Chapter 37 Genetics and Heredity

$2.50

Pay And Download the Complete Chapter Questions And Answers

Chapter 37  Genetics and Heredity

 

 

Complete chapter Questions And Answers
 

Sample Questions

 

 

TRUE/F ALSE

1. Gregor Mendel proved that “independent units” are responsible for the inheritance of biological traits.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 1132 TOP: The Science of Genetics

  1. Exons are removed from transcribed RNA to form the functional mRNA strand.

    ANS: F DIF: Memorization REF: Page 1132 TOP: Mechanisms of Gene Function

  2. Every cell in the human body, both male and female, contains 46 chromosomes.

    ANS: F DIF: Memorization REF: Page 1135 TOP: Meiosis

  3. In the human, the 22 pairs of autosomes always appear to be nearly identical to each other.

    ANS: T DIF: Memorization REF: Page 1135 TOP: Meiosis

  4. The principle of independent assortment states that each gamete formed is likely to have the same set of 23 chromosomes.

    ANS: F DIF: Memorization

REF: Page 1135|Page 1136 TOP: Principle of Independent Assortment

6. Crossing over is a unique phenomenon that prevents genetic variation among offspring of a single set of parents.

ANS: F DIF: Memorization TOP: Principle of Independent Assortment

7. DNA molecules are segments of a gene.

ANS: F DIF: Memorization TOP: Mechanisms of Gene Function

REF: Page 1136

REF: Page 1132

Mosby items and derived items © 2013, 2010, 2007, 2003 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc.

Test Bank

37A-2

8. Each offspring from a single set of parents is likely to be genetically unique.

ANS: T DIF: Memorization
REF: Page 1135|Page 1136 TOP: Principle of Independent Assortment

 

 

MULTIPLE CHOICE

1. Gregor Mendel began the scientific study of genetics in the: a. 1760s.

b. 1800s. c. 1860s. d. 1920s.

ANS: C DIF: Memorization TOP: The Science of Genetics

2. Each DNA molecule may be called a:

  1. chromatin strand.
  2. chromosome.
  3. gene.
  4. Both A and B are correct.

ANS: D DIF: Memorization TOP: Mechanisms of Gene Function

REF: Page 1132

REF: Page 1132

3. Which of the following is not a true statement?

  1. The gametes contain only 23 chromosomes.
  2. A zygote has a haploid number of chromosomes.
  3. The pair of sex chromosomes may not match.
  4. The 22 pairs of autosomes always appear to be nearly identical to each other.

ANS: B DIF: Memorization REF: Page 1135 TOP: Meiosis

4. The principle of independent assortment states that:

  1. each offspring from a single set of parents is very likely to be genetically unique.
  2. genetic variation is likely to occur during reproduction.
  3. after meiosis, each gamete produced is likely to have a different set of 23

    chromosomes.

  4. all of the above are true.

ANS: D DIF: Memorization REF: Page 1135 TOP: Distribution of Chromosomes to Offspring

5. Crossing over is the process during which:
Mosby items and derived items © 2013, 2010, 2007, 2003 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc.

Test Bank 37B-2

  1. similar gametes fuse together.
  2. dissimilar gametes fuse together.
  3. meiosis stops after meiosis I.
  4. pairs of matching chromosomes line up along the equator of the cell and exchange

    genes with one another.

ANS: D DIF: Memorization REF: Page 1136 TOP: Distribution of Chromosomes to Offspring

6. If “A” stands for the dominant gene that prevents albinism and “a” stands for the recessive albinism trait, then an individual with the genotype of “aa” will express:

  1. albinism and will be a carrier.
  2. albinism and will not be a carrier.

c. normal pigmentation and will be a carrier.
d. normal pigmentation and will not be a carrier.

ANS: A DIF: TOP: Hereditary Traits

7. A DNA molecule is a: a. gene.

b. chromosome. c. genome.
d. gamete.

ANS: B DIF:
TOP: Mechanism of Gene Function

Memorization

REF: Page 1136

REF: Page 1132

Memorization

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Chapter 37 Genetics and Heredity”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category: Tag:
Updating…
  • No products in the cart.