Chapter 36 Growth and Development

$2.50

Pay And Download the Complete Chapter Questions And Answers

Chapter 36  Growth and Development

 

 

Complete chapter Questions And Answers
 

Sample Questions

 

 

TRUE/F ALSE

1. The prenatal period begins at conception and continues until the end of infancy.

ANS: F DIF: Memorization TOP: Prenatal Period

  1. Human cells contain a total of 23 chromosomes.

    ANS: F DIF: Memorization TOP: Meiosis

  2. Meiotic division II is essentially the same as mitotic division I.

    ANS: T DIF: Memorization

TOP: Production of Sex Cells

4. During meiosis II, the phenomenon of “crossing over” occurs. ANS: F DIF: Memorization

TOP: Production of Sex Cells

REF: Page 1103

REF: Page 1097

REF: Page 1097

REF: Page 1097

5. Most of the primary oocytes develop to prophase I of meiosis before birth, and they stay at that stage until puberty.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 1101 TOP: Production of Sex Cells

6. In both oogenesis and spermatogenesis, the cytoplasm is equally divided among the daughter cells.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 1101 TOP: Production of Sex Cells

7. The postnatal period begins at birth and ends when sexual maturity is attained.

ANS: F DIF: Memorization REF: Page 1103 TOP: Postnatal Period

Mosby items and derived items © 2013, 2010, 2007, 2003 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc.

Test Bank 36A-2

8. The daughter cells formed by meiotic division II contain a diploid number of chromosomes.

ANS: F DIF: Memorization
REF: Page 1098 (Figure 36-1) TOP: Production of Sex Cells

 

 

MULTIPLE CHOICE

1. Regarding human developmental biology, which of the following statements is(are) true?

  1. The study of human developmental biology includes the prenatal period.
  2. The study of human developmental biology includes the postnatal period.
  3. Human developmental biology is the study of the many changes that occur during

    the cycle of life from conception to death.

  4. All of the above are true regarding human developmental biology.

ANS: D DIF: Memorization TOP: Introduction to Growth and Development

2. The normal phenomenon of “crossing over” occurs:

  1. during meiosis I.
  2. during meiosis II.
  3. in both meiosis and mitosis.
  4. in both A and B.

ANS: A DIF: Memorization TOP: Production of Sex Cells

REF: Page 1097

REF: Page 1097

3. The process of spermatogenesis forms _____ spermatozoa, each with _____ chromosomes.

  1. two; 23
  2. four; 23
  3. two; 46
  4. four; 46

DIF: Memorization

4. The main difference between oogenesis and spermatogenesis is that in oogenesis:

  1. the primary oocytes contain 46 chromosomes.
  2. the cytoplasm is equally divided among the daughter cells.
  3. meiosis I does not occur.
  4. only one ovum is produced from each primary oocyte, plus three polar bodies.

ANS: D DIF: Memorization REF: Page 1101 TOP: Production of Sex Cells

ANS: B
TOP: Production of Sex Cells

REF: Page 1101

Mosby items and derived items © 2013, 2010, 2007, 2003 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc.

Test Bank 36B-2

5. After leaving the graafian follicle, the ovum lives approximately _____ day(s). a. 1

b. 2 c. 3 d. 4

ANS: A
TOP: Fertilization

DIF: Memorization

REF: Page 1103

REF: Page 1101

REF: Page 1103

REF: Page 1103

6. Fertilization takes place in the: a. vagina.

  1. uterus.
  2. uterine tube.
  3. ovary.

ANS: C
TOP: Fertilization

DIF: Memorization

7. Implantation occurs during the _____ stage. a. zygote

b. morula
c. blastocyst d. trophoblast

ANS: C DIF: Memorization TOP: Cleavage and Implantation

8. The inner cell mass of the blastocyst contains the:

  1. yolk sac.
  2. amniotic cavity.
  3. trophoblast.
  4. Both A and B are correct.

ANS: D DIF: Memorization TOP: Cleavage and Implantation

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Chapter 36 Growth and Development”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category: Tag:
Updating…
  • No products in the cart.