy Smarts on a high ladder releases a ball that strikes the ground with 100 J of kinetic energy. If he were to instead throw the ball straight upward, it will soon reach the ground with a kinetic energy of

  1. A) less than 100 J.
  2. B) 100 J.
  3. C) more than 100 J.

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Kinetic Energy

 

33) If a Ping-Pong ball and a golf ball both move in the same direction with the same amount of kinetic energy, the speed of the Ping-Pong ball must be

  1. A) less than the golf ball.
  2. B) more than the golf ball.
  3. C) both the same
  4. D) need more information

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Kinetic Energy

 

 

34) Two identical particles move toward each other, one twice as fast as the other. Just before they collide, one has a kinetic energy of 25 J and the other 50 J. At this instant their total kinetic energy is

  1. A) 25 J.
  2. B) 50 J.
  3. C) 75 J.
  4. D) none of the above
  5. E) need more information

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Kinetic Energy

 

35) When Joshua brakes his speeding bicycle to a stop, kinetic energy is transformed to

  1. A) potential energy.
  2. B) energy of motion.
  3. C) energy of rest.
  4. D) heat.

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Work-Energy Theorem

36) A bicycle that travels twice as fast as another when braking to a stop will skid

  1. A) twice as far.
  2. B) four times as far.
  3. C) eight times as far
  4. D) sixteen times as far.
  5. E) depends on the bike’s mass

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Work-Energy Theorem

 

37) A bicycle that travels four as fast as another when braking to a stop will skid

  1. A) twice as far.
  2. B) four times as far.
  3. C) eight times as far
  4. D) sixteen times as far.
  5. E) depends on the mass of the bike

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Work-Energy Theorem

 

 

38) A motorcycle moving at 50 km/h skids 10 m with locked brakes. How far will it skid with locked brakes when traveling at 150 km/h?

  1. A) 10 m
  2. B) 30 m
  3. C) 50 m
  4. D) 90 m

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Work-Energy Theorem

 

39) A cannonball has more kinetic energy than the recoiling cannon from which it is fired because the force on the ball

  1. A) is more concentrated.
  2. B) meets less resistance than the cannon on the ground.
  3. C) acts over a longer distance.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Work-Energy Theorem

 

40) About 40 J is required to push a crate 4 m across a floor. If the push is in the same direction as the motion of the crate, the force on the crate is about

  1. A) 4 N.
  2. B) 10 N.
  3. C) 40 N.
  4. D) 160 N.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Work-Energy Theorem

41) If the speed of a bicycle is reduced to half before skidding to a stop, it will skid

  1. A) one-eighth as far.
  2. B) one-fourth as far.
  3. C) one-half as far.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Work-Energy Theorem

 

42) Which requires the most amount of work by the brakes of a car?

  1. A) slowing down from 100 km/h to 70 km/h
  2. B) slowing down from 70 km/h to a stop
  3. C) equal amounts for both

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Work-Energy Theorem

 

 

43) A 2500-N pile-driver ram falls 10 m and drives a post 0.1 m into the ground. The average impact force on the ram is

  1. A) 2,500 N.
  2. B) 25,000 N.
  3. C) 250,000 N.
  4. D) 2,500,000 N.

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Work-Energy Theorem

 

44) Two identical arrows, one with twice the kinetic energy of the other, are fired into a bale of hay. Compared with penetration of the slow arrow, the faster arrow penetrates

  1. A) the same distance.
  2. B) twice as far.
  3. C) four times as far.
  4. D) more than four times as far.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Work-Energy Theorem

 

45) Two identical arrows, one with twice the speed of the other, are fired into a bale of hay. Compared with penetration of the slow arrow, the faster arrow penetrates

  1. A) the same distance.
  2. B) two times as far.
  3. C) four times as far.
  4. D) more than four times as far.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Work-Energy Theorem

46) A ball rolling down an incline has its maximum potential energy at

  1. A) the top.
  2. B) a quarter of the way down.
  3. C) halfway down.
  4. D) the bottom.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Conservation of Energy

 

 

47) A ball rolling down an incline has its maximum kinetic energy at

  1. A) the top.
  2. B) halfway down.
  3. C) three-quarters of the way down.
  4. D) the bottom.

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Conservation of Energy

 

48) The bob of a simple pendulum has its maximum kinetic energy at the

  1. A) top of its swing.
  2. B) bottom of its swing.
  3. C) midpoint between top and bottom.
  4. D) at all points along its path of swing.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Conservation of Energy

 

49) After rolling halfway down an incline, a marble’s kinetic energy is

  1. A) less than its potential energy.
  2. B) greater than its potential energy.
  3. C) the same as its potential energy.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Conservation of Energy

 

50) A block of ice sliding down an incline has half its maximum kinetic energy

  1. A) at the top.
  2. B) at the bottom.
  3. C) halfway down.
  4. D) need more information

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Conservation of Energy

51) A light aluminum ball and a heavy lead ball of the same size roll down an incline. When they are halfway down the incline, they will have identical

  1. A) kinetic energies.
  2. B) potential energies.
  3. C) momentum.
  4. D) inertias.
  5. E) none of the above

Answer:  E

Diff: 2

Topic:  Conservation of Energy

 

 

52) When wind encounters a wind turbine that produces energy, wind speed on the downside of the blades is

  1. A) slowed.
  2. B) speeded up.
  3. C) not affected.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Conservation of Energy

 

53) Strictly speaking, more fuel is consumed by your car if the air conditioner, headlights, or even a radio is turned on. This statement is

  1. A) false.
  2. B) true only if the car’s engine is running.
  3. C) true.

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Conservation of Energy

 

54) A circus diver drops from a high pole into water far below. When he is halfway down

  1. A) his potential energy is halved.
  2. B) he has gained an amount of kinetic energy equal to half his initial potential energy.
  3. C) his kinetic energy and potential energy are equal.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Conservation of Energy

 

55) Acrobat Bart at the circus drops vertically onto the end of a see-saw, with his partner Art equidistant from the fulcrum at the other end. Art is propelled straight upward a distance twice that of Bart’s dropping distance. Neglecting inefficiencies we see

  1. A) the masses of Art and Bart are equal.
  2. B) Art has half the mass of Bart.
  3. C) need more information

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Conservation of Energy

 

56) A 1-kg ball dropped from 2 m rebounds only 1.5 m after hitting the ground. The amount of energy converted to heat is about

  1. A) 0.5 J.
  2. B) 1.0 J.
  3. C) 1.5 J.
  4. D) 2.0 J.
  5. E) more than 2.0 J.

Answer:  E

Diff: 3

Topic:  Conservation of Energy

 

57) Although perpetual motion is the natural order of things in the universe

  1. A) it follows that machines can operate and do work by perpetual motion.
  2. B) no perpetual-motion device that multiplies energy exists.
  3. C) both of these are false statements

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Machines

 

58) A common pulley acts similar to a

  1. A) hydraulic press.
  2. B) gear.
  3. C) common lever.
  4. D) tension producer.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Machines

 

59) A hydraulic press, like an inclined plane, is capable of increasing energy.

  1. A) sometimes true
  2. B) always false
  3. C) always true
  4. D) sometimes false

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Machines

 

60) When properly used, a hydraulic press, like a wheel and axle, is capable of multiplying force input.

  1. A) A true statement.
  2. B) A false statement.
  3. C) Yes, and in special cases, energy as well.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Machines

 

61) A hydraulic jack is used to lift objects such as automobiles. If the input force is 200 N over a distance of 1 meter, the output force over a distance of 0.1 meter is ideally

  1. A) 200 N.
  2. B) 500 N.
  3. C) 1000 N.
  4. D) 2000 N.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Machines

 

62) Phil applies 100 N to a pulley system and raises a load one-tenth of his downward pull. Ideally, the weight of the load is

  1. A) 100 N.
  2. B) 1000 N.
  3. C) 10,000 N.
  4. D) more than 10,000 N

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Machines

 

63) A hydraulic press has its input piston depressed 20 centimeters while the output piston is raised 1 centimeter. A 1-newton input can lift a load of

  1. A) 1 N.
  2. B) 10 N.
  3. C) 15 N.
  4. D) 20 N.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Machines

 

64) A machine puts out 100 watts of power for every 1000 watts put into it. The efficiency of the machine is

  1. A) 10%.
  2. B) 50%.
  3. C) 90%.
  4. D) 110%.
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Efficiency

 

65) A jack system will increase the potential energy of a heavy load by 1000 J with a work input of 2000 J. The efficiency of the jack system is

  1. A) 10%.
  2. B) 20%.
  3. C) 50%.
  4. D) 80%.
  5. E) need more information

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Efficiency

 

66) A miracle car with a 100% efficient engine burns fuel having a 40-megajoules-per-liter energy content. If air drag and overall frictional forces at highway speeds totals 1000 N, what distance per liter can be achieved on the highway?

  1. A) 30 km
  2. B) 40 km
  3. C) 50 km
  4. D) more than 50 km
  5. E) need more information

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Efficiency

 

67) A car’s engine is 20% efficient. When cruising, the car encounters an average retarding force of 1000 N. If the energy content of fuel is 40 megajoules per liter, how many kilometers per liter does the car achieve?

  1. A) 8
  2. B) 10
  3. C) 12
  4. D) 14
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Efficiency

 

68) Earth’s primary energy source is

  1. A) the Sun.
  2. B) fossil fuel.
  3. C) electricity.
  4. D) geothermal.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Sources of Energy

 

 

69) Hydro and wind power are indirect forms of

  1. A) solar energy.
  2. B) fossil fuels deep down.
  3. C) nuclear energy in Earth’s interior.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Sources of Energy

70) A machine that promises more energy output than input is

  1. A) a fantasy.
  2. B) commonplace in today’s technology.
  3. C) a long-shot worth investing in.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Sources of Energy

 

71) The most concentrated form of energy is

  1. A) wind.
  2. B) fossil fuel.
  3. C) geothermal.
  4. D) nuclear.

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Sources of Energy

 

72) The exhaust product from a hydrogen fuel cell is

  1. A) carbon dioxide.
  2. B) methane.
  3. C) pure water.
  4. D) nitric acid.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Sources of Energy

 

73) Which of these is not a form of solar energy?

  1. A) wind energy
  2. B) fossil fuel energy
  3. C) geothermal energy
  4. D) hydroelectric power

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Sources of Energy

 

 

74) Solar power is commonly used to produce

  1. A) heat.
  2. B) electricity.
  3. C) both of these

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Sources of Energy

 

75) Hydrogen, like electricity, is

  1. A) an energy source.
  2. B) not an energy source.
  3. C) a source of both thermal and electric power.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Sources of Energy

76) A primary difference between momentum and kinetic energy is

  1. A) momenta can cancel; kinetic energy cannot.
  2. B) kinetic energy can cancel; momenta cannot.
  3. C) either of the above depending on circumstances
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Energy/Momentum

 

77) Impulse involves the time that a force acts, whereas work involves the

  1. A) distance that a force acts.
  2. B) time and distance that a force acts.
  3. C) acceleration that a force produces.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Energy/Momentum

 

78) A moving object has

  1. A) speed.
  2. B) velocity.
  3. C) momentum.
  4. D) energy.
  5. E) all of these

Answer:  E

Diff: 1

Topic:  Energy/Momentum

 

 

79) If an all-electric car has kinetic energy, then it also must have

  1. A) impulse.
  2. B) momentum.
  3. C) acceleration.
  4. D) force.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Energy/Momentum

 

80) If the speed of a motor scooter doubles, which of the following also doubles?

  1. A) momentum
  2. B) kinetic energy
  3. C) acceleration
  4. D) all of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Energy/Momentum

81) When a cannon is fired, it recoils as the cannonball is set in motion. The cannon and cannonball ideally acquire equal

  1. A) but opposite amounts of momentum.
  2. B) amounts of kinetic energy.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Energy/Momentum

 

82) When you and your snowboard are in motion, which of the following can be zero?

  1. A) momentum
  2. B) kinetic energy
  3. C) mass
  4. D) inertia
  5. E) none of the above

Answer:  E

Diff: 2

Topic:  Energy/Momentum

 

83) A roller skate at rest may have

  1. A) speed.
  2. B) velocity.
  3. C) momentum.
  4. D) energy.

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Energy/Momentum

 

84) Two 2-m/s pool balls roll toward each other and collide. Suppose after bouncing apart each moves at 4 m/s. This collision violates the conservation of

  1. A) momentum.
  2. B) energy.
  3. C) both momentum and energy.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Energy/Momentum

 

85) Compared to the recoiling cannon, a fired cannonball has a

  1. A) greater momentum.
  2. B) greater kinetic energy.
  3. C) smaller speed.
  4. D) all of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Energy/Momentum

86) A golf ball is thrown at and bounces backward from a massive bowling ball that is initially at rest. After the collision, compared to the golf ball, the bowling ball has more

  1. A) momentum, but less kinetic energy.
  2. B) kinetic energy, but less momentum.
  3. C) momentum and more kinetic energy.
  4. D) need more information

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Energy/Momentum

 

87) A piece of taffy slams into and sticks to an identical piece of taffy at rest. The momentum of the combined pieces after the collision is the same as before the collision, but this is not true of the kinetic energy, which partly degrades into heat. What percentage of the kinetic energy becomes heat?

  1. A) 0%
  2. B) 25%
  3. C) 50%
  4. D) 75%
  5. E) need more information

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Energy/Momentum

 

 

88) Newton’s Cradle consists of an aligned row of identical elastic balls suspended by strings so they barely touch one another. When two balls are raised from one end and released, they strike the row and two balls pop out from the other end. If instead, one ball popped out with twice the speed of the two, this would violate

  1. A) momentum conservation.
  2. B) energy conservation.
  3. C) both of these
  4. D) none of these

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Energy/Momentum

 

Conceptual Physics, 12e (Hewitt)

Chapter 12  Solids

 

12.1  Multiple-Choice Questions

 

1) The metal in a chunk of copper or iron is composed of

  1. A) crystals.
  2. B) non-crystalline fibers.
  3. C) amorphous particles.
  4. D) none of the above

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Crystal Structure

 

2) The crystals in matter are held together by

  1. A) cohesive forces.
  2. B) amorphous forces.
  3. C) electrical bonding forces.
  4. D) excess neutrons.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Crystal Structure

 

3) The first evidence confirming the crystal structure of matter was

  1. A) the citing of experiments by Nobel Prize-winning scientists.
  2. B) testimonials by crystal-loving investigators.
  3. C) X-ray diffraction patterns.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Crystal Structure

 

4) Which is the greater amount for medication measured by mass?

  1. A) 1 gram
  2. B) 1000 milligrams
  3. C) both the same

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Density

 

5) If a loaf of bread is compressed its

  1. A) density decreases.
  2. B) density increases.
  3. C) neither of these

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Density

6) When a chocolate bar is cut in half, its density is

  1. A) halved.
  2. B) unchanged.
  3. C) doubled.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Density

 

7) Compared to a bar of pure gold, the density of a pure gold ring is

  1. A) less.
  2. B) the same.
  3. C) slightly more.
  4. D) much more.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Density

 

8) Which has the greater density?

  1. A) a cup-full of fresh water
  2. B) a lake-full of fresh water
  3. C) both the same
  4. D) need more information

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Density

 

9) Compared to the density of a kilogram of feathers, the density of a kilogram of lead is

  1. A) less.
  2. B) more.
  3. C) the same.

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Density

 

10) Compared to the volume of a kilogram of feathers, the volume of a kilogram of lead is

  1. A) less.
  2. B) more.
  3. C) the same.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Density

 

 

11) If the mass of an object were doubled while its volume remained the same, its density would

  1. A) be half.
  2. B) double.
  3. C) stay the same.
  4. D) be four times as great.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Density

12) If the volume of an object were doubled while its mass remained the same, its density would

  1. A) be half.
  2. B) double.
  3. C) stay the same.
  4. D) be four times as great.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Density

 

13) If you hold two objects that have the same weight density, then they

  1. A) may have unequal mass densities.
  2. B) have equal mass densities.
  3. C) are equal in weight.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Density

 

14) The density of a 2-cubic meter block of mass of 1000 kg is

  1. A) 100 kg/m3.
  2. B) 200 kg/m3.
  3. C) 500 kg/m3.
  4. D) 1000 kg/m3.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Density

 

15) A metal block has a mass of 5 grams and a volume of 1 cubic centimeter. A piece of the same kind of metal with a volume of 2 cubic centimeters has a density of

  1. A) 2.5 g/cm3.
  2. B) 5 g/cm3.
  3. C) 10 g/cm3.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Density

 

 

16) An iron block in a furnace is heated and consequently expands, which means that its density is

  1. A) less.
  2. B) the same.
  3. C) more.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Density

17) A metal block has a density of 5000 kg per cubic meter and a volume of 2 cubic meters. What is the block’s mass?

  1. A) 1000 kg
  2. B) 2500 kg
  3. C) 5000 kg
  4. D) 10,000 kg
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 3

Topic:  Density

 

18) A metal block has a density of 5000 kg per cubic meter and a mass of 15,000 kg. What is its volume?

  1. A) 0.33 cubic meters
  2. B) 3 cubic meters
  3. C) 5 cubic meters
  4. D) 15 cubic meters
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Density

 

19) Which ball is more elastic?

  1. A) a common rubber ball
  2. B) a steel ball
  3. C) both the same

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Elasticity

 

20) Which ball will bounce higher off a hard surface?

  1. A) a common rubber ball
  2. B) a steel ball
  3. C) both the same

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Elasticity

 

21) A strong spring is stretched 10 cm by a suspended block. If the block’s weight is doubled, the spring will stretch to

  1. A) 15 cm.
  2. B) 20 cm.
  3. C) 40 cm.
  4. D) its elastic limit.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Elasticity

22) A spring is stretched 10 cm by a suspended 1-kg block. If two such springs side-by-side are used to suspend the 1-kg block, each spring will then stretch

  1. A) 5 cm.
  2. B) 10 cm.
  3. C) 20 cm.
  4. D) 30 cm.
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Elasticity

 

23) A weightless spring is stretched 10 cm by a suspended 1-kg block. If two such springs are used to suspend the block, one spring above the other, to effectively provide one double-length spring, then the total stretch of the double-length spring will be

  1. A) 5 cm.
  2. B) 10 cm.
  3. C) 20 cm.
  4. D) 30 cm.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Elasticity

 

24) An un-stretched hanging spring is 50 cm long. Suspending a 100-N block from it increases its length to 60 cm. Adding another 100-N block makes the spring’s length

  1. A) 60 cm.
  2. B) 70 cm.
  3. C) 80 cm.
  4. D) 100 cm.
  5. E) 120 cm.

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Elasticity

 

 

25) When a load is placed on the middle of a horizontal beam supported at each end, the bottom part of the beam undergoes

  1. A) tension.
  2. B) compression.
  3. C) either of these
  4. D) none of these

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Tension and Compression

26) When a load is placed on the middle of a horizontal beam supported at each end, the top part of the beam undergoes

  1. A) tension.
  2. B) compression.
  3. C) either of these
  4. D) none of these

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Tension and Compression

 

27) A horizontal wooden beam sags a bit when supported at its ends. In between the top and bottom surfaces is a region of

  1. A) tension.
  2. B) compression.
  3. C) neither of these

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Tension and Compression

 

28) A beam is under stress when it carries a load. The part of a beam where no tension or compression occurs is the

  1. A) upper or lower flange.
  2. B) neutral layer.
  3. C) neither of these

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Tension and Compression

 

29) Compared with a solid steel bar having a rectangular cross-section, an I-beam has the advantage of

  1. A) being lighter.
  2. B) being stronger per bodyweight.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Tension and Compression

 

30) You wish to drill a hole through a horizontal I-beam supporting a bridge. To weaken the beam the least drill the hole through the

  1. A) upper flange.
  2. B) lower flange.
  3. C) web.
  4. D) all the same

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Tension and Compression

31) Stone slabs are stronger under

  1. A) tension.
  2. B) compression.
  3. C) both of these
  4. D) none of these

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Tension and Compression

 

32) The strength of a rope depends on its

  1. A) thickness.
  2. B) length.
  3. C) both of these

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Tension and Compression

 

33) Doubling the thickness (diameter) of a rope will multiply its strength by

  1. A) 1/2.
  2. B) 1.
  3. C) 2.
  4. D) 3.
  5. E) 4.

Answer:  E

Diff: 2

Topic:  Tension and Compression

 

34) When weight is applied to the top of a stone arch, the stone blocks in the arch undergo

  1. A) tension.
  2. B) compression.
  3. C) expansion.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Arches

 

35) When a load is placed on a properly arched structure, compression

  1. A) weakens the structure.
  2. B) strengthens the structure.
  3. C) neither of these

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Arches

 

36) When the curve of a vertical structure matches the inverted image of a drooping chain held at both ends, the curve is called a

  1. A) parabola.
  2. B) hyperbola.
  3. C) catenary.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Arches

37) The Gateway Arch in St. Louis, Missouri, is a

  1. A) parabola.
  2. B) hyberbola.
  3. C) catenary.

Answer:  C

Diff: 1

Topic:  Arches

 

38) A catenary in nature is evident in

  1. A) eggs.
  2. B) a necklace drooping between your fingers.
  3. C) the domes of some modern buildings.
  4. D) all of the above

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Arches

 

39) Support a horizontal toothpick at both ends. Then do likewise for a log of the same kind of wood. There is more sag in the

  1. A) toothpick.
  2. B) log.
  3. C) same in each

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Scaling

 

 

40) The strength of a beam is most related to its

  1. A) cross section.
  2. B) length.
  3. C) both of these

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Scaling

 

41) An athlete can perform a certain number of pushups. The same athlete scaled up in size can do

  1. A) fewer pushups.
  2. B) the same number of pushups.
  3. C) more pushups.

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Scaling

 

42) Which has more skin?

  1. A) an elephant
  2. B) a mouse
  3. C) both the same

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Scaling

43) Which has more skin compared to its body weight?

  1. A) an elephant
  2. B) a mouse
  3. C) both the same

Answer:  B

Diff: 1

Topic:  Scaling

 

44) Flatten a spherical meatball into a hamburger and you increase its

  1. A) surface area.
  2. B) volume.
  3. C) both of these
  4. D) none of these

Answer:  A

Diff: 1

Topic:  Scaling

 

 

45) Which geometrical shape has the least surface area for a given volume?

  1. A) cube
  2. B) pyramid
  3. C) cylinder
  4. D) sphere
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Scaling

 

46) Lillian sees a chair at the Exploratorium that has been scaled up by three. In attempting to lift it, she finds the chair is

  1. A) three times as heavy.
  2. B) six times as heavy.
  3. C) nine times as heavy.
  4. D) more than nine times as heavy.

Answer:  D

Diff: 1

Topic:  Scaling

 

47) A creature that is scaled up in size, keeping its proportions,

  1. A) will be stronger relative to its greater weight.
  2. B) will be weaker relative to its greater weight.
  3. C) both of these
  4. D) neither of these

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Scaling

48) If a pencil’s length and diameter are both multiplied by 10, then its volume is multiplied by

  1. A) 10.
  2. B) 100.
  3. C) 1000.
  4. D) 10,000.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

49) A 1-centimeter cubed sugar cube scaled up by a factor of 10 has a volume of

  1. A) 10 cm3.
  2. B) 100 cm3.
  3. C) 1000 cm3.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

50) A 1-centimeter cubed sugar cube scaled up by a factor of 10 has a total surface area of

  1. A) 60 cm2.
  2. B) 600 cm2.
  3. C) 6000 cm2.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

51) The weight of a 1-centimer cubed metal cube scaled up by a factor of 10 will be

  1. A) ten times as much.
  2. B) a hundred times as much.
  3. C) a thousand times as much.
  4. D) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

52) Doubling the linear size of an object multiplies its area by

  1. A) 2 and its volume by 4.
  2. B) 4 and its volume by 8.
  3. C) 8 and its volume by 16.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Scaling

53) One kilogram of peaches has more skin area than one kilogram of

  1. A) blueberries.
  2. B) grapefruits.
  3. C) grapes.
  4. D) all of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

54) Which potatoes when peeled produce the most peelings?

  1. A) 10 kg of large potatoes
  2. B) 10 kg of small potatoes
  3. C) both the same

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

 

55) Suppose you put a chocolate layer on pieces of candy. Compared with the amount of chocolate used to cover 1 pound of large pieces, if you cover 1 pound of smaller pieces you’ll use

  1. A) less chocolate.
  2. B) the same amount of chocolate.
  3. C) more chocolate.
  4. D) makes no difference

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

56) To make taffy apples, a candymaker buys 100 kg of large apples rather than 100 kg of small apples. That means she will need

  1. A) less taffy.
  2. B) more taffy.
  3. C) the same amount of taffy.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

57) If an elephant grows proportionally to twice its height, the area of its ears would be about

  1. A) twice.
  2. B) four times more.
  3. C) six times more.
  4. D) eight times more.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Scaling

58) If an elephant grows proportionally to twice its height, its weight would be multiplied by about

  1. A) 2.
  2. B) 4.
  3. C) 6.
  4. D) 8.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

 

59) An elephant radiates less heat for its size than smaller animals because

  1. A) its radiating area is small compared to its volume.
  2. B) its radiating area is large compared to its volume.
  3. C) it is taller than smaller animals.
  4. D) it weighs more than smaller animals.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

60) Which potato cooks faster in boiling oil?

  1. A) a whole potato.
  2. B) a sliced potato.
  3. C) both the same

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

61) The effects of scaling are beneficial to small creatures

  1. A) that get wet.
  2. B) that fall from great heights.
  3. C) who are hungry.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

62) When a living cell doubles in diameter, it has eight times the mass to be nourished, and the amount of membrane through which it feeds is

  1. A) only twice as much.
  2. B) only four times as much.
  3. C) also eight times as much.
  4. D) more than eight times as much.

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Scaling

63) A dome-shaped house is more heat efficient than a rectangular house because a dome has

  1. A) no corners to radiate.
  2. B) less interior space.
  3. C) less area compared to its volume.
  4. D) all of the above
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

64) In cold weather, your hands will be warmer if you wear

  1. A) gloves.
  2. B) mittens.
  3. C) both the same

Answer:  B

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

65) If each dimension of a steel bridge is scaled up ten times, its strength will be multiplied by about

  1. A) ten and its weight by ten also.
  2. B) one hundred, and its weight by one thousand.
  3. C) one thousand, and its weight by one hundred thousand.
  4. D) none of the above

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Scaling

 

66) Tripling the linear size of an object multiplies its area by

  1. A) 3 and its volume by 9.
  2. B) 9 and its volume by 18.
  3. C) 9 and its volume by 27.
  4. D) 27 and its volume by 81.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Scaling

 

67) A solid glass ball weighs 1 N. One with twice the diameter weighs

  1. A) 1 N.
  2. B) 2 N.
  3. C) 3 N.
  4. D) 4 N.
  5. E) more than 4 N.

Answer:  E

Diff: 3

Topic:  Scaling

68) Compared to a 50-kg person, a 100-kg person at the beach requires

  1. A) twice as much suntan lotion.
  2. B) the same amount of suntan lotion.
  3. C) less than twice as much suntan lotion.

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Scaling

 

 

69) The effects of scaling are beneficial to swimmers in a race who are relatively

  1. A) large.
  2. B) small.
  3. C) neither of these

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Scaling

 

70) If you bake cupcakes as directed for a cake, the cupcakes will be

  1. A) over-baked.
  2. B) under-baked.
  3. C) properly baked.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Scaling

 

71) Eight little spheres of mercury coalesce to form a single sphere. Compared to the combined surface areas of the eight little spheres, the surface area of the big sphere is

  1. A) less.
  2. B) the same.
  3. C) greater.

Answer:  A

Diff: 2

Topic:  Scaling

 

72) Eight little spheres of mercury coalesce to form a single sphere. Compared to the combined surface areas of the eight little spheres, the surface area of the big sphere is

  1. A) one eighth.
  2. B) one quarter.
  3. C) one half.
  4. D) the same.
  5. E) double.

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Scaling

 

73) The larger a turkey cooked in a conventional oven at a given temperature, the

  1. A) more time per pound is needed.
  2. B) less time per pound is needed.
  3. C) the same time per pound is needed.

Answer:  A

Diff: 3

Topic:  Scaling

 

74) If a fictional shrinking man shrinks proportionately to 1/10 his original height, his weight will be multiplied by

  1. A) 0.1.
  2. B) 0.01.
  3. C) 0.001.
  4. D) 0.0001.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3

Topic:  Scaling

 

75) Consider the fictional case of the incredible shrinking woman. If a fictional shrinking woman shrinks to 0.1 her original height, her total skin area shrinks to

  1. A) 0.1 times its original value.
  2. B) 0.01 times its original value.
  3. C) 0.001 times its original value.
  4. D) 0.0001 times its original value.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 3

Topic:  Scaling

 

 

 

 

College physics test bank,Physics Test bank

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Test Bank Of Conceptual Physics 12th Edition 12E by Paul G. Hewitt”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.