Pearsons Comprehensive Dental Assisting by Tyler – Test Bank

$20.00

Pay And Download

 

Complete Test Bank With Answers

 

 

 

Sample Questions Posted Below

 

 

 

 

Exam
Name___________________________________
TRUE/FALSE. Write ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if the statement is false.
1) There are 22 facial bones. 1)
2) The alveolar process is the thickest and spongiest part of the maxillary bone, and contains sockets
for the teeth.
2)
3) The most posterior portion of the mandibular alveolar bone, behind the molars, is a rounded
projection of bone called a tuberosity.
3)
4) The smallest bones of the face are called the lacrimal bones. 4)
5) The mandible is the longest and strongest bone of the face. 5)
6) The word mandible is derived from the Latin word mandere, meaning “chin.” 6)
7) The TMJ is formed by the union of the condyle of the mandible with the glenoid fossa and the
articular eminence of the temporal bone.
7)
8) The maxilla is the moving joint of the TMJ. 8)
9) Bruxism is the term used for grinding of the teeth. 9)
10) Mastication is the process of chewing food and mixing it with saliva in preparation for swallowing
and digestion.
10)
11) The medial pterygoid is a thick, powerful muscle of mastication that closes the jaw during chewing. 11)
12) The orbicularis oris muscle is sometimes known as the kissing muscle because it closes the mouth
and puckers the lips when it contracts.
12)
13) The average amount of saliva secreted by a person daily is 1-1.5 liters, or 4-6 cups. 13)
14) Stensen’s duct is located in the inner surface of the cheek, opposite the second molar of the upper
jaw.
14)
15) A calcified stone in the ducts of salivary glands is called a sialolith. 15)
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
16) ________ is the study of the structure of organisms.
A) Physiology B) Philosophy C) Anatomy D) Microbiology
16)
17) ________ is the study of the function of organisms.
A) Physiology B) Philology C) Anatomy D) Microbiology
17)
1
18) The ________ is where the frontal region joins with the frontal bone.
A) Facial region B) Forehead C) Oral region D) Occipital
18)
19) The occipital region is located at the:
A) Front of the skull. B) Base of the skull.
C) Back of the skull. D) Side of the skull.
19)
20) The area around the mouth is called the ________.
A) Oral region B) Facial region
C) Occipital region D) Parietal region
20)
21) The ________ area encompasses the eyes.
A) Oral B) Facial C) Occipital D) Orbital
21)
22) The zygomatic region corresponds to the:
A) Cheekbone. B) Chin. C) Forehead. D) Facial.
22)
23) The ________ region includes the mylohyoid and hypoglossus muscles.
A) Occipital B) Buccal
C) Submandibular D) Zygomatic
23)
24) The bones of the skull consist of the cranium and the:
A) Bones of the foramen. B) Bones of the head.
C) Bones of the face. D) Bones of the mastoid.
24)
25) ________ bones make up the skull vs. facial region.
A) Twenty B) Twenty-one C) Twenty-two D) Twenty-three
25)
26) The ________ houses and protects the brain.
A) Pterygoid process B) Glenoid fossa
C) Maxillary D) Cranium
26)
27) The ________ bone forms the anterior potion of the skull.
A) Cranial B) Frontal C) Parietal D) Occipital
27)
28) The frontal is connected to both parietal bones by the:
A) Pterygoid. B) Glenoid fossa.
C) Coronal suture. D) Foramen magnum.
28)
29) There is/are ________ parietal bone(s).
A) Three B) Two C) Four D) One
29)
30) The opening for the outer ear is called the:
A) Styloid processes. B) External mastoid.
C) Articular eminence. D) External auditory meatus.
30)
31) The sphenoid bone is also called the ________ bone.
A) Butterfly B) Wing
C) Bat D) Wedge-shaped
31)
2
32) The ________ bone forms the anterior portion of the base of skull, and the floors and sides of the
eye orbits.
A) Ethmoid B) Sphenoid C) Temporal D) Occipital
32)
33) In Greek, pterygoid means:
A) Butterfly bone. B) Wedge-shaped bone.
C) Wing-shaped bone. D) Bat bone.
33)
34) The ________ is a light, spongy bone that is situated between two orbits of the eyes, and forms the
bony wall of the nasal septum.
A) Occipital bone B) Sphenoid bone C) Ethmoid bone D) Temporal bone
34)
35) The ________ bone is situated at the back and base of the cranium.
A) Sphenoid B) Occipital C) Ethmoid D) Temporal
35)
36) There are ________ stationary bones in the face.
A) Thirteen B) Ten C) Twelve D) Eleven
36)
37) ________ bones are small, oblong bones that form the bridge of the nose.
A) Facial B) Septum C) Nasal D) Nare
37)
38) The ________ bone is the second largest bone of the face.
A) Maxilla B) Nasal C) Facial D) Occipital
38)
39) The ________ process is the thickest and spongiest part of maxillary bone.
A) Cancellous B) Alveolar C) Membranous D) Periosteum
39)
40) Another term for spongy bone is:
A) Membranous. B) Alveolar. C) Cancellous. D) Maxillary.
40)
41) The ________ bone is the smallest and most fragile bone of the face.
A) Maxillary B) Lacrimal C) Zygomatic D) Alveolar
41)
42) The ________ is a paired bone that is located on each side of the human skull.
A) Maxillary B) Alveolar C) Zygomatic D) Lacrimal
42)
43) The term articulate means to:
A) Join together. B) Run together. C) Meet together. D) Move together.
43)
44) The outer wall of the nasal fossa has a thin layer of curled bone called the:
A) Inferior turbinate. B) Condyloid process.
C) Maxillary tuberosity. D) Glenoid fossa.
44)
45) The________ bone is situated at the back of the nasal fossa, and forms a part of the septum.
A) Mandible B) Vomer C) Zygomatic D) Lacrimal
45)
46) The ________ is the longest and strongest bone of the face.
A) Vomer bone B) Zygomatic bone
C) Mandible bone D) Lacrimal bone
46)
3
47) The mandible bone is a ________-shaped bone.
A) T B) U C) L D) V
47)
48) The ________ is the posterior section of the alveolar process.
A) Retromolar area B) Retroflexion area
C) Retrocecal area D) Retroclusion area
48)
49) The term TMJ stands for:
A) Temporomidline joint. B) Temporomandibular joint.
C) Temporomaxillary joint. D) Temporomovable joint.
49)
50) The word mandible is derived from the Latin word mandere, which means:
A) To sing. B) To eat. C) To swallow. D) To chew.
50)
51) The word mental is derived from the Latin word mentum, meaning:
A) Chin. B) Cheek. C) Chew. D) Chest.
51)
52) The hyoid bone is a ________-shaped bone.
A) U B) T C) L D) V
52)
53) ________ is another term for grinding of the teeth.
A) Masseter B) Crepitus C) Bruxism D) Sialolith
53)
54) When dealing with TMJ, the crackling or grinding sound of the teeth is also called:
A) Masseter. B) Crepitus. C) Bruxism. D) Sialolith.
54)
55) The end of a muscle that is attached to a fixed structure is called the:
A) Origin. B) Orimune. C) Orifice. D) Orinase.
55)
56) ________ is the process of chewing food and mixing it with saliva.
A) Mastialgia B) Mastiplexy C) Masticatory D) Mastication
56)
57) The ________ is a thick, powerful muscle of mastication.
A) Sialolith B) Masseter C) Crepitus D) Bruxism
57)
58) The main muscles of facial expressions are the frontalis, orbicularis oris, buccinators, and the:
A) Mentalis. B) Zygomatic. C) Pterygoid. D) Maxilla.
58)
59) The orbicularis oris muscle is sometimes known as the:
A) Smiling muscle. B) Swallowing muscle.
C) Frowning muscle. D) Kissing muscle.
59)
60) The largest and primary neck muscles are the sternocleidomastoid, platysma, and the:
A) Trapezius muscle. B) Serratus posterior muscle.
C) Teres major muscle. D) Spinalis muscle.
60)
61) The word parts gloss, glossa, and glossal mean:
A) Cheek. B) Tongue. C) Ear. D) Mouth.
61)
4
62) The average amount of saliva secreted by a person each day is:
A) 2.6 liters. B) 1.6 liters. C) 2.5 liters. D) 1.5 liters.
62)
63) The parotid gland produces about ________ of daytime saliva.
A) 50% B) 30% C) 40% D) 20%
63)
64) ________ control(s) all functions of the body.
A) Nerves B) The brain
C) Nodes D) The respiratory system
64)
65) ________ is a chemical reaction that gives off heat.
A) Dehydration B) Crystallization C) Syneresis D) Exothermic
65)
SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.
Match the following facial bones with their function.
A. Temporalis
B. Masseter
C. Medial pterygoid
D. Lateral pterygoid
66) Protrudes the jaw and opens the mouth. 66)
67) Closes the jaw and pulls the mandible forward and backward (retrude). 67)
68) Pulls the mandible upward and forward, and closes the mouth. 68)
69) Closes the jaw and retrudes the mandible. 69)
Match the following muscles of mastication or facial bones with their functions.
A. Frontalis
B. Orbicularis oris
C. Buccinator
D Zygomatic
E. Mentalis
F. Vomer
70) Compresses the cheeks and lips. 70)
71) Raises and lowers the eyebrows. 71)
72) Puckers the lips. 72)
73) Pulls the corner of the lips up, back, and outward. 73)
74) Pushes the lower lip up. 74)
75) On the nasal septum 75)
5
76) The eight bones of the ________ consist of the frontal, parietal, temporal, ethmoid,
sphenoid, and occipital.
76)
77) The upper jaw, or ________, is made up of the zygomatic, frontal, palatine, and alveolar
processes, which hold all the upper dentition.
77)
78) The longest and strongest bone of the face, which holds the teeth in the lower jaw, is the
________.
78)
79) The ________ allows the mandible to move in a hinge-and-glide motion, rotating the
condyle, permitting movement up and down, and forward and backward.
79)
80) The principal muscle of mastication that allows the mandible to open and close during
mastication is called the ________.
80)
81) The fluid that contains enzymes, proteins, and amino acids, aids in breaking down food
starches in the mouth, and remineralizes enamel is called ________.
81)
82) The parotid gland located below the ear is the largest salivary gland, and secretes saliva
through ________ duct.
82)
83) ________, or dry mouth, is a common disorder in which the salivary glands decrease saliva
production.
83)
84) The system in the body that aids in defending the body against bacteria and viruses is the
________.
84)
85) The ________ is the primary source of innervation of the tissues for the oral cavity. 85)
86) The ________ artery supplies the blood to the head and neck region. 86)
87) The two primary veins in the neck that ________ deoxygenated blood to the heart are the
external and internal jugular veins.
87)
88) The ________ is the part of the mandible and maxilla containing the tooth sockets made
from cancellous bone.
88)
89) The ________ muscle located in the zygomatic area contracts the cheeks and lips to keep
food in contact with teeth.
89)
90) The ________ is a rounded, bony prominence located posterior to the maxillary molars. 90)
91) Name the paired cranial bones. 91)
92) Which cranial bone is essential for jaw function? 92)
93) Name the facial bone(s) that move(s). 93)
6
94) Name the bone in the head/neck region that is attached only by muscles. 94)
95) What hard tissue structures form the temporomandibular joint (TMJ)? 95)
96) Name the four muscles of mastication. 96)
97) Which lymph nodes are palpated as a part of an extraoral examination? 97)
98) Name the twelve cranial nerves. 98)
99) Which division of the trigeminal nerve supplies the muscles of mastication? 99)
100) What is the main artery supplying the head/neck region? 100)
7
Answer Key
Testname: UNTITLED5
1) FALSE
2) TRUE
3) FALSE
4) TRUE
5) TRUE
6) FALSE
7) TRUE
8) FALSE
9) TRUE
10) TRUE
11) FALSE
12) TRUE
13) TRUE
14) TRUE
15) TRUE
16) C
17) A
18) B
19) B
20) A
21) D
22) A
23) C
24) C
25) C
26) D
27) B
28) C
29) B
30) D
31) A
32) B
33) C
34) C
35) B
36) A
37) C
38) A
39) B
40) C
41) B
42) C
43) A
44) A
45) B
46) C
47) B
48) A
49) B
50) D
8
Answer Key
Testname: UNTITLED5
51) A
52) A
53) C
54) B
55) A
56) D
57) B
58) B
59) D
60) A
61) B
62) D
63) A
64) B
65) D
66) D
67) A
68) C
69) B
70) C
71) A
72) B
73) D
74) E
75) F
76) Cranium
77) Maxilla
78) Mandible
79) Temporomandibular joint
80) Masseter
81) Saliva
82) Stensen’s
83) Xerostomia
84) Lymphatic system
85) Trigeminal nerve
86) Common carotid
87) Return
88) Alveolar process
89) Buccinator
90) Maxillary tuberosity
91) One frontal, two parietal, two temporal, one ethmoid, one sphenoid, and one occipital
92) The temporal bone
93) The mandible
94) The hyoid bone
95) The union of the condyle of the mandible with the glenoid fossa and the articular eminence of the temporal bone
96) The masseter, temporalis, and the medial and lateral pterygoid muscles
97) Nodes that lie on either side of the neck, tonsilar areas below the angle of the mandible, along the underside of the jaw,
or underneath the chin
98) Olfactory, optic, oculomotor, trochlear, trigeminal, abducens, facial, vestibulocochlear, glossopharyngeal, vagus, spinal
accessory, and the hypoglossal
9
Answer Key
Testname: UNTITLED5
99) The anterior division
100) The common carotid artery
10

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Pearsons Comprehensive Dental Assisting by Tyler – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.