Mathematical Applications For The Management Life And Social Sciences 11th Edition by Harshbarger – Test Bank

$20.00

Pay And Download

 

Complete Test Bank With Answers

 

 

 

Sample Questions Posted Below

 

 

 

 

 

1. Use a calculator to evaluate the expression. Round your answer to four decimal places, if necessary.

 

  a. 0.0002
  b. 3.4641
  c. 0.2887
  d. 8,192
  e. 6

 

ANSWER:   b

 

2. Use a calculator to evaluate the expression. Round your answer to six decimal places.

 

  a. –0.041235
  b. –24.251465
  c. –9.200000
  d. 27.984100
  e. 0.041235

 

ANSWER:   e

 

3. Use a calculator to evaluate the expression. Round your answer to two decimal places, if necessary.

  a. 46,656
  b. 1
  c. 1.35
  d. 8.09
  e. 36

 

ANSWER:   c

 

4. Use a calculator to evaluate the expression. Round your answer to two decimal places.

 

  a. 20.09
  b. 8.15
  c. 19.81
  d. 54.60
  e. 16.31

 

ANSWER:   a

 

5. Graph the function.

 

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   b

 

6. Graph the function.

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   e

 

7. Graph the function.

 

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   d

 

8. Graph the function.

 

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   a

 

9. Express  in the form  with an appropriate value of  .

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   b

 

10. Is the function   a growth exponential or decay exponential?

  a. growth exponential
  b. decay exponential

 

ANSWER:   b

 

11. Graph the function .

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   c

 

12. Given . Graph  and for .

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   d

 

13. Let . Use a graphing utility to graph the functions  and  where . Identify the graphs of  and below.

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   c

 

14. Let . Using a graphing utility, graph  for ​ and .

What effect does c have on the graphs?

  a. As c changes, the graph is shifted horizontally by c units.
  b. As c changes, the graph is shifted vertically by c units.
  c. As c changes, the y-intercept and the horizontal asymptote change.
  d. As c changes, the graph is rotated c degrees.
  e. As c changes, the graph is reflected over the line .

 

ANSWER:   c

 

15. If $1,200 is invested for x years at an annual rate of 7%, compounded quarterly, the future value that will result is

 

Determine the value of the investment after 8 years. Round your answer to two decimal places, if necessary.

  a. $5,229.16
  b. $10,458.32
  c. $2,061.82
  d. $9,258.32
  e. $672

 

ANSWER:   b

 

16. ​We will show in the next chapter that if $P is invested for n years at an annual rate of 3% compounded continuously, the future value of the investment is given by

Use  and graph this function for .

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   e

 

17. The percent concentration y of a certain drug in the bloodstream at any time t in minutes is given by the equation

.

Graph this equation for 0 ≤ t ≤ 30.

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   d

 

18. The percent concentration y of a certain drug in the bloodstream at any time t in minutes is given by the equation

. Graph this function with a graphing utility. Which of the following statements best describes the situation after 10 hours?

  a. After 10 hours, 50% of the drug is in the blood stream.
  b. After 10 hours, 10% of the drug is in the blood stream.
  c. After 10 hours, there are almost 100 units of the drug in the blood stream.
  d. After 10 hours, the drug has almost completely dissipated.
  e. After 10 hours, the drug is almost completely in the blood stream.

 

ANSWER:   e

 

19. A starfish population can be modeled by , where  is the number of individuals at time , r is the yearly rate of growth, and t is the number of years. Sketch the graph for  to when the growth rate is 2.1% and  is 5.5 billion. All numbers on the vertical axis are in billions.

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   b

 

20. The following figure, from Investor’s Business Daily (March 5, 1998), shows how quickly the U.S. metal processing industry isconsolidating. The linear equation that is the best fit for the number of metal processors as a function of years after 1990 is , and the best exponential fit is . The linear equation seems to give a much better fit for the data points than the exponential equation. Why then is the exponential equation a more useful model to predict the number of metal processors in ?

 

  a. The quantity of metal processing units as a function of time is exponential for the first five years, and linear for the next five years.
  b. As the quantity of metal processors decreases, they decrease at an increasingly logarithmic rate as a function of time.
  c. The number of metal processing units will probably start to increase in 2007.
  d. The linear model gives a negative number of processors in 2010. The exponential model is always non-negative.
  e. The number of metal processing units follows a parabolic model.

 

ANSWER:   d

 

21. Total personal income in the United States (in billions of dollars) for selected years from 1960 to 2002 is given in the following table.

Year 1960 1970 1980  1990  2000  2002
Personal

Income

411.7  836.1  2,285.7  4,791.6  8,406.6  8,929.1

 

Source: Bureau of Economic Analysis, U.S. Department of Commerce

These data can be modeled by an exponential function. Write the equation of this function, with x as the number of years past 1960. If it’s necessary round your calculations to four decimal places.

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   b

 

22. Total personal income in the United States (in billions of dollars) for selected years from 1960 to 2002 is given in the following table.

​​

Year 1960 1970 1980 1990 2000 2002
Personal

Income

411.7 836.1 2,285.7 4,791.6 8,406.6 8,929.1

 

Source: Bureau of Economic Analysis, U.S. Department of Commerce

 

These data can be modeled by an exponential function. Write the equation of this function, with x as the number of years past 1960. If this model is accurate, what will be the total U.S. personal income in 2010? Round your answer to two decimal places.

  a. $13,899.68 billions
  b. $15,216.17 billions
  c. $17,199.23 billions
  d. $18,464.37 billions
  e. $20,698.13 billions

 

ANSWER:   d

 

23. The consumer price index (CPI) is calculated by averaging the prices of various items after assigning a weight to each item. The following table gives the consumer price indexes for selected years from 1940 through 2002, reflecting buying patterns of all urban consumers, with x representing years past 1900. Find an equation that models these data. If it’s necessary, round your calculations to four decimal places.

Year Consumer

Price Index

Year Consumer

Price Index

1940

1950

1960

1970

14

24.1

29.6

38.8

1980

1990

2000

2002

82.4

130.7

172.2

179.9

Source: U.S. Bureau of the Census

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   a

 

24. The consumer price index (CPI) is calculated by averaging the prices of various items after assigning a weight to each item. The following table gives the consumer price indexes for selected years from 1940 through 2002, reflecting buying patterns of all urban consumers. Find an equation that models these data and use it to predict the consumer price index in 2015. Use the model to predict the consumer price index in 2015. Round your answer to two decimal places.

Year Consumer

Price Index

Year Consumer

Price Index

1940

1950

1960

1970

14

24.1

29.6

38.8

1980

1990

2000

2002

82.4

130.7

172.2

179.9

Source: U.S. Bureau of the Census

  a. 76.47
  b. 129.14
  c. 169.33
  d. 216.39
  e. 326.77

 

ANSWER:   e

 

25. The consumer price index (CPI) is calculated by averaging the prices of various items after assigning a weight to each item. The following table gives the consumer price indexes for selected years from 1940 through 2002, reflecting buying patterns of all urban consumers.  Find an equation that models these data and use it to determine when the consumer price index will pass 349.

Year Consumer

Price Index

Year Consumer

Price Index

1940

1950

1960

1970

14

24.1

29.6

38.8

1980

1990

2000

2002

82.4

130.7

172.2

179.9

Source: U.S. Bureau of the Census

  a. The 2011 – 2012 year
  b. The 2012 – 2013 year
  c. The 2014 – 2015 year
  d. The 2016 – 2017 year
  e. The 2019 – 2020 year

 

ANSWER:   d

 

26. The following table gives the average number of students per computer in public schools for the school years that ended in 1985 through 2002. Let x be the number of years past 1980. Find an exponential model for these data. Round your answer to three decimal places.

Year Students per Computer Year Students per Computer
1985

1986

1987

1988

1989

1990

1991

1992

1993

75

50

37

32

25

22

20

18

16

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

14

10.5

10

7.8

6.1

5.7

5.4

5.0

4.9

 

Source: Quality Education Data, Inc., Denver, Colorado

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   c

 

27. The following table gives the average number of students per computer in public schools for the school years that ended in 1985 through 2002. Find an exponential model for these data. How many students per computer in public schools does this model predict for 2005?​ Round your answer to two decimal places.

​​​

Year Studentsper Computer Year Studentsper Computer
1985

1986

1987

1988

1989

1990

1991

1992

1993

75

50

37

32

25

22

20

18

16

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

14

10.5

10

7.8

6.1

5.7

5.4

5.0

4.9

Source: Quality Education Data, Inc., Denver, Colorado​

​​

                              Students

Year                   per Computer

 

  a. ​1.92
  b. ​2.42
  c. ​4.32
  d. ​3.42
  e. ​4.92

 

ANSWER:   b

 

28. Write the equation in exponential form.

 

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   d

 

29. Write the equation in exponential form.

 

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   e

 

30. Solve for x by writing the equation in exponential form. Round your answer two decimal places, if necessary.

 

  a. 20
  b. 1,024
  c. 625
  d. 54.60
  e. 3,125

 

ANSWER:   c

 

31. Solve for x by writing the equation in exponential form. Round your answer to two decimal places, if necessary.

 

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   d

 

32. Solve for x by writing the equation in exponential form.

 

  a.
  b.
  c. 124
  d. 5
  e. 45

 

ANSWER:   b

 

33. Write the equation in logarithmic form.

 

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   a

 

34. Write the equation in logarithmic form.

 

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   c

 

35. Graph the function.

 

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   b

 

36. Graph the function.

 

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   d

 

37. Use properties of logarithms or a definition to simplify the expression. Check the result with a change-of-base formula and a calculator. Round your answer two decimal places.

 

  a. 20.09
  b. 4.00
  c. 64.00
  d. 243.00
  e. no solution

 

ANSWER:   b

 

38. Use properties of logarithms or a definition to simplify the expression. Check the result with a change-of-base formula and a calculator.

 

  a. 8
  b. 1
  c. 4
  d. –1
  e. no solution

 

ANSWER:   d

 

39. Use properties of logarithms or a definition to simplify the expression.

If find .

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   e

 

40. Use properties of logarithms or a definition to simplify the expression.

If , find .

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   d

 

41. Use properties of logarithms or a definition to simplify the expression.

If , find .

  a. 5
  b. 10
  c.
  d. 100,000
  e. 50

 

ANSWER:   a

 

42. Evaluate the logarithm by using properties of logarithms and the following facts. Round your answer two decimal places.

 

  a. ​7.70
  b. ​14.82
  c. ​0.10
  d. ​1.82
  e. ​1.03

 

ANSWER:   a

 

43. Evaluate the logarithm by using properties of logarithms and the following facts. Round your answer to two decimal places.

 

  a. 1.15
  b. 8.37
  c. 1.14
  d. 0.40
  e. 5.80

 

ANSWER:   d

 

44. Evaluate the logarithm by using properties of logarithms and the following fact. Round your answer two decimal places.

 

  a. 10.40
  b. 1.91
  c. 4.60
  d. 6.76
  e. 5.20

 

ANSWER:   e

 

45. Evaluate the logarithm by using properties of logarithms and the following facts. Round your answer two decimal places.

 

  a. 1.48
  b. 1.10
  c. 4.40
  d. 1.45
  e. 0.67

 

ANSWER:   b

 

46. Write the expression as the sum or difference of two logarithmic functions containing no exponents.

 

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   d

 

47. Write the expression as the sum or difference of two logarithmic functions containing no exponents.

 

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   e

 

48. Use the properties of logarithms to write the expression as a single logarithm.

 

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   a

 

49. Use the properties of logarithms to write the expression as a single logarithm.

 

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   b

 

50. Use a calculator to determine whether expression (a) is equivalent to expression (b).

 

 

  a. equivalent
  b. not equivalent

 

ANSWER:   a

 

51. Use a calculator to determine whether expression (a) is equivalent to expression (b).

 

 

  a. equivalent
  b. not equivalent

 

ANSWER:   b

 

52. Given , use a graphing calculator to graph   for  and .

  a.

 

b. ​​

 

  c.

 

d. ​​

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   e

 

53. Use a change-of-base formula to evaluate  with a calculator or other technology. Round your answer to four decimal places.

  a. 0.3801
  b. 3.1754
  c. 2.6309
  d. 3.9890
  e. 3.0445

 

ANSWER:   c

 

54. Find an equivalent expression for the given ​logarithm using the change-of-base formula.

 

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   c

 

55. Use a change-of-base formula to rewrite the logarithm in terms of natural logarithms.

 

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   e

 

56. Which answer choice is a graph of the function?

 

  a.

 

b.

 

  c.

 

d.

 

  e.

 

   

 

ANSWER:   d

 

57. Use the formula .

In October 2004, an earthquake measuring 6.8 on the Richter scale occurred in Japan. The largest quake in Japan since 1990 was one in 1993 that registered 7.7. How many times more severe was the 1993 shock than the one in 2004 on the Richter scale? Round your answer to one decimal place.

  a. 0.7 times as severe
  b. 1.9 times as severe
  c. 7.9 times as severe
  d. 9.3 times as severe
  e. 19.1 times as severe

 

ANSWER:   c

 

58. Use the formula  .

The San Francisco earthquake of 1906 measured 8.25 on the Richter scale, and the San Francisco earthquake of 1989 measured 7.1. How much more intense was the 1906 quake?

  a. 0.3 times as severe.
  b. 1.5 times as severe
  c. 5.7 times as severe
  d. 10.8 times as severe
  e. 14.1 times as severe

 

ANSWER:   e

 

59. Use the fact that the loudness of sound (in decibels) perceived by the human ear depends on intensity levels according to , where  is the threshold of hearing for the average human ear. Find the loudness when I is 1,000 times .

  a. 3
  b. 30
  c. 4
  d. 300
  e. 100

 

ANSWER:   b

 

60. Use the following information. Chemists use the pH (hydrogen potential) of a solution to measure its acidity or basicity. The pH is given by the formula , where is the concentration of hydrogen ions in moles per liter. What value of is associated with pH level 12?

​​

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   d

 

61. Use the formula to find the doubling time t, in years, for an investment at r% compounded n times per year. Suppose you make an investment of $1,300 at interest rate 11% compounded quarterly. How long will it take for your investment to double? Round your answer to two decimal places.

  a. 2.13 years
  b. 12.78 years
  c. 3.19 years
  d. 3.32 years
  e. 6.39 years

 

ANSWER:   e

 

62. Between the years 1960 and 2002, the percent of women in the work force is given by , where x is the number of years past 1950 (Source: U.S. Bureau of Labor Statistics). What does this model estimate to be the percent of women in the work force in 2019?  Round your answer to two decimal places.

  a. 64.24
  b. 61.69
  c. 66.61
  d. 75.71
  e. 51.70

 

ANSWER:   a

 

63. Between the years 1960 and 2002, the percent of women in the work force is given by , where x is the number of years past 1950 (Source: U.S. Bureau of Labor Statistics). Graph this function with a graphing utility and use the graph drawn to estimate the year in which the percent reached 50. Round your answer to the nearest year.

  a. 1964
  b. 1970
  c. 1976
  d. 1984
  e. 1989

 

ANSWER:   c

 

64. Solve the exponential equation. Round your answer to three decimal places, if necessary.

 

  a. 125
  b. 0.667
  c. 0.861
  d. 0.408
  e. 63

 

ANSWER:   b

 

65. Solve the exponential equation. Give answers correct to 3 decimal places.

 

  a. 1.159
  b. 0.093
  c. 10.714
  d. –0.093
  e. –0.424

 

ANSWER:   a

 

66. Solve the exponential equation. Give the answer correct to 3 decimal places.

 

  a. 0.802
  b. 1.605
  c. 2.493
  d. 0.936
  e. 3.744

 

ANSWER:   e

 

67. Solve the exponential equation. Give the answer correct to 3 decimal places.

 

  a. –0.545
  b. 9.639
  c. 6.053
  d. –9.639
  e. –3.896

 

ANSWER:   c

 

68. Solve the exponential equation. Give the answer correct to 3 decimal places.

 

  a. –2.258
  b. –0.523
  c. 2.516
  d. –0.503
  e. 11.291

 

ANSWER:   e

 

69. Solve the logarithmic equation . Round your answer to three decimal places.

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   e

 

70. Solve the logarithmic equation . Round your answer to three decimal places.

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   b

 

71. Solve the logarithmic equation .

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   d

 

72. The monthly sales S for a product is given by , where x is the number of months that have passed since the end of a promotional campaign. Determine the monthly sales 4 months after the promotional campaign. Round your answer to the nearest cent.

  a. $36,243.76
  b. $2,038.11
  c. $38,296.42
  d. $1,226,626.51
  e. $65,280.26

 

ANSWER:   b

 

73. The monthly sales S for a product is given by , where x is the number of months that have passed since the end of a promotional campaign. How many months after the end of the campaign will sales drop below 6,000, if no new campaign is initiated? Round to two decimal places.

  a. 2.65 months
  b. 4.32 months
  c. 5.12 months
  d. 6.16 months
  e. 7.36 months

 

ANSWER:   a

 

74. The purchasing power P (in dollars) of an annual amount of A dollars after t years of 4% inflation decays according to . How long will it be before a pension of $60,000 per year has a purchasing power of $30,000? Round your answer to one decimal place.

  a. 1.0 year
  b. 9.7 years
  c. 15.8 years
  d. 35.7 years
  e. 17.3 years

 

ANSWER:   e

 

75. The purchasing power P (in dollars) of an annual amount of A dollars after t years of 4% inflation decays according to . Determine how large a pension A needs to be so that the purchasing power P is $70,000 after 25 years? Round your answer to the nearest dollar.

  a. $260,683
  b. $190,280
  c. $115,410
  d. $156,191
  e. $95,141

 

ANSWER:   b

 

76. An initial amount of 300 g of the radioactive isotope thorium-234 decays according to , where t is in years. How long does it take for half of the initial amount to disintegrate? This time is called the half-life of this isotope. Round your answer to one decimal place.

  a. 240.5 years
  b. 170.7 years
  c. 24.5 years
  d. 27.5 years
  e. 245.1 years

 

ANSWER:   c

 

77. The population y of a certain country was 100,000 in 1990 and 149,182 in 2000. Assume the formula  applies to the growth of the country’s population. Estimate the population of the country in 2010. Round your answer to the nearest human.

  a. ​149,182
  b. ​332,012
  c. ​222,554
  d. ​67,032
  e. ​44,933

 

ANSWER:   c

 

78. For selected years from 1960 to 2001, the national health care expenditures H, in billions of dollars, can be modeled by , where t is the number of years past 1960 (Source: U.S. Department of Health and Human Services). If this model remains accurate, in what year will national health care expenditures reach $3 trillion (that is, $3000 billion)? Round your answer to the nearest year.

  a. in the year 2008
  b. in the year 2018
  c. in the year 2013
  d. in the year 2011
  e. in the year 2009

 

ANSWER:   a

 

79. The demand function for a certain commodity is given by , where q is number of units.  At what price per unit will the quantity demanded equal 6 units? Round your answer to the nearest cent.

  a. $0.25
  b. $0.40
  c. $2.01
  d. $4.98
  e. $0.74

 

ANSWER:   d

 

80. The demand function for a certain commodity is given by , where q is number of units. If the price is $1.11 per unit, how many units will be demanded, to the nearest unit?

  a. ​9 units
  b. ​7 units
  c. ​11 units
  d. ​10 units
  e. ​12 units

 

ANSWER:   a

 

81. If the supply function for a product is given by , where q represents the number of hundreds of units, what will be the price when the producers are willing to supply 200 units? Round your answer to the nearest cent.

  a. $164.20
  b. $369.45
  c. $625.29
  d. $246.30
  e. $1004.28

 

ANSWER:   d

 

82. If the total cost function for a product is , where x is the number of items produced, what is the total cost of producing 50 units? Round your answer to the nearest cent.

  a. $812.01
  b. $948.41
  c. $52.23
  d. $801.65
  e. $813.59

 

ANSWER:   b

 

83. If the total cost (in dollars) for x units of a product is given by , what is the total cost of producing 150 units? Round your answer to the nearest cent.

  a. $2130.07
  b. $2030.07
  c. $2623.97
  d. $2556.46
  e. $2180.07

 

ANSWER:   a

 

84. If the demand function for a product is given by  where p is the price per unit when x units are demanded, what is the total revenue when 90 units are demanded and supplied? Round your answer to the nearest cent.

  a. $5,146.82
  b. $7,318.25
  c. $199.96
  d. $2,975.38
  e. $40.66

 

ANSWER:   d

 

85. If $7,000 is invested at an annual rate of 11.5% compounded continuously, the future value S at any time t (in years) is given by . What is the amount after 12 months? Round your answer to the nearest cent.

  a. $27,824.31
  b. $7,848.82
  c. $17,838.71
  d. $17,838.71
  e. $7,853.11

 

ANSWER:   e

 

86. If $4,500 is invested at an annual rate of 8% compounded continuously, the future value S at any time t (in years) is given by . How long does it take for the investment to double? Round your answer to one decimal place.

  a. 8.7 years
  b. 7.4 years
  c. 8.6 years
  d. 9.0 years
  e. 11.7 years

 

ANSWER:   a

 

87. If $6,000 is invested at an annual rate of 9% per year compounded monthly, the future value S at any time t (in months) is given by . What is the amount after 1 year? Round your answer to the nearest cent.

  a. $6,480.00
  b. $17,668.08
  c. $6,565.05
  d. $6,045.00
  e. $6,562.84

 

ANSWER:   e

 

88. If $9,000 is invested at an annual rate of 11% per year compounded monthly, the future value S at any time t (in months) is given by . How long does it take for the investment to double? Round your answer to one decimal place.

  a. 91.2 months
  b. 14.8 months
  c. 76.0 months
  d. 92.2 months
  e. 68.7 months

 

ANSWER:   c

 

89. The securities industry experienced dramatic growth in the last two decades of the 20th century. The following models for the industry’s revenue R and expenses or costs C (both in billions of dollars) were developed as functions of the years past 1980 with data from the U.S. Securities and Exchange Commission’s 2000 Annual Report (2001).  and Use the models to predict the profit for the securities industry in 2009. Round your answer to two decimal places.

  a. $1.15 billion
  b. $955.65 billion
  c. $830.61 billion
  d. $125.04 billion
  e. $540.34 billion

 

ANSWER:   d

 

90. By using data from the U.S. Bureau of Labor Statistics for the years 1968–2002, the purchasing power P of a 1983 dollar can be modeled with the function , where t is the number of years past 1960. Based on this model, what is the purchasing power of a 1983 dollar in the year 1970? Round your answer to the nearest cent.

  a. $6.33
  b. $2.30
  c. $5.25
  d. $19.03
  e. $3.11

 

ANSWER:   b

 

91. By using data from the U.S. Bureau of Labor Statistics for the years 1968–2002, the purchasing power P of a 1983 dollar can be modeled with the function , where t is the number of years past 1960. In what year will the purchasing power of a 1983 dollar be $0.20? Round-up your answer to the nearest year.

  a. 1992
  b. 2010
  c. 1998
  d. 2017
  e. 2019

 

ANSWER:   e

 

92. Suppose the supply of x units of a product at price p dollars per unit is given by . How many units would be supplied when the price is $50 each? Round your answer to one decimal place.

  a. 1,983.3 units
  b. 205,810.9 units
  c. 7,340.2 units
  d. 993.7 units
  e. 991.7 units

 

ANSWER:   e

 

93. The president of a company predicts that sales N will increase after she assumes office and that the number of monthly sales will follow the curve given by , where t represents time in months since she assumed office. What will the sales be when she assumes office?

  a. 3,000
  b. 625
  c. 240
  d. 600
  e. 1,200

 

ANSWER:   d

 

94. The president of a company predicts that sales N will increase after she assumes office and that the number of monthly sales will follow the curve given by , where t represents time in months since she assumed office. What is the expected upper limit on sales?

  a. ​0
  b. ​3,000
  c. ​600
  d. ​1,800
  e. ​infinity

 

ANSWER:   b

 

95. The president of a company predicts that sales N will increase after she assumes office and that the number of monthly sales will follow the curve given by , where t represents time in months since she assumed office. What will be the sales after 9 months? Round your answer to the nearest month.

  a. ​2,931
  b. ​1
  c. ​6
  d. ​1,620
  e. ​75

 

ANSWER:   a

 

96. Suppose that the equation  represents the number of employees working t years after a company begins operations. How many employees are there when the company opens (at t = 0)?

  a. 5 employees
  b. 240 employees
  c. 8 employees
  d. 1 employee
  e. 36 employees

 

ANSWER:   c

 

97. Suppose that the equation  represents the number of employees working t years after a company begins operations. After how many years will at least 300 employees be working? Round your answer to two decimal places.

  a. after 3.66 years
  b. after 4.30 years
  c. after 100.00 years
  d. after 0.22 year
  e. after 1.12 years

 

ANSWER:   b

 

98. The concentration y of a certain drug in the bloodstream t hours after an oral dosage (with ) is given by the equation . What is the concentration after 6 hours? Round your answer to one decimal place.

  a. 106.3
  b. ​1,499.1
  c. 222.0
  d. 40,242.9
  e. 93.7

 

ANSWER:   e

 

99. The concentration y of a certain drug in the bloodstream t hours after an oral dosage (with ) is given by the equation   How long does it take for the concentration to reach 90? Round your answer to two decimal places.

  a. ​4.98 hours
  b. 2.98 hours
  c. ​0.23 hour
  d. ​1.39 hours
  e. ​100.00 hours

 

ANSWER:   a

 

100. On a college campus of 10,000 students, a single student returned to campus infected by a disease. The spread of the disease through the student body is given by , where y is the total number infected at time t (in days). How many are infected after 7 days?

  a. approximately 32 students
  b. approximately 10 students
  c. approximately 9,905 students
  d. approximately 928 students
  e. approximately 911 students

 

ANSWER:   d

 

101. On a college campus of 10,000 students, a single student returned to campus infected by a disease. The spread of the disease through the student body is given by , where y is the total number infected at time t (in days). The school will shut down if 50% of the students are ill. What value of t corresponds to this percentage?

  a. Infinity
  b. 8.19
  c. 9.30
  d. 6.44
  e. 3.96

 

ANSWER:   c

 

102. Suppose that the market share y (as a percent) that a company expects t months after a new product is introduced is given by . What is the market share after the first month (to the nearest percent)? Round your answer to two decimal place.

  a. ​30.77 %
  b. ​0.12 %
  c. ​1.46 %
  d. ​1.54 %
  e. ​29.27 %

 

ANSWER:   c

 

103. Suppose that the market share y (as a percent) that a company expects t months after a new product is introduced is given by . How long (to the nearest month) will it take for the market share to be 25%? Round your answer to one decimal place.

  a. 10.8 months
  b. 13.3 months
  c. 1.8 months
  d. 13.1 months
  e. 16.2 months

 

ANSWER:   a

 

104. Pollution levels in Lake Erie have been modeled by the equation , where x is the volume of pollutants (in cubic kilometers) and t is the time (in years) (Adapted from R. H. Rainey, Science 155 (1967), 1242–1243). Find the initial pollution level; that is, find x when t=0.

  a. 0.23 km3
  b. 0.2 km3
  c. 0.40 km3
  d. 0.10 km3
  e. 0.8 km3

 

ANSWER:   a

 

105. For selected years from 1978 to 2002, the number of mutual funds N, excluding money market funds, can be modeled by               , where t is the number of years past 1975 (Source: Investment Company Institute, Mutual Fund Fact Book (2003)). Use the model to estimate the number of mutual funds in 2004. Round your answer to the nearest whole number.

  a. ​8,795
  b. ​205
  c. ​9,684
  d. ​7,906
  e. ​819,801

 

ANSWER:   d

 

106. For selected years from 1978 to 2002, the number of mutual funds N, excluding money market funds, can be modeled by               , where t is the number of years past 1975 (Source: Investment Company Institute, Mutual Fund Fact Book (2003)). Use the model to estimate the year when the number of mutual funds will reach 8,000.

  a. 1997
  b. 1999
  c. 2005
  d. 2003
  e. 2009

 

ANSWER:   c

 

107. The following table gives the percent of the U.S. population with Internet connections for the years 1997 to 2003. Use a calculator to find the logistic function that models these data. Use x as the number of years past 1995.

 Year 1997 1998 1999 2000  2001  2002 2003
Percent with

Internet

 22.2 32.7 39.1 44.4 53.9 55.0 56.0

Source: U.S. Department of Commerce

  a.
  b.
  c.
  d.
  e.

 

ANSWER:   a

 

108. The following table gives the percent of the U.S. population with Internet connections for the years 1997 to 2003. Use a calculator to find the logistic function that models these data and then use the model to predict the percent of the U.S. population with Internet connections in 2015. Use x as the number of years past 1995. Round your answer to one decimal place.

 Year 1997  1998  1999  2000 2001 2002 2003 
Percent with

Internet

22.2 32.7 39.1 44.4 53.9 55.0 56.0

Source: U.S. Department of Commerce

  a. ​63.9 %
  b. ​66.8 %
  c. ​62.3 %
  d. ​59.6 %
  e. ​56.8 %

 

ANSWER:   d

 

109. The following table gives the percent of the U.S. population with Internet connections for the years 1997 to 2003. Use a calculator to find the logistic function that models these data and then use the model to predict when 59.4% of the U.S. population will have internet connections. Use x as the number of years past 1995. Round your answer to the nearest year.

Year  1997  1998  1999  2000  2001  2002 2003
Percent with

Internet

22.2  32.7  39.1 44.4  53.9 55.0 56.0

Source: U.S. Department of Commerce

  a. 2004
  b. 2008
  c. 2011
  d. 2013
  e. 2015

 

ANSWER:   b

 

 

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Mathematical Applications For The Management Life And Social Sciences 11th Edition by Harshbarger – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.