Continuity and Innovation 1st Edition by Gazso – Test Bank

$20.00

Pay And Download

 

Complete Test Bank With Answers

 

 

 

Sample Questions Posted Below

 

 

 

 

 

1. According to the Canadian Payroll Association survey of 2015, which is the province with the highest number of employees who save substantially smaller amounts for retirement?

  a. Ontario
  b. Prince Edward Island
  c. British Columbia
  d. Alberta

 

ANSWER:   d

 

2. In the same survey, Albertans thought that they will need how much in savings at the time they retire from the workforce?

  a. $5 million
  b. $4 million
  c. $3 million
  d. $1 million

 

ANSWER:   d

 

3. In the same survey, Albertans stated that, if their paycheques were delayed by one week, they would face hardships in managing their budgets. What percentage of respondents said this?

  a. 40 percent
  b. 45 percent
  c. 48 percent
  d. 50 percent

 

ANSWER:   c

 

4. In 2015, the federal election platforms from three major parties endorsed very similar promises for the security of families in Canada. Which one of these statements do those promises apply to?

  a. Canadians do not need financial help.
  b. Only no-income families need state support.
  c. Income from employment is insufficient to support families.
  d. Higher income taxes are necessary.

 

ANSWER:   c

 

5. The author contends that household insecurity is affecting Canadians. Which of these groups is one that felt that impact most?

  a. racialized groups
  b. lesbian couples
  c. gay couples
  d. tourists

 

ANSWER:   a

 

6. In 2015, Canadian families were affected very badly by income stagnation. In which of these results could this impact could be seen?

  a. increasing family debts
  b. increasing family savings
  c. decreasing family savings
  d. increasing intra-familial conflicts

 

ANSWER:   a

 

7. According to the textbook, which family type is still presented as the ideal family in Canada?

  a. an upper-class, two-parent family
  b. a middle-class, two-parent, nuclear family
  c. a farm family
  d. an urban, two-parent family

 

ANSWER:   b

 

8. Canadian families are formed in multiple ways. Which of the following is NOT one such configuration?

  a. blended-family households
  b. two-parent households
  c. boomerang households
  d. living together apart families

 

ANSWER:   d

 

9. In Canada, which of these households is most likely to have a better economic chance than all the other options?

  a. two-parent households
  b. unmarried singles
  c. divorced women
  d. single-mother families

 

ANSWER:   a

 

10. In presenting the diverse range of families in Canada, the author uses which of the following theoretical approaches to inform their writing?

  a. sociological imagination
  b. frustration–aggression theory
  c. critical political economy approach
  d. pattern variables of Parsons

 

ANSWER:   c

 

11. The author asks certain questions in examining families, including, “who gets what, in what amounts, under what conditions, and what forces affect this distribution?” The above questions fall under which theoretical perspective?

  a. symbolic interactionism
  b. theory of capitalism
  c. critical political economy theory
  d. dependency theory

 

ANSWER:   c

 

12. In which school of thought does the theory of critical political economy have its affiliations and origins?

  a. Weberian
  b. Durkheimian
  c. Parsonian
  d. Marxian

 

ANSWER:   d

 

13. The critical political economy theory addresses micro-level interpersonal dynamics, and it does NOT use which of these theories?

  a. Weberian theory
  b. symbolic interactionist theory
  c. Freudian theory
  d. psychological theories

 

ANSWER:   b

 

14. How do the authors of the text characterize the difference between the concepts of families and households?

  a. Families and households are the same entity.
  b. Families and households are different entities.
  c. Families and households are not distinct or scientific concepts.
  d. Families and households are straightforward and easy to differentiate.

 

ANSWER:   b

 

15. Compared to the 1950s, jobs in Canada are more precarious today. What does this mean?

  a. They are part-time or contract based.
  b. They are lacking in office space.
  c. They are lacking in foreign travel benefits.
  d. They are insured and protected.

 

ANSWER:   a

 

16. Which of the following has become a norm for families as they meet their needs?

  a. Only women need to work harder.
  b. Children of the family need to work.
  c. Only men need to work harder.
  d. Both partners need to work for an income.

 

ANSWER:   d

 

17. What does the term generational squeeze refer to?

  a. higher incomes
  b. decreased cost of housing
  c. fewer social supports, such as child care
  d. more people at the bottom of the population pyramid

 

ANSWER:   c

 

18. A new political discourse that affects people’s thinking and actions tends to put more emphasis on success in life being due to good individual choices rather than to collective solutions. What is this discourse?

  a. conservative economic theory
  b. dependency theory
  c. neo-liberal perspective
  d. take-off theory of Rostow

 

ANSWER:   c

 

19. It is reported that, over the past 20 years, the top 1 percent of the Canadian population received what percent of the total income in Canada?

  a. 10 percent
  b. 12 percent
  c. 14 percent
  d. 16 percent

 

ANSWER:   c

 

20. According to OECD analysis, which of these statements is accurate?

  a. The top 10 percent of Canadians have an after-tax income at least 4.2 times higher than the bottom 10 percent of the population.
  b. The top 10 percent of Canadians receive an amount of income equal to the bottom 10 percent of Canadians.
  c. The bottom 10 percent of Canadians have begun to share national income with the top 10 percent.
  d. The middle 25 percent of income earners are much happier than all others.

 

ANSWER:   a

 

21. According to the textbook, what factors contribute to the risk of lower income and poverty?

  a. being a man
  b. being a non-Indigenous person
  c. being a recent immigrant or a racialized person
  d. being a child

 

ANSWER:   c

 

22. According to the Broadbent Institute, what percentage of Canadian workers hold permanent full-time work today?

  a. 50 percent
  b. 66 percent
  c. 85 percent
  d. 90 percent

 

ANSWER:   b

 

23. In 2016, most lone-parent families in Canada were led by which of the following groups?

  a. single fathers
  b. single mothers
  c. divorced women
  d. separated men

 

ANSWER:   b

 

24. Which of these conclusions is found in the 2011 National Household Survey?

  a. Indigenous full-time and permanent workers have a higher median income than all other categories of workers.
  b. Racialized workers and other Canadian workers have a very similar median income.
  c. There is hardly any difference among different categories of workers in Canada in terms of their annual median income.
  d. Permanent, full-time workers have a higher annual median income than racialized workers.

 

ANSWER:   d

 

25. According to Duxbury and Higgins (2012), compared to 20 years ago, how has the number of work hours changed?

  a. People now work more hours.
  b. People now work fewer hours.
  c. People now work only the minimum required hours by their job and use the rest of their time for leisure.
  d. People work fewer hours at a higher pay, so their pay balances out compared to the past.

 

ANSWER:   a

 

26. Employees have reported work–life conflicts and high stress levels due mainly to one of the following reasons. What is that reason?

  a. continuing disagreements with supervisors
  b. dropping of flextime arrangements by one third during the past 10 years
  c. intra-familial conflicts
  d. decreasing number of full-time jobs

 

ANSWER:   b

 

27. Which of these statements accurately characterizes the conditions of working women today?

  a. Although women continue to hold the primary role as caregivers in their families, division of labour between men and women is gradually being recognized in the sphere of unpaid domestic work.
  b. Men have now begun to play a bigger role in domestic unpaid work.
  c. Women have begun to remove themselves from unpaid domestic work and family caregiving.
  d. Family caregiving has now become the primary responsibility of men.

 

ANSWER:   a

 

28. In families led by a lone parent, there appears to be a difference in after-tax income between single fathers and single mothers. Which of these statements characterizes this difference?

  a. Single mothers have a higher income than single fathers because women grow.
  b. Single fathers have a higher income than single mothers.
  c. There is no difference between single fathers and mothers.
  d. Single mothers take multiple jobs, which provides them with a greater income.

 

ANSWER:   b

 

29. Writing about intensive motherhood, Elisabeth Badinter argued that intensive motherhood amounts to what kind of role in the family?

  a. anointed sainthood that gives the mother moral authority
  b. a burdensome nuisance that derails mothers’ careers
  c. voluntary servitude that places the child as master of the household
  d. anomic disconnection that prevents the mother from fully becoming part of the home and instead is a fixture in it

 

ANSWER:   c

 

30. Which of the following is one essential requirement of intensive mothering?

  a. foregoing contact with their child for long periods of time
  b. changing diapers
  c. unconditionally giving their resources and time
  d. giving up their career

 

ANSWER:   d

 

31. Practices and concepts promoted under intensive mothering helped educationists and healthcare professionals to create an ideal parenting model for mothers. However, it also made certain mothers uncomfortable in practising such a model due to their _____

  a. laziness.
  b. poverty and inability to conform to such standards.
  c. existence under a patriarchal authority.
  d. unwillingness to do so.

 

ANSWER:   b

 

32. Which of the following is NOT a theme of the Generation Squeeze campaign to reduce the time and money squeeze?

  a. make it easier to find good jobs
  b. boost household income
  c. make it easier to save for retirement
  d. send people on compulsory vacations

 

ANSWER:   d

 

33. According to the text, what specific influences come from neo-liberal thinking to families in general?

  a. high emphasis on communalism
  b. emphasis on choice that goes well with collective thinking
  c. more protection for savings
  d. increasing security to some families, and drastically reducing such benefits to others

 

ANSWER:   d

 

34. The impact of neo-liberalism on human societies goes beyond economics. Which of the following is an impact that you have seen in the discussion in Chapter 5?

  a. Neo-liberalism promotes high levels of collectivism.
  b. Neo-liberalism emphasizes state responsibilities while ignoring individual responsibilities.
  c. Neo-liberal principles are hegemonic, and are so often repeated that they seem common sense.
  d. Neo-liberalism avoids blaming individuals for their failures.

 

ANSWER:   c

 

35. The ideas and practice of neo-liberalism were grounded in certain countries in the 1980s. Identify two such countries.

  a. Canada and England
  b. United States and United Kingdom
  c. Nicaragua and Chile
  d. Australia and New Zealand

 

ANSWER:   b

 

36. According to the textbook, the thrust of neo-liberalism that guarantees a positive economic reward in life for everyone who follows its principles, including hard work, seems to be _____

  a. a correct vision.
  b. a result based on evidence.
  c. a misleading proposition for those who are already in low socio-economic positions.
  d. a guaranteed result for all its followers.

 

ANSWER:   c

 

37. The main reason for Canada NOT having a coherent policy on family is due to which of the following factors?

  a. decentralized federalism
  b. certain provinces having more power than other provinces
  c. some provinces competing with other provinces
  d. the still evolving Canadian family

 

ANSWER:   a

 

38. Of all Canadian provinces/territories, which of the following seems to have an active, well-coordinated, family policy?

  a. Nunavut
  b. Ontario
  c. Prince Edward Island
  d. Quebec

 

ANSWER:   c

 

39. Canada is identified with certain policies that include limited support for childcare, child tax benefits, employment insurance, and maternity/paternity benefits. Which of these descriptions applies to those policies?

  a. temporary family policies
  b. patchwork family policies
  c. very individualistic family policies
  d. comprehensive family policies

 

ANSWER:   b

 

40. Canada is presented as a residualist welfare state. Which of the following does this mean?

  a. Support is given as the first step.
  b. Support comes only after families spend their own personal resources.
  c. People are supported along the life course.
  d. Government gives welfare support generously.

 

ANSWER:   b

 

41. Which of the following is a limitation of the coverage provided by the Canadian Employment Insurance program?

  a. limited, and covers only 40 percent of Canadians
  b. unlimited in its coverage
  c. limited to unemployed women
  d. limited to unemployed men

 

ANSWER:   a

 

42. In the chapter, which of these groups benefits the most from the Canadian system’s transfers and social policies, while other groups are ignored?

  a. those who have full-time jobs and can afford daycare fees
  b. those who cannot afford to pay daycare fees
  c. those who do not have such well-paying or full-time jobs
  d. those who prefer to stay home

 

ANSWER:   a

 

43. Social welfare in Canada is not easily accessible to everyone. Which of these family models benefits the most from the assumptions built into the model?

  a. a blended family
  b. a living apart together family
  c. a nuclear, white, heterosexual family
  d. an extended family

 

ANSWER:   c

 

44. According to Statistics Canada, which province/territory had the highest number of mothers holding insurable jobs in 2013?

  a. Manitoba
  b. Nunavut
  c. Ontario
  d. Quebec

 

ANSWER:   d

 

45. What kinds of actions are taken by parents who are on social assistance and need to do many things to meet their families’ needs?

  a. combining multiple part-time jobs and moving to cheaper housing
  b. spending less time in meal preparations and giving up leisure time
  c. moving to housing that is expensive but closer to the workplace
  d. purchasing cars and vans for travelling to work

 

ANSWER:   a

 

46. What term do sociologists use to describe the work of supplying the necessities of life on a daily and generational basis?

  a. reproduction
  b. social reproduction
  c. social supply
  d. social safety network

 

ANSWER:   b

 

47. According to 2015 Metro News reports, which of the following correctly characterizes the rate of child poverty in two-parent households in Winnipeg, Manitoba?

  a. It has the lowest rate.
  b. It sets the median rate for all Canadian cities.
  c. It has a near-zero rate thanks to policy initiatives.
  d. It has the highest rate.

 

ANSWER:   d

 

48. According to the textbook, what social mechanism can help disadvantaged families to overcome many difficulties they encounter in their daily lives?

  a. mutual assistance from their neighbours
  b. social policies
  c. village or town associations
  d. multinational corporations

 

ANSWER:   b

 

49. According to media reports in Metro News Winnipeg, even to make a monthly income of $2,000 to keep a family of three going, one needs to work how many hours per week?

  a. 65 hours
  b. 60 hours
  c. 55 hours
  d. 40 hours

 

ANSWER:   a

 

50. According to the textbook, the new Canadian Liberal government has brought forward family-friendly policies in their budget allocations and planning for which of the following social policies?

  a. increased welfare payments
  b. reduction of infrastructure funding
  c. child benefits
  d. work–life balance

 

ANSWER:   d

 

51. The number of children in poverty is a good reflection of income inequality in Canada. Discuss.

ANSWER:   ∙ Children are poor when their parents do not have sufficient income.
∙ variations across Canadian provinces regarding child poverty
∙ Parents’ poverty is connected with low-income precarious jobs.

 

52. What are essential characteristics of precarious work?

ANSWER:   ∙ part-time, temporary, and low-paying jobs
∙ no benefits
∙ affects self-employed individuals, contract workers
∙ the new norm

 

53. Compared to families in the 1950s and 1960s, what are some important changes in the family landscape in Canada today?

ANSWER:   ∙ incomes
∙ employment structures
∙ political landscape
∙ people’s expectations

 

54. Identify and describe some important studies in the area of precarious work?

ANSWER:   ∙ Broadbent Institute (2012)
National Household Survey (2011)
∙ OECD (2011)

 

55. What is the campaign Generation Squeeze? Discuss with examples.

ANSWER:   ∙ an awareness campaign driven by scholars and service providers to show the challenges faced by people between 20 and 50 years of age
∙ They offer solutions to address generational inequality. Give examples.

 

56. What are some direct and indirect impacts of neo-liberalism on people?

ANSWER:   ∙ reduced welfare programs and taking the state away from the market
∙ leaving the market to decide the lives of people
∙ putting responsibilities on individualism while ignoring the social context within which they have to operate
∙ blaming the individual for his/her failures
∙ increasing gap between rich and poor

 

57. What are some “false hopes” created by neo-liberal thinking in people who are already vulnerable in terms of their social location?

ANSWER:   ∙ If they work harder, they will reap unprecedented financial benefits.
∙ If they make better choices, their life standards will improve.
∙ If they make better food choices, they will be better off.

 

58. Why is Canada considered by some as a residualist welfare state?

ANSWER:   ∙ Welfare services are given only after people exhaust their personal funds and resources.
∙ There is no complete coverage of welfare services for all Canadians.
∙ Welfare services are rendered as a last resort.

 

59. What can social policies do to alleviate difficulties faced by people affected by income inequality?

ANSWER:   ∙ develop policies to provide home care for the seniors
∙ establish workplace-connected daycare facilities
∙ assist with post-surgery care at home

 

60. What do you see as progressive steps already taken by the new Liberal government to mitigate some insecurities experienced by common people?

ANSWER:   ∙ work–life balance in the forefront of government agendas
∙ family-friendly parliamentary discussions
∙ more coherent and supportive family policy affecting all Canadians

 

61. Discuss how families in Canada have changed over the past 50 to 75 years?

ANSWER:   Answers may vary.

 

62. Define “precarity of work.” Discuss the Canadian scene of precarious work with examples.

ANSWER:   Answers may vary.

 

63. Write an analysis of Table 5.1.

ANSWER:   Answers may vary.

 

64. How does intensive mothering affect single mothers?

ANSWER:   Answers may vary.

 

65. Neo-liberalism has worked for some families but definitely not for many. Discuss.

ANSWER:   Answers may vary.

 

 

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Continuity and Innovation 1st Edition by Gazso – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.