Chapter 08 Skeletal Tissues

$2.50

Pay And Download the Complete Chapter Questions And Answers

Chapter 08  Skeletal Tissues

 

 

Complete chapter Questions And Answers
 

Sample Questions

 

 

TRUE/F ALSE

1. The epiphyses consist mostly of compact bone, usually with yellow marrow in the center. ANS: F DIF: Memorization REF: Page 202

TOP: 2. Bone

Parts of a Long Bone
tissue is also called osseous tissue.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 203 TOP: Bone Tissue

  1. Bone
    ANS: F DIF: Synthesis REF: Page 203 TOP: Bone Tissue
  2. The periosteum is a dense, white, fibrous membrane that covers bone except at joint surfaces.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 202 TOP: Parts of a Long Bone

5. Flat bones differ from short bones in that flat bones have an inner portion of cancellous bone covered on the outside with compact bone.

ANS: F DIF: Synthesis REF: Page 203 TOP: Parts of a Flat Bone and Other Bones

6. Hydroxyapatite consists of highly specialized chemical crystals of calcium and phosphate.

ANS: T DIF: Application REF: Page 203 TOP: Bone Tissue 7. The tensile strength of bone is nearly equal to that of cast iron, but much lighter.

ANS: T DIF: Memorization REF: Page 203 TOP: Bone Tissue

8. The hardness of bone is related to its two major mineral components—calcium and iron. Mosby items and derived items © 2013, 2010, 2007, 2003 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc.

tissue consists mostly of cells dispersed in a limited amount of matrix.

Test Bank

ANS: F DIF: Application REF: Page 203 9. Haversian systems are found only in compact bone.

ANS: T DIF: Memorization TOP: Cancellous Bone

TOP:

REF:

8A-2 Bone Tissue

Page 206

MULTIPLE CHOICE

1. A fracture in the shaft of a bone is a break in the: a. epiphysis.

b. periosteum.
c. diaphysis.
d. articular cartilage.

ANS: C DIF: Application REF: TOP: Parts of a Long Bone

2. Endosteum can be found:

  1. lining the medullary cavity.
  2. covering bones.
  3. at articular surfaces.
  4. lining the epiphysis.

ANS: A DIF: Memorization TOP: Parts of a Long Bone

Page 202

3. Muscle tendon fibers attach to bone by interlacing with:

  1. compact bone.
  2. ligaments.
  3. periosteum.
  4. endosteum.

ANS: C DIF: Memorization TOP: Parts of a Long Bone

4. The organic matrix of bone consists of:

  1. collagenous fibers.
  2. protein.
  3. polysaccharides.
  4. all of the above.

ANS: D DIF: Memorization TOP: Composition of Bone Matrix

REF: Page 203

REF: Page 202

REF: Page 204

5. In bone formation, the cells that produce the organic matrix are the: a. osteoblasts.

Mosby items and derived items © 2013, 2010, 2007, 2003 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc.

Test Bank

8B-2

b. osteocytes.
c. osteoclasts. d. chondrocytes.

ANS: A DIF: Application TOP: Types of Bone Cells

REF: Page 206

6. The cells responsible for active erosion of bone minerals are called: a. osteocytes.

b. osteoclasts.
c. osteoblasts.
d. osteomorphytes.

ANS: B DIF: Memorization REF: Page 207 TOP: Types of Bone Cells

7. Which of the following is not one of the primary functions performed by bones?

  1. Mineral storage
  2. Protection
  3. Hormonal production
  4. Hematopoiesis

ANS: C DIF: Memorization REF: Page 200 TOP: Functions of Bone

There are no reviews yet.

Add a review

Be the first to review “Chapter 08 Skeletal Tissues”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Category: Tag:
Updating…
  • No products in the cart.