Exploring Geology 4th Edition By Reynolds – Test Bank

$20.00

Pay And Download
Complete Test Bank With Answers
 
 
Sample Questions Posted Below

 

 

 

 

TEST BANK QUESTIONS – This test bank is for Exploring Geology 4th edition. In addition to this Word file, the questions can be accessed via MH’s Connect system, and MH can provide them for various classroom-management systems (e.g., Blackboard).

At the end of this document are instructions for copying and pasting these questions to create a new test, as well as a description the self-numbering character of the questions and answers using Styles in Microsoft Word. Short descriptors that follow each question are summarized here:

  • Answer: Correct answer to question.
  • Section: The number of the relevant two-page spread in Exploring Geology, 4th edition.
  • Difficulty Level: Cognitive skills required to answer the question, selected from six categories in a version of Bloom’s Taxonomy. The six categories are Remember, Understand, Apply, Analyze, Evaluate, or Create.
  • Topic: The chapter or the part of a chapter (e.g., energy resources versus mineral resources) to which the question applies.

 

  • 0 – Igneous Environments

 

1.      Which numbered feature on this figure formed by an explosive pyroclastic eruption?
a)       Location 1, the Valles Caldera

b)      Location 2, dark basalt flows along the Rio Grande

c)       Location 3, the dark, basaltic volcanoes

d)      Location 4, pegmatite in the northeastern part of the area

Answer: a

Section: 5.0

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 1 – Igneous Textures

 

2.      What texture is displayed by the igneous rock in this photograph?
a)       vesicles

b)      breccia

c)       porphyritic

d)      glassy

e)       none of these

Answer: e

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

3.      What texture is displayed by the igneous rock in this photograph?
a)       vesicles

b)      breccia

c)       porphyritic

d)      glassy

e)       none of these

Answer: c

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

4.      What texture is displayed by the igneous rock in this photograph?
a)       vesicles

b)      breccia

c)       porphyritic

d)      glassy

e)       none of these

Answer: a

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

5.      What texture is displayed by the igneous rock in this photograph?
a)       vesicles

b)      breccia

c)       porphyritic

d)      glassy

e)       none of these

Answer: b

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

6.      What does this texture indicate about the formation of this rock?
a)       It formed from an explosive pyroclastic eruption.

b)      The rock solidified at great depth.

c)       The magma formed some crystals before rising closer to the surface and solidifying.

d)      The magma had abundant dissolved gas.

Answer: c

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

7.      What does this texture indicate about the formation of this rock?
a)       It formed from an explosive pyroclastic eruption.

b)      The rock solidified at great depth.

c)       The magma formed some crystals before rising closer to the surface and solidifying.

d)      The magma had abundant dissolved gas.

Answer: d

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

8.      What does this welded texture indicate about the formation of this rock?
a)       It formed from an explosive pyroclastic eruption.

b)      The rock solidified at great depth.

c)       The magma formed some crystals before rising closer to the surface and solidifying.

d)      The magma had abundant dissolved gas.

Answer: a

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

9.      The site on the accompanying figure that would most likely form a rock with large crystals is:
a)       A

b)      B

c)       C

d)      D

e)       E

Answer: a

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

10.  The site on the accompanying figure that would mostly likely form a rock that is fine grained (has small crystals but is not glassy) is:
a)       A

b)      B

c)       C

d)      D

e)       E

Answer: b

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

11.  The site on the accompanying figure that would most likely form a rock that is glassy with no volcanic ash is:
a)       A

b)      B

c)       C

d)      D

e)       E

Answer: c

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

12.  The site on the accompanying figure that would most likely form a rock that has a nonwelded texture with many fine particles is:
a)       A

b)      B

c)       C

d)      D

e)       E

Answer: e

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

13.  The site on the accompanying figure that would most likely form a rock that has a welded texture is:
a)       A

b)      B

c)       C

d)      D

e)       E

Answer: d

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

14.  A finely crystalline or glassy igneous texture indicates that:
a)       there was a lot of gas in the magma

b)      the rock cooled quickly

c)       the rock broke apart as it flowed

d)      the rock cooled slowly

e)       the ash and pumice were hot and became compacted

Answer: b

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

15.  A vesicular igneous texture indicates that:
a)       there was a lot of gas in the magma

b)      the rock cooled quickly

c)       the rock broke apart as it flowed

d)      the rock cooled slowly

e)       the ash and pumice were hot and became compacted

Answer: a

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

16.  Coarsely crystalline igneous textures indicate that:
a)       there was a lot of gas in the magma

b)      the rock cooled quickly

c)       the rock broke apart as it flowed

d)      the rock cooled slowly

e)       the ash and pumice were hot and became compacted

Answer: d

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

17.  A welded igneous texture indicates that:
a)       there was a lot of gas in the magma

b)      the rock cooled quickly

c)       the rock broke apart as it flowed

d)      the rock cooled slowly

e)       the ash and pumice were hot and became compacted

Answer: e

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/

Topic: Igneous Environments

 

18.  A volcanic breccia texture indicates that:
a)       there was a lot of gas in the magma

b)      the rock cooled quickly

c)       the rock broke apart as it flowed

d)      the rock cooled slowly

e)       the ash and pumice were hot and became compacted

Answer: c

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

19.  An igneous pegmatite indicates that:
a)       there was water in the magma

b)      the rock cooled slowly and then quickly

c)       the rock broke apart as it flowed

d)      the rock cooled quickly

e)       the ash and pumice were hot and became compacted

Answer: a

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

20.  A porphyritic igneous texture indicates that:
a)       there was water in the magma

b)      the rock cooled slowly and then quickly

c)       the rock broke apart as it flowed

d)      the rock cooled slowly

e)       the ash and pumice were hot and became compacted

Answer: b

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

21.  Rock that has formed from cooling magma or lava is:
a)       Igneous rock

b)      Metamorphic rock

c)       Sedimentary rock

Answer: a

Section: 5.1

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 2 – Igneous Rock Classification

 

22.  Which of the following rock photographs depicts a felsic igneous rock?
a) b)
c) d)

Answer: a

Section: 5.2

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

23.  Which of the following rock photographs depicts an igneous rock that trapped gas?
a) b)
c) d)

Answer: c

Section: 5.2

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

24.  Which of the following photographs depicts an igneous rock where the magma cooled slowly at first and then had fast cooling?
a) b)
c) d)

Answer: d

Section: 5.2

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

25.  Which of the following rock types requires dissolved gas in the magma?
a)       granite

b)      pumice

c)       gabbro

d)      diorite

e)       andesite

Answer: b

Section: 5.2

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

26.  Which of the following igneous rocks can be composed of fragments?
a)       tuff

b)      scoria

c)       volcanic breccia

d)      all of these

Answer: d

Section: 5.2

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

27.  Which of the following rock types does NOT involve dissolved gas in the magma?
a)       tuff

b)      pumice

c)       scoria

d)      diorite

e)       vesicular basalt

Answer: d

Section: 5.2

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

28.  Which of the following can occur within a magma chamber?
a)       Sinking or floating crystals may change the composition of the remaining magma.

b)      Wall rocks can melt and become incorporated into the magma.

c)       If two magmas mix, the resulting magma would be between the compositions of the two magmas.

d)      All of these.

Answer: d

Section: 5.2

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

29.  To study an igneous rock with a phaneritic texture, a geologist would need:
a)       a hand lens

b)      a microscope

c)       no special equipment

Answer: c

Section: 5.2

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

30.  A coarse-grained intrusive igneous rock composed mostly of feldspar and quartz is called:
a)       Granite

b)      Ryholite

c)       Basalt

d)      Gabbro

e)       Andesite

Answer: a

Section: 5.2

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 3 – Other Igneous Rocks

 

31.  Which letter in this classification table indicates the position of granite?
a)       A

b)      B

c)       C

d)      D

e)       E

Answer: a

Section: 5.3

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

32.  Which letter in this classification table indicates the position of rhyolite?
a)       A

b)      B

c)       C

d)      D

e)       E

Answer: b

Section: 5.3

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

33.  Which letter in this classification table indicates the position of andesite?
a)       A

b)      B

c)       C

d)      D

e)       E

Answer: c

Section: 5.3

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

34.  Which letter in this classification table indicates the position of gabbro?
a)       A

b)      B

c)       C

d)      D

e)       E

Answer: d

Section: 5.3

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

35.  Which letter in this classification table indicates the position of basalt?
a)       A

b)      B

c)       C

d)      D

e)       E

Answer: e

Section: 5.3

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

36.  Tuff and volcanic breccia are both composed of a variety of igneous fragments. Their classification as either felsic, intermediate, or mafic therefore depends on the particular:
a)       mineral content of each individual unit.

b)      average grain size of each individual unit.

c)       thickness of each individual unit.

Answer: a

Section: 5.3

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 4 – Temperature and Pressure Inside Earth

 

37.  Which of the following processes has added heat to Earth’s interior during or after its formation?
a)       collision of asteroids and meteoroids with Earth

b)      formation and sinking of masses of iron and nickel

c)       radioactive decay

d)      all of these

Answer: d

Section: 5.4

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

38.  The main process that happens during the alpha type of radioactive decay is:
a)       an electron is given off

b)      an electron is absorbed and turned into a neutron

c)       an atom splits into two pieces

d)      an alpha particle combines with a small atom to make a larger one

Answer: c

Section: 5.4

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

39.  Which number on this figure indicates heating by conduction?
a)       1, direct contact between the burner and the pan

b)      2, heating by thermal radiation through the air

c)       3, heated water expands and rises to the top of the pan and then cools and flows back down

d)      4, moving a pan of water away from the stove

Answer: a

Section: 5.4

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

40.  Which number of this figure indicates transfer of thermal energy by conduction?
a)       1, heating of adjacent rocks by a magma

b)      2, cooling of hot lithosphere by contact with cooler rocks and seawater

c)       3, heating of the subducted plate by contact with hotter overlying materials

d)      all of these

Answer: d

Section: 5.4

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

41.  Which of the following is the best example of heat transfer by conduction?
a)       a pan is placed directly on a burner

b)      water within the pan flows in a circular path

c)       a burner gives heat through the air without touching the object

d)      seawater is drawn into a mid-ocean ridge

Answer: a

Section: 5.4

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

42.  Which of the following is the best example of heat transfer by conduction?
a)       newly created lithosphere loses heat to adjacent rocks

b)      water flows in a circular path in a pan

c)       a burner gives heat through the air without touching the object

d)      seawater is drawn into a mid-ocean ridge

Answer: a

Section: 5.4

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

43.  Which number on this figure indicates transfer of thermal energy by a convection cell?
a)       1, direct contact between the burner and the pan

b)      2, heating by thermal radiation through the air

c)       3, heated water expands and rises to the top of the pan and then cools and flows back down

d)      4, moving a pan of water away from the stove

Answer: c

Section: 5.4

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

44.  Which of the following is an example of heat transfer by convection?
a)       water within a pan is heated and flows in a circular path

b)      seawater is drawn into a mid-ocean ridge, heated, and rises

c)       the rise of material beneath mid-ocean ridges coupled with subduction

d)      all of these

Answer: d

Section: 5.4

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

45.  The main source of heat energy for the Earth’s interior is a direct result of:
a)       alpha decay, which is an unstable atom losing 2 protons and 2 neutrons

b)      beta decay, which is an unstable atom losing an electron

c)       gamma decay, which is an unstable atom losing a photon

Answer: a

Section: 5.4

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

46.  The geothermal gradient is the:
a)       increase of the Earth’s temperature with increase in depth

b)      increase of the Earth’s temperature on the surface as the Sun rises

c)       decrease of the Earth’s temperature with increase of depth

d)      decrease of the Earth’s temperature on the surface as the Sun sets

Answer: a

Section: 5.4

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

47.  As depth increases into the Earth,:
a)       there is an increase in temperature and pressure

b)      there is an increase in temperature only

c)       there is an increase in pressure only

d)      there is an increase in temperature and a decrease in pressure

Answer: a

Section: 5.4

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 5 – Rocks Melt

 

48.  Which of the following changes in conditions would cause melting of a solid rock?
a)       from A to B

b)      from B to C

c)       from C to D

d)      from A to D

e)       from A to C

Answer: a

Section: 5.5

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

49.  Which of the following changes in conditions indicates heating of the rock?
a)       from A to B

b)      from B to C

c)       from C to D

d)      from D to A

e)       none of these

Answer: a

Section: 5.5

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

50.  Which of the following changes in conditions would represent heating during burial?
a)       from A to B

b)      from B to C

c)       from C to D

d)      from D to A

e)       from A to C

Answer: e

Section: 5.5

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

51.  Which of the following changes in conditions could represent melting of continental crust from the introduction of a mafic magma?
a)       from A to B

b)      from A to C

c)       from A to D

d)      from C to B

e)       from B to D

Answer: a

Section: 5.5

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

52.  The liquid-solid boundary on this graph slopes down and to the right because:
a)       temperature increases down in the earth

b)      temperature decreases down in the earth

c)       pressure increases down in the earth

d)      none of these

Answer: c

Section: 5.5

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

53.  Which of the following changes in conditions represents decompression melting?
a)       from A to B

b)      from B to A

c)       from B to C

d)      from C to B

e)       from D to A

Answer: d

Section: 5.5

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

54.  How could a rock at point C be melted?
a)       increase in temperature

b)      decrease in pressure

c)       increase in temperature accompanied by a decrease in pressure

d)      all of these

Answer: d

Section: 5.5

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

55.  Which of the following changes in conditions represents the main cause of melting beneath mid-ocean ridges?
a)       from A to B

b)      from A to C

c)       from A to D

d)      from C to B

e)       from D to B

Answer: d

Section: 5.5

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

56.  How does the addition of water cause melting?
a)       it heats the rocks

b)      it decreases the pressure on the rocks

c)       it increases the temperature while decreasing the pressure

d)      it changes the location of the liquid-solid boundary

Answer: d

Section: 5.5

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

57.  Which of the following acts to keep a rock solid (instead of melting)?
a)       an increase in temperature

b)      an increase in the vibration within a lattice

c)       an increase in confining pressure

d)      none of these

Answer: c

Section: 5.5

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

58.  Use this graph that relates temperature and pressure to answer this question. What is required if a rock in position B moves to position A on the graph?  
a)       Temperature would have to decrease.

b)      Temperature and pressure would have to increase.

c)       Temperature would have to increase and pressure decrease.

d)      Temperature would have to decrease and pressure increase.

Answer: a

Section: 5.5

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

  • 6 – Forming Igneous Rocks

 

59.  What does the texture of this rock indicate about its cooling history? The magma cooled:
a)       entirely at the surface

b)      for a while at some depth and then rose to the surface where it finished solidifying

c)       slowly under relatively deep conditions

d)      slowly in the presence of water

Answer: b

Section: 5.6

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

60.  What does the texture of this rock indicate about its cooling history? The magma cooled:
a)       entirely at the surface

b)      for a while at some depth and then rose to the surface where it finished solidifying

c)       slowly under relatively deep conditions

d)      slowly and underwater

Answer: c

Section: 5.6

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

61.  When melting forms magma:
a)       rocks in the source region generally are completely melted

b)      partial melting produces a magma that is more felsic than the source

c)       melting of the mantle generally produces felsic magma

d)      melting of continental crust generally produces mafic magma

e)       none of these

Answer: b

Section: 5.6

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

62.  Which of the following is common during crystallization of a magma?
a)       felsic minerals crystallize first

b)      mafic minerals are light and float in most magma chambers

c)       felsic crystals are heavy and sink in most magma chambers

d)      all crystals form at about the same time

e)       none of these

Answer: e

Section: 5.6

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

63.  Which of the following processes could result in a felsic magma?
a)       partial melting of an intermediate-composition source

b)      partial melting of continental crust

c)       formation and settling of mafic crystals in an intermediate magma

d)      all of these

Answer: d

Section: 5.6

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

64.  The place in the crust or mantle where igneous rocks begin to form is called the:
a)       source area

b)      magma chamber

c)       intrusive area

d)      extrusive area

Answer: a

Section: 5.6

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

65.  An igneous rock that solidifies below the surface is called a(n):
a)       intrusive rock

b)      extrusive rock

c)       magma rock

d)      lava rock

Answer: a

Section: 5.6

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

66.  An igneous rock that solidifies on Earth’s surface is called a(n):
a)       intrusive rock

b)      extrusive rock

c)       magma rock

d)      vesicular rock

Answer: b

Section: 5.6

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 7 – Magma Moves

 

67.  Which are important ways that magma can raise through the crust?
a)       through fractures that can form dikes

b)      pieces of the wall rocks that break off and provide space

c)       tectonic forces can help open pathways

d)      magma is hotter and less dense than its surrounding

e)       all of these

Answer: e

Section: 5.7

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

68.  Which of the following factors helps magma rise toward Earth’s surface?
a)       pressure decreases with increasing depth

b)      magma is more dense and therefore tougher than the surrounding solid rocks

c)       gas bubbles generally form at great depth and drive magma upward

d)      none of these

Answer: d

Section: 5.7

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

69.  Which of the following causes magma to be less viscous?
a)       a lower temperature

b)      fewer silicate chains in the magma

c)       a more felsic composition

d)      a higher percentage of crystals

e)       none of these

Answer: b

Section: 5.7

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

70.  Which of the following is likely to be true about the magma that formed the left volcanic feature compared to the right one in this figure?
a)       the magma has a higher viscosity

b)      the magma has a higher silicate content

c)       the magma is probably more felsic

d)      all of these

Answer: d

Section: 5.7

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

71.  Which of the following is likely to be true about the left volcanic feature compared to the right one in this figure?
a)       the magma has a higher viscosity

b)      the magma has fewer silicate chains

c)       the magma probably formed at a higher temperature

d)      all of these

Answer: a

Section: 5.7

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

72.  Which of the following is NOT a factor that affects the viscosity of magma?
a)       pressure

b)      temperature

c)       composition

d)      crystal content

e)       depth

Answer: e

Section: 5.7

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 8 – Magma Solidifies

 

73.  On this figure of Bowen’s Reaction Series, which mineral would crystallize last from magma?
a)       1, olivine

b)      2, calcium-rich plagioclase

c)       3, sodium-rich plagioclase

d)      4, K-feldspar

Answer: d

Section: 5.8

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

74.  What is a path for magma as it solidifies at great depth and then is uplifted slowly toward the surface?
a)       from B to A

b)      from C to A

c)       from C to B to A

d)      from D to C to B

e)       from D to C to A

Answer: e

Section: 5.8

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

75.  Which of the following minerals would likely crystallize early from magma?
a)       mafic minerals

b)      quartz

c)       muscovite

d)      potassium feldspar

Answer: a

Section: 5.8

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

76.  Which of the following is NOT a way that magma can lose heat to begin solidifying?
a)       conduction to surrounding solid rocks

b)      loss of thermal energy to the air and water

c)       water that is heated and circulated near the magma

d)      an increase in the rate of radioactive decay

Answer: d

Section: 5.8

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

77.  Which of the following igneous rocks would be formed by the fastest cooling?
a)       very coarse granite pegmatite

b)      coarse granite

c)       medium-grained granite

d)      fine-grained granite

e)       volcanic glass

Answer: e

Section: 5.8

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

78.  Which of the following igneous rocks would be formed by the slowest cooling?
a)       coarse granite

b)      medium-grained granite

c)       fine-grained granite

d)      volcanic glass

e)       there is not enough information to tell

Answer: a

Section: 5.8

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

79.  Which of the following igneous rocks has a texture consistent with a magma that cooled and solidified slowly at first, followed by more rapid cooling?
a)       small felsic crystals enclosed in large mafic ones

b)      small mafic crystals enclosed in large felsic ones

c)       large crystals like those in pegmatite

d)      large, early formed crystals surrounded by smaller, late formed crystals

Answer: d

Section: 5.8

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

80.  At which points on this graph is the magma under the highest amount of pressure and highest temperature?
a)       1/1

b)      1/2

c)       2/1

d)      2/3

e)       3/2

f)       3/3

Answer: a

Section: 5.8

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

81.  Which of the following statements correctly states how early crystallization affects the composition of a magma? Use the graph.
a)       Early crystallization causes the MgO (mafic) content to decline in the magma.

b)      Early crystallization causes the MgO content to increase in the magma.

c)       Early crystallization causes the SiO content to decline in the magma.

Answer: a

Section: 5.8

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

82.  Minerals crystallize:
a)       in the opposite order they melt

b)      in the same order they melt

Answer: a

Section: 5.8

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 9 – Magma Along Divergent Boundaries

 

83.  Which of the following is true about igneous processes along oceanic divergent boundaries as shown in this figure?
a)       Oceanic crust moves toward the ridge in a conveyor-belt manner.

b)      Most of the mantle is molten, not solid.

c)       Solid asthenosphere rises as plates move apart.

d)      Magma generated in the crust drips down into the mantle.

Answer: c

Section: 5.9

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

84.  Which of the following igneous rocks is NOT characteristic of mid-ocean ridges?
a)       finely crystalline rocks that formed in dikes

b)      gabbro that solidified in a magma chamber

c)       pillow basalt

d)      andesite and granodiorite

Answer: d

Section: 5.9

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

85.  Which of the following is characteristic of continental rifts?
a)       some magmas are felsic and intermediate

b)      heat from hot, mafic magma can melt continental crust

c)       solid asthenosphere undergoes decompression melting

d)      all of these

Answer: d

Section: 5.9

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

86.  When two plates are moving away from each other they are said to be:
a)       diverging

b)      converging

c)       remaining the same

Answer: a

Section: 5.9

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

87.  Continental rifts have a diverse suite of igneous rocks associated with them because melting occurs:
a)       in the mantle and in the crust

b)      only in the crust

c)       only in the mantle

Answer: a

Section: 5.9

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

88.  An ophiolite is:
a)       a sliced-off piece of oceanic crust that has been thrust onto the edge of a continent or island

b)      a mineral consisting of basalt and gabbro formed in the mantle

c)       a mixture of mafic and felsic magma within pillow basalts

Answer: a

Section: 5.9

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

89.  An ophiolite is identical to:
a)       a newly formed segment of oceanic crust, except it contains an additional layer of sediment

b)      a magma chamber, only it is formed beneath the ocean

c)       a combination of mafic and felsic magmas at depth lodged within sheeted dikes of basalt

Answer: a

Section: 5.9

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

90.  Melting in the mantle is a result of:
a)       decompression

b)      conduction

c)       convection

d)      compression

Answer: a

Section: 5.9

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

91.  Melting in the mantle is a result of:
a)       decompression

b)      conduction

c)       convection

d)      compression

Answer: a

Section: 5.9

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 10 – Magma Along Convergent Boundaries

 

92.  The main cause of melting along subduction zones is the:
a)       rise and decompression melting of mantle lithosphere

b)      rise and decompression melting of mantle asthenosphere

c)       melting of the subducting plate

d)      release of water from the subducting plate

Answer: d

Section: 5.10

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

93.  What generally happens when subduction-derived magma encounters thick continental crust?
a)       most magma reaches the surface with minor modification

b)      the magma solidifies in sheeted dikes with a composition of basalt

c)       the magma interacts with the crust, forming felsic or intermediate compositions

d)      the oceanic crust melts

Answer: c

Section: 5.10

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

94.  Which of the following settings is most likely to have eruptions of basalt?
a)       island arcs

b)      subduction beneath a thin continental plate

c)       subduction beneath a thick continental plate

d)      mid-ocean ridge

e)       none of these

Answer: d

Section: 5.10

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

95.  The main way water gets into a subduction zone is by:
a)       heating of the overlying continental crust

b)      a decrease in pressure that causes melting

c)       rain associated with eruptions in the island arc

d)      seawater introduced into oceanic crust at the mid-ocean ridge, prior to subduction

e)       all of these

Answer: d

Section: 5.10

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

96.  Which of the following occurs during a continental collision, after any subduction has ended?
a)       the descending continental plate gets hotter and decreases in pressure

b)      decreasing pressure causes downgoing crust to melt

c)       volcanoes are widespread above continental collisions

d)      all of these

e)       none of these

Answer: e

Section: 5.10

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

97.  Most subduction-derived magma never reaches the surface. However, what is formed if this type of magma reaches the surface of a continent?
a)       belts of volcanoes

b)      lines of calderas

c)       basalt fissure

Answer: a

Section: 5.10

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

98.  Most subduction-derived magma never reaches the surface. However, what is formed if this type of magma reaches oceanic crust?
a)       island arcs

b)      mountain ranges

c)       belts of calderas

Answer: a

Section: 5.10

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

99.  As magma is generated along a subduction zone:
a)       the subducted plate melts in response to the increase in temperature

b)      minerals in the subducted plate release water, which lowers the melting temperature of the mantle material above

c)       friction from the act of subduction melts both the subducting and overlying plates

Answer: a

Section: 5.10

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

100.          What is formed when an oceanic plate subducts into the mantle at a convergent boundary?
a)       magma

b)      reefs

c)       a caldera

Answer: a

Section: 5.10

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

101.          Rocks of the continental crust contain different minerals and each mineral has its own melting point. If the minerals with the lowest melting temperatures are the only ones melted, this is referred to as:
a)       partial melting

b)      complete melting

c)       temporary melting

d)      subductive melting

Answer: a

Section: 5.10

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

102.          What is the source of water necessary to induce the production of magma in a subduction zone?
a)       Ocean water incorporated into crust at divergent plate boundaries

b)      Subducted ocean water

c)       Meteoric water

d)      Mantle-derived magmatic waters

Answer: a

Section: 5.10

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 11 – Magma Away from Boundaries

 

103.          Hot spots in oceanic settings typically produce:
a)       flood basalts in the middle of a continent

b)      huge caldera explosions

c)       island arcs

d)      lines or clusters of volcanic islands

Answer: d

Section: 5.11

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

104.          A hot spot is interpreted to have formed from:
a)       extreme heating of the seas near the equator

b)      abundant magma produced within a subduction zone

c)       abundant magma formed within a typical mid-ocean ridge

d)      a rising plume of hot mantle material

Answer: d

Section: 5.11

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

105.          A mantle plume rises because:
a)       it is mostly molten

b)      it is solid but less dense than material around it

c)       it is molten and more dense than material around it

d)      it is propelled upward by gas coming out of the magma

Answer: b

Section: 5.11

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

106.          Hot spots in continental settings typically produce:
a)       high continental plateaus, such as in Tibet

b)      lines or clusters of islands

c)       basaltic lava flows or explosive calderas

d)      new oceanic crust

Answer: c

Section: 5.11

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

107.          What is typically occurring when magmatism occurs far away from plate boundaries?
a)       new oceanic crust is created at mid-ocean ridges

b)      large volcanoes are built above subduction zones

c)       some type of thermal disturbance is occurring in the mantle

d)      all of these

Answer: c

Section: 5.11

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

108.          Most hot spots are considered to be:
a)       crustal expressions of a rising plume of hot magma

b)      volcanoes with an active lava flow

c)       seamounts with no active flow of lava

Answer: a

Section: 5.11

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

109.          Continental mantle plumes that are composed of felsic magma tend to be explosive when the Earth’s surface is reached. These explosive eruptions create:
a)       calderas

b)      plutons

c)       fissures

Answer: a

Section: 5.11

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 12 – Large Magma Chambers

 

110.          At which of the sites shown in this figure would melting probably be caused by introduction of water into hot rocks?
a)       A

b)      B

c)       C

d)      D

e)       E

Answer: c

Section: 5.12

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

111.          Which of the sites shown in this figure have decompression melting in an oceanic setting?
a)       A

b)      B

c)       C

d)      all of the locations shown

e)       locations A and B only

Answer: e

Section: 5.12

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

112.          Which of the magma systems shown is likely to contain mostly basalt?
a)       A

b)      B

c)       C

d)      all of the locations

e)       locations A and B only

Answer: e

Section: 5.12

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

113.          Which of the magma systems shown is most likely to include felsic or intermediate magmas?
a)       A and B

b)      B and C

c)       A, B, and C

d)      B, C, and D

e)       C, D, and E

Answer: e

Section: 5.12

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

114.          The igneous feature shown in this photograph is:
a)       dike

b)      sill

c)       volcanic neck

d)      batholith

Answer: d

Section: 5.12

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

115.          A magma chamber is:
a)       an underground body of molten rock

b)      an above ground body of solid rock

c)       an underground body of lava

Answer: a

Section: 5.12

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

116.          A magma chamber:
a)       an underground body of molten rock

b)      an above ground body of solid rock

c)       an underground body of lava

Answer: a

Section: 5.12

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

117.          Which of the following are tectonic settings where large magma chambers can form?
a)       In the oceanic lithosphere above hot spots and within mid-ocean ridges

b)      Above subduction zones

c)       In the continental lithosphere within regions of hot spots and rifts

d)      In areas of continental collisions

e)       All of these

Answer: e

Section: 5.12

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

118.          All of the following are tectonic settings where large magma chambers can form EXCEPT:
a)       hot spots

b)      rifts

c)       mid-ocean ridges

d)      continental collisions

e)       above existing lava fields

Answer: e

Section: 5.12

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

119.          Which of the following are processes that can occur in large magma chambers?
a)       Crystals that form may sink or rise in the chamber.

b)      A partially crystallized magma could be heated by a new, hotter magma entering the chamber.

c)       Magma may partially melt the chamber’s rock walls, forming a new magma composition.

d)      All of these

Answer: d

Section: 5.12

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

120.          Which of the following choices is NOT true about magma chambers?
a)       Rock walls of magma chambers can withstand the intense heat and not melt.

b)      Crystal setting occurs within magma chambers.

c)       Different magmas can mix within a magma chamber depending on their densities.

Answer: a

Section: 5.12

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

121.          Which type of pluton is shown in the diagram?
a)       batholith

b)      irregular

c)       sheetlike

Answer: a

Section: 5.12

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 13 – Small Intrusions

 

122.          The igneous feature shown in this figure is a:
a)       dike

b)      sill

c)       volcanic neck

d)      laccolith

Answer: a

Section: 5.13

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

123.          The igneous feature shown in this figure is a:
a)       dike

b)      sill

c)       volcanic neck

d)      laccolith

Answer: b

Section: 5.13

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

124.          The igneous feature shown in this figure is a:
a)       dike

b)      sill

c)       volcanic neck

d)      laccolith

Answer: d

Section: 5.13

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

125.          The vertical igneous feature shown in this photograph is a:
a)       dike

b)      sill

c)       volcanic neck

d)      batholith

Answer: a

Section: 5.13

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

126.          The dark igneous features shown in this photograph are:
a)       dikes

b)      sills

c)       volcanic necks

d)      batholiths

Answer: b

Section: 5.13

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

127.          The igneous rocks shown in this photograph are forming:
a)       a dike

b)      an irregular pluton

c)       a volcanic neck

d)      columnar joints

Answer: d

Section: 5.13

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

128.          The igneous feature shown in this photograph is:
a)       dike

b)      sill

c)       volcanic neck

d)      batholith

Answer: c

Section: 5.13

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

129.          A volcanic neck can form by:
a)       erosion of the volcano, leaving behind the solidified conduit inside the volcano

b)      erosion of overlying rock layers exposing the conduit below the volcano

c)       both of these

Answer: c

Section: 5.13

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

130.          Columnar joints, like the ones shown in the photograph, are formed:
a)       when hot but solid igneous rock contracts

b)      when hot liquid igneous rock contracts

c)       when hot but solid igneous rock expands

d)      when hot liquid igneous rock expands

Answer: a

Section: 5.13

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

131.          When a volcano erodes and the solidified conduit is exposed, it is referred to as a volcanic:
a)       neck

b)      dike

c)       sill

Answer: a

Section: 5.13

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

132.          Mt. Taylor in the diagram has a partial volcanic neck exposed. Which type of volcanic neck is being shown?
a)       beneath a volcano

b)      above a volcano

c)       with a volcano

Answer: a

Section: 5.13

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 14 – Sierra Nevada

 

133.          This figure shows the formation of the Sierra Nevada batholith as magma chambers within the crust. What is the cause of melting?
a)       melting due to rising solid lithosphere

b)      decompression melting

c)       a hot spot

d)      release of water from the subducting plate

Answer: d

Section: 5.14

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

134.          Which of the following were involved in bringing the deep batholithic rocks to the surface?
a)       uplift of the rocks over tens of millions of years

b)      a hot spot that formed a broad continental plateau

c)       a continent-continent collision with Australia

d)      the recent restarting of subduction beneath the area

Answer: a

Section: 5.14

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

135.          Most igneous rocks in the Sierra Nevada batholith formed from:
a)       a hot spot beneath continental crust

b)      continental rifting

c)       ocean-continent convergence

d)      transform faulting

Answer: c

Section: 5.14

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

136.          Which of the following was NOT involved in forming magmas of the main batholith?
a)       subduction beneath western North America

b)      water that caused partial melting of hot mantle

c)       partial melting of continental crust

d)      solidification of magma below the surface

e)       recent normal faulting along the east side of the batholith

Answer: e

Section: 5.14

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

137.          Which of the following is characteristic of the Sierra Nevada?
a)       peaks and cliffs of gray granite

b)      a large area of granitic rocks

c)       metamorphism of rocks within and adjacent to a batholith

d)      all of these

Answer: d

Section: 5.14

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

138.          The most common rock in the Sierra Nevada batholith is the plutonic rock:
a)       granite

b)      basalt

c)       pumice

Answer: a

Section: 5.14

Difficulty Level: Remember/Understand

Topic: Igneous Environments

 

  • 15 – Investigation

 

139.          Which of the letters shown on this figure would most likely include some intermediate to felsic magmas?
a)       B and C

b)      A and C

c)       A, B, and C

d)      B, C, and D

e)       B, D, and E

Answer: e

Section: 5.15

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

140.          Which of the letters shown on this figure would most likely be over magma related to decompression melting?
a)       A and B

b)      A, B, and C

c)       B, C, and D

d)      C, D, and E

e)       D and E

Answer: b

Section: 5.15

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

141.          Which of the letters shown on this figure would most likely have magmas related to a hot spot?
a)       A

b)      B

c)       A and B

d)      C

e)       D and E

Answer: c

Section: 5.15

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

142.          Which of the letters shown on this figure would most likely have mafic (basalt) magmas?
a)       A and B

b)      A and C

c)       B and D

d)      D and E

e)       C and D

Answer: b

Section: 5.15

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

143.          Which of the letters shown on this figure would most likely have magma related to subduction?
a)       A and B

b)      A and C

c)       B and D

d)      D and E

e)       C and E

Answer: d

Section: 5.15

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

144.          For the letters on this figure, choose the likely cause of melting for site A.
a)       Decompression melting as the mantle rises

b)      Melting by adding water

c)       Melting of continental crust caused by an influx of mantle-derived magmas

Answer: a

Section: 5.15

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

145.          For the letters on this figure, choose the likely cause of melting for Site B.
a)       Decompression melting as the mantle rises

b)      Melting by adding water

c)       Melting of continental crust caused by an influx of mantle-derived magmas

Answer: c

Section: 5.15

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

146.          For the letters on this figure, choose the likely cause of melting for Site C.
a)       Decompression melting as the mantle rises

b)      Melting by adding water

c)       Melting of continental crust caused by an influx of mantle-derived magmas

Answer: a

Section: 5.15

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

147.          For the letters on this figure, choose the likely cause of melting for Site D.
a)       Decompression melting as the mantle rises

b)      Melting by adding water

c)       Melting of continental crust caused by an influx of mantle-derived magmas

Answer: b

Section: 5.15

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

148.          For the letters on this figure, choose the likely cause of melting for Site E.
a)       Decompression melting as the mantle rises

b)      Melting by adding water

c)       Melting of continental crust caused by an influx of mantle-derived magmas

Answer: b

Section: 5.15

Difficulty Level: Apply/Analyze

Topic: Igneous Environments

 

149.          Sample Question
a)       Sample Answer 1

b)      Sample Answer 2

Answer:

Section: 5.

Difficulty Level: Remember/Understand Apply/Analyze Evaluate/Create

Topic: Igneous Environments

 

150.          Sample Question  
a)       Sample Answer 1

b)      Sample Answer 2

Answer:

Section: 5.

Difficulty Level: Remember/Understand Apply/Analyze Evaluate/Create

Topic: Igneous Environments

 

151.     Instructions on Using this Document

a)                   Copy and Pasting

This test-bank file is set up as a series of tables so that a question and its associated figure will stay together when copied and pasted into the instructor’s test document. Most questions with a figure are a two-column table, with the question in the left cell and the figure in the right cell. To copy and paste these into your document, hover the mouse anywhere over the table until the table selection square appears over the upper left corner of the table. Clicking on the square selects the entire table. Copy it and paste it into your document. Or left click anywhere in the table and hold-drag the mouse until you are outside of the table and the entire table becomes highlighted. Multiple questions can be selected at the same type by the normal ways of selecting multiple lines of text.

 

When pasting the table into an existing document, make sure there is are normal lines of text on either side, because Word will merge the pasted table with any table to which it is directly adjacent.

b)                  Numbering and Ordering of Test Items

Questions are arranged in order of the number of the two-page spread (Section number) where the information in the textbook is located. For questions that involve aspects from more than one spread, the question is placed in the most appropriate section.

 

The questions are outlined numbered in Word so that they renumber themselves when the order of questions is changed. The choice items under each question also renumber themselves when an instructor changes their order, as in making different versions for student study guides versus the actual test. The numbering will remain consistent if a question or choice is deleted or inserted.

c)                   Appearance of Test Items

The questions, choices, and section heading are each a separate style in Word. The question is a style named Test Question, the choices are a style named Choices, and the section heading is a style named Spread Number. These allow the instructor to change the font, font size, indents, or style of numbering for all questions and choices just by modifying the corresponding styles.

d)                  Adding and Deleting Test Questions

The end of the document contains blank two-column tables, into which an instructor can type or paste their own test questions. When inserting new questions into a blank table, type or paste the question into the left cell. If there is a figure, paste it into the right cell. If there is no associated figure, merge the cells so that the question stretches across the entire width of the page. There must be a blank non-table line between each question or else Word merges the two tables, which can be separated but it involves several steps.

 

If the figure is large, part of it will extend to the right off the page. Simply click and drag one of the visible handles on the left side of the image and drag it to the right; the figure will resize to a smaller size and remain left justified when you release the mouse. Continue doing this as necessary. If the figure is required to be very large on the page, add a row to the bottom of the table and insert the figure into that page-width cell.

 

Since the questions are in a table, simple highlighting and hitting the delete key will deleted the contents of the table but not the table itself. To do this, highlight the entire table and the line before or after it and then hit the delete key or highlight the table and choose Edit, Cut.

 

To add a new choice to an existing question, it is easiest to add it in the middle of the list of choices or to make sure some text is present in the last choice. If the last choice is empty and you hit a return, Word removes the lettering for both lines.

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Exploring Geology 4th Edition By Reynolds – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.