Chemistry for Today General Organic and Biochemistry 9th Edition By Seager – Test Bank

$20.00

Pay And Download
Complete Test Bank With Answers
 
 
Sample Questions Posted Below

 

 

 

 

1. Which of the following statements is not true about the reaction?

2 CH4 + 3 O2 2 CO2 + 4 H2O

  a. Water is a reactant.
  b. Methane and carbon dioxide are products.
  c. Methane is a product.
  d. Water and carbon dioxide are products.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

2. Which of the following reactions is correctly balanced?

  a. N2 + H → 2NH3 b. 2H2O + C → CO + 2H2
  c. Zn + 2HCl → H2 + ZnCl2 d. CO + O2 → CO2

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

3. Which set of coefficients balances the equation?

____ CH4 ____C3H8 + ____ H2

  a. 3,1,1 b. 3,2,1 c. 3,1,2 d. 6,2,2

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

4. When the equation below is properly balanced, what coefficient is in front of KCl?

KClO3 KCl + O2

  a. 1 b. 2 c. 3 d. 4

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

5. Propane, C3H8, burns to produce carbon dioxide and water by the equation below. What is the coefficient in front of the carbon dioxide in the balanced equation?

C3H8 + O2 CO2 + H2O

  a. 1 b. 2 c. 3 d. 6

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

6. Consider the reactants and propose the right side of the equation.

Mg + H2SO4 _______

  a. no reaction b. MgHSO4 c. MgSO4 + H2 d. MgH2 + SO4

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

7. Consider the reactants in the partial equation given. Which choice is a product?

H3PO4 + Sr(OH)2 ____

  a. no reaction b. SrH3PO5 c. SrH5PO6 d. Sr3(PO4)2

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

8. Which species would be considered a spectator ion based on the following equation?

Ba2+ + 2NO3 + 2Na+ + SO42+ BaSO4(s) + 2NO3 + 2Na+

  a. Ba2+ b. SO42+ c. BaSO4 d. 2NO3

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

9. A REDOX reaction can also be a(n)

  a. combination reaction. b. single replacement reaction.
  c. decomposition reaction. d. More than one response is correct.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

10. Which of the following is an oxidizing agent?

  a. O2 b. H2 c. H2O d. HCl

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

11. Single replacement reactions are always

  a. redox reactions. b. nonredox reactions.
  c. combination reactions. d. decomposition reactions.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

12. Which of the following equations (not balanced) represents an oxidation-reduction process?

  a. AgNO3 + NaCl → AgCl + NaNO3 b. C + O2 → CO2
  c. C2H4 + O2 → CO2 + H2O d. more than one response is correct

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

13. What is the oxidation number of Cl in HClO3?

  a. +2 b. +3 c. +4 d. +5

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

14. What is the oxidation number of Br in ?

  a. −1 b. +1 c. +2 d. +3

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

15. What is the oxidation number of Mn in KMnO4?

  a. +9 b. +5 c. +7 d. +4

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

16. In which of the following does an element have an oxidation number of +4?

  a. TiO2 b. HBr c. SO3 d.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

17. Which of the following contains the metal with the highest oxidation number?

  a. CaCl2 b. NaCl c. FeCl3 d. CuCl2

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

18. What substance is oxidized in the following reaction?

4HCl + MnO2 Cl2 + 2H2O + MnCl2

  a. Cl in HCl b. Mn in MnO2 c. H in HCl d. O in MnO2

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

19. What substance is reduced in the following reaction?

4HCl + MnO2 Cl2 + 2H2O + MnCl2

  a. Cl in HCl b. Mn in MnO2 c. H in HCl d. O in MnO2

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

20. What is the oxidizing agent in the following reaction?

4HCl + MnO2 Cl2 + 2H2O + MnCl2

  a. HCl b. Cl2 c. MnO2 d. MnCl2

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

21. What is the reducing agent in the following reaction?

4HCl + MnO2 Cl2 + 2H2O + MnCl2

  a. HCl b. Cl2 c. MnO2 d. MnCl2

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

22. Which of the following is a decomposition reaction?

  a. SO2 + O2 → 2SO3 b. 2C2H2 + 5O2 → 4CO2 + 2H2O
  c. 2H2O2 → 2H2O + O2 d. AgNO3 + NaCl → AgCl + NaNO3

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

23. Which of the following is a combination reaction?

  a. SO2 + O2 → 2SO3 b. 2C2H2 + 5O2 → 4CO2 + 2H2O
  c. 2H2O2 → 2H2O + O2 d. AgNO3 + NaCl → AgCl + NaNO3

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

24. Which of the following is a single replacement reaction?

  a. CuO + H2 → Cu + H2O b. HBr + KOH → H2O + KBr
  c. SO2 + H2O → H2SO3 d. 2HI → I2 + H2

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

25. Which of the following is a double replacement reaction?

  a. CuO + H2 → Cu + H2O b. HBr + KOH → H2O + KBr
  c. SO2 + H2O → H2SO3 d. 2HI → I2 + H2

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

26. Barium sulfate is often ingested to aid in the diagnosis of GI tract disorders. The equation for its production is Ba2+ + SO BaSO4(s). What type of equation is this?

  a. a total ionic equation b. a full equation
  c. an oxidation-reduction equation d. a net ionic equation

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

27. Which ions in the following reaction would be classified as spectator ions?

Zn + 2H+ + 2Cl Zn2+ + 2Cl + H2

  a. Zn2+ b. H+
  c. Cl− d. More than one response is correct.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

28. Which ions will appear in the total ionic equation for the following reaction?

  a.  and b.  and
  c. , , and H+ d. , , , and

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

29. For the reaction of HCl and NaOH, which of the following type of chemicals will appear in the net equation?

  a. weak acid b. weak base c. salt d. water

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

30. In the equation for an endothermic reaction, the word “heat” appears

  a. on the right side. b. on the left side.
  c. on both sides. d. on neither side.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

31. The energy involved in chemical reactions

  a. always appears as heat. b. always appears as light.
  c. always appears as electricity. d. can take many forms.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

32. Given the equation 2CO + O2 2CO2, how many grams of CO2 form if 34.0 grams of CO are combined with excess oxygen?

  a. 53.4 b. 21.6 c. 145 d. 107

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

33. Oxygen can be prepared in the lab by heating potassium chlorate in the presence of a catalyst. The reaction is 2KClO3 2KCl + 3O2. How many moles of O2 could be obtained from one mole of KClO3?

  a. 1.5 b. 3.0 c. 1.0 d. 2.0

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

34. The Haber Process is a method for the production of ammonia, an important chemical intermediate. The reaction for this process is: N2 + 3H2 2NH3. When the equation is correctly interpreted in terms of moles, how many moles of H2 will react with one mole of N2?

  a. 1 b. 2 c. 3 d. 6

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

35. How many grams of N2 are required to completely react with 3.03 grams of H2 for the following balanced chemical equation?      N2 + 3H2 2NH3

  a. 1.00 b. 6.00 c. 14.0 d. 28.0

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

36. The Haber Process is a method for the production of ammonia, an important chemical intermediate. The reaction for this process is

N2 + 3H2 2NH3

According to the mole interpretation, how many grams of NH3 could be produced by the complete reaction of 2.80 grams of N2 and excess H2?

  a. 34.0 b. 17.0 c. 3.10 d. 3.40

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

37. In the reaction 2H2O 2H2 + O2, 2.0 mol water will produce how many grams of O2?

  a. 16 b. 32 c. 36 d. 64

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

38. In the reaction 2CH4 + O2 2CO + 4H2, how many molecules of CO will be produced by the complete reaction of 1.60 grams of CH4?

  a. 12.0 × 1023 b. 3.01 × 1022 c. 6.02 × 1022 d. 2.00

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

39. If 5 grams of CO and 5 grams of O2 are combined according to the reaction, which is the limiting reagent?  2CO + O2 2CO2

  a. CO2 b. O2 c. CO d. CO and O2

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

40. Acetylene, C2H2, burns according to the following reaction: C2H2+5O2 4CO2+2H2O. Suppose 1.20 g of C2H2 is mixed with 3.50 g of O2 in a closed, steel container, and the mixture is ignited. What substances will be found in the mixture left when the burning is complete?

  a. CO2 and H2 b. O2, CO2, and H2O
  c. C2H2, CO2, and H2O d. O2, C2H2, CO2, and H2O

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

41. Suppose 2.43 g of magnesium is reacted with 3.20 g of oxygen: 2Mg + O2 2MgO. How many grams of MgO will be produced?

  a. 5.63 b. 1.27 c. 8.06 d. 4.03

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

42. Tincture of iodine is an antiseptic. Which of the following is another antiseptic?

  a. 5% sodium hypochlorite b. 3% hydrogen peroxide
  c. ozone d. All are antiseptics

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

43. What are coefficients needed to balance the following reaction?

2 CH4 + ____ O2 ____ CO2 + ____ H2O

  a. 8,2,4 b. 4,1,2 c. 4,2,4 d. none of these

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

44. According to the law of conservation of matter, which of the following may NEVER occur as a result of a chemical reaction?

  a. creation of new chemical species. b. reaction of starting materials.
  c. rearranged to form new substances. d. reduction in total mass.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

45. Which is not a meaning of oxidation?

  a. to gain electrons b. to lose hydrogen
  c. to combine with oxygen d. to lose electrons

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

46. The modern definition of oxidation is a process

  a. involving a reaction with oxygen. b. in which hydrogen is gained.
  c. in which electrons are gained. d. none of the choices.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

47. Tests are to be conducted on new anti-cancer drug and you are to prepare a fresh supply for the human subject studies. You discover that you were able to produce 1.345 g of this substance although it was theoretically possible to make 1.433 g. What was the percent yield for this synthesis?

  a. 93.859 % b. 93.86 % c. 94 % d. 0.9386 %

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

48. A percentage yield less than 100% is often obtained in a reaction. What is(are) the reason for obtaining less than theoretically predicted?

  a. Side reactions occurred b. poor laboratory technique
  c. reaction did not go to completion d. all of the choices

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

49. A percentage yield greater than 100% has been reported in a scientific paper you are assigned to read. What would be a reasonable explanation for this?

  a. A lack of training of the professor who published the study.
  b. The product was measured more than once.
  c. Small measurement errors could have caused this to occur.
  d. It must be a typographical error since yields can’t exceed 100%.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

50. Which of the following types of chemical reaction classes always involve oxidation?

  a. single replacement b. double replacement
  c. combination d. decomposition

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

51. When the following equation is balanced, how many oxygen atoms are present on the reactant side of the equation?        C2H6 + O2    CO2 + H2O

  a. 14 b. 7 c. 3 d. 20

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

52. When nitrogen (N2) reacts with sodium (Na), sodium nitride (Na3N) is formed.  The balanced equation for the reaction would be:

  a. b.
  c. d.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

53. The reaction below would be considered  _____ .

CaCO3 + heat    CaO + CO2

  a. an endothermic combination. b. an exothermic combination.
  c. an endothermic decomposition. d. an exothermic decomposition.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

54. Which of the following conversion factors would allow one to calculate the amount of PbI2 produced from a given amount of NaI in the following unbalanced reaction?

Pb(NO3)2 + Nal    Pbl2 + NaNO3

  a. b. c. d.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

55. The following would represent what type of chemical reaction?

  a. decomposition. b. combination.
  c. single replacement. d. double replacement.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

56. Automotive car batteries rely on the reaction shown below.  Identify the spectator ion(s).

PbO2(s) + 4 H+(aq) + 2 SO42-(aq) + Pb(s) 2 PbSO4(s) + 2 H2O(l)

  a. SO42- b. H+
  c. H+ and SO42- d. There are no spectator ions.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

57. What is the assigned oxidation number for molybdenum in aluminum molybdate, Al2(MoO4)3?

  a. +2 b. +3 c. +6 d. +7

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

58. A container is filled with 4.0 g H2 and 5.0 g O2.  The mixture is ignited to produce water according to the following equation.  How much water is produced?

2H2 + O2 2H2O

  a. 4.0 g b. 5.0 g c. 5.6 g d. 9.0 g

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

59. Consider the following chemical equation.  Which substance is oxidized?

BaCl2 (aq) + H2SO4 (aq) BaSO4 (s) + 2HCl (aq)

  a. Ba2+ b. Cl and H+ c. SO42- d. none of them

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

60. The reaction 2KBr + F2 2KF + Br2 is an example of a _____  reaction.

  a. spectator b. metaphysical
  c. single replacement d. double replacement

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

61. Which of the following phrases can be used to describe the process of reduction?

  a. to gain oxygen b. to combine with hydrogen
  c. to gain electrons d. to decrease in oxidation number

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

62. Lycopene, a phytonutrient, has several potential health benefits, including protection against prostate, cervical and pancreatic cancer.  Which of the following is a good source of this substance?

  a. spinach b. broccoli c. strawberries d. tomatoes

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

63. Air bags serve an important role in providing driver and front-seat passenger protection in the event of an automobile accident.  They rely on several chemical reactions.  Which of the following chemicals is responsible for N2 production?

  a. sodium azide b. potassium nitrate
  c. silicon dioxide d. more than one answer is correct.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

64. The reaction Mg + 3N2 Mg3N2 is correctly balanced as written.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

65. The reaction Ca + Cl2 CaCl2 is a redox reaction.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

66. Redox reactions may also be a decomposition reaction.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

67. The oxidation number of iodine in HIO4 is +6.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

68. In the reaction Zn + Cu(NO3)2 Cu + Zn(NO3), the Zn is reduced.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

69. In the reaction CuCl2 + Fe Cu + FeCl2 the CuCl2 is the oxidizing agent.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

70. The reaction AgNO3 + HCl AgCl + HNO3 is a redox reaction.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

71. In an exothermic reaction, heat is liberated to the surroundings.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

72. All redox reactions are exothermic reactions.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

73. The net ionic equation for the reaction H2SO4 + NaOH Na2SO4 + H2O is
H
+ + OH H2O.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

74. 2CO + O2 2CO2

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

75. Products are always on the right side of a chemical equation.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

76. In ionic compounds, metals have a positive oxidation number.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

77. The reducing agent is the substance that is reduced in the reaction.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

78. Some redox reactions involve only oxidation without any reduction.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

79. A net ionic equation may include one or more spectator ions.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

80. The reactions NaOH + HCl H2O + NaCl and Ca(OH)2 + 2HBr 2H2O + CaBr2 have the same net ionic equation.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

81. Most reactions give a percent yield of almost 100%.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

82. Water is a product when any inorganic acid reacts with any inorganic base.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

83. The batteries in an automobile contain lead plates, water, PbSO4 and H2SO4. The instructions with a battery charger state that when a car battery is being charged, there must be no flames or sparks. Hydrogen is liberated during the process and might explode on ignition. Therefore, the hydrogen released is an indication that a redox reaction occurs during the charging process.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

84. All redox reactions involve oxygen.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

85. The oxidation number of cesium (Cs) is always +1.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

86. The oxidation number of Cr in K2CrO4 is +6.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

87. Integers are used in properly balanced chemical equations because whole moles of substances are needed for a reaction.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

88. In the real world, one should not expect to obtain as much product as can be predicted from the stoichiometric calculation.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

89. While antiseptics and disinfectants are both antibacterials, only an antiseptic should be used on living tissue.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

90. The ultimate source of all energy used by animals is the carbohydrates found in plants.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:38 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:38 PM

 

91. ​What is the oxidation number of an uncombined element?

  a. ​+1
  b. ​−1
  c. ​0
  d. ​−2

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   10/21/2016 1:26 AM
DATE MODIFIED:   10/21/2016 1:27 AM

 

92. ​What is the sum of the oxidation numbers of all the atoms in the compound formula K2CO3?

  a. ​−2
  b. ​0
  c. ​−1
  d. ​+1

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   10/21/2016 1:28 AM
DATE MODIFIED:   10/21/2016 1:31 AM

 

93. ​What will be the sum of the oxidation numbers of all the atoms in the polyatomic ion HPO42−?

  a. ​0
  b. ​−2
  c. ​−1
  d. ​+1

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   10/21/2016 1:31 AM
DATE MODIFIED:   10/21/2016 1:32 AM

 

94. Which of the following equations represents a nonredox combination reaction?​

  a.
  b.
  c.
  d.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   10/21/2016 1:33 AM
DATE MODIFIED:   10/21/2016 1:40 AM

 

95. ​Identify a true statement of double-replacement reaction.

  a. ​It is a chemical reaction in which two compounds react and exchange partners to form two new compounds.
  b. ​It is a chemical reaction in which two compounds react and exchange partners to form two new compounds.
  c. ​It is a chemical reaction in which a single substance reacts to form two or more simpler substances.
  d. ​It is a chemical reaction in which two or more substances react to form a single substance.

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   10/21/2016 1:45 AM
DATE MODIFIED:   10/21/2016 1:47 AM

 

 

 

 

1. Which of the following choices is a carbohydrate?

  a. progestin b. formaldehyde c. galactose d. hexamide

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

2. Which of the following is NOT a carbohydrate?

  a. amylopectin b. deoxyribose c. glycogen d. cellulose

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

3. Which of the following groups are expected to be found in carbohydrates?

  a. alcohol b. thiol c. methyl d. amide

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

4. What characteristic of carbohydrates is not commonly found in the previously studied classes of compounds?

  a. Carbohydrates are unique in that they do not contain any nitrogen.
  b. Carbohydrates often contain a functional group on each carbon.
  c. The carbohydrate class is the only class composed solely of cyclic compounds.
  d. There is more than one correct response.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

5. The simplest carbohydrates are called  _____ .

  a. monosaccharides b. disaccharides
  c. polysaccharides d. oligosaccharides

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

6. Carbohydrates which contain two sugar units chemically linked together are called a(n) _____ .

  a. monosaccharides b. disaccharides
  c. trisaccharides d. polysaccharides

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

7. Which of the following is a disaccharide?

  a. glucose b. fructose c. galactose d. maltose

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

8. A short description of a stereoisomer would be?

  a. Stereoisomers are all of the isomers for compounds that can have in excess of two isomers.
  b. Stereoisomers are those compounds that can have two isomers that are straight chain and the right side is different from the left side.
  c. Stereoisomers are two isomers that resemble each other in the sense that one of the isomers is the mirror image of the other.
  d. There is more than one correct response.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

9. Which of the following statements about chiral carbons is correct?

  a. A chiral carbon is one that has four different groups attached.
  b. A chiral carbon is one that determines the possibility of stereoisomerism.
  c. A chiral carbon can be an interior carbon.
  d. There is more than one correct response.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

10. Which of the following can exist in enantiomers?

  a. b.
  c. d. all of these choices

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

11. Which carbon atoms in the following structure are correctly called chiral carbon atoms?

  a. carbons 1 and 2 b. carbons 2 and 3
  c. carbons 3 and 4 d. carbons, 1, 2, 3, and 5

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

12. How many chiral carbons are contained in the following structure?

  a. 1 b. 2 c. 3 d. 4

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

13. How many chiral carbons are contained in ribose, which is shown below?

  a. 1 b. 2 c. 3 d. 4

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

14. The following structure is shown in what form?

  a. a D form b. an L form
  c. neither D nor L d. both D and L

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

15. The following structure is shown in what form?  

  a. a D form b. an L form
  c. neither D nor L d. both D and L

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

16. Which of the following compounds is the enantiomer of the structure shown below?

  a. b. c. d.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

17. Which form of monosaccharides is preferred by human cells?

  a. D b. L c. both d. neither

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

18. The carbohydrate below may be classified as a(n) ________.

  a. aldopentose b. aldohexose c. ketopentose d. ketohexose

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

19. Which of the following monosaccharides is a ketohexose?

  a. ribose b. glucose c. galactose d. fructose

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

20. How many stereoisomers of an aldopentose exist?

  a. 2 b. 4 c. 6 d. 8

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

21. Of the 16 aldohexoses, how many exist in the D form?

  a. 8 b. 16 c. 4 d. 6

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

22. The sweetest of the common sugars is _____ .

  a. fructose b. glucose c. galactose d. maltose

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

23. The cyclic form of glucose results from the formation of a(n)  _____ .

  a. ester b. acetal c. hemiacetal d. amide

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

24. The cyclic form of glucose has how many possible stereoisomers compared to the noncyclic form?

  a. double b. triple
  c. reduced by half d. remains the same

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

25. The cyclic form of ____ contains a furanose ring.

  a. glucose b. maltose c. galactose d. fructose

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

26. Sugars which contain an aldehyde group that can be oxidized are called _____ .

  a. reducing sugars b. oxidizing sugars
  c. glycosides d. simple sugars

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

27. Of the monosaccharides, which is the most important nutritionally?

  a. ribose b. glucose c. galactose d. fructose

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

28. A monosaccharide used to form nucleic acids is _____ .

  a. glucose b. galactose c. ribose d. maltose

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

29. A carbohydrate present in the blood is _____ .

  a. sucrose b. glucose c. fructose d. maltose

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

30. A sugar present in honey in a 1:1 ratio with glucose is _____ .

  a. fructose b. maltose c. sucrose d. galactose

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

31. A component of lactose is the sugar _____ .

  a. ribose b. deoxyribose c. fructose d. galactose

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

32. The linkage between the two monosaccharide units of a disaccharide is a

  a. hemiacetal linkage. b. alpha linkage.
  c. ester linkage. d. glycosidic linkage.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

33. Which of the following sugars fails to give a positive Benedict’s test?

  a. glucose b. galactose c. lactose d. sucrose

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

34. Which of the following carbohydrates yields invert sugar upon hydrolysis?

  a. fructose b. sucrose c. starch d. glycogen

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

35. The disaccharide formed during the digestion of starch is _____ .

  a. amylose b. lactose c. maltose d. sucrose

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

36. Maltose upon hydrolysis yields

  a. glucose and galactose. b. glucose and fructose.
  c. only glucose. d. Hydrolysis does not occur

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

37. The body stores carbohydrates as _____ .

  a. cellulose b. glycogen c. sucrose d. starch

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

38. A polysaccharide containing β(14) linkages is _____ .

  a. cellulose b. glycogen c. amylose d. amylopectin

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

39. Structurally, glycogen is most similar to _____ .

  a. amylose b. amylopectin c. cellulose d. sucrose

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

40. Which polysaccharide usually makes up 80-90% of plant starch?

  a. chitin b. amylopectin
  c. heparin d. hyaluronic acid

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

41. What is the major difference between glucose and sorbitol?

  a. Glucose has 6 carbons; sorbitol has 5 carbons.
  b. Glucose has 6 carbons; sorbitol has 7 carbons.
  c. Glucose contains hydroxy groups; sorbitol does not contain hydroxy groups.
  d. Glucose contains an aldehyde carbon; sorbitol has an alcohol carbon in that location.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

42. The structure shown is in what anomeric form?

  a. α b. β c. cis d. trans

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

43. The structure shown in what anomeric form?

  a. α b. β c. cis d. trans

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

44. The structure given below has what type of glycosidic linkage?

  a. α(1→6) b. β(1→4) c. β(1→6) d. α(1→4)

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

45. The structure given below has what type of glycosidic linkage?

  a. α(1→6) b. β(1→4) c. β(1→6) d. α(1→4)

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

46. Artificial sweeteners should be avoided by people suffering from phenylketonuria (PKU) due to their body’s inability to metabolize ____ properly.

  a. aldehydes b. phenols
  c. ketones d. phenylalanine

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

47. Monosaccharides and disaccharides both have a sweet taste. What taste does a polysaccharide have?

  a. sweet b. sour c. bitter d. tasteless

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

48. Many commercials sell fiber supplements but you do not have the money to buy them.  Which of the following is a poor source of fiber?

  a. steak b. beans c. carrots d. banana

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

49. The maximum number of stereoisomers for a compound containing 6 chiral carbon atoms is  _____ .

  a. 6 b. 16 c. 64 d. 132

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

50. The following two monosaccharides form a disaccharide by forming a bond between the two carbons indicated with an asterisk (*).  What type of linkage results?

  a. b. c. d.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

51. The following structure is best represented as

  a. pyranose with a beta hydroxy group.
  b. pyranose with an alpha hydroxy group.
  c. furanose with a beta hydroxy group.
  d. furanose with an alpha hydroxy group.

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

52. When the compound below  is treated with Benedict’s reagent, that is the product of the reaction?

  a. b. c. d. no reaction

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

53. Which of the following correctly describes the structure shown?

  a. aldopentose with 5 chiral carbon atoms
  b. aldopentose with 3 chiral carbon atoms
  c. ketopentose with 5 chiral carbon atoms
  d. ketopentose with 3 chiral carbon atoms

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

54. What is the name of the following sugar?

  a. sucrose b. maltose
  c. lactose d. xylobiose

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

55. What is the name of the following sugar?

  a. sucrose b. maltose
  c. lactose d. xylobiose

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

56. What is the name of the following sugar?

  a. sucrose b. maltose
  c. lactose d. xylobiose

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

57. What polysaccaride would NOT exhibit the following type of linkage for all or a major portion of its structure?

  a. amylose b. amylopectin
  c. glycogen d. cellulose

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

58. Glyceraldehyde is the simplest member of the carbohydrates and is shown below.  What is the total number of functional groups that this molecule contain?

  a. 0 b. 1 c. 2 d. 3

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

59. Which is a test for the presence of starch?

  a. Benedict’s test b. exposure to iodine
  c. sweet taste d. acid-base titration

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

60. Carbohydrates serve a number of important functions in our bodies.  Which of the following is NOT one of those functions?

  a. They provide energy through their oxidation.
  b. They serve as a carbon supply for the synthesis of cell components.
  c. They serve as a way to store chemical energy.
  d. They are used as structural elements in cell walls.

 

ANSWER:   d
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

61. There are currently several artificial sweeteners on the market.  Which of the following is NOT one of those artificial sweeteners?

  a. maltose b. aspartame
  c. sorbitol d. acesulfame-K

 

ANSWER:   a
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

62. Carbohydrates have their name because the ratio of carbon to water is always 1:1.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

63. A characteristic of carbohydrates is that a carbonyl carbon is usually incorporated in their structures.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

64. Molecules that are mirror images are enantiomers.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

65. In order for molecules to be mirror images, there must be at least one carbon that does not have duplicate groups attached.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

66. A molecule with 3 chiral atoms would have 6 stereoisomers.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

67. There is no biological significance attributed to stereoisomers.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

68. One of the characteristics of organic molecules is that they all can exist as stereoisomers.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

69. CH4 could exist as a pair of enantiomers.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

70. sec-butyl alcohol has two stereoisomers.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

71. Polysaccharides tend to be very sweet.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

72. Polysaccharides usually give a negative Benedict’s test.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

73. Starch is made up of 50 to 100 glucose units.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

74. Cellulose does not contribute to the caloric intake in humans.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

75. Cellulose is a polysaccharide composed of glucose units.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

76. The hydrolysis of cellulose and starch would give the same monosaccharide.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

77. One function of carbohydrates is to form structural elements of some cells and tissues.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

78. All aldopentoses have 5 carbon atoms.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

79. All sugars are ketoses.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

80. The two forms of the glucose ring resulting from the substituents on the C-1 carbon are anomers.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

81. The structure shown below is a β anomer.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

82. This compound is classified as a pyranose.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

83. The following Haworth projection was drawn from the open chain form of a ketose.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

84. The L form of a stereoisomer has an -OH on the left in the Fischer projection.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

85. Worldwide, the major use of glucose is for energy storage.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

86. Where polysaccharides are most often associated with energy storage and plant structure, oligosaccharides are commonly portions of glycoproteins.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   True
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

87. One can expect that a D enantiomer will rotate polarized light to the right (+ direction).

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

88. Potatoes, being high in carbohydrates and low in other nutrients, should only be consumed in very small quantities.

  a. True
  b. False

 

ANSWER:   False
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   True / False
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   3/4/2016 3:41 PM
DATE MODIFIED:   3/4/2016 3:41 PM

 

89. ​Which of the following compounds is a polyhydroxy aldehyde or ketone and yields such compounds on hydrolysis?

  a. ​Vitamins
  b. ​Carbohydrates
  c. ​Proteins
  d. ​Fiber

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   10/25/2016 1:00 AM
DATE MODIFIED:   10/25/2016 1:01 AM

 

90. ​Carbohydrates that contain three to ten units can be classified as _____.

  a. ​monosaccharides
  b. ​oligosaccharides
  c. ​polysaccharides
  d. ​disaccharides

 

ANSWER:   b
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   10/25/2016 1:02 AM
DATE MODIFIED:   10/25/2016 1:03 AM

 

91. ​Which of the following is true about enantiomers?

  a. ​They have different structural formulas.
  b. ​Two enantiomers have different molecular formulas.
  c. ​They have different spatial arrangements of their atoms.
  d. ​One enantiomer can be converted into the other by rotation.

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   10/25/2016 1:03 AM
DATE MODIFIED:   10/25/2016 1:04 AM

 

92. ​Identify the formula that gives the maximum number of possible stereoisomers for a molecule containing n number of chiral carbon atoms.

  a. ​2n
  b. ​n2
  c. ​2n
  d. ​2n2

 

ANSWER:   c
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Multiple Choice
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   10/25/2016 1:05 AM
DATE MODIFIED:   10/25/2016 1:06 AM

 

93. ​_____ _____ depict two-dimensional shapes for chiral molecules.

ANSWER:   Fischer projections​
POINTS:   1
QUESTION TYPE:   Completion
HAS VARIABLES:   False
DATE CREATED:   10/25/2016 1:06 AM
DATE MODIFIED:   10/25/2016 1:06 AM

 

 

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Chemistry for Today General Organic and Biochemistry 9th Edition By Seager – Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category:
Updating…
  • No products in the cart.